Barion Pixel
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

Hasitasi - az övtáska hordása még sosem volt ennyire menő

Hasitasi - az övtáska hordása még sosem volt ennyire menő

Szinte mindenkinek, aki tinédzser volt a 80-as, 90-es években, van valamilyen emléke a hasitasiról. A legtöbben előszeretettel viseltük görkorizáshoz, biciklizéshez, vagy csak úgy. A szekrényünk alján kotorászva még biztosan felbukkan egy-egy kopottas darab, mint fiatalkorunk meghatározó divatereklyéje. Szerencsére a divat ismétli önmagát, és nincs ez másképp az övtáska hordásával sem. A 90-es évek kiegészítői nem csak fesztiválozó fiatalok és piaci kofák derekán mutatnak jól, hanem trendibbek, mint valaha.

Mielőtt megtudnánk, hogy hogyan került ez a “borzalmas” turista kiegészítő a Chanel kifutóira és a párizsi divathét legmenőbb fazonjai közé, tartson velem egy gyors időutazásra!

Honnan ered az övtáska viselése?

A világ talán legrégebbi divatirányzata, az övtáska először körülbelül 5000 évvel ezelőtt jelent meg Ötzi, azaz a Jégember ruhatárának részeként, aki i. e. 3400 és 3100 között élt. Borjúbőrből készült erszényes öve az első primitív övtáska volt, amiben a leletek szerint kovaköves szerszámokat és csontból készült ásót tartott. Ötzi hagyományát más kultúrákban az egyiptomiak, a skótok, az angol lovagok, és mások is folytatták. Az indián őslakosok például bölénybőrből készült szütyőt használtak. Később a középkori erszények és tarsolyok a zsebekkel ellátott ruházat megjelenésével kiszorultak.

A szintetikus anyagokból készült modern változat az 1980-as években jelent meg, amikor még be kellett érnünk az egyszerűbb, hagyományosabb verziókkal. Széles választékról akkoriban nem igazán beszélhettünk, a legtöbb övtáska anyaga vászonból vagy nejlonból készült, alakjuk, méretük és kinézetük is nagyon hasonló volt. Tartósak, színesek, praktikusak voltak - de közel sem divatosak. Funkcionalitásuknak köszönhetően gyorsan elterjedtek a turisták körében.

Neon hasitasi divat

Divatossá különösen a 90-es években vált, amikor Karl Lagerfeld is készített övtáskákat a Chanel számára steppelt fekete báránybőrből. Közben Los Angelesben, New Yorkban és Tokióban a gördeszkások is elkezdték hordani a kulcsok, a telefon, a pénztárca és minden más szükséges dolog biztonságos tárolására - és újításként ők viselték először a törzsükön keresztben átvetve (crossbody). Amatőr antropológusként feltételezem, hogy ez lehetővé tette a lábak zavarmentes mozgását, és a deszkán ülve is könnyebbé tette a hozzáférést a táska tartalmához.

A 2000-es években aztán valahogy eltűntek ezek a praktikus kiegészítők a köztudatból, és egy időre eltűntek a divatvilág süllyesztőjében. Ha valaki mégis viselni merte, az szinte már szentségtörésnek, a divat ellen elkövetett egyetemes bűnnek számított. (Persze a turisták és a piaci árusok derekáról soha nem tűnt el véglegesen.)

Újra hódít a hasitasi! 

A hasitasi újbóli trónbitorlása a divatvilágban sokakat megosztó téma. Van, aki hallani sem akar róla, és akadnak olyanok is, akik egyszerűen imádják! Eleinte én is kissé szkeptikus voltam, de néhány trendi darab megnézése után gyökeresen megváltozott a nézőpontom. Már egyáltalán nem azokról a túlzottan sportos, idejétmúlt övtáskákról van szó!

