A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

Apák napja - Ne csak az édesanyáknak mondjunk köszönetet!

Apák napja - Ne csak az édesanyáknak mondjunk köszönetet!

Védelmezők, támogatók, példaképek. Modern „szuperhősök”, akik mindig gondoskodnak a családról, és akikhez bátran fordulhatunk. Kulcsfontosságú férfiak az életünkben, akik gyermekként segítenek felfedezni a világot, és sok-sok izgalmas kalandot élhetünk át Velük.

Ők az édesapák, akiknek nagyon sokat köszönhetünk. Mutassuk hát meg Nekik apák napján, hogy mennyire fontosak a számunkra!

Az apa szerepe a családban

A 21. században már nincs sok különbség azok között a jelzők között, melyekkel az édesapákat és édesanyákat illethetjük. Általában a férfiak szintén igen korán belépnek a születendő gyermekek életébe. Az sem ritka, hogy már az ultrahang vizsgálatoknál jelen vannak, továbbá egyre inkább elterjedtek az apás szülések is. Sokszor Ők is felkelnek az éjszaka közepén, ha sír a kicsi, és mesét olvasnak a csemetének lefekvés előtt. Ennek köszönhetően ugyanolyan erős érzelmi kötelék alakul ki apa és gyermek között. Különleges kapcsolat ez, mely alapvetően meghatározza egy gyermek lelki fejlődését.

apák napja - apa fia

Régen ez persze nem teljesen így volt. Inkább az anyagi biztonság megteremtése, a családfenntartás, és az erkölcsi értékek átadása volt az édesapák elődleges feladata. A gyermek testi, lelki és szellemi fejlődésének támogatása erősen háttérbe szorult. Az apa szerepének megváltozása elsősorban az emancipációval és a nők munkába állásával magyarázható. A tekintély, a tisztelet és a férfi minta átadása persze még mindig meghatározó szempont, de a szeretetteljes gondoskodás, a közösen eltöltött, minőségi idő ugyancsak lényegessé vált.

Férfi, nő és gyermek(ek). Ez a hagyományos családmodell általános képlete. Vagyis apa nélkül nincs család, és persze gyermek sem. Számos tanulmány bizonyítja, hogy az apák támogató jelenléte a gyermekek életében alapvető fontosságú és elengedhetetlen. Ők azok, akik megtanítanak biciklizni, fára mászni, barkácsolni. A „lányos apukák” pedig hagyják, hogy csemetéjük kifesse a körmüket, és – még ha ügyetlenül is –, de befonják a hajukat. (anyu persze ilyenkor frászt kap)

…de mi is az az apák napja, és honnan ered?

Magyarországon az első gyermeknapot 1931-ben tartották meg, az édesanyák megünneplésének hagyománya pedig már 1925-től jelen van hazánkban. De mi a helyzet az édesapákkal?

Sokan meg fognak lepődni, de egyáltalán nem új keletű tradícióról van szó. Története egészen a 20. század elejéig nyúlik vissza.

A legenda szerint e jeles nap kezdeményezője egy ifjú amerikai hölgy, Sonora Smart Dodd volt, akinek polgárháborús veterán édesapja második feleségének halála után mintegy 9 gyermeket nevelt fel egyedül. Sonora-ra ez akkor hatást gyakorolt, hogy úgy érezte, édesapja és természetesen a többi apuka is megérdemel egy saját napot.

Apák Napja - William Jackson Smart
Sonora édesapja - William Jackson Smart

Az anyák napja egyébként ekkortájt jelent meg az USA-ban, és Anna Marie Jarvis nevéhez köthető. Sonora pedig ezek után úgy érezte, az édesapáknak is kijár ugyanaz a tiszteletet és megbecsülés, ami az édesanyákat is megilleti. Így hát kérvényt nyújtott be annak érdekében, hogy édesapja születésének napja, pontosan június 5-e „hivatalosan” is az apák napja lehessen. A Spokane városi keresztény egyesület azonban elcsúsztatta a kérés teljesítését, így végül június harmadik vasárnapja lett az a nap, amikor hálát és köszönetet mondhatunk életünk egyik legfontosabb személyének.

