Barion Pixel
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

A derékbőség mérése lépésről - lépésre. Ön tudja, hogyan kell?

A derékbőség mérése lépésről - lépésre. Ön tudja, hogyan kell?

Derekas kérdéseket fogunk most feszegetni – inkább méricskélni - egy elsőre egyszerűnek tűnő, ámde nem is olyan könnyű témában. Mindannyiunk életében eljön a pillanat, amikor a tükör előtt felhúzott pólóval ácsorgunk és a derékbőség mérése a tét. De hogy hogyan jutunk el a végeredményig, arról számos mítosz kering a fejekben. Ön tudja, hogyan kell mérni? Pocak behúz, vagy inkább kienged? És egyáltalán hol mérjük a derekunkat? 

Lehet, hogy meglepő, de sokan nem tudják pontosan behatárolni a derékvonalukat, így az is gondot okoz számukra, hogy pontosan hol mérjék. Nem szégyen, ha most kicsit elbizonytalanodott, vagy eleve titokban keresett rá a témára. Azt megígérhetem, hogy hamarosan megtanítjuk a mérés minden csínját-bínját, azonban legelőször kezdjük az alapoknál. Hiszen az öltözködéssel kapcsolatos méretválasztás miatt sem utolsó szempont, ha tisztában vagyunk testünk adataival. 

Kezdhetjük?

A méréshez szükséges alapfogalmak

Derék - A derék a legalsó borda és a köldök közötti távolság legkarcsúbb pontja, általában a köldök felett 2-2,5 cm-rel található.

 • Ha az embernek pocakja van várandósság vagy nagy túlsúly esetén, akkor a hátsó sziluett segít megtalálni a derékvonalat, ilyenkor a derékbőséget a köldök felett 1 cm-rel kell mérni, ott, ahol a nadrágot viseli, az öv vonalában.
 • Rövid derék esetén a mellvonalhoz esik közel a mérési terület.
 • Hosszú deréknál másfél-két tenyérnyi távolságra lehet a melltől a derék vonala.

Csípő - A csípőbőség méréséhez a legszélesebb fenéktáji pontot kell megtalálni a combcsont vonalában, amihez segítség, ha hátulról vesszük szemügyre magunkat. 

A női test nagyon változatos, ezért vannak kivételek, amikor:

 • a csípő alsó 1/3-a a legszélesebb, például körte alkatúaknál,
 • vagy a plusz kilók a csípő felső részén súlyozódnak.

Gyorstalpaló anatómiai ismeretekkel belőttük, tehát a derék-és a csípővonalat, nincs más hátra, mint a mérés elsajátítása, tippekkel trükkökkel tűzdelve.

Derék mérése – avagy a centi a barátunk

 1. A pontos méretvételhez szüksége lesz egy szabócentire (általában minden háztartásban megtalálható, de a varródobozban biztos talál egyet).
 2. Fújja ki a levegőt, álljon egyenesen és keresse meg dereka legvékonyabb pontját.
 3. A szabócentit vízszintesen tartsa a derék vonalán úgy, hogy egy ujja beférjen a centi és a hasfal közé, végül olvassa le a kapott értéket.

1. Tipp - Ha bizonytalan, akkor kössön egy gumiszalagot a derekára, ne túl szorosan, de ne is lógjon. Tegyen egy-két lépést, lélegezzen, így a gumi pont a természetes derékvonalára fog csúszni, ahol lemérheti magát.

2. Tipp - Ruhán keresztül történő méréshez vegyen fel egy szoros ruhát, és mérés előtt rögzítse a derékvonalat egy madzaggal a köldök vonalán.

3. Tipp - Vigyázzon, mert a szabócentinek mind a kettő oldala skálázva van. Ha körbetekerte a törzsén és rosszul olvassa le a mért centimétereket, akkor bizony megdöbbentő eredményt kap!

4. Tipp - Ha nadrág vagy farmer vásárláshoz szeretné megtudni a derékméretét, akkor döntse el milyen szabásút szeretne a kosarába tenni (magas derekú, normál vagy csípő) és ennek megfelelően illessze a mérőszalagot a megfelelő helyre. pl.: Normál derekú farmer esetén nem a klasszikus értelemben vett derékbőséget és nem is a csípőt kell lemérni, hanem a kettő között félúton, a csípőcsont felett és a köldök alatt.

Még két tuti tippünk hátravan!

5. Tipp - A derékbőség mérése ruhán

Megeshet, hogy alkalmi és fizikai korlátai vannak a mérésnek, így egy már meglévő kedvenc ruházat méreteit érdemes segítségül hívni.

Derékbőség mérése ruhán

 1. Elsőnek nincs más teendője, mint kiteríteni egy sima felületre a kiválasztott dresszt.
 2. Húzza szét minden irányba, hogy az anyag ne gyűrődjön.
 3. Szerencsés esetben a varrás vagy a szabás jól láthatóan mutatja, pontosan hol kell lemérni a derekat. Egyéb esetben viszont szükség van egy kis szemmértékre, amivel megállapíthatja, hol van a legkeskenyebb rész.
 4. Ha ez megvan, akkor a centit használva mérje meg a távolságot.
 5. Ezzel még nem végeztünk, mivel derékkörfogatra van szükség a pontos adathoz, ezért szorozza meg kettővel.

