Barion Pixel
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

Milyen övtáskát vegyek túrázáshoz? [Vásárlói kézikönyv]

Milyen övtáskát vegyek túrázáshoz? [Vásárlói kézikönyv]

Rövid vagy ultra távon túrázna? Gyalog vagy kerékpárral? Kezdő és rutinos kirándulók számára is a legfontosabb előkészület a túrafelszerelés gondos összeállítása. Mit vigyen magával egy egynapos túrára? Mibe pakoljon? Mikor és miért praktikus egy övtáska túrázáshoz? És vajon mennyi holmi fér bele? Kézikönyv túrázóknak, kirándulóknak és túra övtáska rajongóknak! 

A túrázás a feltöltődés egyik népszerű módja a természetben. Nemcsak segít kikapcsolódni, de egészséges és kortól függetlenül mindenki élvezheti. A felszerelés összepakolásakor az időjárásnak, évszaknak és terepviszonyoknak megfelelő ruházat mellett alapvető kiránduláshoz szükséges dolgokat is el kell csomagolni. De mi az, ami nem hiányozhat?

Most figyeljen, itt jönnek a túrafelszerelés tippek!

Ezeket ne felejtse ki az egynapos túrafelszerelésből!

Kiránduláshoz szükséges dolgok

Túrázáshoz felszerelés is kell! Soha ne induljon el alapholmik nélkül, bízva abban, hogy pár óra múlva úgyis hazaér. Bármilyen nem várt esemény vagy baleset történhet útközben, ezért mindig legyen felkészült.

  1. A legfontosabb a folyadékpótlás, ezért egy-két kulacs víz mindig legyen bekészítve, hiszen nem tudhatja, hogy útja során hol bukkan rá a legközelebbi ivóvíz lelőhelyre. 
  2. Energiadús harapnivaló, ami lehet néhány szelet csoki, szőlőcukor, energiaszelet és tartalmas szendvics. 
  3. Lehet, hogy reggel még süt a Nap, és estére úgyis hazaér, de ne bízza a véletlenre, esőkabát, kicsire összehajtogatható pulóver, nyáron naptej és fejkendő, zseb – vagy fejlámpa mindig legyen bekészítve. 
  4. A tájékozódás megkönnyítésére mobilt, okosórát, térképet vagy iránytűt is vigyen magával, mert még a legtapasztaltabbak is eltévedhetnek.
  5. Apróságok is jól jöhetnek: rovarriasztó spray, zsebkendő, bicska, készpénz, sebtapasz… 

Természetesen ezek csak támpontok, mindenki belátása szerint készítse össze a saját jól bevált egynapos túrafelszerelését. A természetjárás gondtalan és kényelmes is lesz, ha a megfelelő kiránduló táskával indul el. Túrázáshoz a legfontosabb a kiránduló táska mérete és annak vízhatlan anyaga.

De kezdjük a mérettel! Hiszen nem titok, itt az övtáskákról lesz szó!

Miért válasszak övtáskát túrázáshoz?

Évekkel ezelőtt ritka látvány volt a deréktáska a túrázókon. A legújabb innovációknak hála azonban korlátozott teherbírása ellenére nagyon népszerű lett a különböző nehézségű túrákon. Kíváncsi miért praktikus? Jöjjenek az előnyök! 

5 előny a túra övtáska mellett:

1. Ultrakönnyű súly

Amit nemcsak a mérete, de az anyagvastagság is meghatározó. Azonos anyagoknál a kisebb vastagság, kisebb súlyt jelent. Ez azt jelenti, hogy a 100D jelölésű táska jóval könnyebb, mint a 600D anyagú. Érdemes odafigyelni erre!

2. Nem terheli a vállakat

Kényelmes és szabad mozgást biztosít a legkeményebb terepen is.

3. Jobb egyensúly

A tömeg középpontjára, a derékra csatolt táskával könnyebb egyenesen járni, mint az ide-oda csúszkáló hátizsákkal.

4. „Minimalizmus”

Mivel még a legnagyobb tatyók kapacitása is legfeljebb 8 liter, ezért válogatni kell, hogy mit visz magával, mert tényleg csak a legszükségesebb cuccok férnek be. Ám a többfunkciós, kicsi, kompakt felszerelésekkel még így meglepően sok holmit pakolhat egy közepes méretű övtáskába is.

5. Nincs izzadt, büdös hát

Bár a jól szellőző, légáteresztő hátizsákok egyre jobban teljesítenek, azt semmi nem tudja felülmúlni, ha semmi nincs a háton. Így az övtáskák másik előnye a száraz, komfortos hát érzése.

Most jöjjenek a kíméletlen hátrányok is: 

1. Változó időjárási viszonyok

A kisebb méretű kiránduló táskában maximum csak nagyon néhány plusz ruha fér el. Ezért hosszabb túrákra önmagában az övtáska kevés. Változékony időjárás esetén a derekára is kötheti a pulóvert, kabátot vagy pakolhat inkább hátizsákba. Egynapos túrákra, stabil időjárási viszonyok mellett azonban a kistáska sokkal praktikusabb.

2. Vízutánpótlás

Melegebb időben vagy hosszabb távokra gyakran nem elegendő a víztároló kapacitása (kulacs, ivózsák, streamer).

3. Csak nappal használható

Kis kapacitása miatt éjszakai túrázásra nem megfelelő, helyette az ultrakönnyű hátizsákok vethetőek be 1-3 éjszakára is. Természetesen a hátizsák bővítésére tökéletes megoldás lehet a kistáska.

