Barion Pixel
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

A 20-as évek gengszter divatja – Milyen volt az alvilág eleganciája?

A 20-as évek gengszter divatja – Milyen volt az alvilág eleganciája?

A kultikus gengszterfilmek tanulsága szerint az alvilágnak nincs romantikája. A 20-as évek gengszter divatja viszont mély nyomot hagyott az utókorban. Az elillanó géppuska füst mögül felbukkanó krétacsíkos öltönyök kultusza nem hagyta feledésbe merülni a bűnözői múltat és a maffiózók öltözködési stílusát sem.

A megunhatatlan témák sorát gazdagítja azóta is az igazi gengszterek és a Keresztapák kifogástalan megjelenése. De az utóbbi években a Peaky Blinders (Birmingham Bandája) és a Boardwalk Empire (Gengszterkorzó) sorozatokban népszerűvé vált öltözékek is alaposan felborzolták a kedélyeket. 

Az 1920-as férfi divat legizgalmasabb szelete a gengszter stílus. Utánajártunk miben különbözött az amerikai maffia öltözet a szénporos Birmingham bandájának megjelenésétől, és sok más érdekesség mellett arra is kíváncsiak voltunk, hogy miért akar mindenki Peaky Blinders frizurát vágatni.

Minden az alkohollal kezdődött…

A virágzó szesztilalom és a gengszterek fénykora

Minden idők legnaivabb törvénye az 1920-as Volstead-törvény - ami az állam egész területén betiltotta az alkoholfogyasztást és forgalmazást -, egy óriási baklövés volt Amerika történelmében. Eredeti célja az lett volna, hogy javítsa a gazdaságot, a munkavégzés minőségét és a közegészségügyet. A tiltás hatására azonban szárba szökkent a bűnözés, és az alkohol iránt jelentősen megnőtt keresletet a gomba mód szaporodó illegális szeszfőzdék szolgálták ki. A lokálok tulajdonosai a pult alól árulták az alkoholt, az utánpótlást pedig a zugkimérések és a virágzó szeszcsempészet biztosította - amit New York gengszterbandái irányítottak. 

A 20-as évek leghíresebb keresztapája, a chicagoi maffia legveszélyesebb főnöke, a híres-hírhedt Al Capone volt. A rajtaütésszerű razziáknak esélye sem volt megfékezni az illegális szeszkereskedelemre épülő feketepiacot. Az egyre befolyásosabb maffiabandák menővé tették a csempészetet és a bűnözést. A gengszter jelentése nem volt más, mint törvényen kívüli, aki fényes nappal, közvetlen közelről bárkit lelőhet, következmények nélkül. Ezért senki nem akart ezekkel a fickókkal ujjat húzni…

Gengszter stílus Al Capone módra

Az 1920-as férfi divat azért különleges a divattörténelemben, mert nemcsak felkeltette az érdeklődést a 20-as évek eleji férfiruházat iránt, de a korszak azóta is a legtöbb modern trend alapját is képezi. Ha azt mondom Keresztapa divat, akkor szinte mindenkinek a „Sebhelyesarcú” jut eszébe.

De milyen volt az Al Capone stílus? 

Gengszter csíkos öltöny - maffia öltözet

A vagány ízlésű maffiavezér ragaszkodott a legjobb minőséghez, szabói a legkiválóbb alapanyagokból készítették ruháit. Védjegyévé vált a fedora kalap és az Al Capone stílusú cipő. A Főnök előszeretettel hordott élénkebb színű, lime zöld és lila összeállításokat is. A maffia öltözet legikonikusabb ruhadarabja a kétsoros, gengszter csíkos öltöny volt. A fehér krétacsíkos szettek széles hajtókával készültek. A merész öltönyök mellett a kockás és a tweed sem számított ritkának. Hozzáillő 6 gombos, rovátkás hajtókával ellátott mellényt viseltek, alatta fehérgalléros alapgombos inggel. 

A nyakkendő és az ing színe élesen kontrasztos volt. Fehér inghez sötét nyakkendőt kötöttek, szürke inghez pedig világosat. Az öltönyhöz passzoló és az ingtől elütő hózentrógerre ugyanez a kontrasztos szabály volt igaz. Világos inghez feketét vagy szürkét, sötéthez fehér nadrágtartót és nyakkendőt vettek fel. A „Sebhelyesarcú” chicagói Capone stílusához passzolt az aszimmetrikusan kötött selyemnyakkendő, hanyagul betűrt fehér díszzsebkendővel. 

