Barion Pixel
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

Hippi stílus: Az LSD mámoros 1960-as évek divatja

Hippi stílus: Az LSD mámoros 1960-as évek divatja

A lázadó hippikről a raszta hajú, mezítlábas, kissé nem e világi, fesztiválozó fiatalok jutnak eszünkbe, akikből árad a szeretet és a béke. Összhangban vannak a természettel és nem akarnak mást, csak boldogok lenni. Peace and love. A forrófejű, betépett fiatalság egy új divatirányzatot kreált és a mai napig inspirálódunk belőle. Kezdődjön hát egy trip, egy LSD szivárványos időutazás a divatvilágban. Dőljön hátra és élvezze az 1960-as évek divatját.

Hippi mozgalom – a békés ellenkultúra

A hippi korszak az 1960-as évek elején ifjúsági mozgalomként indult az Egyesült Államokban, a társadalmi korlátozások elleni tiltakozásként. De mi a hippi jelentése? Kezdetben a San Franciscó-i Haight-Ashbury körzetébe költöző fiatalokat nevezték hippinek – a kifejezés az angol hipster szóból származik. A szabadszellemű, többségében felső-középosztálybeli diákok egyetemi képzésüket abbahagyva hippi kommunákban éltek. Az 50-es évekbeli Beat Generation ellenkultúra értékei inspirálták őket. Szembefordultak a fogyasztói társadalommal és teljes szabadságra vágytak. Meg akarták találni a saját útjukat és életük értelmét. Függetlenségre és a természetbe való visszatérésre koncentráltak.

A hippi mozgalomhoz kötődik a szexuális forradalom és a Szeretkezz, ne háborúzz! (Make love, not war) háborúellenes szlogen is. A nomád életmódot folytató fiatalok a kommunákban a közösségi testvériség jegyében egy nagy családként éltek együtt és a gyerekeket is közösen nevelték.

1964. áprilisában New York Cityben nagyszabású ülősztrájkot tartottak a vietnámi háború ellen, ahol a szeretet és a békét (Peace and Love) hirdették. A szintén hozzájuk kötődő Flower power szlogen a 60-as évek végén és a 70-es évek elején a passzív ellenállás és az erőszakmentesség szimbóluma volt.

Woodstock

Művészeti önkifejezésük, a spirituális utazások és a természettel való újraegyesülés felé a tudatmódosító szerek (LSD, varázsgomba) csodaországa nyitotta meg az utat. A hippi hedonizmus természetesen a pszichedelikus rockzenével vált teljessé. Az egyetlen alkalommal megrendezett 1969-es Woodstocki fesztivál a hippi szubkultúra szimbólumává vált, ahol olyan nagy hippi zenészek léptek fel, mint Janis Joplin, Jimi Hendrix, Canned Heat és Joe Cocker. Bár a Beatles nem jutott el Woodstockba, de maga John Lennon is hippi volt. Néhány művész performanszaként itt állították ki az első színesre festett Volkswagen hippibuszt, ami tökéletesen megidézte a zenei fesztivál hangulatát és szellemiségét.

Az egyre növekvő befolyással és vad önkifejezéssel ezek a fiatalok az 1960-as évek ikonikus kontrakultúrájává váltak. A pszichedelikus hippi ruhákkal, hosszú hajukkal és trapéznadrágjukkal radikális divatirányzatot teremtettek, ami a mai fesztivál divatban is töretlenül népszerű. 

A hippi korszak vége

Nincs hivatalos dátum a hippi mozgalom végére, de a 70-es évek elején számos tényező hozzájárult e korszak lezárásához. Hatásukra azonban az amerikai közgondolkodás megváltozott, és a többség a vietnami háborúval szemben ellenállást tanúsított. Nem utolsósorban a hippik öltözködése divatossá vált.

Hippik öltözködése

Virágminta, trapéznadrág, földöntúli boldogság. Nézzük meg..

..mi jellemezte az 1960-as évek hippi stílusát?

A korai hippik western ingbe, csőnadrágba, mohair pulóverbe, pólóba és vászoncipőbe öltözve „lázadtak” - amihez hozzá nem illő kalapot vagy fényes gumicsizmát húztak.

