A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

A pulóver, hosszú ujjú póló és a kabát hajtogatás művészete

A pulóver, hosszú ujjú póló és a kabát hajtogatás művészete

A tavaszi gardrób rendszerezés utolsó lépéseként a szezonon kívüli őszi-téli ruhatár és kabát tárolása következik. Ne feledkezzen el a síruhákról, gyerek overálokról, téli sport és munkaruhákról sem! Ha elegendő üres hely van a szekrényben, akkor egyszerű feladat előtt áll. Egy kisebb méretű lakás esetén azonban fejtörést okozhat a vastag cuccok bezsákolása.

A helytakarékos pakolás a tárolórendszeren és a praktikus pulóver hajtogatáson is múlik. Ruhát hajtogatni általában mindenki tud, szépen, kevésbé szépen, gyorsan, gyűrődésmentesen vagy nagyon kicsi méretűre. Pár éve elterjedt a világon egy olyan japán módszer, amivel a legkisebb fiókban is katonás sorba rendezheti a tökéletesen kicsire hajtott holmijait. Megmutatom miért jó ez, de kezdjük az elején.

Téli ruhák tárolása

Nulladik lépésként gondolja át hol szeretné, vagy hol tudja tárolni a téli ruháit. Van-e lehetősége arra, hogy a két fő szezon (tavasz-nyár és ősz-tél) ruhatárát egy helyen tartsa? Kicsi gardrób vagy túl sok cucc esetén jöhetnek szóba az alternatív megoldások.

Pulóver hajtogatás
pulóver hajtogatás okosan

Szezonon kívüli ruháit tarthatja:

  • Gardróbon belül
  • Ágy alatti tárolóban
  • Házon kívül – garázsban, padláson

Ruhatárolási szabályok

Bármelyik tárolási lehetőséget választja, nagyon fontos, hogy az adott terület mindig legyen száraz, tiszta és sötét (hőtől, napfénytől védett). Ezeknek egységesen kell teljesülnie ahhoz, hogy a ruhaneműket biztonságban tudhassa a következő szezonig.

Ezenkívül mindig tisztán, kimosva, folt-és szagmentesen pakoljon el mindent. Ez azért lényeges, mert a molyok kedvelik a „szagos” textíliát, szívesen költöznek oda, ahol étel vagy izzadságszagot éreznek.

Mibe pakoljam el?

A meleg rucik szezonon kívüli parkolópályára helyezése zsákos vagy dobozos verzióban történhet, szekrényen kívül és belül is:

Vákumzsák

  • A légmenetesen záródó fóliazsák megóvja a nedvességtől a bele helyezett dzsekiket és pulcsikat, tehát a penész nem lesz váratlan vendég. Ezért az előzőleg kimosott holmikat jól szárítsa meg, hogy semmilyen visszamaradt víz ne kerülhessen a tárolózsákba.
  • Majd mindent összehajtva helyezzen bele, az üres helyeket is jól kitöltve.
  • Kabát tárolásakor ügyeljen arra, hogy a fólia véletlenül se sérüljön. Ezért a kabát hajtogatás lényeges lépése, hogy a gombok, cipzárak és a csatok befelé álljanak.
  • Végezetül a zsákból porszívóval szívja ki a levegőt, és fektetve pakolja el az így kapott helytakarékos csomagot a végleges helyére.

Érdemes jó minőségű vákumzsákot beszerezni, mert a silányabb minőségűek hamar visszaengedik a levegőt, így funkciótlanná válnak. A több szezonon keresztül használt zsákok azt jelentik, hogy 5-6 hónapnál tovább ne tároljon benne semmit, mert a textíliáknak – legyen az ruha vagy ágynemű – egy idő után szüksége van levegőzésre.

Csatos tároló

Ennél a típusú tárolódoboznál is lényeges követelmény a száraz, sötét és hűvös környezet. A bepárásodást ezért időnként ellenőrizni kell! Pulóver hajtogatáskor mindig a vastag darabok kerüljenek alulra, felülre a kényes, finom anyagúakat és a kiegészítőket tegye.

Puhafalú dobozok

Ezeket a csinos dobozokat - amelyek ideálisak a pulóver tárolására - kifejezetten a gardróbszekrény felső vagy alsó polcaira érdemes helyezni. A nyári ruhák így lejjebb kerülhetnek, a használaton kívüliek pedig a kevésbé frekventált helyekre.

Ruhazsák

Ha van elég hely az akasztós szekrényben, akkor a télikabátokat és dzsekiket jól szellőző ruhazsákba húzza bele, hogy ne érje őket a szálló por, és vállfán akassza vissza a helyére a következő szezonig. 

Kartondoboz

Házon belül igen, házon kívül ne! A garázsban vagy a padláson a nedvesség és a rágcsálók előtt sem akadály egy papírdoboz, ne rizikózzon!

