A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

10+1 Fekete Péntek sztori & egy őrületes VIDEÓ

10+1 Fekete Péntek sztori & egy őrületes VIDEÓ

Legtöbben a Black Friday-t, mint akciós vásárlási napot ismerik. Amerikából importált esemény. A hálaadás utáni péntek hagyományosan a karácsonyi vásár kezdete. De itt van 10+1 sztori, amiről feltehetően még nem hallott és a 11. egészen pofátlan.

1. Az első Fekete Péntek

Magát a Fekete Péntek kifejezést elsőnek 1869-ben használta a tömegmédia. Ekkor ugyanis, az amerikai pénzrendszer majdnem teljesen romba dőlt. Köszönhető ez két amerikai spekuláns “úriembernek”. A két minden hájjal megkent személy Jay Gould és James Fisk volt. Leleményességük és korrupció révén az arannyal kezdtek el hazárdírozni, ami majdnem végleges katasztrófához vezetett 1869. szeptember 24.-én. Az amerikai történelemben az aranylufi kidurranásának napját Black Friday-nek nevezik.

2. Mi köze Philadelphiához?

Sokan az 1960-as évek Philadelphiájából eredő sztorit tekintik a szó eredetének. A hálaadást követő pénteken számos ember kezdi meg a karácsonyi bevásárlást, így rengetegen érkeznek a külvárosból és a környékről. Ezt tetőzi a hálaadást követő szombaton rendszerint megrendezésre kerülő, Army-Navi focimeccs, (megjegy.: Presztízs értékű, jeles esemény: összecsapás az amerikai hadsereg és a tengerészgyalogság egyetemi focicsapata között.) ami további tömegeket mozgat meg más városokból.

Ekkor fenekestül felfordult minden. A várost ellepő vásárlók és szurkolók káoszt hagynak maguk után. Az üzleteket jó és rossz értelemben is kifosztják. Megnövekedik a bűnözés. Az utakon torlódások, zűrzavarok alakulnak ki. A rend őreinek nagyon sok munkájuk akad és extra műszakot kellett vállalniuk. A philadelphiaiak egymás között csak Fekete Péntekként és Fekete Szombatként kezdték el emlegetni.

3. Mit jelképez a fekete-piros szín?

Egy közös számviteli gyakorlat alapján a cégek, kereskedők a vállalkozás könyvelését mindaddig piros tintával írják, ameddig nyereségbe nem fordul. Ezt követően váltanak feketére, ami jó hírnek számít. A mendemonda szerint a megnövekedett forgalomnak köszönhetően, ezen a napon fordul nyereségbe a legtöbb vállalkozás. A fekete és piros szín jelképezi a fekete és piros tintát, azaz a nyereséget és a veszteséget.

4. Elszomorító tények

Az emberi természet és viselkedés elképzelhetetlen méreteket ölt. Őrült, hisztériás reakciókat vált ki a Fekete Péntek. Egyes emberek órákkal korábban képesek az üzlet ajtaja előtt várakozni a hidegben, hogy megkaparintsanak egy-egy akciós terméket. Képesek egymáson átgázolni, hogy bejussanak az üzletbe. Szörnyű tragédiák, olykor halálesetek híreivel van tele a sajtó ezen a napon. Lövöldözés, erőszak, lopás, véres összecsapások. Hihetetlen történetek olvashatóak és láthatóak az interneten.

5. Black Friday ellenfele a Kulturált Szombat

Az elszomorító tényeken felbuzdulva az Egyesült Királyságban elindult egy kezdeményezés, A dulakodás és őrült viselkedés ellen lázadnak. Meg akarják mutatni, hogy a vásárlásnak nem arról kell szólnia, mint ami Black Friday péntekén történik. Jellemzően könyvesboltok álltak a Kulturált Szombat mögé. Ilyenkor apró figyelmességekkel kedveskednek a betérő vásárlóknak. Forralt bort, teát és forró csoki szolgálnak fel. Zenei előadókat hívnak meg az üzletekbe. Minden elképzelhetőt bevetnek, ami a nyugodt, kényelmes és kulturált vásárláshoz kell.

1 dollár 1 autó ára Fekete Pénteken

6. Vegyen autót 1 dollárért

Igazán csábító ajánlat. Ki ne szeretne 1$-ért autót vásárolni. Egy autókereskedő Amerikában ezzel csalogatja be vásárlóit már 2008 óta. Igazán nagy figyelmet kap a sajtó részéről és a vásárlók sem tudnak ellent mondani. Természetesen van csavar a dologban. A hustoni kereskedő csak 3db használt autót ad ennyire olcsón, de nem tudni melyik az a három. Igaz, hogy ezeken az autókon sokat bukik, de megspórolja, azt a rengetek kiadást, amit alapból a reklámfelületekért fizetne. Plusz, jelentős eladást bonyolít, ami extra bevételt eredményez neki.

