A weboldal használatával elfogadja a Cookie-k (sütik) használatát. Rendben
Termékek Menü

10+1 Fekete Péntek sztori, amit legjobban a logikus, meghökkentő, botrányos szavakkal lehet jellemezni.

2016. 11. 24. 20:25:25

Fekete Péntek

Legtöbben a Black Friday-t, mint akciós vásárlási napot ismerik. Amerikából importált esemény. A hálaadás utáni péntek hagyományosan a karácsonyi vásár kezdete. De itt van 10+1 sztori, amiről feltehetően még nem hallott és a 11. egészen pofátlan.

1. Az első Fekete Péntek

Magát a Fekete Péntek kifejezést elsőnek 1869-ben használta a tömegmédia. Ekkor ugyanis, az amerikai pénzrendszer majdnem teljesen romba dőlt. Köszönhető ez két amerikai spekuláns “úriembernek”. A két minden hájjal megkent személy Jay Gould és James Fisk volt. Leleményességük és korrupció révén az arannyal kezdtek el hazárdírozni, ami majdnem végleges katasztrófához vezetett 1869. szeptember 24.-én. Az amerikai történelemben az aranylufi kidurranásának napját Black Friday-nek nevezik.

2. Mi köze Philadelphiához?

Sokan az 1960-as évek Philadelphiájából eredő sztorit tekintik a szó eredetének. A hálaadást követő pénteken számos ember kezdi meg a karácsonyi bevásárlást, így rengetegen érkeznek a külvárosból és a környékről. Ezt tetőzi a hálaadást követő szombaton rendszerint megrendezésre kerülő, Army-Navi focimeccs, (megjegy.: Presztízs értékű, jeles esemény: összecsapás az amerikai hadsereg és a tengerészgyalogság egyetemi focicsapata között.) ami további tömegeket mozgat meg más városokból.

Ekkor fenekestül felfordult minden. A várost ellepő vásárlók és szurkolók káoszt hagynak maguk után. Az üzleteket jó és rossz értelemben is kifosztják. Megnövekedik a bűnözés. Az utakon torlódások, zűrzavarok alakulnak ki. A rend őreinek nagyon sok munkájuk akad és extra műszakot kellett vállalniuk. A philadelphiaiak egymás között csak Fekete Péntekként és Fekete Szombatként kezdték el emlegetni.

3. Mit jelképez a fekete-piros szín?

Egy közös számviteli gyakorlat alapján a cégek, kereskedők a vállalkozás könyvelését mindaddig piros tintával írják, ameddig nyereségbe nem fordul. Ezt követően váltanak feketére, ami jó hírnek számít. A mendemonda szerint a megnövekedett forgalomnak köszönhetően, ezen a napon fordul nyereségbe a legtöbb vállalkozás. A fekete és piros szín jelképezi a fekete és piros tintát, azaz a nyereséget és a veszteséget.

4. Elszomorító tények

Az emberi természet és viselkedés elképzelhetetlen méreteket ölt. Őrült, hisztériás reakciókat vált ki a Fekete Péntek. Egyes emberek órákkal korábban képesek az üzlet ajtaja előtt várakozni a hidegben, hogy megkaparintsanak egy-egy akciós terméket. Képesek egymáson átgázolni, hogy bejussanak az üzletbe. Szörnyű tragédiák, olykor halálesetek híreivel van tele a sajtó ezen a napon. Lövöldözés, erőszak, lopás, véres összecsapások. Hihetetlen történetek olvashatóak és láthatóak az interneten.

5. Black Friday ellenfele a Kulturált Szombat

Az elszomorító tényeken felbuzdulva az Egyesült Királyságban elindult egy kezdeményezés, A dulakodás és őrült viselkedés ellen lázadnak. Meg akarják mutatni, hogy a vásárlásnak nem arról kell szólnia, mint ami Black Friday péntekén történik. Jellemzően könyvesboltok álltak a Kulturált Szombat mögé. Ilyenkor apró figyelmességekkel kedveskednek a betérő vásárlóknak. Forralt bort, teát és forró csoki szolgálnak fel. Zenei előadókat hívnak meg az üzletekbe. Minden elképzelhetőt bevetnek, ami a nyugodt, kényelmes és kulturált vásárláshoz kell.

1 dollár 1 autó ára Fekete Pénteken

6. Vegyen autót 1 dollárért

Igazán csábító ajánlat. Ki ne szeretne 1$-ért autót vásárolni. Egy autókereskedő Amerikában ezzel csalogatja be vásárlóit már 2008 óta. Igazán nagy figyelmet kap a sajtó részéről és a vásárlók sem tudnak ellent mondani. Természetesen van csavar a dologban. A hustoni kereskedő csak 3db használt autót ad ennyire olcsón, de nem tudni melyik az a három. Igaz, hogy ezeken az autókon sokat bukik, de megspórolja, azt a rengetek kiadást, amit alapból a reklámfelületekért fizetne. Plusz, jelentős eladást bonyolít, ami extra bevételt eredményez neki.