4. Nehéz teher szállítására nem alkalmas

A túlpakolt övtasi derékfájást okozhat, ezért 2-2,5 kg-nál többet ne pakoljon bele.

Szóval övtáska túrázáshoz? Kicsi vagy nagy? Lássuk melyik lesz Önnél a nyerő!

Övtáska méretek túrázáshoz

A megfelelő méret a túra típusától és nehézségétől függ. Könnyű abba a hibába esni, hogy különösebb utánajárás nélkül vagy meggondolatlanul választja a kisebb vagy nagyobb űrtartalmút - mondván ez a hátizsáknál úgyis kisebb. Pedig több szempontot sem árt figyelembe venni. Térjünk is rá a lényegre!

Milyen táskát vegyek rövidebb kirándulásra? 

Túra övtáska - milyen táskát vegyek?

A legkisebb kapacitása általában 1,5-3 l-es. Főrekeszében egy 0,5-l-es kulacs mellett csak a legszükségesebbek - pénztárca, telefon, kulcsok, snack és egyéb apróságok - férnek el. Egyszerű terepre, gyalog - vagy kerékpártúrára, 1-1,5 órás kiránduláshoz szükséges dolgait magával viheti egy ekkora tasiban. Csatolhatja a derekára, de előnyösebb, ha elől van a főrekesz, ha gyakran kell a vizespalackért nyúlnia.

Ilyen az ideális övtáska teljesítménytúrára

A kategória következő mérete a közepesnek számító 3-6 l-es. Ekkora űrtartalomban már egy belső ivózsák is helyet kaphat, amiben akár 1,5 l vizet vihet magával. A kulacstartós fazonoknál egy vagy két külső zsebben helyezhetőek el a flakonok. Praktikus nyári kirándulásokra, könnyebb gyalogtúrára, amikor több vizet szeretne magával vinni. A hálós és cipzáras zsebek, valamint a tágas fakkok átláthatóan pakolhatóak. A harapnivaló mellett kerékpár belső, kisebb szerszámok és egy esőkabát is befér egy ekkora kiránduló táskába.

Ripstop szakadásmentes és vízleperegető anyaga a legzordabb terepen és időjárási viszonyok között is jól teljesít. A vízhatlan táska szinte életmentő lehet! Bárhol elkaphatja egy zivatar és bőrig ázhat. A vízálló táska azonban nem engedi át a nedvességet, így értékei és váltóruhája is száraz marad.

Övtáska túrázáshoz

Ultrakönnyű súlya miatt egynapos trekkingre is kifejezetten ajánlott. Állítható derékpántja stabilan tart kerékpározás, gyaloglás és evezés közben is. Outdoor sportoknál a fokozott fizikai aktivitás miatt fontos a jó szellőzés. A teljesítménytúrák hosszú kilométerei alatt, szinte összenőve a táskával elengedhetetlen a kényelem is. Szerencsére ma már alap a párnázott hátoldal, ami megfelelő komfortot biztosít, így nincs kidörzsölődött bőr sem.

Egy igazán nagy táska kiránduláshoz

Hogy mennyire nagy? Annyira, hogy innen már csak egy lépés a hátizsák. A 6-8 l-es belső bőségesen megpakolható egy kempingezésre is. A legtöbb fazonhoz vállpánt is tartozik, így nemcsak derékon hordható, ami lássuk be, nagy előnye ennek a hatalmas méretű táskának. Váltogatni is lehet egy-két óránként derékon és vállon cipelve.

Az igazán edzettek 24 órás könnyebb gyalogtúrára is bevethetik, ahol nem kell sokat mászni vagy ereszkedni – ami ugye a válltáskával kész életveszély is lehet. Előnye tehát, hogy hosszabb távra tetemes mennyiségű cuccot vihet magával egy nagyméretű kiránduló táskában. De megerőltető teljesítménytúrára vagy forróságban inkább ne induljon el ekkora csomaggal.

Nagyméretű kiránduló táska túrázáshoz

Övtáska vs. hátizsák, vagy mindkettő?

Egy túra övtáska kapacitása maximum 24 óra, amit nagyban befolyásolnak a terepviszonyok, a túra nehézsége, hossza, az évszak és az időjárás is. Mivel korlátozott mennyiségű vizet tud magával vinni, ezért az utántöltés lehetőségét is mérlegelje. Ha nem lesz az útvonalon pihenőhely, bolt vagy iható forrásvíz, akkor a hátizsákkal mehet biztosra. Az időjárás, mint változó tényező is döntő, ha váltóruháról, réteges öltözködésről kell gondoskodni. Többnapos kirándulásra, ultratávokra a pakolhatóbb hátizsák lesz a befutó. De hátizsákos túrákon övtáskával is bővítheti kapacitását vagy használhatja arra is, hogy a legszükségesebbeket tárolja benne, hogy útközben is könnyen hozzáférjen.

A döntés az Öné! De, ha nem muszáj, ne pakolja túl magát, mert a felesleges plusz csomagokkal nemcsak a hátát terheli, de a lépteit is megnehezíti. Fedezze fel a természetet önfeledten, mert rövidebb távokon, kiszámítható időjárás mellett egy túra övtáska mindig jó döntés!

„A lehető legkevesebb felszerelést vidd magaddal, de azt a lehető legnagyobb gonddal válaszd ki.” – Earl Shaffer (híres természetjáró és író)

Tartalomhoz tartozó címkék: Tippek Útmutató
Az oldal tetejére