Egy másik történet szerint, szintén a 20. század elején a Fairmontban élő Grace Golden Claton javaslatára vezették be ezt a jeles eseményt, akinek édesapja több száz bányásszal együtt egy súlyos balesetben odaveszett. Összesen 361 férfi vesztette életét, és több száz gyermek maradt így apa nélkül. Róluk szólt a helyi templomban rendezett megemlékezés, ahol az árvák lerótták tiszteletüket elhunyt szeretteik előtt.

Akárhogyan is történt, a hivatalos elismerésre csak jó néhány évtizeddel később, 1972-ben került sor, amikor is Richard Nixon elnök törvénybe iktatta megünneplését.

Pontosan mikor van apák napja?

A legtöbb országban, például Kanadában, Franciaországban és hazánkban is június harmadik vasárnapja az édesapáké. Érdekesség, hogy nem minden országban esik ugyanerre a dátumra, sőt ugyanerre a hónapra. Kínában például a nyolcadik hónap nyolcadik napján, azaz augusztusban kerül sor az édesapák megünneplésére. Ennek oka, hogy a mandarin nyelvben a 8-as szám és az apa írásjelének kiejtése rendkívül hasonló egymáshoz.

Németországban, a keresztény hagyományokhoz híven, áldozó csütörtökön, azaz Szent József napján kerülnek előtérbe a családfenntartók. Oroszországban február 23-án köszöntik az édesapákat, ami egyben a haza védelmezőinek hivatalos napjával esik egybe. Mivel az orosz férfiaknak kötelező katonai szolgálatot teljesíteniük, így egybeforrt a két jeles esemény.

Apák Napi időpontok Magyarországon
- Június harmadik vasárnapja -

2024. június 16.
2023. június 18.
2022. június 19.

2021. június 20.

2020. június 21.
2019. június 16.
2018. június 17.
2017. június 18.
2016. június 19.

Hogyan ünnepeljünk?

Az USA-ban és a legtöbb országban ezen a napon a gyerekek – és a felnőttek egyaránt – különböző ajándékokkal, apró figyelmességekkel kedveskednek férfi példaképüknek. A család ilyenkor általában együtt van, közösen piknikeznek, kirándulnak, sportolnak vagy sétálnak a szabadban, esetleg elmennek egy étterembe vacsorázni.

Fontos, hogy ilyenkor ne csak az édesapákra, hanem a nagypapákra, déd- és keresztapákra is gondoljunk! Ők is kapják meg a jól megérdemelt elismerést, hiszen áldozatos munkájukkal és szeretetükkel szintén sokat tettek értünk. Természetesen feleségként is meglephetjük gyermekünk apját. Kiváló alkalom ez arra, hogy megköszönjük életünk társának mindazt a szeretetet, támogatást és törődést, amit nőként és anyaként megkaptunk Tőle.

Szenteljünk hát figyelmet az édesapáknak, hiszen Ők is megérdemlik azt, hogy egy teljes nap csakis Róluk szóljon! Egy gondosan kiválasztott ajándék és egy finom ebéd már bőven elég ahhoz, hogy éreztessük: fontosak a számunkra.

- Ez is érdekelheti -

És a Férfinapról se feledkezzünk meg - Ön tudja mikor van és miért kell megünnepelni
Nemzetközi Férfinap

Apák napja hazánkban

Különös módon, Magyarországon valamiért háttérbe szorult ez az ünnep, pedig voltak törekvések a meghonosítására. Ilyen volt 1994-ben a miskolci non-profit szervezet, a United Way népszerűsítő mozgalma is, ami sajnálatos módon csúfosan elbukott. Ez azért is szokatlan, mivel a szintén Amerikából eredő Valentin-Nap például jobban bekerült a köztudatba.

Így az apák napja hazánkban legalább annyira elhanyagolt esemény, mint a nemzetközi férfi nap, ami egyébként minden évben november 19-re esik. (nekem is utána kellett néznem a pontos dátumnak)

Pedig a férfiaknak is ugyanúgy járna az elismerés és a tisztelet, úgy gondolom, ezzel a legtöbb női olvasóm is biztosan egyetért majd. Ha ez így van, akkor miért ne teremtsünk hagyományt, és ünnepeljük idén is ŐKET, az édesapákat, azokat a mindennapi hősöket, példaképeket, akik nélkül nem lenne teljes az életünk.

Előre is boldog apák napját kívánunk Nekik!