A világ legpraktikusabb kiegészítője

A divatvilág teljesen újraértelmezte őket, szinte már csak funkcionalitásukban hasonlítanak a 90-es évek feledésbe merült kiegészítőire – ami azért továbbra sem utolsó szempont. Az övtáska hordása felettébb praktikus, hiszen a kezeinket szabadon hagyja, és nem utolsósorban biztonságos is, mert értéktárgyaink a zsebtolvajok számára nehezen hozzáférhetővé válnak. Emlékszik még a reklámra? - „Hasitasi nem kér kódot” :D. Ráadásul jóval esztétikusabb látványt nyújt, mintha tele tömködnénk a zsebeinket.

Hasitasi nem kér kódot!

 “Felvihetem magammal az övtáskámat a repülőre?”

Naná! Utazáskor is roppant jól jön, mert a repülőre is felvihetjük. Így az értékeinket mindig atombiztos helyen tudhatjuk. Ki-és becsekkoláskor pedig egy mozdulattal kivehető belőle a beszállókártya az iratokkal együtt.

De repülés előtt mindig tanulmányozza át a repülőtársaság szabályzatát az utastérbe felvihető csomag(ok) méret-és súlykorlátozásra vonatkozóan. Itt van néhány gyakorlati tanács a Wizzair oldaláról:

Minden utas felvihet egy darab ingyenes kézipoggyászt (pl. egy laptoptáskát, egy női táskát vagy egy kis hátizsákot) magával a fedélzetre, melynek maximális mérete: 40 x 30 x 20 cm és legfeljebb 10 kg. Ezt a poggyászt az ülés alatt kell tárolnia.

Szerettem volna teljes mértékben megbizonyosodni arról, hogy a kézipoggyász mellett a derekamra csatolt kisméretű övtáskával vajon felszállhatok-e?

Figyelje csak a következő gyakori kérdéseket:

"A kézipoggyászomon kívül magammal vihetek egy kisméretű kézitáskát vagy laptoptáskát is? - például a hátizsák mellé az övtáskámat is magammal vihetem?

 - Minden utas csak egy darab legfeljebb 40 × 30 × 20 cm méretű kézipoggyászt vihet fel ingyenesen az utastérbe. Ha extra fedélzeti poggyászt (55 x 40 x 23 cm) szeretne magával vinni, akkor vásárolhat WIZZ szolgáltatást az ingyenes kézipoggyász mellé. - Azaz az övtáska is külön kézipoggyásznak minősül a Wizzairnél. Ezért, ha ragaszkodunk a biztonságos és praktikus deréktáskához, akkor érdemes egy XXL méretűvel utazni, ami kiváltja a hátizsákot, és nem kevés holmit magunkkal vihetünk benne a fedélzetre. Természetesen a méretkorlátozásra ügyelve!

“Ha a foglalásomhoz nem adom hozzá a WIZZ Priority szolgáltatást, hogyan vihetek gyógyszereket, dokumentumokat és pénzt az utastérbe? Magammal vihetek még egy táskát, pl. kézitáskát?"

 - Minden utas felvihet a fedélzetre egy ingyenes kézipoggyászt, amelyben elhelyezheti személyes tárgyait. - Javasolják továbbá, hogy legfontosabb dolgainkat vigyük magunkkal a fedélzetre.

Olvasatomban tehát a kézipoggyász mellé egy övtáskát, ridikült vagy autóstáskát is csak úgy vihetek magammal, ha fizetek az extra fedélzeti csomag szolgáltatásért. 

Hogy van az övtáska angolul?

Ráadásul mióta újra hódít, számtalan cool kifejezés is létezik rá. Az övtáska angolul lehet waist bag, fanny pack (amerikai), belt bag, moon bag, belly bag (amerikai angol), bum bag (brit angol), hip bag, vagy waist pack. De maradhatunk a jóöreg hasitasinál is. Bár a táskát hagyományosan a has alatt, elől hordták, a külön amerikai és brit elnevezések onnan erednek, hogy gyakran hátul, a fenék felett viselik, amire a "fanny" és a "bum" szlengkifejezések az egyes országokban. A brit és ír használatban viszont a "fanny" vulgáris szleng a szeméremtestre, ezért az "fanny pack" elnevezést ezekben az országokban, illetve Ausztráliában ritkán használják.

