Barion Pixel
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

Férfi öltözködési szabályok & tippek - Öv viselése tudatosan

Férfi öltözködési szabályok & tippek - Öv viselése tudatosan

A derékszíj az egyik legnépszerűbb kiegészítő a férfiak körében, amely a praktikus és esztétikai értékei miatt mindig is fontos szerepet kapott az öltözködésben. Ez a több évszázada használatos "férfi ékszer" ma már senki ruhatárából nem hiányozhat, hiszen e nélkül se a hétköznapi, se az elegáns viselet nem az igazi. - Ezért is a férfi öltözködési szabályok éppúgy vonatkoznak rá. - És ha ez így van, akkor nem árt tisztában lenni az alapvető öv viselési szabályokkal, hisz ezek is az öltözködési etikett részei. Lássuk! Tudunk mondani Önnek hasznos dolgot, tippet ezzel az útmutatóval? 

Az alapdarab öv fajták a férfi szekrényében

Jól tudjuk, hogy a női kelléktárnak számos kiegészítőt kell tartalmaznia – a fülbevalóktól elkezdve a nyakláncokon keresztül nem hiányozhatnak sem a hajbavalók, sem az övek. Ezeknek köszönhetően lesz lélegzetelállító a megjelenés, legyen szó egy elegáns vagy akár egy hétköznapi viseletről. Ellenben a férfiaknak kevesebb dologra van szüksége. Esetükben a derékszíj – mondhatni – az egyetlen és legfontosabb kiegészítő. Minden férfinak szüksége van az alkalomhoz illő, tökéletes derékszíjra. Azonban akármennyire is fontos része ez a ruhatárnak, nem kell felhalmozni több tízet belőle. Bőven elég néhány alapdarab, amelyekkel akármelyik megjelenés tökéletesíthető.

Íme tehát a legfontosabbak

 • 1. A hétköznapi derékszíj

  Mivel az öv hasznos kiegészítő, nem hiányozhat a mindennapi, szaladgálós formája. Ennél elsősorban nem a stílusosság a fontos, mint inkább a praktikum, a nadrág helyén tartása. Szélessége nem kevesebb, mint 3.5cm és minőségét, divatosságát és anyagát tekintve..., nos ezeket az Ön kényelme, igénye és stílusa határozza meg.

 • 2. Az elegáns öv

  Valamicskét magára is adó férfinak ma már ennek is a gardrób részét kell hogy képezze. Erre ugyan nem feltétlenül van szükség a mindennapokban, de ennek ellenére nélkülözhetetlen darab. A vászon öv eszébe se jusson, nem árt, ha bőrből van a szíj és a klasszikus tűs övcsattal párosul. Ideális esetben pontosan 3.5cm széles és a klasszikus elegancia jegyei felé közelít. Mit jelent ez? Apró márkajelzés még éppen elmegy, de az ettől eltérő extrák már kizárva.

 • Informal, Semi-formal, Business formal, Smart casual, Business casual ruházathoz erősen ajánlott. Példaként: állásinterjúra, konferenciára, koktél partira, munkahelyre vagy munkahelyi előadásra, randevúra, családi alkalomra, illetve színházba.

 • 3. Az öltöny öv

  Természetesen a gardrób részét kell hogy képezze ez a típus. Ez nem kérdés! Az életben számos alkalom van, amikor öltönyt kell húznia. Ehhez pedig a legtöbb esetben öv is szükséges. Ha tökéletesen elegáns akar lenni, akkor csakis az visszafogott jegyek uralkodnak a derékpántján. A pánt szélessége itt sem haladja meg a 3.5 centimétert.

 • 4. Egy különleges nadrágszíj

  A derékszíjak népes családjában ráakadhat a különlegesebb darabokra is. A dupla D-betűs kivitelezés, a fonott típus, a vászon vagy egy extrém színű megoldás kiváló kiegészítője lehet a hétköznapokban vagy egy különleges eseménynek. Érdemes beszerezni egy ilyen darabot is, természetesen olyat, amely remekül passzol valamelyik nadrágjához.

  Ez tökéletes viselet lehet egy találkozóra, egy nyaralásra, vagy akár egy lazább munkahelyre.

Ez csak a bemelegítés volt, most jön egy durva dolog.

8+1 jel amikor szégyen az öv viselése

Az tökéletesen stílusos férfi ismérve a kifogástalan megjelenés. Ahhoz, hogy egy férfi igényes legyen, ahhoz nem kell hibátlan külsővel rendelkeznie. Ellenben, ha tetszik, ha nem, az öltözködése árulkodik Önről. Megsúgja másoknak milyen is Ön. - bárhol, bármikor, bármilyen alkalommal: randin, állásinterjún, új munkahelyen, bemutatkozáskor, társaságban vagy étteremben.