„…A bölcs apa tisztában van vele: egy csöndes ölelés gyógyír a legtöbb sérelemre. Köszönöm Neked, hogy összezsugorodtál akkorára, mint én, hogy játszhass velem, majd újra óriássá váltál, amikor oltalomra volt szükségem…” Pam Brown

Apák napja idézet

Megható, komoly vagy vicces apa idézetekkel is kifejezhetjük hálánkat, szeretetünket és törődésünket. Az egészen kicsik egy-egy rövidebb sort is megtanulhatnak az apák napi idézetek közül vagy anyukájuk segítségével felolvashatják.

„Szép reggel van apukám, megköszöntlek Téged,
A Te néha kicsit rosszcsont, huncut Szemefényed!!”

„Az én Apukám a legjobb a világon,
Legyen sokat velünk, én csak azt kívánom,
Kedves s szeret engem, tudom én ezt nagyon,
Szeretettel köszöntöm Őt e szép Ünnep Napon!”

„Szép vasárnap eljött,
Itt az Apák Napja,
Édesapa ajándékba,
Ezt a verset kapja,
Legyél boldog velünk,
Drága Édesapa,
Nagyon szeret Téged:
....... és a Mama!”

„Korán keltem ma reggel, hogy megköszöntsem,
A világ legjobb apukáját, megölelgessem,
Nagyon szeretlek Téged és azt kívánom,
Legyél a legboldogabb apa ezen a világon!”

„Süt a nap az égen, és én boldog vagyok,
Mert az apukámnak kicsi lánya/fia vagyok,
Tudom Te is örülsz, hogy itt vagyok neked,
A Te szemed fénye, kedves kis gyermeked.”

Apa fia idézetek

A fiús apák köszöntésére az apa-fia idézetek közül is válogathat. Akár néhány sort papírra vetve, az ajándékba szánt könyv belső lapjára írva vagy egy képeslapon átnyújtva is szép és maradandó emlék. 

„Ha egyszer apa leszek,
Olyan leszek, mint Te vagy,
Kedves apa, ki lefeküdni,
Mese nélkül sose hagy,
Aki nyakában visz engem,
Ha nem megy már a séta,
S aki elmagyarázza nekem,
Hogy repül a rakéta.
Te vagy a legszuperebb,
Apuka a világon,
Legyél boldog, Drága Apa,
Ma neked ezt kívánom!”

“Egy apa nem hőst nevel, hanem a fiúgyermekét. Ám ha igaz fiaként bánik vele, akkor hőssé válhat – legalábbis az apja szemében bizonyosan.”
- Walter M. Schirra - 

Apa lánya idézetek

Ha valamitől garantáltan ellágyul az édesapák szíve, az a (kis)lányuk. Lehet akárhány éves, felnőtt, érett nő, az apja szemében minden lány, az ő egyetlen szemefénye marad örökre. Az ötletes ajándékok mellett úgy gondoljuk, hogy egy lányos apák napja idézettől szem nem marad szárazon ezen a jeles napon.

“Egy apának a lányához való viszonya tulajdonképpen abból áll, hogy a lány életében van egy pillanat, amikor senki máshoz nem tud fordulni, csak ehhez a férfihoz, és akkor ettől a férfitól kell tudnia, hogy ő a legszebb a világon.” - Esterházy Péter - 

“Minden nagyszerű lány mögött egy igazán csodálatos apa áll.”

“Senki sem tud úgy szeretni egy lányt, mint az apukája.”

De nem az ajándék a lényeg, hiszen egy ölelés, egy kedves szó, egy köszönöm, egy kedves gondolat vagy megható vers többet ér minden másnál. Nem beszélve az együtt töltött időről, mert ez számít igazán, erre fogunk emlékezni. A minőségi időre. A beszélgetésekre. A közös sétákra. Apánk tanácsaira. 

De ha nem szeretne nagyon elérzékenyülni, és az édesapja a poént is kedveli, akkor telitalálat lehet egy vicces idézet is. 

Vicces apa idézetek

„Boldog apák napját kívánok neked,
Ha tortát kapsz rá, hagysz majd egy szeletet?!”

„Apák napja van ma, ez a Te ünneped,
A túrórudimat bátran megeheted,
Játszhatsz akármit a videókonzollal,
S szabadon kapcsolgathatsz, a távirányítóval,
Legyen szép a napod, és ha este kéred,
Leülök majd hozzád és egyet mesélek!
Boldog Apák Napját!”