Csíkos gengszter öltönyükre nehéz gyapjúkabátot vettek fel, ami télen szőrmével volt bélelve. A szesztilalomra épült szervezett bűnözésből bőven futotta a smukkra is. Így a zsebóra, a nyakkendőtű és a mandzsettagomb ott virított mindegyik Keresztapán, miközben sétapálcával a kezükben és kövér szivarral a szájukban igazgatták a család ügyeit. Nem hiányozhatott mellőlük természetesen a testőrség sem, akik csigatáras Tommy gunnal a kezükben életük árán is védték a bűnözőkirályokat. 

A klasszikus két színű (fekete-fehér, barna-fehér, barna-barna) lábbelik mellett, Capone a bohém stílusú oxfordi cipőt, a spectator-t viselte. A gengszterek imádtak fehér kamáslit hordani cipőjük felett – ez is kifinomult megjelenésük szerves részét képezte.

Al Capone stílusú cipő - spectator

Az 1920-as évek férfi keménykalap divatja

Al Capone annyira rajongott a Panama szalmakalapért, hogy saját Ecuadori kalapkészítője is volt. A hivatalos eseményekre a korszak férfiai fekete Homburg-ot tettek a fejükre, melynek karimája felfelé ível, szimmetrikus és egyetlen horpasztás van a tetején. Ennél hétköznapibb viseletnek számított a ma is népszerű kalapfajta…

a Fedora

Az évtized legikonikusabb fejfedője az eredetileg nők számára tervezett Fedora kalap volt. Széles karimája elől lehajlik, hátul felfelé ível, 11 cm-es koronája hosszában betört formájú, melyet alul kontrasztos kalapszalag díszít. A kalap színének nem kellett megegyeznie az öltönnyel. A gengszterfőnök és a sleppje általában stílusosan féloldalasan hordta. A Fedora iránti rajongás idővel a hölgyeket is utolérte, és elterjedt a „női gengszter kalap” divat is.

fedora kalap - 1920 férfi divat

Míg a Gengszterkorzóban, Nucky Thompson widowpane kockás, gyapjúszövet öltönyének széles csúcsos hajtókáját egy vörös szegfű díszíti, addig a komor Birminghamban szerveződött illegális bukmékerbanda öltözködési stílusa más miatt vésődött be az emlékezetünkbe.

Készen áll az izgalmas folytatásra?

Milyen volt a 20-as évek gengszter divatja a szénporos Birminghamban?

Az első világháború után játszódó Peaky Blinders (Pengesapkások) sorozatban szereplő Shelby családot az 1880-90-es években valóban létező, birminghami bűnbandáról nevezték el. A karakteres Tommy Shelby ruhatára merőben eltér az amerikai maffiavezérekétől. Hogy miért, arra azonnal fényderül!

A brit ipari városokat korom és piszok borította, így a ruhák tisztántartásának lehetetlensége miatt, minden öltözet sötét és egyszerű volt. A munkásosztály férfiainak néhány ruha, egy pár csizma és egy felöltő volt jobb esetben a birtokában. A sorozat kifejezetten hitelesen ábrázolja a korszak öltözködési kultúráját, ezért klasszikus ruhatárukat alaposan szemügyre véve átfogó képet kaphatunk az 20-as évek gengszter divatjáról, Angliában.

A Pengesapkások ragaszkodnak a szülővárosukra jellemző sötét ruhadarabokhoz, amely munkásosztály gyökereikhez való hűségüket és tiszteletüket jelképezi. A háromrészes öltönyök alapeleme a flanel és a tweed. A Shelby család fejének öltönye kezdetben „durvább” szürke tweedből, később kék gyapjúból készült. A gengszter ruhákat a színtelenség jellemezte, a fekete és barna uralkodó színei mellett kék árnyalatokkal és szürke tónusokkal is találkozhatunk, jellegzetes widowpane kockás és hajszálcsíkos mintával. A broken suit koncepció kezdete is erre az időszakra esik, ami az öltönykabáttól és a nadrágtól elütő mellény viselését jelentette.

Gengszter stílus & ruha

Fehérgalléros bűnözők?!

