Barion Pixel
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

5+1 tény a rostbőrről, amit tudnia kell!

5+1 tény a rostbőrről, amit tudnia kell!

Vajon a vásárlók tisztában vannak azzal, hogy a pénzükért pontosan mit kapnak? Pláne, ha bőráruról van szó. Ha hihetünk a ’real leather’, azaz valódi bőr címkének, akkor jogosan gondoljunk, hogy 100 %-os, - tegyük fel - marhabőr termékhez jutottunk hozzá, jutányos áron. Ha figyelmesen olvasott, Önnek is feltűnhetett, hogy egyik szavammal ütöttem a másikat. Eredeti bőrt, jutányos áron?

Ez már önmagában is több, mint gyanús. Ha semmit sem tudunk a bőrökről, az azért köztudott, hogy az első osztályú, teljes értékű állati irha értéke nagyon mélyen zsebbe nyúlós kiadás. A minőséget mindig meg kell fizetni, azonban az extrán magas ár csak egy nagyon szűk vásárlói rétegnek kedvező.

Igen ám, de mégis hogy futhatunk bele a Fast Fashion üzletektől a webáruházakig valódi bőrnek nevezett termékekbe?! Ne érezze magát senki becsapva, hiszen a feldolgozási technikától függően háromféle besorolásba osztályozzák a marhabőrt: teljes értékű, korrigált barkájú, és a leggyengébb minőségű, a genuine. A Top 3 kategória mellett a nubuk, velúr és a lakkbőr árucikkek már ismertebbek lehetnek.

Ugyanez elmondható a rostbőrről is, ami már elnevezésében is utal arra, hogy egy természetes anyagról van szó. Vagy mégsem? Lássuk mi az igazság ezzel kapcsolatban.

1. Mi a rostbőr?

Az üzletekben és online shopokból megrendelhető kiegészítők között gyakran találkozhatunk ezzel a kifejezéssel, legyen az táska vagy öv. De hogy valójában mi az a rostbőr, már kevesebben tudják. Talán úgy is ismerős a címkékről, mint préselt vagy ragasztott bőr, más nevén bonded bőr.

Előállítási folyamata lényegesen eltér a top kategóriába sorolt alapanyagokétól, mégis sok köze van hozzá. Ugyanis a gyártás során visszamaradt, másra nem használható bőrhulladékokat rostjaira bontják, ledarálják és ragasztóanyaggal keverik össze. Az így kapott masszát szárítás után hengerelik, amiből egy préselt bőr táblát kapnak. A végeredmény szinte megtévesztésig hasonló lesz az eredeti bőrhöz, ez annak a felületi kezelésnek köszönhető, amitől strapabíróbbá válik az anyag. Ilyenkor vékony sertésbőrt vagy műanyagot préselnek rá.

Tekintve, hogy változó összetételű darálékról van szó, gyártónként nagyon különböző minőségű táblák készülnek a tartalmazott bőrrost mennyiségét tekintve. Az Uniós szabvány szerint, hivatalosan csak a minimum 50 %-ban állati bőrt tartalmazó termékek esetében lehet feltüntetni a bőr kifejezést. Tehát ha rostbőrrel találkozunk, akkor az azt jelenti, hogy az adott árucikkben a bőrrostok részaránya legalább 50%.

2. Mi készül belőle?

Elsősorban rostbőr divattáskák, pénztárcák és derékszíjak készülnek. Ezenkívül a bútor- és bőrdíszműiparban, valamint a könyvkötészetben is használják.

Most figyeljen, itt a lényeg!

3. Mi a különbség a bőr és a rostbőr között?

A valódi és a préselt bőr érzetre és küllemre is nagyon hasonló egymáshoz. Azonban van néhány trükk, amivel könnyebben felismerheti a préselt felületet:

  • Az állat természetes szépségét megőrző barkaminta erezete és apró tökéletlenségei jelzik, hogy teljes értékű bőrrel van dolgunk. Ezzel szemben a préselt rostok árulkodó jele a gyártási eljárásból eredő túl szabályos és egyenletes mintázat.
  • A bőr jellegzetes illata. De vigyázat, a gyártók egyre ügyesebben utánozzák ezt mesterségesen is!
  • A tapintás is árulkodó! A ragasztott bőrnek hideg és természetellenesen egyenletes a felszíne. Próbálja ki, és ujjaival nyomja meg a felületet, ha kissé ráncolódik és nyúlik, mint az emberi bőr, akkor az eredetivel van dolga.
  • Az olcsóbb ár a rostbőr jellemzője.

Mi a rostbőr
A rostbőr derékszíj rétegei

4. Mennyire tartós a bonded bőr?

A minősége egyértelműen jobb, mint a műbőré. Egy alacsonyabb nívójú (Top 3 kategóriás) Genuine típushoz hasonlítható a strapabíróbb rostbőrök élettartama és tartóssága.

5. A préselt bőr előnye & hátránya

Az egyik legnagyobb és nem elhanyagolható előnye, a környezetkímélő előállítás. A bőrmaradványok felhasználásával nem keletkezik ipari szemét. Másik előnye, hogy a vásárlói igényekhez igazodva, nagyon változatos színű és textúrájú rostbőr anyagokat állítanak elő. Nem utolsó sorban olcsó, és néhány szezont biztosan kiszolgáló, tartós alapanyagról beszélhetünk.

Az eredeti bőrre jellemző patina nem jellemzi a préselt bőrt. Hátrányára írható, hogy idővel a felülete berepedezik. 

Elérkeztünk az utolsóhoz. Kíváncsi rá?

+ 1: A ragasztott bőr tisztítása

A marhabőrből készült termékek tisztítása és kondicionálása majdnem olyan fontos, mint a saját testünk, bőrünk karbantartása. Meghálálja a törődést a bőr öv, táska, cipő, kabát és a bútor is, így nagyon sokáig régi fényében és egyre nemesebb patinájában fog tündökölni.

Ne gondoljuk, hogy az olcsóbb anyag nem érdemli meg ezt a gondoskodást! A port és a szennyeződéseket minden alkalommal puha, nedves ronggyal távolítsa el. Mivel valódi bőrt is tartalmaz, ezért a berepedések ellen használjon bőrápoló balzsamot, és fényesítse át a felületet. Ezzel megnövelheti a ragasztott bőrből készült holmik élettartamát is.

Ne feledje, a pénztárcája szabta lehetőségekből hozza ki a legjobbat, és vásároljon tudatosan! Hiszen egy kis odafigyeléssel és tájékozódással az olcsóbb kategóriás kiegészítők között is elérhetőek a ’nemgagyi’, meglepően hosszú élettartamú övek is.

Az oldal tetejére