Egy viselt ruhadarab ápoltsága, minőségi állapota sokaknak szembetűnő, rosszabb esetben szemet szúró. Így hajlamosak, ezen látvány alapján beskatulyázni Önt, véleményt formálni Önről. Ezért nem mindegy, hogyan is néz ki Önön, például egy öv. Ezekre az árulkodó jelekre figyeljen oda, ha igényesnek gondolja magát.

Árulkodó jelek

A legjobb bőrből készült öv sem örökéletű, de a leggagyibb műbőrt sem kell a végtelenségig viselni. Természetesen vannak tárolási szokások és ápolási módok, amivel lehet javítani a helyzeten, de így is adódhatnak problémák, amik döntésre kényszerítik. Mégpedig: - Lecseréljem az övem vagy még ne? Egy igényes férfi nem dilemmázik, hanem cselekszik, ha az alábbi pontok közül legalább egyet is tapasztal.

1. Kopott, karcos övcsat

Egyértelmű az öv cseréje mellett szóló döntés, ha az övcsatot esztétikai sérülés éri. Abszolút nem előnyös egy férfi számára, ha ilyen ütött-kopott csattal hordja a szíját.

2. Leszakadt övbújtató

Az övön rendszerint van egy az övcsathoz közel eső, fixen rögzített bőr vagy műbőr bújtató. Ennek a hiánya megerősíti döntésében. Ne vegye fel és azonnal vigye el megjavítani.

3. Rojtos derékpánt

Igénytelenségre utaló látványt nyújt, ha a pánt szélén rövidebb, hosszabb szálak lelógnak. Ekkor a szél eldolgozása az állandó viselettől elkopik és foszlásnak indul.

4. Repedezett felület

A ápolás hiánya megbosszulja önmagát. Bőr, műbőr is igényli a gondozást. Ugyan úgy, mint az emberi bőr, ezek is kiszáradhatnak, ezáltal kirepedezhetnek. A megtört felület látványa sem túl előnyös. Viselje gondját megelőzés képpen vagy azonnal cserélje le, ha már megtörtént a baj.

5. Elszíneződött, koszos felület

Szintén a nemtörődömségnek róható fel, ha kosz (extrém esetben penész) jelenik meg az nadrágszíjon. Sajnos egyes esetekben már nem lehet rajta segíteni. Fogadja el, és ha igényes férfi benyomását akarja kelteni, tisztítsa rendszeresen! Ha ez már segít , akkor ne vegye fel soha többet azt a kiegészítőt. Találja ki hogyan lehetne újrahasznosítani például a kertben.

6. Kinyúlt lyuk

Nagyon örömteli tud lenni, amikor éveken át hasznunkra van egy öv. Azonban az állandó használat így is meglátszik rajta. A kitágult lyuk vagy lyukak ronthatnak a férfi összképén.

7. Megtörés

Ha az övet állandóan ugyan arra a helyre csatoljuk be, akkor a tartós használat következtében az anyag megtörhet, megnyúlhat. Önmagában ez nem jelent gondot, de derékméret változása esetén (hízás vagy fogyás), már máshova kerül a csat. Az elhasználódás figyelemfelkeltő lesz és a kritikus szemek nem hagyják szó nélkül.

8. Kopott szíjbelső

A derékpánt belsejének elhasználódása külsőleg nem feltűnő, de apró anyag-, festékdarabok hullhatnak a nadrágra, ami csúnya látványt nyújt. Apróság, de egyetlen férfi sem engedhet meg magának ilyesféle bakit.

8+1. Plusz lyuk

Ne érezzen késztetést - rossz méret esetén, újabb lyuk készítésére. A szakszerűtlen megoldás és kókány munka eleve halálra ítéli a nadrágszíjat és rossz színben tünteti fel viselőjét.

Ha igényes férfi benyomását akarja kelteni, nem engedheti meg, hogy efféle hibák megjelenjenek az öltözködésében. Figyeljen oda és rendszeresen ápolja nadrágszíját. Elhasználódott övét pedig azonnal javíttassa meg vagy sürgősen vonja ki az aktuális ruhatárából. Miért ne dobja ki rögtön a kukába? Mert így hasznosíthatja újra a tönkrement övét.

Az öv viselése: 15+1 alapszabály

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a nadrágszíj nélkülözhetetlen kiegészítő, de nem mindegy, hogy milyen típust választ. Vannak ugyanis „íratlan” alapszabályok, amelyeket be kell tartani a viselés közben. Ezek olyan általános érvényű igazságok, amelyek bizonyos szempontból ugyan „lekorlátozzák” az övválasztás lehetőségét, ugyanakkor biztosítják, hogy mindig stílusos legyen a megjelenés.

