Barion Pixel
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

Automata öv működése [Kézikönyv]

Automata öv működése [Kézikönyv]

A különböző övek nélkülözhetetlen tartozékai a férfi és a női ruhatárnak egyaránt. Rengeteg típus közül találhat rá az ideálisra, hiszen a derékszíjak különböző szélességben kaphatók, eltérő alapanyagot használnak az elkészítésükhöz, ráadásul az övcsatok is igen változatosak lehetnek. Az utóbbi időben egyre népszerűbbé vált az automata - racsnis változat, amely mára az egyik legtrendibb derékszíjjá „nőtte ki magát”. Nézzük meg mit kell tudnia róla!

Mi az automata öv?

Pontos meghatározást még nem találtam az interneten az “automata öv" kifejezésre. Valahogy így gondolom érthetőnek és helyesnek: Automata elnevezéssel illetik, mert a hagyományos - tűs övcsat helyett a szerkezete önzáró. Meglehetősen könnyű becsatolni és kioldani. Tehát a kifejezés a nadrágszíj becsatolására kialakított szerkezet nevetségesen egyszerű kezelhetőségére utal.

Másik megfogalmazás: Az öv olyan lyuk nélküli nadrágszíj, amely a legtöbb esetben racsni elvén működő csattal funkcionál.  (Van préselős mechanikájú önzáró övcsat is.)

De adódik a kérdés, hogy mennyire bonyolult vajon a használata. Tartson velem, és tegyünk egy gyors kísérletet!

Vajon minek köszönheti népszerűségét?

A racsnis övek tökéletesen illeszkednek minden alkathoz, hiszen szinte bármekkora hosszúságúra állíthatók. Ezen a kivitelezésen nincsenek lyukak, tehát nem kell alkalmazkodni az eredeti méretezéshez. A derékszíjat bármilyen hosszúságúra beállíthatja, ezért nem kell aggódnia ha esetleg változik a derék- vagy csípőbősége.

A racsnis övet könnyedén formálhatja, így nem kell többet a lyukak miatt aggódnia – általában 19 cm hosszan, 0.5 centiméterenként lehet állítani az övet.

Ha előnytelenül hosszú az öv, egyetlen mozdulattal átszabhatja. A racsnis öv csatját bármikor leszedheti, így méretre vághatja a derékszíjat. Ráadásul mivel az átalakított végére kerül vissza a csat, az esztétikus megjelenésen sem esik csorba.

A racsnis övek között rengeteg lehetőség közül válogathat, így garantáltan rátalál az Ön számára ideális kivitelezésre. Ez a típus a formális és a business irányvonalhoz passzol leginkább, éppen ezért elsősorban öltönyhöz, elegáns nadrághoz, illetve üzleti viselethez ajánlott hordani. A fényesebb és csillogóbb változatokat esküvőre, míg az egyszerűbbeket például üzleti tárgyalásokhoz ajánljuk.

A racsnis megoldást rendkívül egyszerű használni, bizonyos esetekben sokkal könnyebb, mint a hagyományos kivitelezést.

Ennyire egyszerű az automata öv használata

Tapsoljon egyet. Nem viccelek, most tényleg. Pontosan ennyi idő alatt lehet becsatolni az automata övet – egy tapsnyi idő, ez tényleg nem sok, ugye? Próbálja csak ki, ha van kéznél egy automata nadrág öv.

Lássuk, hogy néz ki a használata a gyakorlatban: tolja be a szíjat a csatba a kívánt szorosságig – közben hallani a racsni kerepelő hangját. Tényleg ennyire egyszerű, egyetlen mozdulat az egész. A deréköv pedig ugyanúgy betölti funkcióját, mint a hagyományos típusok.

A kicsatolás sem bonyolultabb ennél: a csat alján lévő karral oldja ki a mechanikai zárat, és már ki is húzhatja a szíjat. Ha azonnal nem old ki, akkor kissé tolja beljebb a pántot a csatba, és nyomja meg újra a pöcköt. 

Röviden az automata öv működéséről

A racsni vagy más néven kilincsmű mechanizmust hajtóműveknél, csörlőknél és mechanikus óráknál is használják. Egyszerű szerkezete lehetővé teszi a tengely csak egyik irányba történő szabad forgását. Az övcsat automatizmusát is a racsni-elv működteti (2014-es szabadalmi leírás)Becsatoláskor a csat hátsó rögzítő szerkezete a derékszíj belső oldalán lévő fogazott sínrendszerhez csatlakozik. A mágneses megoldású automata nadrág öv esetén a kis kör fémházban található mágnes szabályozza a szerkezetet. A gomb megnyomásakor történő erőhatás elengedi a mágnest, és kiold a szerkezet.

