Barion Pixel
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

Genuine Leather, Vera Pelle - A valódi bőr nyomában

Genuine Leather, Vera Pelle - A valódi bőr nyomában
Az üzletekben kapható eredeti bőrtermékek piaci ára között jelentős különbségek vannak, ami nem (csak) a kereskedők döntésén múlik, hanem legfőképp azon, hogy milyen osztályozású bőrből készült az áru. A Fast Fashion üzletekben leggyakrabban a Genuine Leather (Vera Pelle) jelöléssel találkozhatunk, - hogy megértsük valójában milyen minőséget takar, eredeti bőrről van-e szó, és miért megfizethető egy átlag vásárlónak, utánajártunk néhány gyakori kérdésnek.

Marhából az igazi

A marhabőr a legsokoldalúbban felhasználható, de a bivaly-, szarvas-, juh-, kecske- és a sertésbőr feldolgozása sem ritka hazánkban és Európában. Az egzotikus bőröket kedvelőknek azonban több utánajárást igényel, hogy eredeti krokodil, kígyó, strucc, kenguru vagy angolnából készült portékához jussanak.   

Ahhoz, hogy megértsük a különböző alapanyagok közötti komoly minőségbeli eltéréseket, vizsgáljuk meg a marhabőr felépítését és feldolgozását. A nagyjából 10 milliméter vastagságú irha legfelső rétege sűrű, tömött rostokból áll, innen az állat húsa felé haladva egyre vastagabb és elkülönülő a rostok szerkezete. Sok múlik még természetesen az állat korán, és azon is, hogy a legtömöttebb háti, a nyaki vagy a has alját borító lazább külső réteget dolgozzák fel. 

Az irha keresztmetszetét nézve a legtartósabb és legértékesebb részt mindig a felső rostréteg adja, az egyre lazuló szerkezet miatt a hús felé haladva gyengül a kikészített bőr nívója. 

Teljes barkás bőr (Full-Grain Leather)

A legkarakteresebb és masszívabb teljes értékű bőrt a felső rétegből nyerik, csiszolás nélkül. Az állat életében szerzett hegek, redők, rovarcsípések alkotják a barkarajzolatot, amely egyedivé és megismételhetetlenné teszi a felület mintázatát. A természet alkotta lenyomatoknak saját múltja van, amiből nincs két egyforma. A természetes anyag lélegzőképessége kiváló, patinája az idők során nemesedik. Verhetetlen strapabírását azzal szemléltethetném, ahogy a legelőn felnövő állat szívóssága a bőrben tovább „él”, és használati tárgyként funkcionál még hosszú évtizedekig – ha megfelelően vigyáznak rá. Ez a csúcskategóriás kiváló anyag a legkevésbé feldolgozott és legtermészetesebb, amihez hozzájuthatunk, - ha egyáltalán elérhető, és megfizethető számunkra.

Marhabőr minőségi rétegei - Genuine Leather

Top-Grain Leather

Tartósságát tekintve nem sokban marad el az előbbitől, de a korrigált barkájú bőrt – ahogy a neve is sugallja - már alávetik olyan csiszolási fázisnak, ahol a felső barkaréteget letisztítják, hogy egy könnyebben megmunkálható anyagot nyerjenek belőle. Ezzel az eljárással épp attól az egyediségtől és értéktől fosztják meg, ami miatt a Full-Grain Leather-ért mások vagyonokat fizetnek. Sima, egységes felülete miatt azonban ez a változat így már alkalmas a megfizethetőbb, de hosszú élettartamú termékek előállítására. Míg az előbbivel csak kézműves manufaktúrákban találkozhatunk, addig a top-grain már az igényes üzletek polcain is elérhető.

Hogyan készül a Genuine Leather?

A jó minőségű irhából – annak vastagságától függően - lehasítják az alsóbb rétegeket, így kapják meg a Genuine-t, azaz a hasított bőrt. Az irha szerkezetének ez a része található a hús felöli oldalon, lazább szerkezetű, a vastagabb rostok inkább függőlegesen állnak, mintsem egymásba szorosan egymásba fonódva, emiatt kevésbé időtálló és könnyebben szakítható. A feldolgozás során további vékony rétegekre osztják, ezek vastagsága öveknél 2.8 - 3.2 mm, más divatipari felhasználáshoz többnyire 0.5-0.8 mm közé esik.  

A Genuine jelentése a hasítás során lehúzott „köztes” réteg, azaz valódi bőr, de gyengébb minőségű. Mivel törékenyebb és sérülékenyebb, mint a felsőbb rétegek, ezért kap egy vastagabb fedőréteget. Ez a ferdőréteg egy porfesték, ami nem oldódik és ezt egy speciális kötőanyaggal rögzítik. Így kapunk egy hibátlan, teljesen homogén felületet. Ezt követően szokták a felületét mesterségesen finomítani, így kerül fel rá gépi dombornyomással a különféle bőrmintázat – ami a természet alkotta pignemtek és ráncok leutánzása.

Övek esetében is itt a csapda, az avatatlan szemek minőséginek gondolják az egységes, szép felülettel rendelkező terméket, mert ilyennel találkoznak lépten-nyomon a Fast Fashion divatüzletekben.