1. Harmónia a cipővel

Az első és legfontosabb szabály, hogy az övnek mindig harmonizálnia kell a cipővel. Tökéletes esetben a színe, a stílusa és az anyaga is passzol a lábbelihez, de ez bizonyos esetekben kicsit eltérő lehet. A monokróm öltözködés – egy szín különböző árnyalatai jelennek meg a ruházatban – esetében például a színnek nem kell tökéletesen ugyanolyannak lennie.

Hogy ez mit is jelent a mindennapokban?

Egy színen belül dönthet kicsit más árnyalatú kiegészítő mellett, de soha ne keverje a barnát és a feketét – tehát semmiképp ne válasszon fekete övet barna cipőhöz.

Legyen körültekintő a stílust illetően is, és kerülje a matt és fényes kombinációját.

Férfi öltözködési tippek: öv - cipő párosítás

2. Harmónia a ruhával

Egy jól megválasztott öv, azon felül, hogy színében és stílusában illik a cipőhöz, az öltözettel is harmonizál. Az klasszikus elegáns ruhához, mint például az öltöny, lehetőleg válasszon bőrövet, kerülje a vászon, gumírozott, feltűnő és műanyag típusokat. Ha azonban egy laza szettet választ, akkor bátran használjon egy casual fonott vagy egy sportosabb megjelenésű derékszíjat.

3. Öltönyhöz mindig, mert az etikett megkívánja

Bár a jól megválasztott öv kiváló kiegészítője minden megjelenésnek, nem kötelező minden esetben viselni. Az öltönyhöz azonban mindig csatoljon derékszíjat is, hiszen nem hiába készítik az elegáns nadrágokat övbujtatóval. Ettől abban az esetben térhet el, ha a nadrágnak nincs övtartója és a gombolása is rejtett.

4. A kevesebb több

Az egyszerűség és letisztultság minden esetben pozitívum, tehát minél vékonyabb egy nadrágszíj, annál divatosabb. Éppen ezért minden esetben érdemes egyszerű kivitelezésű bőr szíjat választani, amely garantáltan tökéletesen illik majd minden öltözékhez.

5. Szíjak minden alkalomra

Itt visszatérünk a cikkünk elejéhez. Egy magára igényes férfit az öv viselés szabályaival nem lehet zavarba hozni, ezért legalább 2 jó minőségű elegáns vékony szíj közül tud választani, ha öltönyt visel. Továbbá elengedhetetlen 1 casual derékszíj a hétköznapokra farmerhoz, és nem hiányozhat a ruhatárából 1 sportosan elegáns vászon vagy fonott kiegészítő nyárra.

6. A casual sosem vékony

Minél szélesebb egy öv, annál hétköznapibb, azaz egy farmerhoz ajánlott bőr szíj lehet elegáns, de nem túl vékony, ideális esetben legalább 3,5 centiméter. 

7. Az elegáns pedig sosem széles

Alkalmi viseletre vonatkozó öltözködési tippünk: minél vékonyabb a derékpánt, annál formálisabb, azaz öltönyhöz soha ne viseljen 3.5 centiméternél szélesebbet. Ugyanez az útmutató igaz a lábbelire is a férfiaknál - például oxford cipőhöz csakis keskeny fazont hordjon.

Elegáns férfi öltözködés
Elegáns férfi öltözködés

8. Arany vs ezüst

A férfi övviselés aranyszabálya: az övcsat, a karóra, a nyakkendőtű, a madzsetta gomb és a sportzakó gombjának színe megegyező legyen. Ha ragaszkodik arany órájához, akkor azt tanácsoljuk, tárazzon be arany kiegészítőkből.

Óra - derékszíj színben passzoljon
Óra - derékszíj színben passzoljon

9. Nem (mindig) a méret a lényeg

Öltönyhöz nagy és feltűnő övcsatot soha ne viseljen. Ha mégis közel áll önhöz a cowboy feeling, akkor csakis farmerral megengedett.

cowboy öv
Cowboy bőr öv

10. Amivel nem lőhet mellé

Vállalati közegben vagy formális alkalmakra stílusos megjelenéséhez egy visszafogott, klasszikus négyzetalakú tűs övcsatot javaslunk ezüstszínben. 

11. Se túl hosszú, se túl rövid 

A szíj kiválasztásakor gondosan ügyeljen a megfelelő méretre, épp olyan előnytelen, ha túllóg, vagy ha túl kicsi. Akkor ideális a hossza, ha minimum 2 lyuk szűkítési és bővítési lehetőség van. Egy tökéletesen szabott nadrág esetében ilyenkor az öv vége az első övbújtatón átfűződik. Ezt az öltözködési szabályt úgy is megfogalmazhatjuk, hogy a becsatolt derékszíj nyelve maximum 2 - 3 centiméterrel lógjon túl a nadrág első bújtatóján.