7. Fekete Péntek VS Cápatámadás

Érdekes összehasonlítás az amerikaiak részéről, de megér pár sort. Átlagolt statisztikai adatok alapján nagyobb a valószínűsége a Fekete Péntekkel kapcsolatos halálesetnek, mint a cápatámadásból eredő elhalálozásnak. A National Geographic közlése szerint 2 évente 1 halálos sebet okoznak a cápák. Ezzel szemben van egy weboldal, ahol 2006-2014-ig összegyűjtötték a Fekete Péntekkel kapcsolatos balesetek és halálesetek híreit. 7 halál és 98 baleset róható fel a Black Fridaynek.

8. Vegye meg a nagy…

Ön mire költene 5$-nak megfelelő értékű Forintot? Segítünk kb. 1.500Ft. Első hallásra nem nagy összegről van szó, de azért tudna belőle vásárolni egy-két kézzel fogható dolgot. Akkor most figyeljen! Mit szólna hozzá, ha a “semmit”, akarnák Önnek eladni. Hogy mit? Igen, a semmiről van szó. Egy amerikai csapat ezzel a trollkodással Fekete Péntek napján a semmit kezdte el árulni. Most azt hiszi átverés az egész itt egy cikk róla a Time.com oldalon.

Nos, véleményem szerint a hülyeség számokban igazán jól mérhető. A csapat hivatalos oldalán közzétett adatok alapján 71.145$-t gyűjtöttek össze. Összesen 11.248 ember értékelte a leleményességüket és 1.199 személy volt, aki 5$-nál többet utalt át a részükre. Ők is meglepődtek a összegyűjtött összegen és pofátlan módon közölték Twitteren, hogy eddigi szokásaikkal ellentétben (eddig az ilyen trolkodásból befolyt összegeket - mert nem ez volt az első, jótékony célokra ajánlották fel) ezt az összeget most megtartják. Mentségükre szóljon, becsületesen megosztották a követőikkel, hogy melyik munkatársuk mire költötte a ráeső részt. Volt, aki jótékony felajánlást tett és volt, aki a diákhitelét kifizette ki.

9. Tudja, ki volt az első Fekete Pénteki gólya Magyarországon?

Ennek a korai “fekete gólyának” nem volt zökkenőmentes az első próbálkozása. Nem volt felkészülve a hatalmas rohamra és az informatikai rendszere kiakadt. Számos vásárló fejezte ki elégedetlenségét. Szerencsére minden erejükkel azon voltak, hogy megoldják a problémát. Pár óra leforgása alatt helyre állt a rend és mindenki örülhetett az extrém olcsó áraknak. Ekkor 2014-et írunk és nem volt kérdés, hogy a jövőben is helyet kell szorítani ennek a napnak. Sokak örömére az Extrém Digital elsőnek kapcsolt és igen nagy hírveréssel népszerűsítette a Fekete Pénteket.

10. Luxus motorcsónak akciós áron

Ez a feketére festett nap bizony okoz meglepetéseket. Az eDigital 2015-ös novemberi akciójában, érdekesség képpen meghirdetett egy motorcsónakot, 25%-al az eredeti ár alatt. Maga a motorcsónak szó hallatán nem kell hanyatt vágnia magát, de ez a vízi jármű a kategóriájában Ferrarinak számít. A magyarországi tulaj nem tervezett motorcsónak vásárlást, de mikor fia jelezte a kihagyhatatlan lehetőséget, gyorsan döntenie kellett. 30 perc múltán már kattant is a számítógép egere. Most, 2016-ban szállították le a tulajnak az egyedileg gyártott “motoros teknőt”.

10+1. Ez maga a pofátlanság

Önnek eszébe jutna jogilag védetté tenni, azaz kisajátítani a “Fekete Péntek” szót? Igen?!, akkor van egy rossz hírem. Már más korábban megpróbálta Magyarországon. Az egyik népszerű áruházlánc tett egy kísérletet a védjegyoltalom beregisztrálására. Vicces párhuzamot vont a HVG újságírója :) :) :) Idézem: “...a helyzet olyan átlátszó, mintha egy virágárus a “Valentin nap” szóösszetételt szeretné kisajátítani, saját használatúvá tenni.” Az iratba betekinthet ezen a linken, használja az M1403227 azonosítót.

A lista, szórakoztatás képpen lett összeállítva, amolyan Karácsonyhoz közeli hangulatban. Kíváncsian várjuk az extrém leárazásokat. Itt az ÖvBoltban is készül valami brutális akció. Pillantson bele és ne felejtsen el időben gondoskodni a karácsonyi ajándékokról. Ha a listából megmaradt Önben egy apró szösszenetet, amit érdekesnek tart, akkor vigye haza magával és mesélje el párjának, barátainak.

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekességek
blog comments powered by Disqus