Majd 1964-69 között a hippi divat 180 fokos fordulatot vett. Elterjedt a trapézfarmer, amit hipóval batikoltak és foltozással díszítették. A lefelé bővülő szabásvonal a tölcsér ujjú blúzokon és ruhákon is visszaköszönt. A hippi stílus egyik legmeghatározóbb jegyévé a karakteres és kontrasztos színekben pompázó pszichedelikus paisley és mandala minta vált.

Hogy készült az egyedi hippi ruha?

A kreatív és környezettudatos hippi nők a rendelkezésre álló anyagokból varrták a ruhákat – ezt ma úgy hívjuk: újrahasznosítás. Egyedi, színes és fantáziadús patchwork ingeket, kabátokat és szoknyákat foltoztak össze maradékokból, régi göncökből és ágyneműből. Az összefoltozott anyagokat batikolással festették és díszítették, így hippi stílusú ruháikkal is kifejezték individualizmusukat.  

Mi inspirálta a hippik öltözködését?

  • Hippi virágminta és békejel

A flower power a békét és a szeretetet képviselte, ami a hippi mozgalom meghatározó jelképévé is vált. A virágmotívum az egyik legnépszerűbb minta volt a hippi ruhákon. Hajukba virágfűzért tűztek, arcukra és testükre virágképeket festettek. Fontosnak tartották, hogy a világ szörnyűségeivel szemben minél több természetes szépséget mutassanak be. Az erőszakmentesség flower power szimbóluma mellett a békejelet is magukon viselték mindenféle formában.

  • Folklór motívumok

Ihletet kaptak Kelet felől, hagyományos indiai és nepáli tunikákat, kimonókat, szövetruhákat és kaftánt is hordtak. A keleti festési technikákat átalakítva született meg az ikonikus hippi batikolás. Ruházatukat indián és indiai természeti népek motívumai is gazdagították.

  • Az Anyatermészet

A hippi öko-mozgalom a környezetvédelemből és a világgal való egység pszichedelikus érzéséből fakadt. Környezetvédelmi tüntetéseket is szerveztek és a természetes anyaghasználatot népszerűsítették. A hippi stílusú ruhák természetes szálakból, pamutból és kenderből készültek. Ékszereik, kiegészítőik és ruhaneműik elkészítését és díszítését is a természet ihlette – amihez virágokat, tollakat, kendert, bőrt és újrahasznosított szöveteket használtak fel.

  • Pszichedelikus művészet

A pszichedelikus anyagok széles körű használatából fakadt a „trippy” művészet, ami népszerűvé tette az élénk színeket és a kaleidoszkópikus mintákat. Nagyon jellemző volt rájuk a kézzel készült szivárványszínű batikolás, a mandala és a paisley minta is.

  • Veteránok és motorosok

Számos hazatért vietnami veterán csatlakozott a hippi mozgalomhoz. Általuk legénységi kabátok, mellények és kezeslábasok kerültek a hippik ruhatárába. A motorosok és motoros veteránok hatására elterjedté vált a motoros csizma, a bőrmellény és motoroskabát viselése is.

  • Western

A strapabíró és könnyen beszerezhető western ing közkedvelt lett. Tartóssága miatt az amerikai őslakos indiánok körében jellemző rojtos bőrkabátok és velúr mokaszinok is megjelentek a hippi divatban, akárcsak a farmer, mint meghatározó alapanyag.

Talán a nők soha nem érezhették magukat annyira szabadnak, mint a hippi korszakban. Vajon mi kellett ehhez?

Így öltözködtek a hippi stílusú nők

Mivel az unisex öltözködést népszerűsítették, ezért a nők gyakran jártak férfiruhákban. A pólók és a nadrágok kényelmesek voltak, a túlméretezett kabátok pedig miniruhaként is funkcionáltak. De legtöbbünk fejében a trapézfarmeres hippi nők képe él, akik gyakran viseltek tölcsér ujjú parasztblúzt. Kedvelt ruhadarab volt a batikolt póló, a gazdagon hímzett mellény, a poncsó és a színes ingek, nadrágok is. A kordbársony nadrág divat mellett a melltartó opcionális volt, annyira, hogy nem volt ritka a félmeztelen, sőt anyaszült meztelen nők (és férfiak) látványa sem.

Hosszú vagy mini?