12. Mr & Mrs

Vőlegény öltönyéhez felejtse el a nyomottmintás, sőt még a legapróbb feliratos nadrágszíjat is, nem az alkalomhoz illő, és a komplett szettjét tönkre teheti ezzel a ballépéssel.  

13. Nadrágtartót övvel együtt soha!

Újra divat lett a hózentróger. Egyedi, változatosan variálható kiegészítő, amely farmerhoz és szmokinghoz is hordható. De vigyázat! Fontos öltözködési szabály: ha nadrágtartót visel, akkor tilos a derékszíj.

stílusos öltözködés férfiaknak: Nadrágtartó övvel SOHA
Stílusos öltözködés férfiaknak: Nadrágtartó övvel SOHA

14. A feketét vagy a barnát?

Jegyezze meg! Barna nadrágszíjat a feketén kívül bármilyen színű öltönnyel viselhet. Fekete öltönyhöz csakis fekete nadrágövet válasszon. 

15. Csalni ér?!

Eláruljuk hogyan tűnhet magasabbnak egy okos övválasztással. A szíj a derék vonalában egy horizontális vonalat képez, ezért egy feltűnő szín vagy minta törést képez, és két részre osztja a magasságát, ezzel ellenkező hatást elérve. Azonban a ruházatával megegyező vagy hasonló árnyalatú kiegészítőtől az egész megjelenése egységes lesz, amely nyújtja a sziluettet.

15+1. Lazán-kényelmesen

Vászon és sneaker cipőhöz felcsatolhat egy szélesebb vászonövet is, chino nadrággal, felhajtott farmerral vagy rövidnadrággal tökéletes nyári szett.

Férfi öltözködési tipp övvel

Most, hogy megtanulta az alapokat, merüljünk el a férfi öv viselés rejtelmeiben! Nézzük meg hogyan illesztheti be tökéletes állapotú kiegészítőjét hétköznapi és alkalmi megjelenésébe.

 • Kényelmes hétköznapi

  A casual stílus egyszerre kényelmes és lezser utcai ruházatot takar, amit informális, azaz kötetlen programokra viselhet. A farmer-pólós kombinációba belecsempészheti egyéni stílusát egy karórával és természetesen a derékszíjjal. Hétköznapi szettekhez a vászon és a bőr farmer öv is kitűnő választás, amitől az összhatás laza és férfias lesz.

 • Lezser inges

  Kockás, farmer vagy színes ing farmernadrággal vagy chinoval szintén a kötetlen találkozókhoz illik, de egy lazább irodai közegben is megállja a helyét. A férfi öv hordásának egyik szabálya, hogy farmerhez 3,5-4 centiméter széles övet csatolunk fel. Érdemes egy univerzálisan kihasználható, szürkésbarna nadrágszíjat is beszerezni, ami jól variálható a sötétbarnával, a konyakbarnával, a kékkel és a szürkével is.

  És most jöjjenek az elegáns öltözködési tippek férfiaknak!

 • A menedzserek kedvence

  A smart casual elegáns, de lezserül informális öltözködést jelent. Ez egy minden alkalomhoz passzoló, többarcú dress-kód, amely egyszerre hivatalos és kényelmes. Egy visszafogott inghez választott sportzakó bőrcipővel megfejelve hibátlan összeállítás. Ebbe a férfi öltözködési stílusba abszolút belefér a farmer viselése is. Válasszon belőle minél sötétebb és szűkebb szárú fazonokat, ami a combon nem feszül. Az üzleti életben dolgozók megjelenésén sokat dob egy marhabőr automata csatos öv, ami az eleganciára való fogékonyságot sejteti és remekül kihasználható a sötét farmer kombinációval. 

 • Öltözködési tippek férfiaknak nyárra

  Melegebb hónapokban a felhajtott farmer és a chino nadrág laza inggel, könnyű zakóval tökéletesen hozza a smart casual életérzést. A nyári színekhez bátran válasszon egészen világos bőr és fonott öveket is.

  Elérkeztünk a férfi öltözködési tippek utolsó pontjához.

 •  Zakó helyett…

  Ha nem kedveli a zakót, de hivatalos programja van, akkor hűvösebb évszakokban az inghez választhat V-nyakú slim kötött pulóvert. Stílusosabb lesz az összhatás, ha nyakkendőt is köt hozzá. Elegáns megjelenéséhez a visszafogott, keskeny fazonú férfi bőrövek közül csatolja fel kedvencét. Szürke, barna vagy kék szövetnadrághoz – a szett függvényében - barna árnyalatú kiegészítőket is hordhat, de feketéhez csak feketét!

Az oldal tetejére