„Apa, ma csak Te nézheted a TV-t,
Ma nem kell hallgatnod Halász Judit CD-t,
Nem kell nyakban vinned, s lefekszem majd csendben,
Legyen ma szép napod, én ezt adom, rendben?”

„Apák napja reggelén, azon gondolkodám,
Mivel fogom meglepni, az én jó apukám,
Találtam egy finom hideg sört Ő neki,
Hát azt viszem ajándékba, mert tudom, szereti!
Boldog Apák Napját!”

Apák Napi vers & köszöntő

Ahogy az édesanyákat egy csokor virággal, verssel és öleléssel köszöntjük anyák napján, úgy az apáknak is örömet szerezhetünk apró meglepetésekkel. A férfiakat is le lehet venni a lábukról egy szívhez szóló apák napi köszöntővel, akár saját tollból született írással vagy egy kedvenc idézettel.

Aranyosi Ervin: Apának lenni

Hogyan is kellene apának lenni,
néhány kis “porontyot” felnevelni?
Megtanítani szépre és jóra,
becsületre és szép, igaz szóra.

Fiúnak mutatni a példaképet,
és erőt adni, mit elvár az élet.
S a lánynak apát, hogy Őbenne lássa,
milyen legyen majd az Ő választása,
hogy később, a méltó párjára leljen,
s benne milyen értékekre figyeljen.

Hogyan is kellene apának lenni?
Anyát szépen és hűen szeretni.
Tenyéren hordani a kis családot,
megadva nekik az egész világot.

Biztatni azt, aki már belefáradt,
– együtt építeni a homokvárat.
Szépséges terveket, álmokat szőni,
s látni a gyermeket lassan felnőni.
S bármi is történik mellette állni,
s ha eljön a napja nagypapává válni.

Hogyan is kellene apának lenni?
Igazi receptet még nem írt senki.
Egyetlen módon igazol az élet:
az kiknek apja vagy mind szeret téged.

A legkisebbekről se feledkezünk meg, rövid, pár soros kisversikékkel ők is köszönhetik már az apukájukat, akik ennél nagyobb ajándékot azt hiszem nem is kaphatnak ezen a napon.

Apák napi vers óvodásoknak:

Drága Édesapám, köszönöm azt neked,
Hogy a Te kicsi lányod/fiad lehetek,
Nagyon jó, ha itt vagy és este nagyon várlak,
Hogy megölelj engem és Édesanyámat!
Kívánom, hogy legyél mindig boldog velünk,
Mert Mi Téged, Apa, nagyon szeretünk!
Boldog Apák Napját!

Ha az ünnepelt édesapa, nevelőapa, nagy -, déd-, vagy keresztapa kedveli a humort, akkor egy frappáns szöveggel is meglephetjük, amivel garantáltan mosolyt csalunk az arcokra.

Például egy ilyen apák napi vicces verssel:

Nem hoztam virágot, nem hoztam csokit,
Viszont ma bármeddig nézheted a focit!
Boldog Apák Napját!

A szó elszáll, az írás megmarad, ezért a választott apák napi verset egy saját készítésű ajándéktárgy formájában vagy ahhoz mellékelve is átnyújthatjuk.

Saját készítésű ajándék apák napjára

A kézzel készített meglepinek – bármilyen apróságról is legyen szó - mindig nagyobb értéke van, hiszen az ajándékozó szívből készítette, az ajándékozott pedig egy személyre szóló meglepetést kap. Ezért arra bíztatunk mindenkit, hogy nyugodtan vágjon bele, mert garantáltan óriási örömet fog okozni egy saját készítésű ajándék apák napjára. Akkor se keseredjen el, ha nincs kézügyessége, nagyon egyszerű ötletekből is tud maradandó emléket készíteni szerettének. Még ha nem is sikerül a legtökéletesebbre az első próbálkozás, biztosak vagyunk benne, hogy az Ön édesapjának akkor is többet jelent majd mindennél. Vásárolhat mellé egy kellemes vörösbort, amivel az ünnepi ebéden koccinthat a család.

- Ajándék tippek -

Mit készítsek Apák Napjára - Ajándék ötlet

Mit készítsek apák napjára?

Ha elszánta magát az apák napi ajándék készítésre, de nincs ötlete, akkor kattintson tovább, mert segítségképpen összegyűjtöttünk egy Apák Napi Pinterest táblányi olyan tippeket, amiket Ön is könnyedén el tud otthon készíteni.

 
Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekességek
Az oldal tetejére