Barion Pixel
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

12 Női testalkat & a Mágikus övek | Így lesz verhetetlen a megjelenése

12 Női testalkat & a Mágikus övek | Így lesz verhetetlen a megjelenése

Nőként, a verhetetlen megjelenés feltétele nem a bomba test. Testalkata, avagy csontozata felépítése, izom- és zsírszövetei mennyisége és annak eloszlása javarészt Önnel született adottság. Persze egy kis sportolással, helyes táplálkozással tud javítani, csiszolni külsején, de a genetikai örökség csak bizonyos mértékig módosítható. Ha világ életében hízásra hajlamos volt, nem valószínű, hogy testmozgással és diétával tartósan és egészségesen el tudná érni például az 50 kg-os álomsúlyt. Ez tehát azt jelenti, hogy öröklött testi adottságaival meg kell „megbarátkoznia”.

Azonban nincs oka elkeseredni! Ha tisztában van azzal, milyen női testalkat típushoz tartozik, már csak egy lépés választja el attól, hogy megtalálja azokat a ruhákat és kiegészítőket, melyekkel a legtöbbet hozhatja ki megjelenéséből.

Ha Ön is szeretné ismerni a „titkot”, mellyel komolyabb önsanyargatás nélkül javíthat külsején, tartson Velünk! Következő blogcikkünkben alaposan körbejárjuk a témát!

Ideális testalkat hölgyeknek?!

Először is fontos leszögeznünk, hogy nincs jó vagy rossz testalkat! A tökéletesnek ítélt női alakok, vagyis a szépségideálok folyamatosan változtak a történelem során. Tudta, hogy a barokk kor idején a teltebb idom számított etalonnak? Mindez a termékenységet, a gazdagságot és jólétet szimbolizálta. Nem volt ez másképpen az őskorban sem, gondoljunk csak a hatalmas keblekkel és fenékkel megáldott Willendorfi vénusz szobrocskára. Azt is érdemes megjegyeznünk, hogy még egy vékony, csinos, kiváló arányokkal rendelkező hölgy is agyoncsaphatja előnyös formáit és vonalait egy nem megfelelően kiválasztott ruhadarabbal. Láttunk már ilyet, nem is egyszer…

Válassza meg tudatosan kiegészítőit!

A mindennapi öltözködést tehát nagyban megkönnyíti, ha tisztában van azzal, milyen alkattal rendelkezik. Ha úgy tetszik, optikailag csalhat egy picit. Nem is gondolná, hogy a kiegészítőknek mekkora a szerepe ebben. Egy jól megválasztott övvel hangsúlyozni tudja előnyös adottságait és elrejteni azt, amit kevésbé szeretne láttatni.

Sokféle tipológia létezik

Számos tanulmány született az évek során, melyek az eltérő típusokat próbálták pontosan meghatározni. A korai elméletek érdekes módon a fizikumot összekapcsolták a vérmérséklettel, vagyis a személyiséggel. A 20. század elején Ernst Kretschmer híres tipológiája is azt feltételezte, hogy öröklött testi tényezőink nagymértékben meghatározzák jellemvonásainkat is. Háromféle variációt különböztetett meg. A piknikus, azaz zömökebb formákkal és gyenge csontozattal rendelkező emberek könnyen teremtenek kapcsolatot, ugyanakkor hajlamosak a kedélyhullámzásra, és kevésbé tudják kontrollálni érzelmeiket.

Az atletikus nő és férfi karcsú, magas, erős izomzatú, mely túlzott szabálykövetéssel és alkalmanként lobbanékonysággal párosul. A törékeny, aszténiás alkat keskeny mellkast, vékony csontozatot és izomzatot feltételez. Az ilyen férfiak és nők érzelmeit a kettősség jellemzi, rendkívül zárkózottak és erős önfegyelemmel rendelkeznek.

Alma, körte, homokóra… közismert női testalkatok

A legáltalánosabb, napjainkban használatos besoroláshoz az alábbi öt női testalkat típusok tartoznak. Itt természetesen megnézzük azt is, hogy a kifogástalan összkép elérése érdekében milyen övet érdemes öltenie a derekára.

- Kapcsolódó cikk -
Lehet rossz övet visel! - Öltözködés alapjai: A derék

1# Alma alak („O”)

Széles váll, nagyobb mellbőség és szélesebb derékvonal. Főleg idősebb korban örökös problémát jelent a has tájékon felhalmozódott zsírszövet. Az ilyen nő igazán büszke lehet formás lábára és csinos dekoltázsára! Ha Ön is ebbe a típusba tartozik, mindenképpen ezek a hangsúlyozandó területek.