A szoknya és a ruha mikro mini és passzos volt, amihez hűvös időben velúr, térdig érő csizmában, forró nyári napokon saruban jártak. A másik véglet a reneszánsz hatású hosszú, laza hippi stílusú ruha volt, aminek pamut vagy könnyű vászon anyaga nagyon kényelmesek volt. Nomád életmódjukból adódóan ritkán tisztálkodtak, feltehetően a ruháikat is ritkábban cserélték. Ezért fontos volt a kényelem, mert ugyanabban a viseletben voltak napokig, amiben aludtak is.

Hippi stílusú nők

Milyen volt a hippi frizura és a smink?

Mivel a természetesség hívei voltak, ezért ritka volt a hippi smink. Azonban virágmintákat gyakran festettek az arcukra és az egész testükre. Hosszú hajukat virágkoszorú és fejdísz díszítette, ami jelképezte a „Földanyával” való azonosulást.

Az 1960-as évek divatjába a hippi nők stílusa visszahozta a maxiruhát, az A-vonalú szoknyát és a trapézszárú nadrágot.  A kézzel készített ruházatnak a tökéletlensége és különcsége vált ikonikussá a női hippi divatban. A pszichedelikus színkavalkád mellett jellegzetes volt az össze nem illő ruhadarabok párosítása is. Színes, fodros, rojtos, mini, bő – bármit bármivel felvettek.

Az igazi hippi férfi..

A hippi stílusú férfiak öltözködése az egyszerűtől a felháborítóig terjedt. A hippi férfiak általában inget és nadrágot hordtak. De a naturális, félmeztelen felsőtest is nagyon gyakori volt. A kordbársony mellett a magasderekú, szűkített hippi trapézfarmer volt a legelterjedtebb.

A férfiak női ruhákba is bújtak, a nemek megjelenése teljesen összemosódott, és a hosszú hajviselet is az egyenlőséget jelképezte. Ázsiai tunikaingben és kimonóban messiásként lebegtek a kommunákban – az ehhez hasonló látvány pedig igencsak kiverte a biztosítékot az 1960-as évek amerikai átlagpolgárainál. Hosszú gyöngysorokat, fejpántokat és karkötőket is ugyanolyan gyakran lehetett látni rajuk, mint a nőkön.

A motoros bőrkabát és a katonai bombázó dzseki mellett a felső ruházat alapdarabja volt a farmerkabát és a bőrmellény, amit gyakran félmeztelen felsőtestükre öltötték fel. A strapabíró motoros és western csizma mellett előszeretettel jártak mezítláb, szandálban vagy velúr mokaszinban.

Saját készítésű hippi kiegészítők

A kézzel készült kiegészítőkön és hippi ékszereken általában megtalálhatóak voltak a béke szimbólumai. A nyakláncokhoz, karkötőkhöz és fülbevalókhoz természetes anyagokat, bőrt, fonalat, tollakat és gyöngyöket használtak fel vagy makramé technikával készítették őket.

A mezítlábas lázadók feltűnő bokaláncokat viseltek, ha cipőt húztak, akkor a csizma és a saru volt a legelterjedtebb, főleg barna színben.

A férfiak és a nők hosszú haja szabad életmódjuk jelképe is volt. Raszta hajukat bandannával (fejkendővel) kötötték fel, de népszerűek voltak a hippi fejpántok, tiarák és virágkoszorúk is. A nőkön gyakran lehetett látni gigantikusan nagy kalapokat, a férfiakon cowboy kalapot, sőt cilindert is.

A kerek vagy túlméretezett műanyag keretes napszemüvegek mellett a hippi zenészek szív alakú, színes szemüvegekben is felléptek. A színes kendőktől és poncsóktól megjelenésük légiesen könnyűnek tűnt.

Milyen jellegzetes öveket viseltek a hippik?

Öltözéküket a feltűnő színek, a különleges minták és a kiegészítők tették egyedivé, így az övek is jelentős szerepet töltöttek be a hippik öltözködésében. A bőr és a velúr kezdetektől fogva elterjedt volt, hiszen a farmerhez viselt elnyűhetetlen bőr szíjak évekig bírták a strapát. Népszerűek lettek a szegecselt derékszíjak és azok a vastag fazonok, melyeket gyakran a békejel vagy hímzett minta díszített. Az övcsatok nagyok és általában téglalap alakúak voltak, majd 1971-ben megjelentek a cserélhető övcsatos típusok is.