Ahhoz, hogy fél évvel később az őszi ruházatot öröm legyen újra felvenni, nem elég tisztán és foltmentesen elpakolni őket. Akár a polcra, akár tárolóba tesszük el, a szépen és okosan hajtogatott holmiknak számos előnyét élvezhetjük.

Mit gondol az alábbi módszerről?

ruha rendszerezés
praktikus pakolás a szekrénybe

Ruha hajtogatás másképp

Jól tudja ezt Marie Kondo, a japán rendrakás szakértő, aki új dimenzióba emelte a praktikus pakolást, aranyérmes hajtogatóvá előlépve. A technikája KonMari módszerként terjedt el az egész világon, ami egy átfogó, rendrakó szemlélet az egész háztartásra nézve, de a legforradalmibb újítása a ruhák sajátos hajtogatása és elpakolása. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az Instagram oldalát követő 3,7 millió (!) rajongója.

Nincs abban semmi meglepő, hogy egymás tetejére pakolva tartjuk a gardróbban a felsőket, pólókat, pulcsikat, külön-külön stócban. Persze mindig szembesülünk vele, hogy ha alulról vagy középről kell kiszedni valamit, akkor borul az egész, ezért kezdhetjük elölről a pakolást. KonMari felismerte ezt a problémát, és kitalált valami teljesen újat, amivel szó szerint fenekestől felfordította a ruhásszekrényeket.

Miért jobb?

Kidolgozott egy olyan speciális technikát, amivel mindent kis téglalapra alakít. Az így kapott csomagokat a polcon és a fiókban egymás mellé rendezi be, élére állítva. Nem egymásra!

Előnyei:

  • Több ruhadarab elfér kis helyen,
  • átlátható a ruhatár, nem kell semmit keresgélni,
  • könnyen kiszedhető bármelyik darab, - a hagyományos pakolási formával ellentétben - nem borulnak össze, így a rend is sokáig fenntartható.

Kapucnis pulóver hajtogatás
ha több hely kell a szekrényben...

Kapucnis pulóver hajtogatás KonMari módra

A japán hölgy a ruhákat hosszában három részre osztva hajtja egymásra, ügyelve arra, hogy sehol ne kandikáljon ki egyetlen csücsök vagy pólóujj sem. Hosszú ujjú pulcsik hajtogatásnál ez egy több lépéses feladat, és tényleg sokat kell ismételni a mozdulatot ahhoz, hogy rutinosan menjen.

Beszéljenek azonban helyettem Marie Kondo profi videói, amiből Ön is elsajátíthatja a japán módszert

Vitathatatlan, hogy a konmarizás megkövetel egy állandóan precíz metódust követőitől. Aki kényszeresen bonyolultnak érzi ezt a megoldást a hosszú ujjú pólók hajtogatásánál, vagy nincs türelme megteremteni és fenntartani ezt az örök fegyelmet a szekrényében, az elleshet részmegoldásokat is Marie Kondo-tól. Valamint ehhez a minimalista irányzathoz viszonylag kevés ruhára vagy nagyon sok fiókos és polcok helyre van szükség. Ez sem feltétlenül adott mindenkinek.

Hosszú ujjú póló hajtogatás

A japán szakértő technikáját sokan leegyszerűsítették, a konmaris alapokat megtartva a bonyolultabb mozdulatok nélkül. Ezzel a módosítással a képen látható módon egy téglalapra formázott felsőt fog kapni, amivel hosszú ujjú pólói tárolása is praktikusabb lesz ezentúl. És jöjjön egy utolsó tipp a végére.

Hosszú ujjú póló hajtogatás
a kisebb kevesebb helyet foglal a fiókban

Pulóver hajtogatás ahogy eddig még nem ismerte

Ha marad a jól bevált hagyományos ruhatárolás mellett, és a megszokott fazonra szereti hajtani a pulcsikat, akkor végezetül mutatunk egy gyűrődésmentes hajtási fogást is.

Pulóver hajtogatás gyűrődés mentesen
gyűrődésmentes hajtogatás

A tavaszi gardróbfrissítés végére érve gatyába ráztuk a négy évszak teljes ruhatárát a kabáttól a fürdőruháig. Minden egyes darab sorsáról döntöttünk, mindegyik a megfelelő helyre került, úgy, hogy a napi használat során minél könnyebben és gyorsabban öltözködhessünk, és ahogy Marie Kondo vallja, egy ilyen nagy volumenű rendszerezés után mi magunk is rendezettebbé és harmónikusabbá válunk. Kívánom, hogy legyen így!

Tartalomhoz tartozó címkék: Hogyan kell Nőknek Tippek Tudástár
Az oldal tetejére