Racsnis öv működési elve

A racsnis övek egyre népszerűbbé váltak az utóbbi években – ami nem is csoda, hiszen rendkívül előnyös a viseletük. Amellett, hogy igen kényelmesek, könnyedén alakíthatóak és roppant esztétikusak is. Higgyen a szemének, nézze meg kínálatunkat.

Gyakori Kérdés: Automata vagy Racsnis?

A sztori a következő. Egyszer egy aranyos hölgy hívott az ÖvBolt telefonos elérhetőségén. Meglepően lelkesen elmondta, milyen nagy gondban van. A párjának szeretne ajándékba vásárolni egy férfi díszdobozos övet. Igen meg van elégedve a kínálattal, de nem egyértelmű számára, hogy mi a különbség a racsnis és az automata öv között. Nagyon határozottan ezt mondta: “Legyek szíves elmagyarázni!” Nos, ha Ön eddig nem merte feltenni ezt a kérdést, de tudni akarja a választ, akkor figyeljen.

Egy dolgot azért tegyünk tisztába. Nevetséges a kérdés? - Szerintem NEM! Számomra teljesen elfogadható, amikor egy laikus kérdéseket tesz fel. A véleményem az, ha valaki érdeklődését fejezi ki bármivel kapcsolatban, amiben ő nem jártas, akkor nincs jó vagy rossz kérdés. Értékelni kell a kíváncsiságát és tisztelni a tudásvágyát. A hölgy részéről nagyon is jogos volt a kérés.

És a válasz...

A “racsnis” kifejezést a derékszíj csatjának működési alapelve hozta. A racsni működésének elve alapján lehet társítani a szíjat a csattal és a megfelelő méretre állítani az övet. Jellegzetes kattogó hang hallatszik és a kezelése sem fog fejtörést okozni.

Tehát az öveknél használt “racsnis” és “automata (végtelenül egyszerű kezelni)” kifejezések jelentése más, de mégis ugyan az. Ha egy derékszíjra az mondják, hogy automata, akkor az 95% valószínűséggel racsnis. Ha egy nadrágszíj racsnis övcsattal van felszerelve, akkor garantáltan automata.

Közhelyesen megfogalmazva valahogy így hangzik: Minden racsnis öv automata, de nem minden automata öv racsnis.

Miért? - Mert vannak olyan szerkezeti megoldások az övcsat működésében, melyek nem a racsni elvén működnek, de hasonlóan könnyű őket kezelni. Mi az ÖvBoltnál nem teszünk különbséget a két kifejezés között. Véletlenszerű módon használjuk az övek megnevezésénél. Természetesen, ha egy nadrágszíjat nem racsnisan gyártottak, azt nem fogjuk racsnis jelzővel megjeleníteni az online boltunkban.

Mire figyeljen, ha racsnis övet vásárol?

A magyarországon kapható racsnis övek 70-80%-a nem valódi bőr. Ez azt jelenti, hogy a szíj jobb esetben rostbőr, rosszabb esetben papír alapú műbőr. Ezért bőrre utaló jelzést vagy ikont ne is keressen rajtuk. Ezek a nagyon mutatós automata derékszíjak jellemzően kínai gyártmányok. Az eredeti bőr övekhez képest jóval olcsóbbak - fele, vagy akár harmad annyiba kerülnek.  

Hogyan tudja laikusként a legkönnyebben ellenőrizni?

Vegye le az övcsatot, és vizsgálja meg a szíj rétegeit. Egy valódi marhabőr deréköv jól kivehető egyrétegű bőr rostokból áll. Színében és anyagában is egységes a látvány. Mit kell tudnia a rostbőrről? Egy rostbőr nadrágszíj szemmel láthatóan több összetevőből áll. Közepén felismerhető a darált bőrhulladék, amit egy külső réteggel vontak be. Ezzel az egyszerű - 3 másodperces - művelettel bármikor könnyen ellenőrizheti, hogy valódi bőrrel van e dolga. 

A képen jól látható a különbség: több összetevőből készült rostbőr racsnis öv VS egyrétegű valódi bőrből készült automata csatos öv 

rostbőr vs. valódi bőr

Hol itt az átverés? - Ne dőljön be!

Mivel széles vásárlói közönséget akarunk kiszolgálni nem titok, hogy az ÖvBolt webáruházban forgalmazunk racsnis rostbőr derékszíjakat is. Az egyik vásárlóink körében nagyon is közkedvelt (2022-ben közel 1000 db eladott) márkánk a Ramsey London. 

