Barion Pixel
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

Ismeri az antantszíj és a félkarú tábornok történetét?

Ismeri az antantszíj és a félkarú tábornok történetét?

Az első világháborús antanterők a központi hatalmak ellen harcoltak. 1914-ben a katonai-politikai háromhatalmi antant szövetség tagjai az Egyesült Királyság, Franciaország és Oroszország voltak. A háborúban a tábornokok és tisztek egyenruhájának részét képezte az antantszíj, amely a jobb vállon átvetett keskenyebb bőr pántból állt a derékszíjhoz elöl és hátul rögzítve.

Négy darab D-gyűrű tartotta az illesztési pontokat, elöl a nadrágszíj bal oldalán kettő, felette még egy, és hátul a negyedik. A szíj bal alsó részén lévő gyűrű a tiszti szablya felrögzítésére szolgált. A vállpánt ezzel a felfüggesztéssel egyenes, katonás testtartást biztosított viselőjének, amellett, hogy az övet is feszesen tartotta. 

Sam Browne tábornok
Sam Browne tábornok - forrás: Wikipédia

Az elvesztett bal kartól…

Sir Sam Browne tábornok a brit hadsereg lovassági tisztje volt, a szíj eredete nevéhez kötődik a 19. században. Az 1857-es indiai felkelés során Browne elvesztette bal karját. Majd felépülését követően az akkori szolgálati övszerelékből nem volt képes elővenni szablyáját, mert a hüvelyt a bal karjával kellett volna tartania, amíg jobb kézzel a kardot kihúzza. Újító ötlete nyomán a vállon átvetett plusz pánt megtartotta a derékövet, az elől rá függesztett hüvelyből pedig már elő tudta rántani fegyverét az ép karjával. Hagyományosan a kardforgatók egyenruhájának része volt, tehát a tiszteké. A gyalogsági tisztek keresztpánt helyett dupla hevederes verziót hordtak. Először a brit haderőkben vezették be, málhaelem volt a búr háborúkban is, majd viselése szerte a világban elterjedté vált.

…a ma is használt antantszíjig

Az 1920-as évektől az éledező paramilitáris mozgalmak, autoriter rendszerek és a nemzetiszocializmus ideológiájához szorosan hozzátartozott az egyenruha és a katonai vállszíj. 1933-ban Adolf Hitler hatalomra jutott a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt élén. Az SS, SA és a Hitlerjugend egyenruháit a párttag, Hugo Boss ruhaüzemeiben tervezték és gyártották. A haderők egyenruhájának magasztos kiegészítője pedig az antantszíj volt.

Katonai egyenruha része volt az átalakított öv
Katonai uniformis része - forrás: Bundesarchiv/O.Ang

A második világháborút követően ez a katonai öv rendőri, katonai rendész, tiszti és legénységi málhaelem lett a honvédelmi világszervezeteknél. Magyarországon a Vörös Hadsereg mintájára kezdték el hordani a Magyar Néphadsereg tisztjei és tábornokai. De a cserkész uniformishoz is hordták a Sam Browne-szíjat a cserkészpajtások. 

Az Egyesült Királyságban és a Nemzetközösségben a második világháború után visszaszorult a Sam Browne-szíj használata. De a Brit Hadsereg és a Királyi Tengerészgyalogosok 1. hadosztályának tisztjei és hadtisztjei a mai napig viselik szolgálati egyenruhájukhoz. A kanadai fegyveres erők a fegyveres szolgálatok 1968-as egyesítésével fokozatosan megszüntette. Ausztráliában az 1. hadosztály tisztjei és hadtisztjei díszegyenruhához viselik az övet.

Antantszíj
Antantszíj - forrás: Flickr

A finn hadseregben és légierőnél a hivatalosan parancsnoki vagy tiszti övnek nevezett antantszíjat tisztek, főtisztek és a tiszti kadétok öltik magukra szolgálati és díszegyenruhához. Jelenleg főleg a magas rangú tisztek hordják díszfelvonulások alkalmával M58 és M83 egyenruhákhoz. 

Az Egyesült Államokban az első világháború alatt Pershing tábornok hagyta jóvá a bőr öv használatát az amerikai tisztek rangjának megkülönböztetésére. Az átállás többszakaszos volt, de a két világháború között az egyenruha része lett a fegyveres erőknél. Használatában akkor következett be változás, amikor 1940-ben elhagyták a kard viselését.

Ma már a rendőri szerveknél világszerte elavult ez a típusú katonai öv, hiszen potenciális veszélyt jelentett viselőjére. „Öngyilkos övnek” is nevezték, a megfojtás kockázatára utalva ezzel. 

Amit nem hagyhat ki, ha már bőr övről van szó

Minden, amit a bőr övekről tudni lehet – és kell is

Még egy érdekesség

A két világháború között amerikai és európai nők körében divatossá vált a Browne-féle nadrág öv. Majd a polgári hatalom szimbólumává vált. 

Napjainkban a fényvisszaverő Sam Browne-övek a kerékpárosok körében népszerű, míg a fényes, narancssárga változatot az iskolai átkelő őrök megkülönböztetésére használják. 

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekességek Tudástár
Az oldal tetejére