Az övek viselése terén érdemes picit visszafogni magát, és vékonyabb – de semmiképpen sem skinny –, mintájában és díszítésében kevésbé feltűnő derékszíjat választania, ami nem fog „bevágni”. Mell alatti öv esetében bátran választhat vastagabbat, de ügyeljen arra, hogy lehetőleg sötétebb árnyalatú legyen, és sztreccses anyagból készüljön.

alma alkat - így viselje az övét | stílus tippek nőknek
Tipikus alma alkat a celebvilágban: Jennifer Hudson, Adele, Catherine Zeta-Jones, Tyra Banks

2# Körte („A”)

Csípője szélesebb, mint a válla, a derékvonal viszont jól kivehető. A körte alak kritikus pontjai elsősorban a fenék, a csípő és a combok. Ha nadrághoz keres kiegészítőt, egyértelműen a vékony öv viselése számára a célravezető. Egy mell alatt végződő, feltűnő öv a ruhán viszont kihangsúlyozza a kecses, finom derékvonalat.

körte alkat - így viselje az övét | stílus tippek nőknek
Körte alkat a celebvilágban: Jennifer Lopez, Shakira, Kim Kardashian, Beyoncé

3# Homokóra („X”)

A női testalkatok közül a leginkább arányos testfelépítés a homokóra alak, melynél a csípő és a felsőtest gyakorlatilag egyforma szélességű. Mindez keskeny derékkal és formás fenékkel párosul. Rájuk jellemző a sokat emlegetett „90/60/90”-es testarány: a mell és a csípő körülbelül egyvonalban helyezkedik el, a derék mérete pedig ennél minimum 25 cm-el keskenyebb. Szerencsésnek mondhatja magát, ha ilyen alkattal rendelkezik, mert gyakorlatilag bármilyen típusú öv fantasztikusan mutat Önön.

homokóra alkat - így viselje az övét | stílus tippek nőknek
Homokóra alkat a celebvilágban: Katy Perry, Halle Berry, Eva Mendes

4# Téglalap („H”)

Más néven banán, egyenes vagy vonalzó. Vékony, sportosabb, mondhatni fiús felépítésről beszélünk, ahol a váll, a derék és a csípő nagyjából azonos méretű. Nem rendelkeznek óriási keblekkel, mellméretük inkább átlagos vagy kicsi.

A téglalap alakkal is lehet rendkívül mutatós, ha mind ruhák, mind pedig kiegészítők terén a nőies vonalak kiemelésére törekszik!

A természetes derék és csípővonal nyomatékosítása miatt Önnek szinte kötelező hangsúlyos övet viselnie összeállításához. Egy vagány, feltűnő darab kiválasztásával tökéletes lehet az összkép!

banán alkat - így viselje az övét | stílus tippek nőknek
Téglalap alkat a celebvilágban: Sarah Jessica Parker, Natalie Portman, Gwen Stefani

5# Fordított háromszög

A gyümölcshasonlatnál maradva nevezhetjük epernek is. Ritka, mindössze a nők 8%-a sorolható ide. Lényege, hogy a felsőtest jóval szélesebb az alsótestnél = széles váll és keskeny csípő. A fordított háromszög alak mindenképpen széles övért kiált. Akár színes, extravagáns derékszíjat is nyugodt szívvel választhat, ami jól kiegyenlíti majd a testarányokat. A keskeny kiegészítőket, ahogyan az előző típusnál, itt is messziről kerülje el!

Fordított háromszög alkat a celebvilágban: Cindy Crawford, Renee Zellweger, Miley Cyrus

- Ajánlott cikkek -
Hogyan mérjük az öv hosszát? - Övcsattal vagy övcsat nélkül.
A nélkülözhetetlen női övek - Alapdarabok a ruhatárban
Selejtezés otthon 3 lépésben - Tavaszi Garbróbfrissítés 1.  

Cselló, váza, nyalóka? Ilyenek is vannak!

Immár 11 éve, hogy két elismert nagy-britanniai divattanácsadó, Trinny Woodall and Susannah Constantine kiadta Testalkat Biblia című bestsellerét, melyben a fent ismertetett öt alaptípus további héttel egészül ki. Ez Nekünk, nőknek óriási segítség, hiszen így sokkal könnyebben ismerhetünk magunkra egy-egy forma láttán.

6# Váza

A homokóra megnyújtott verziója. Jellemzői az átlagostól valamivel keskenyebb vállszélesség, hosszú derék és kerekded mellek, melyek megegyeznek a csípőbőséggel. A lábak karcsúak és mutatósak. Mivel a derek hosszú, egy öv viselése nagyon dekoratív megoldás ezen a testtájon. Akár vékonyabb, akár vastag öv mellett teszi le voksát, biztosan jó döntést hoz.