A fehér, kerek, levehető galléros inget gyakran klubgallérnak hívják, melynek előnye, hogy könnyű tisztítani vagy cserélni őket. A 20-as évek közepétől jelenik meg a klasszikus hegyes gallér. Az évtized végéig a gallérok fehérek voltak, az ing maga azonban inkább kék és szürke csíkos, élénk színekkel. A kiegészítők közül a kötött, a csíkos és a grenadine szövésű selyem nyakkendő gazdagította megjelenésüket.

A magasan záródó zakóhoz magas derékkal szabott, rövidállású nadrág és rövid mellény volt jellemző, melyre láncos zsebórát akasztottak. Az óra a mellény bal oldalán lévő zsebben helyezkedett el, a lánc pedig a 3. gomblyukhoz volt szorítva.

De mi tartotta a nadrágot?

A bordákig feljövő nadrágot gombos, Y vagy X hátú, általában csíkos, rugalmas hózentróger tartotta meg. Az örökké gondterhelt tekintetű, láncdohányos bandavezér pedig fekete, bársony félgalléros, vörös béléses Chesterfield kabátban rótta a sáros Birmingham utcáit. Apropó sár!

A bokáig érő, fekete oxford stílusú fűzős csizma praktikus volt azon a terepen, és így már érthető a nadrágok rövid szára is. A bandatagok fekete kesztyűt viseltek, ami azt üzente a külvilágnak, hogy nem érdekük a beilleszkedés. A világosabb színű kesztyű vizuálisan jelezte a magasabb osztályhoz való tartozást.

A Peaky Blinders stílus elmaradhatatlan eleme a newsboy cap sapka, ami egyben a pengesapkás banda hírhedt szimbóluma is. Ha a fegyverként használt sapkák lekerültek a fejekről, akkor biztosan vér folyt. A tweed fejfedők sötétszürke, barna és zöld árnyalatai voltak a leggyakoribbak. 

Mi lapult a sapka alatt? Avagy miért akar mindenki Tommy Shelby frizurát?

Gengszter barber – így készül a macsó séró

A tipikus gengszterhaj a slicked back hajviselet a 20-as évektől kezdve terjedt el. Kezdetben a módosabb amerikaiak kérték ezt a fazont - így egy magasabb társadalmi státuszt is jelölt. Amikor már olcsón hozzá lehetett jutni a pomádéhoz, a hátranyalt sérót bárki elkészíthette magának. A hátrasimított, agyonolajozott hajú Al Pacino és Robert de Niro zseniális gengszteralakítása tökéletesen hozza a maffia életérzést.

A Peaky Blinders stílusú frizkó a fej két oldalán és hátulján teljesen rövidre vágott, a fejtetőn pedig jóval hosszabbra hagyott, átmenet nélküli frizura. A banda mentalitása nemcsak az öltözködésükben, de a hajviseletükben is a társadalmi csoporthoz való tartozás érzését tükrözte. A háború után ugyanis a növekvő szegénységbe került lakosság rövidre borotvált feje a tetvek terjedését volt hivatott megakadályozni.

Gengszter barber - Peaky Blinders frizura

Az igazi ok azonban a flat cap-ek viselésével függött össze. Mivel a birminghami banda minden tagjának egyformára volt vágva a haja a való életben, így a sapka alatt nem lehetett felismerni, megkülönböztetni őket. A bandatagok beazonosítása így merőben megnehezítette a tanúk dolgát. 

A pengesapkások frizurája a sikeres sorozatnak köszönhetően iszonyúan divatos lett a rajongók körében. A kontrasztos hajvágással az arc - és az áll szerkezetét emelik ki, ezzel karakteres megjelenést kölcsönözve.

A gengszter divat öröksége

Bár a klasszikus értelemben vett maffiózók kora lejárt. De az elegáns öltönyben szivarozó, fegyveres kísérettel járó maffiafőnökök gengszter divatját mindig jó újra nézni a filmeken. Úriemberként öltözködő, forrófejű rossz fiúk ők a javából, mégsem lehet betelni velük, mert az a fajta stílusos elegancia, amit képviseltek az 1920-as években, páratlan volt minden szempontból. Ezért az átlagember is szeret néha napján a bőrükbe bújni - ha csak egy jelmezes buli idejére is. Ez tehát az ő örökségük az utókornak.

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekességek Tudástár
Az oldal tetejére