Barion Pixel
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

Lehet rossz övet visel! - Öltözködés alapjai: A derék

2017. 09. 19. 03:00:00
Lehet rossz övet visel! - Öltözködés alapjai: A derék

Bátran kijelenthetjük, övet hordani mindenki tud, rém egyszerű. De úgy gondolom, hogy övet JÓL viselni, már meghökkentően kevesebben. Ahhoz, hogy övét, - és ide értem ruházatát is, JÓL tudja viselni, eszméletlenül fontos ismernie saját testfelépítését. Ezzel sokan nincsenek tisztában és magukra aggatnak mindenféle dolgot, figyelmen kívül hagyva, hogy az előnyös a számukra vagy sem. A derék egy meghatározó pont a testén. Szerintem nem ismeri olyan jól, mint gondolja. Itt van hát az alkalom!

Hol található a derék?

Ideális esetben az emberi test törzsének a legszűkebb pontja. A csípőcsont és a legalsó borda közötti húsos, puha rész. A legkönnyebben úgy találhatja meg, ha a mutató- és középső ujjával kitapintja a csipőcsontját, majd hüvelykujjával megkeresi a legalsó bordáját. Az így megsaccolt terület sávjának legvékonyabb része lesz az Ön dereka. Pocak estében kicsit nehezebb a dolga. Vizsgálja meg törzsét hátulról és a körvonalakból már következtetni tud rá.

Ismerje derékvonalát és alakítsa hozzá ruhatárát

Mint a bevezetőben is említettem, ahhoz, hogy olyan összeállításokban járjon, melyek előnyére válnak, ismernie kell az alakját. Alapdolog, hogy tisztában legyen vele, mi az, amit ki kell emelnie a testén, mi az, amit korrigálni kell, és mi az, amit el kell takarnia. - Ez alól a derékvonal sem kivétel, sem nőknek, sem férfiaknak.

Vízszintes (horizontális) - szélességi arányok

A derékvonal csípő szélességéhez történő arányosításával megállapítható, hogy Önnek vékony, ideális, vagy széles dereka van, és talán a “nincs” opció is ide vehető. Ha dereka szélessége majdhogynem “szembántóan” keskenyebb a csípő vonalához képest, akkor Önnek biztosan vékony. Ha ez a különbség már kevésbé eltérő (nők esetében kb. 75-80%-a, férfiaknál kb. 90%-a a derékbősége a csípőbőségének), akkor Önnek ideálisat adott a természet. Ha a két szélesség megegyezik, akkor fogalmazhatunk úgy is, hogy nincs, de ekkor már széles derékról beszélünk. Természetesen fizikailag ettől függetlenül még létezik, de szemmel nem vehető ki jól. Viszont, ha valamivel nagyobb a csípőbőségénél, akkor el kell könyvelnie, hogy Önnek túl széles a derékvonala. Fontos! Ha a dereka széles az nem jelenti azt, hogy Ön kövér is.

A pontos meghatározáshoz elég egy szabócenti. Mérje meg csípőjének, illetve derekának körméretét. Az így kapott két számot hasonlítsa össze. (A csípő értékéhez képest mekkora a derék méréséből kapott érték.) Az eredmény azonnal adja magát.

Függőleges (vertikális) - hosszúsági arányok

A függőleges irányú vizsgálódásnál a váll-csípő és csípő-térd aránya súgja meg, milyen kategóriába sorolható, azaz milyen hosszúságú. Ez esetben 3 opció áll elő. Rövid, normál, hosszú. Ha a felsőtest, azaz a váll-csípő aránytalanul rövidebb, mint a csípő-térd közötti szakasz, akkor az Öné rövid. Nem nehéz kitalálni, hogy abban az esetben, amikor ezek a párok szemmel érzékelve majdhogynem megegyeznek (váll-csípő = csípő-térd), akkor genetikailag normál felépítésű. Természetesen, ha fordított a helyzet és a váll-csípő páros hosszabb, mint a csípő-térd páros, akkor a “hosszú derék” szabályok szerint érdemes öltözködnie.

tipp: Botyánszky Szilvia stylist weboldalán bukkantam rá egy roppan frappáns technikára. Ha szeretné azonnal, egyszerűen megállapítani, hogy milyen hosszúságú, akkor az alábbi mozzanatsort ajánlom. Vegyen elő egy széket. Üljön rá. Majd hajoljon egészen előre úgy, hogy a kezei lógjanak és a felsőteste a combjára simuljon. Figyelje meg a válla és a térde vonalát. Ha a válla nem éri el a térdét, akkor rövid. Ha egyvonalban van a kettő, akkor normál. Ha a váll megelőzi a térdet, akkor pedig hosszú (nyújtott).