Váza alkat a celebvilágban: Kate Winslet, Mariah Carey, Geena Davis

7# Cselló

A női alakok közül a cselló jól felismerhető: a mellek nagyok, a fenék kerek, de a test még a túlsúly ellenére is fölöttébb vonzó. A lábszár és a boka keskeny, melyet egy trendi magassarkúval érdemes lehet még tovább fokozni. A derékvonal rövid, de keskenynek nem mondható. Ebben az esetben ugyan azt tudjuk tanácsolni, mint az alma alkatnak: egy csinos ruha egy vastagabb, mell alatti övvel tuti befutó lehet, de farmernadrághoz inkább ennél vékonyabb derékszíj mellet határozza el magát

Cselló alkat a celebvilágban: Natasha Henstridge, Oprah Winfrey, Kirstie Alley

8# Tekebábu

Akárcsak a körténél, itt is az alsó testrészek a hangsúlyosabbak, csak ez valamivel vékonyabb testalkatot feltételez. A combok és a fenék erősebb, vaskosabb, a mellek viszont nem túlzottan nagyok. A kecses derék óriási előny, melyet egy szuper nőies övvel még inkább az előnyére fordíthat.

Tekebábu alkat a celebvilágban: Meryl Streep, Rihanna, Alyson Hannigan

9# Harang

A felsőtest a harang alkatnál is szembeöltően keskenyebb, így egyáltalán nincs könnyű dolgok a ruhavásárlásnál. A csapott vállak és a laposabb mell jellemzi a leginkább. A csípő széles, kiugró, mely szinte eggyé válik a derékkal. Ha harang formával rendelkezik, inkább kerülje a szűk farmereket és nadrágokat. Ha mégis egy ilyen darab kerülne elő a szekrényből, úgy azt semmiképpen se kombinálják vastag, feltűnő színű övvel!

Harang alkat a celebvilágban: Lena Dunham, Adele, Mindy Kaling

10# Serleg vagy kehely

A harang alkat inverz változata, erős felsőtesttel. Hölgyem! Ha teste egy serleghez hasonlít, semmiképpen se rejtse el bomba lábait! A széles pocak miatt kicsit sem tanácsos a vastag, vagy túl szűk öv, ami bevág, mert így a problémás terület még feltűnőbb lesz. A serleg típusnál is igaz a mondás: a kevesebb néha több! A közvetlenül a derékvonalon elhelyezett öv viszont a segítségére lehet alkata optikai formálásában.

Serleg alkat a celebvilágban: Catherine Zeta Jones, Jessica Simpson, Christina Ricci

11# Nyalóka

Keskeny váll és csípő hasonló szélességű, rövid derékkal, dús keblekkel és hosszú lábakkal párosítva. A részek elválasztása alapvető fontosságú, melyet egy feszes csípőnadrággal és egy vastagabb övvel könnyedén megtehet.

Nyalóka alkat a celebvilágban: Angelina Jolie, Uma Thurman, Julia Roberts

12# Oszlop

A vékony, filigrán hölgyek gyakran ilyenek. A téglalap alkattal ellentétben itt a vállak valamivel keskenyebbek. Az ilyen típusú nők az átlagosnál magasabbak, a derékvonal viszont alig látható, így teste megfelelő tagolására kell törekednie. Ha egy színes övvel dobja fel megjelenését, máris nyert ügye van!

Oszlop alkat a celebvilágban: Nicole Kidman, Gwyneth Paltrow, Jenifer Garner

Egy rossz választás és...
Ezen még az öv sem segít! Kőműves dekoltázs: Baromi ciki a kivillanó popsi

Továbbra sem tudja, melyik csoportba tartozik?

Természetesen léteznek kevert női testalkat típusok, ami még inkább megnehezíti a beazonosítást. Ebben az esetben (is) érdemes segítségül hívnia egy egész alakos tükröt, és megvizsgálnia teste legapróbb részleteit. Akár egy jól beállított fényképet is kereshet önmagáról, de az előző technika még hatásosabb. Figyelje az arányokra, hiszen ez a lényeg! Nézze meg, mi az, ami a leginkább Önre jellemző. Valószínűleg ahhoz az alkathoz fog tartozni.

Sokszor az eltérésék szemmel alig észrevehetőek. Vegyen elő egy mérőszalagot, és jegyezze le a legfontosabb adatokat: vállszélesség, derék- és csípőbőség valamint mellbőség. Ezek alapján akár egy egyszerű rajzot is készíthet testarányairól.

Ne feledje, hogy ideális alkat nem létezik, és azt sem, hogy senki sem tökéletes! Akármilyen fizikai adottságokkal is áldott meg az ég (és persze szüleink), egy csipetnyi odafigyeléssel meg lehet találni a hozzá illő övet. Egy kis praktikával kihangsúlyozhatja teste szépségét, melyre – bármilyen típusba is tartozzon – nőként igazán büszke lehet!

Csacsogna a divatról és a celebek öltözködéséről? Csatlakozzon az #övmánia csoporthoz, ahol hasonló érdeklődésű nők között inspirálódhat. Legyen tagja egy divatorientált és elfogadó női közösségnek!
Az oldal tetejére