Hogy lehet az övtáska hordása még menőbb?

A legfontosabb változás maga az övtáska viselésének módja: már nem csak a derekunkon hordhatjuk. Sokkal izgalmasabb hanyagul felcsatolni a mellkasra, háton hordva vagy a vállon átvetve – crossbodyként hordva - igazán trendi, sikkes hatást tud kelteni. Ki mondta, hogy a hasitasi nem lehet trendi?

3+1 Trendkövető övtáska viselési tipp

1. Klasszikusan a derékon - háromféle módon

Csatolja előre a hasa alá a klasszikus módon. Ez egy egyszerű módja annak, hogy a legfontosabb dolgait elérhető közelségben tartsa. Ha szeretne egy kis újdonságot is belecsempészni, akkor csúsztassa el oldalra a csípőjén. Kerékpározáskor pedig viselheti hátul a derekán, így nem akadályozza a tekerésben.

Övtáska hordása

2. Crossbody viselet

Az összecsatolt övtáskát dobja át az egyik vállán, és igazítsa előre a mellkasára.  El is csúsztathatja az oldalára vagy a hátára is dobhatja, ha még lazább szeretne lenni. Pólón, kapucnis pulcsin, kabát alatt és fölött hordva is nagyon divatos így a hasitasi.

Hasitasi - Crossbody Divat

Erre is mutatunk pár ötletet:

3. Kabáttal hordva

  • Télen sem kell lemondani az övtáska viselésről. A vastag pufidzsekire felcsatolt színes deréktáskával feldobhatja kabátja egyhangúságát és kiemelheti vele a derekát is.  
  • Egy minimalista stílusú övtáska blézerrel párosítva tökéletes munkahelyi outfit. Felcsaphatja keresztben a mellkasára, és ráveheti a kabátot is. 
  • A kabátöv helyettesítésére használhat egy elegáns bőr fazont, de ha a visszafogottabb praktikák híve, akkor felveheti a kabát alá is - övként viselve. Ekkor érdemes testhez simulót választani, ami nem dudorodik ki, vagy érdemes a kabátot kigombolva hagyni. 
  • Farmerdzsekije alatt tatyóját átlósan keresztben is átvetheti, egészen oldalra húzva, így kigombolt kabáttal a ruhája is nagyszerűen érvényesülhet. 

Övtáska viselés kabáttal

+1. Válltáskaként is működik

Nem akar bajlódni a fel-le csatolással? Akkor csak csapja fel a vállára, és már indulhat is.

Hogyan kell az övtáska csatját befűzni?

Mit csináljon, ha kifűződött a csat? Nem kell tartania az övtáska csat befűzésétől, hiszen egy rém egyszerű műveletről van szó. A deréktáskák pántja leggyakrabban egy műanyag tuk csattal záródik a derék körül, amihez a heveder egyik vége általában fixen van rögzítve. A másik oldalon alulról átbújtatva, majd a tetején átfűzve rögzíthető a méretre állítható pánt, melynek köszönhetően a legváltozatosabb módokon hordható a deréktáska. Mekkorát változott a világ az övtatyós piaci kofák óta, hiszen az övtáska hordása még soha nem volt ennyire laza és divatos.

A másik jelentős újítás pedig a női és férfi övtáska típusok megjelenése. Így az unisex fazonok mellett ma már hódítanak a kifejezetten csajos és pasis deréktáskák is. 

Ha Ön is a hasitasi ellentábor oszlopos tagja, még inkább érdemes megnéznie a legfrissebb övtáska trendeket:

Női övtáska divat: a sportostól a high fashion-ig

Nem kell ahhoz mackónadrágban lennünk, hogy szettünkhöz párosítani tudjunk egy ilyen vagány darabot. Az a legjobb egy modern övtáskában, hogy szinte bármihez fel tudjuk venni. Viselhetjük farmerhoz, szoknyához, sőt, egy minimalista műbőr típus még egy elegáns nadrágkosztümhöz is tökéletesen passzol. Csupán arra kell figyelnünk, hogy a megfelelő stílusút válasszunk ki.