7. Fekete Péntek VS Cápatámadás

Érdekes összehasonlítás az amerikaiak részéről, de megér pár sort. Átlagolt statisztikai adatok alapján nagyobb a valószínűsége a Fekete Péntekkel kapcsolatos halálesetnek, mint a cápatámadásból eredő elhalálozásnak. A National Geographic közlése szerint 2 évente 1 halálos sebet okoznak a cápák. Ezzel szemben van egy weboldal, ahol 2006-2014-ig összegyűjtötték a Fekete Péntekkel kapcsolatos balesetek és halálesetek híreit. 7 halál és 98 baleset róható fel a Black Fridaynek.

Ez érdekelheti! Vásárlási tippek Black Friday napjára

8. Vegye meg a nagy…

Ön mire költene 5$-nak megfelelő értékű Forintot? Segítünk kb. 1.500Ft. Első hallásra nem nagy összegről van szó, de azért tudna belőle vásárolni egy-két kézzel fogható dolgot. Akkor most figyeljen! Mit szólna hozzá, ha a “semmit”, akarnák Önnek eladni. Hogy mit? Igen, a semmiről van szó. Egy amerikai csapat ezzel a trollkodással Fekete Péntek napján a semmit kezdte el árulni. Most azt hiszi átverés az egész itt egy cikk róla a Time.com oldalon.

Nos, véleményem szerint a hülyeség számokban igazán jól mérhető. A csapat hivatalos oldalán közzétett adatok alapján 71.145$-t gyűjtöttek össze. Összesen 11.248 ember értékelte a leleményességüket és 1.199 személy volt, aki 5$-nál többet utalt át a részükre. Ők is meglepődtek a összegyűjtött összegen és pofátlan módon közölték Twitteren, hogy eddigi szokásaikkal ellentétben (eddig az ilyen trolkodásból befolyt összegeket - mert nem ez volt az első, jótékony célokra ajánlották fel) ezt az összeget most megtartják. Mentségükre szóljon, becsületesen megosztották a követőikkel, hogy melyik munkatársuk mire költötte a ráeső részt. Volt, aki jótékony felajánlást tett és volt, aki a diákhitelét kifizette ki.

9. Tudja, ki volt az első Fekete Pénteki gólya Magyarországon?

Ennek a korai “fekete gólyának” nem volt zökkenőmentes az első próbálkozása. Nem volt felkészülve a hatalmas rohamra és az informatikai rendszere kiakadt. Számos vásárló fejezte ki elégedetlenségét. Szerencsére minden erejükkel azon voltak, hogy megoldják a problémát. Pár óra leforgása alatt helyre állt a rend és mindenki örülhetett az extrém olcsó áraknak. Ekkor 2014-et írunk és nem volt kérdés, hogy a jövőben is helyet kell szorítani ennek a napnak. Sokak örömére az Extrém Digital elsőnek kapcsolt és igen nagy hírveréssel népszerűsítette a Fekete Pénteket.

10. Luxus motorcsónak akciós áron

Ez a feketére festett nap bizony okoz meglepetéseket. Az eDigital 2015-ös novemberi akciójában, érdekesség képpen meghirdetett egy motorcsónakot, 25%-al az eredeti ár alatt. Maga a motorcsónak szó hallatán nem kell hanyatt vágnia magát, de ez a vízi jármű a kategóriájában Ferrarinak számít. A magyarországi tulaj nem tervezett motorcsónak vásárlást, de mikor fia jelezte a kihagyhatatlan lehetőséget, gyorsan döntenie kellett. 30 perc múltán már kattant is a számítógép egere. Most, 2016-ban szállították le a tulajnak az egyedileg gyártott “motoros teknőt”.

10+1. Ez maga a pofátlanság

Önnek eszébe jutna jogilag védetté tenni, azaz kisajátítani a “Fekete Péntek” szót? Igen?!, akkor van egy rossz hírem. Már más korábban megpróbálta Magyarországon. Az egyik népszerű áruházlánc tett egy kísérletet a védjegyoltalom beregisztrálására. Vicces párhuzamot vont a HVG újságírója :) :) :) Idézem: “...a helyzet olyan átlátszó, mintha egy virágárus a “Valentin nap” szóösszetételt szeretné kisajátítani, saját használatúvá tenni.” Az iratba betekinthet ezen a linken, használja az M1403227 azonosítót.

A lista, szórakoztatás képpen lett összeállítva, amolyan Karácsonyhoz közeli hangulatban. Kíváncsian várjuk az extrém leárazásokat. Itt az ÖvBoltban is készül valami brutális akció. Pillantson bele és ne felejtsen el időben gondoskodni a karácsonyi ajándékokról. Ha a listából megmaradt Önben egy apró szösszenetet, amit érdekesnek tart, akkor vigye haza magával és mesélje el párjának, barátainak.

EXTRA VIDEO

 

Legyen az elsők között aki felmarkolja az Akciós árú készletet. Kérje az ÖvBolt Fekete Péntek Akciós értesítőjét e-mail fiókjába. Az adatait bizalmasan kezeljük Adatvédelmi Nyilatkozatunknak megfelelően. Az űrlap kitöltésével hozzájárul, hogy információs és akciós termékajánló e-maileket fogadjon az ÖvBolttól. Ha meggondolja magát, bármikor egy kattintással lemondhatja. Adatvédelmi nyilvántartási számunk: NAIH-139006/2018

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekességek
Az oldal tetejére