Hogyan ismerheti fel?

Az anyag felületére nyomott jelölésen túl homogén sima felszíne vagy szabályszerűen ismétlődő mintázata jelzi, hogy ezzel az anyagtípussal van dolgunk. A gyári fedőfesték bevonat miatt tapintása gumiszerű, merev. 

genuine leather mintázata nem természetes

… és mi a Vera Pelle?

Röviden: Genuine Leather Made in Italy. Az olasz gyártmányokon feltüntetett Vera Pelle jelentése megegyezik a hasítással kapott bőrrel, ugyanazt jelöli. A legendásan híres jó minőségű olasz portékák esetében is találkozhatunk tehát ezzel a változattal.

Milyen előnyei vannak ennek a bőrtípusnak?

  • Ha nem tud vagy nem szeretne belefektetni egy csúcskategóriás bőráruba, akkor a Genuine nyújt olyan alternatívát, amely megjelenésében eredetiséget takar, elérhető áron. Ha gyengébb minőségű bőrrel vagy utánzattal akarjuk összehasonlítani, akkor a műbőrhöz képest egyértelműen sokkal hosszabbtávú befektetés igazi bőrből készült divatcikket vásárolni. Hiszen megfelelő ápolás mellett több évig kifogástalan állapotban használhatja kiegészítőjét.

Egy gyors szemléltetés: A rostbőrt a gyártás során visszamaradt bőrmaradványok összepréselésével és ragasztásával kapják, tehát valódi bőrt ez is tartalmaz. A préselt bőrt az irha gyengébb minőségű rétegeiből nyert természetes anyaggal (Vera Pelle) úgy lehet a legjobban összevetni, mintha egy OSB lap vagy egy keskeny fadeszka között kellene dönteni. Szerintem nem kérdés melyik mellett voksolnánk - hiányosságai ellenére a Genuine a meggyőzőbb. 

  • A gyártási folyamat során egyik oldalát megfestik, ami változatos megjelenésű termékeket eredményez. Ebből az alapanyagból készült legkülönlegesebb és extravagáns darabokat is megtalálhatja az üzletek polcain – ha arra vágyik. 
  • A legelterjedtebb változat a piacon, az áruházakban 10-ból 9 termék split bőrből készült. A teljes értékű rétegből készült kézműves termékekhez képest – amelyek a világszerte gyártott bőrcikkek 10 %-át teszik ki - a jóval olcsóbb gépi sorozatgyártású árucikkekre - megfizethetősége okán - óriási a kereslet az átlagfogyasztók körében. Ez a keresletnövekedés azonban magával hozza a hátrányokat is. 

Melyek a hátrányai?

Ez a bőrfajta pár évtizeddel ezelőtt minőségileg sokkal magasabb nívóval bírt, mint ma. Az utóbbi 20 évben azonban a bőráruk iránti kereslet a sokszorosára nőtt, és ez beindította a tömegtermelést. Ezzel együtt a minőség háttérbe szorult, és előtérbe kerültek az azonnali kielégülést nyújtó, rossz gyártási technikával készült olcsó „tucattermékek”. A minőségromlás a Genuine felhígulását is jelentette.

Másik hátránya a használatból eredő kellemetlenségekkel jár. A kiegészítők gyártásához nagyon vékony réteget használnak fel, ezért a használat során repedések és hámlások keletkezhetnek a felületen. Hiába beszélünk eredeti bőrről, a felületkezelések miatt az anyag nem lélegzik, idővel nem nemesedik, nem lesz patinája sem.

Mi készül belőle?

A kikészített bőr változatos megjelenése miatt remek alapanyag, ezért rengeteg divatcikket gyártanak belőle. Genuine Leather vagy Vera Pelle jelöléssel változatos színű és mintázatú pénztárcát, táskát, aktatáskát, övet, cipőt, kabátot, óraszíjat, telefontokot és határidőnaplót is vásárolhat. Egy biztos, a leopárd mintás kézitáska garantáltan nem a Full-Grain Leather TOP kategória lesz.

genuine leather-ről tudjon meg mindent

Ápolása

A port és az egyéb szennyeződéseket nedves ronggyal törölje le, majd bőrápolóval, balzsammal kezelje a felületet. A szintetikus felület nem tudja úgy hasznosítani a kondicionálók jótékony hatását, mint a nyersbőr, de a kiszáradás és a berepedések ellen ezzel is hatékonyan felléphetünk.

Zárás képpen

Egy utolsó gondolatot engedjen meg. Sajnos a gyártók és a divatipari cégek nem könnyítik meg sem a vásárlók, sem a kereskedők dolgát. Esetenként lehet olyannal is találkozni, amikor a kiválló minőségű bőrből készült terméken is megjelenik ez a felirat. Mi lehet ennek az oka? A "Genuine Leather" feliratra tekinthetünk úgy is, mint egy gyűjtőszó. Például, mint az "autó". Autóból is van több minőségi osztály. - Mercedes és Fiat. Vélhetően így akarja tudatni a gyártó, hogy igazi bőr termék, mert ez a szó fejezi ki a legegyértelműbben a vásárló számára.

Tartalomhoz tartozó címkék: GYIK Tudástár
Az oldal tetejére