6.Tipp - A derékbőség mérése nadrágon

A „másik” derék: a nadrág derék(méret) - A divat örök változásával végig követhettük, ahogy a retro korszakra jellemző magas derekú nadrágok egyre lejjebb vándoroltak a csípő vonalára, amikor is megjelentek a csípőnadrágok. Ezért aztán némi fogalomzavarba kerülhetünk, amikor a derékbőség kerül szóba. Ha a nadrágja derékbőségét szeretné megtudni, akkor erre ajánlunk most néhány egyszerű technikát.

1. mérési opció

A nadrág vagy a farmer derékkörfogatát saját magán mérje le úgy, hogy a szabócentit fűzze körbe az övbújtatókon.

2. mérési opció

Derékbőség mérése nadrágon

 1. A nadrág derekát lemérheti így is: terítse le a padlóra az első zsebekkel felfelé,
 2. igazítsa el, simítsa ki.
 3. Majd mérje le a nadrág hátsó derékvonalát egyik saroktól a másikig,
 4. és duplázza meg a számot.

Ezzel csak egy körülbelüli nagyságot fog kapni, hiszen egy sztreccsfarmer például - ami felvéve nyúlik – nehezen mérhető így.

De jöjjön a folytatás!

Csípőbőség mérése egyszerűen + 1 tévhit

Ha már  megtudtuk, hol mérjük a derékbőséget, akkor érdemes a csípőbőségre is kitérni, hisz itt sem mindegy hova helyezzük a szabócentit.

 1. Álljon egyenesen, zárt lábakkal és keresse meg a csípővonalát.
 2. A mérőszalagot igazítsa a csípővonalára párhuzamosan a talajjal, ügyeljen rá, hogy ne legyen feszes, a mutatóujja férjen be a szalag mögé, és olvassa le a méretét.
 3. Tévhit: A csípő nem azonos a köldök alatti úszógumival, ne tévessze meg!

Az övméret meghatározásának alapjai online vásárláskor

Internetes rendelésnél segítségére lehetnek a fent említett módszerek a méret megsaccolásához. De lássuk mi a teendője övvásárlás esetén. Ahhoz, hogy megfelelő méretű övet válasszon ki a webshop polcáról, fontos tudnia a derék körfogatát. Ha csípőövet szeretne, akkor értelemszerűen a csípőbőségre lesz szükség. Az ideális öv hosszát egy egyszerű képlet segítségével számolhatja ki, ezt a nadrág vonalában mért derékbőség (cm) + 15 cm vagy 18 cm adja meg. Résen kell azonban lenni, mert a nadrágszíj méretezése nem minden esetben a derékbőséget jelöli. Segítségére lehet ilyenkor egy alapos mérettáblázat.

Már csak pár sor van hátra, akár jegyzetelhet is.

Alternatív övmérési tanácsok

1. A jelenlegi öv lemérése

Ha kéznél van egy használatban lévő derékszíj, természetesen lemérheti és leadhatja ez alapján a rendelését, pláne akkor jön jól ez a módszer, ha szeretne megajándékozni valakit, akinek nem tudja a méretét. Az övcsat felőli végétől, de az övcsat nélkül mérje le azt a távolságot, ahol a kinyúlt lyuk (ideális esetben a középső) jelzi a csatolás helyét, ez adja meg a körülbelüli derékméretet, erre rászámolva a 15-18 centimétert megkapja az öv teljes hosszát. Egyszerűbb lenne csak a szíjon feltüntetett számra hagyatkozni, de ennek buktatóiról korábban már írtunk.

2. Övméret meghatározása farmeron

Mindenki szekrényében lapul egy farmer, ami jól jöhet internetes öv vásárlás esetén. Figyelem! Nem szabad megfeledkezni a nadrág szabásáról. Nem győzzük hangsúlyozni, legfőképpen hölgyeknek, hogy a divatos csípőnadrág vagy a magas derekú farmer mérése esetén eltérő adatok születnek. Okosan és előrelátóan kell mérni. pl.: Ha olyan vékony övet szeretne, amit univerzálisan tud viselni, akkor érdemes a csípőhöz közel levenni a méretet. Ilyenkor biztosan fel tudja venni egy normál szabású nadrághoz is vagy egy cuki koktélruhához. Nos, a túl hosszú öv megkötéséhez pedig vannak ötleteink.

3. A szíj méretre igazítása 

Ha végképp nincs semmilyen mankója, akkor azt javasoljuk, hogy válasszon egy nagyobb szíjat, majd otthon, saját kezűleg igazítsa a megfelelő méretre. Nagyon egyszerű és gyors műveletről van szó, és a korrigálással a garanciát sem veszti el. Ehhez az ÖvBolt videós segítségét itt találja.

Bízunk abban, hogy hiánypótló írásunkkal megkönnyítettük a dolgát, és ezentúl a jövőben magabiztosan kapja elő a centit a fiókból.

Az oldal tetejére