Hippi stílusú övek

A hippik öltözködését a western stílusú és az indián övek is egyedivé varázsolták. A velúr rojtos öv például a férfiak egyik legdivatosabb kiegészítője volt. A cowboy stílust pedig a feltűnően nagy övcsat és az aprólékosan díszített bőrszíj jellemezte.

A 60-as évek vége felé népszerűek lettek a különböző fémből készül övek is. Megjelentek az eredetileg Indiából származó különböző stílusú és méretű lánc övek, melyek egymásba kapcsolt ezüstözött, aranyozott karikákból álltak. Ekkortájt az övviselés lecsúszott a derékról és az ékszer övek a csípő vonalát ölelték körbe.

Egy másik elterjedt fémből készült típus az úgynevezett concho/kagylómintás volt, melyet nagyra értékelt ékszereknek tartották az Egyesült Államok délnyugati részén élő törzsek körében. Általában bőrből és drágakövekkel (türkiz, vörös korall, osztrigahéj) díszített kerek vagy ovális ezüst medalionokból készült, amelyeket lánccal kötöttek össze. Férfiak és nők is viselték farmerhoz, inghez, szoknyához és ruhákhoz is ezt a nagyon különleges és jellegzetes darabot.

Hippi stílus - concho öv

A hippik megjelenését a keleti kultúra is inspirálta, így gyönyörű kiegészítőik tárházából a tradicionális indiai övek sem hiányozhattak. Gyakran hordtak, hosszan lelógó, díszes derékpántokat, vagy csak egy kendőt használtak nadrágtartónak, átfűzve az övbújtatón.

Mi a különbség a hippi és a boho stílus között? 

A divatvilágban sokszor hallhatjuk, hogy visszatértek a bohém ruhák, és a hippi stílus újjáéledt a kifutókon. Ez a két irányzat, noha hasonló és gyakran keveredik, mégsem ugyanaz. Eredetüket tekintve míg a hippi stílus politikai, a boho sokkal inkább művészi indíttatású és nincs mögötte ideológiai lázadás. De mindkét stílus célja az volt, hogy elszakadjon a mainstream divattól.

A bohém stílus eredete szoros összefüggésben van a bohémekkel, egy olyan ellenkultúrával, amely a francia forradalom után jelent meg Franciaországban. A társadalmi és gazdasági légkör miatt abban a korszakban sok művész és alkotó szegénységbe süllyedt. Ennek eredményeként a korabeli művészek használt és régi ruhákban jártak. Ez az irány fennmaradt a gazdasági helyzet stabilizálódása után is, amivel a művészek és a különc értelmiségiek az öltözködésükön keresztül is kifejezték kreatív, művészi oldalukat.

A boho stílus gyökereinek egy részét a hippi mozgalomban találta meg, de ez az irányzat korántsem unisex - éppen ellenkezőleg, a nőiséget dicséri. Mivel a dolgok esztétikai oldalára összpontosított, ezzel meghaladta a történelmet, és a boho-chic ikonikus női stílussá vált.

A boho stílusú ruha kényelmes, laza, rendhagyó és önkifejező. A bohémek a hippikhez hasonlóan szabad szelleműek, de nem kell lázadónak lenni ahhoz, hogy valaki ezt a vonalat kövesse. Elég modern hippinek lenni..

A köztünk élő hippik

A hippik hagyatékát az őshippi és az újgenerációs modern hippi képviseli ma. Szabad emberként él, akik úgy tisztel másokat, mint saját magát. Az élni és élni hagyni hozzáállás elve szerint létezik - nem gázol át másokon, nem ítélkezik. A keleti filozófia szerint saját belső békéjét és szabadságát éli meg. Ennek elmélyítésében a jóga és a meditálás segíti. Mentalitását vegetáriánus étkezése is hűen tükrözi. Organikus ételeket fogyaszt, nem eszik húst, emellett elkötelezett környezetvédő is.

Öltözködésében visszanyúl a hippi gyökerekhez és a mainstream divatot még távolról sem követi. A hippi ellenkultúra nem veszett el a süllyesztőben. Az újgenerációs hippiknek mindig lesz olyan csoportja, akik életben tartják a békésen lázadó hippi stílust. 

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekességek Tudástár
Az oldal tetejére