Most, hogy az ismeretei egyre jobban elmélyülnek, már láthatja, hogy a törzsén is rejtőzhetnek hibák, amiket az öltözködéssel megmutatni, javítani vagy eltakarni érdemes. A megfelelő ruhatár kialakításával és a gondosan megválasztott övekkel orvosolhatja, ha ezt szeretné.

Tartson velünk. A blogolvasóink rendszeresen csemegézhetnek öltözködési tanácsokat tartalmazó cikkeinkből. Ne csak hordja övét, viselje is jól!

Nagy valószínűséggel ilyen derékkal rendelkezik, ha…

Vannak tipizálható női-, és férfi testformák, melyeknek megvannak a maga jellegzetességei. Ezek alapján egészen pontosan megmondható, hogy Önnek milyen felépítésű a derékvonala. Az alábbi listát használja segítségül, de nem ökölszabály.

...nőként ilyen alakja van:

Alma - “O” alkat. Alma felépítése esetén a hasa és környéke a leghangsúlyosabb. Ebből következik, hogy a dereka túl széles.

Körte - “A” alkat. Alakjára jellemző, hogy az alsóteste a hangsúlyos. Felsőteste arányos. A dereka ideális szélességű. Függőleges irányba normál, esetleg hosszú.

Harang - “A” alkat. Alsóteste dominál. Dereka túl széles és általában rövid.

Tekebábú - “A” alkat. Ha ilyen testfelépítéssel rendelkezi, akkor szintén az alsó része a meghatározó. A derékvonala kimondottan vékony vagy ideális.

Homokóra - “X” alkat. Férficsalogató arányok. A méretek kiegyensúlyozottak. Vékony, rövid derék jellemző.

Cselló - “X” alkat. Arányos összkép. A dereka ideális szélességű és semmi esetre sem vékony. Normál hosszúságú vagy éppen rövid.

Váza - “H” alkat, de közel áll az “X” alkathoz. Arányos vonalak. Hosszú, nem hangsúlyos derék, szélességre ideálisnak mondható.

Oszlop - “H” alkat. Általában vékony nőkre jellemző. Ha ilyen testalkata van, Ön modell típus. Nagyon kicsi eltérés van a törzs két pontja között, ideálisnak mondható. Ritka a rövid derék. Normál és a hosszú jellemző.

Hasáb - “H” alkat. Erőteljes, szögletes idomok. Ilyen alaknál szélesnek mondható a derékvonal.

Tölcsér - “V” alkat. Sportos kinézetet biztosít. Domináns területe a teste felső része. A dereka keskeny, ideális.

Kehely - “V” alkat. “Y”-ként is említik. Itt szintén a felsőteste a meghatározó. A derékvonala értéke a csípőéhez közelít vagy, azt is mondhatjuk nincs, mert egybeolvad a a kettő.

Nyalóka - “V” alkat. Ebben az esetben a felsőteste a hangsúlyos. A csípő-, és derékvonala majdhogynem egy síkban van. A szem úgy ítéli meg, hogy nincs dereka.

...férfiként ilyen alakja van:

Háromszög - A figyelem a teste alsó részére irányul. A dereka rendszerint ideális szélességű.

Fordított háromszög - Atletikus alkat. A felsőteste a domináns. A dereka szélessége vékony, vagy ideális.

Fordított trapéz - Szintén atletikus alkat. A váll kevésbé hangsúlyos, mint a “V” alaknál. Csípő-derék szélessége ideális.

Téglalap - Nincs meghatározó pontja a testnek. Nagyon picit tér el a dereka a csípővonaltól, vagy egyáltalán nincs.

Ovális - Ekkor a törzse az erőteljesebb. Jellemzően túl széles a dereka, amit tovább fokoznak az idő előrehaladtával a lerakódó zsírpárnák.

Útravalóul

A derékvonala tanulmányozásával már a kezében van a kulcs. Az alapokat sikeresen megismerte. Erre már könnyedén tud építkezni. Céltudatosan keresve, a megfelelő öltözködési tanácsokat figyelembe véve finomíthat szettjein, átalakíthatja ruhatárát. Övet hordani mindenki tud. Ön ne legyen mindenki! Viselje stílusosan, okosan és legyen lenyűgöző.

Ötletekből és tippekből szemezgethet rendszeresen az ÖvBolt FaceBook oldalán. Kövessen minket, LIKE

Tartalomhoz tartozó címkék: Férfiaknak Nőknek Tudástár
Az oldal tetejére