Az övekről végeztem kutatómunkát, ezért a google “szuper” érdeklődési kört követő algoritmusa ahol csak lehet ilyen hirdetésekkel bombáz. Feltűnt a félrevezető termék megnevezés. Utánanéztem.

De ekkor jött a fekete leves..

Rögtönzött kutatásom során belefutottam néhány olyan webshopba, ahol a rostbőr racsnis deréköveket igazi bőrként árulják. Nem hagyott nyugodni a gondolat, ezért tovább “nyomoztam”. Egyre több és több online üzletet átfésülve megdöbbenve tapasztaltam, hogy számtalan webáruházban félrevezetik a vásárlókat.

Kíváncsi a konkrét adatokra?

Összesen 26 webshopra kerestem rá. - Itt már fortyogott az agyvizem, azt hittem felrobbanok, ezért abba is hagytam és eldöntöttem írok róla. Ezek közül 25 online shopban az egyértelműen nem bőr automata csatos szíjakat bőrként forgalmazzák. Hiába árulkodó jel az olcsó ár, ha a vevő arcába beletolják az automata csatos bőr övet. A nem egészen reprezentatív, de elgondolkodtató felmérésből gyalázatos adat jött ki: Az öveket értékesítő webshopok 96%-a félrevezetően vagy hiányosan tájékoztatja a vásárlóit.

Mi lehet az oka az “átverésnek”?

Nem szeretnék szándékosságot feltételezni. Sokkal inkább azt gondolom, hogy a szakértelem súlyos hiánya ésvagy a felszínesség áll a dolog mögött - semmint a fogyasztó direkt megtévesztése. Ezeknek a kínai gyártmányoknak általában nincs gyártói oldala, ahol utána lehetne nézni a “bőr” eredetének - a kereskedőknek tehát nincs hiteles információjuk róla.

Elkeserítő, hogy a legtöbb kereskedő nem is ért hozzá. A hiányos szakértelem ékes példája, amikor a rostbőrt valódi bőrként értelmezik. Szintén súlyos hiba, ha utánajárás nélkül tüntetik fel eredeti bőrként a terméket, ami kimeríti a felszínesség fogalmát. De még arra sem veszi a fáradságot, hogy - az amúgy 3 másodperc alatt eltávolítható -  övcsatot levegye, és megnézze a szíj felépítését. Azt már meg sem merem említeni, hogy tesztképpen szétbontson egy szíjat - amiből egyébként rengeteget tanulhatna.   

Szerintünk mi a korrekt vásárlói tájékoztatás

 • A kereskedő valós adatokat közöl a termékről: rostbőr, műbőr, genuine leather, stb.
 • Nem használja a bőr szót a terméknévben és a termékjellemzőknél. 
 • Nem jeleníti meg a bőrre utaló ikont
 • Elérhető, válaszkész ügyfélszolgálata van.

Ahogy már említettem, az ÖvBolt.hu webáruházban mi is forgalmazunk automata csatos nadrágszíjakat. A Ramsey márkájú szíjak rostbőrből készülnek. A termékoldalon az öv anyagánál ezt minden esetben feltüntetjük. Valamint a terméknévben és a termék leírásokban nem használunk bőrre utaló - a vásárlót félrevezető - jelzőket. A bőr logót sem tüntetjük fel, hiszen nem teljes értékű, 100% marhabőrről van szó. 

A valódi bőrre utaló jelzőket kizárólag az egyértelműen bőr (drágább) öveknél használjuk csak, miután erről meggyőződtünk a saját szemünkkel és a gyártói oldalon is.

Mit várhat el a kereskedőtől Ön mint vásárló

 • Hiteles és valós információkat nyújt a termékről.
 • Megbízható, lekövethető helyről, gyártótól szerzi be a termékeit.
 • A vásárlók kérdéseire készségesen válaszkész.
 • Amiben bizonytalan, annak utánanéz.
 • Szakértője a saját területének.
 • Tudását folyamatosan frissíti.

Legyen tudatos vásárló

 • Tájékozódjon a témában 
 • Olvasson vásárlói véleményeket.
 • Kérdezzen az ügyfélszolgálattól.
 • Keresse a szakáruházakat.
 • Informálódjon a gyártói oldalról.
 • Ellenőrizze a szíj felépítését.
 • Keresse a “Megbízható Bolt” minősítést a webáruházaknál.
 • Ha elégedett volt a vásárlásával, akkor térjen vissza máskor is.

Segítse Ön is barátait ismerőseit azzal, hogy megosztja velük ezt a tudást facebook oldalán.

Az oldal tetejére