Chanel, Gucci, Dolce & Gabbana. A divatvilág ikonikus (fő)szereplői, akiknek designer, high fashion övtáskáikat többnyire a finomabb, nőies stílust képviselik. Lehet őket nem szeretni?

 

luxus női deréktáskák
Luxus Divat Trend: női deréktáskák

Milyen táskát vegyek?

A legújabb trendeket az anyagok és formák sokszínűsége jellemzi. Az övtáska anyaga lehet vászon, bőr és műbőr, de a lakk, a velúr, sőt, még a szupertrendi műanyag, szőrme és tweed kreációk is megjelentek. A szögletes, az aszimmetrikus és az ovális csak néhány azok közül, melyek az aktuális felhozatalt jellemzik formavilág tekintetében.

Két meghatározó irányzat uralkodik a kiegészítők terén, mely nem csak a hasitasiknál, hanem a cipőkön, táskákon és öveken is visszaköszön. Szerezzünk be egy metálos csillogású, fémes hatású darabot, ha igazán menők szeretnénk lenni! A rojtok szintén jöhetnek, bármilyen mennyiségben!

Az XS-es, mikro övtáskák funkciója még nem igazán világos számunkra, hiszen körülbelül egy rúzs és egy csomag rágó fér el bennük. A tervezők viszont azokra is gondoltak, akik egyszerre több dolgot szeretnének magukkal vinni. Az XL-es méretű modellekben a telefonunkon és pénztárcánkon kívül még a sminkkészlet is elfér.

 

mikro női övtáska trend
Trend: Mikro női övtáska

xxl női hasitasi
Trend: XXL női deréktáska vállra vetve

Az övtáska nemhogy nem ciki, de elképesztően stílusos divatot teremtett. De vajon igaz ez a férfiak esetében is?

A legtrendibb pasis hasitasik 

A 2017/2018-as évet a férfi kiegészítők nagy korszakának is nevezhetnénk. Olyan stílusos darabok kerültek be (újra) a köztudatba a deréktáska mellett, mint a hózentróger, a makkos cipő vagy akár a csokornyakkendő.

Vidám, vagány, sokoldalú és extravagáns – a 2020-as években leginkább ezekkel a jelzőkkel illethetnénk a férfi övtáska divatot. Természetesen a fanny pack őrület nem hagyta hidegen a legnagyobb sztárokat sem. A férfiak közül Leonardo DiCaprio, Matthew McConaughey és az ultratredi öltözködéséről (is) ismert Jared Leto szintén előszeretettel viselik ezt a praktikus kistáskát.

Sztárok övtáskával

Övtáska viselése a kifutókon

Uraim, le az előítéletekkel! Felejtsék el, hogy az övtáska csak sportoláshoz és túrázáshoz való! És azt is, hogy cikis, divatjamúlt kiegészítőről lenne szó! A retro divathullámot egyébként olyan neves cégek is meglovagolták, mint a Gucci, a Prada vagy akár a Louis Vuitton, akik élen járnak a trendben és teljesen újraértelmezték az övtáska fogalmát. Mutatjuk a legmenőbb férfi övtáska típusokat, melyeket bátran viselhetünk az utcán, sőt akár egy buliban is!

9+1 Deréktáska mindennapi viselethez

1# Klasszikus bőr

Nem csak motorosoknak! A bőr elegáns és stílusos alapanyag. Miért ne készülhetne belőle övtáska is? Kivételesen jól kombinálható például egy smart casual stílusban megálmodott szettel (a hétköznapi és a hivatalos öltözet trendi egyvelege, mely minden alkalomra tökéletes).

2# Sportos

Ez az a típus, mely a legközelebb áll 90-es évekbeli rokonához. Anyaga a leggyakrabban vászon, vízlepergetős kivitelben. Színben, fazonban, mintában és méretben viszont szinte korlátlanok a lehetőségek!

3# Bohókás

Kockás, csíkos, terepmintás, szuperhősös. Az övtáskák tervezői a színesebb egyéniségekre is gondoltak, így ők is bátran tudnak válogatni a szemrevaló darabok között.

4# Minimalista

Nem kell mindig túlbonyolítani a dolgokat! Letisztult formavilág, csekély díszítés és maximum két, visszafogottabb szín használata: a tökéletes, 21. századi övtáska klasszikus „receptje”.

Minimalista hasitasi

5# Kerékpározáshoz

Nagyon praktikus kiegészítő, mert szabadon lehet benne mozogni, és közben minden fontos holmi kéznél van, ami elengedhetetlen egy városnéző kerózáshoz, egy rövidebb kiránduláshoz vagy izzasztó edzéshez.

6# Futáshoz

Itt a legnagyobb hangsúly a méreteken és a funkción van. Az apró futóöv a kezdők alapfelszerelésének is tekinthető, amit rendre követ az eggyel nagyobb mobiltartós vagy kulacstartós futó övtáska. Míg a profi futók és sportolók már a nagyobb űrtartalmú és ivózsákkal felszerelt anatómiai kialakítással készült konstrukciókat választják. 

7# Katonai-molle rendszerű

A katonai MOLLE rendszerű deréktáska moduláris tokokkal, zsebekkel, katonai- és túrakiegészítőkkel bővíthető, ezért katonák, military csapatsportot űzők (airsoft, paintball), hegyimentők és  hegymászók körében is népszerű.

MOLLE rendszerű military övtáska

8# Motoros - bőr combtáska

A combon és a derékon fixen rögzíthető bőrből készült motoros táska a személyes holmik tárolására szolgál. A dupla pántos rögzítés erősen tart száguldozás közben is. 

#9 Övre fűzhető

Amikor a klasszikus méretű övtáska nagynak bizonyul, akkor jön jól az övre fűzhető típus, amiben a személyes holmik (telefon, pénztárca, kulcsok, iratok) mindig kéznél és biztonságban vannak. 

+1 Hátborzongató és egyben velőtrázóan humoros: The „dadbag”

Nem kötelező egész nap a TV előtt tespednünk, hogy „apu pocakot” növesszünk! Csupán egy mókás övtáskára van szükségünk, mely a megszólalásig hasonlít egy középkorú pocakos férfi szőrös bendőjére. Ráadásul még egy doboz sör is elfér benne!

Sörhas - másképp

Ki hitte volna, hogy az alapötlet egy londoni művészeti igazgató, Albert Pukies fejéből pattant ki? Vicces ajándéknak még elmegy, de azért reméljük, az utcán nem fogunk „sörhasitasival” találkozni.

Jöhet még egy érdekesség a végére a vegánság jegyében?

A legújabb őrület: az ökotáska

Egyre több gyártó és világmárka törekszik a fenntartható, etikus gyártásra és az előállítás során keletkezett hulladék minimalizálásra. Ezért az új dizájnok megalkotásánál a maradék textileket és a már használt táskák anyagát is újrafelhasználják (Eastpak).  Tenne egy lépést a műanyagmentes világ felé egy olyan környezetbarát táskával, ami újrahasznosított műanyagból készül? A környezetbarát deréktáskák anyaga 100%-ban újrahasznosított PET palackokból készül (egy övtáska anyagának gyártásához 4 db 0,5 l-es PET palackot használnak fel), ezért sokkal kevesebb természeti erőforrásra van szükség az előállításukhoz (Deuer). Az ökotáska viselése nemcsak menő, de környezetbarát is, mert az ecowear az új divat!

A divatvilágban való érdekfeszítő kalandozásom után bátran ki merem jelenteni, hogy az övtáska egyáltalán nem ciki! Mutatós darabról van szó, ha tudunk vele azonosulni, és azzal is tisztában vagyunk, hogy mikor, hol és mivel viseljük… de ez minden kiegészítő típussal így van, nem igaz?

 

Az oldal tetejére