Barion Pixel
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

Öltözködési szabályok nőknek - Tipp: női öv viselése okosan

Öltözködési szabályok nőknek - Tipp: női öv viselése okosan

Bár a férfiak számára sem egyszerű rátalálni a minden szempontból tökéletes övre, a nőknek még ennél is nehezebb a dolguk. Megannyi szín, stílus és forma között kell rábukkanni a legjobbra, ami valljuk be, néha igen csak komoly feladat. Vannak azonban – ha úgy tetszik – szabályok, amelyek nagyban megkönnyíthetik a döntést.

Öv viselési tanácsok

Mindig tartsa szem előtt az öv színét, vastagságát és arányát – mondhatnánk, ha nagy vonalakban szeretnénk megállapítani a tökéletes megjelenés szabályát. Hogy ez mit is jelent pontosan? Milyen női övet hordjon a különböző esetekben?

Öltözködési szabályok nőknek testalkat szerint

A különböző testalkatú nők esetében igen eltérőek az öv viselésének szabályai.

 • Az alma alkatúak (szélesebb hasi tájék) esetében érdemes olyan kiegészítőket hordani, amelyek elterelik a figyelmet a kérdéses területről. Éppen ezért javasolt kerülni a szélesebb öveket, és inkább vékonyabb típusúakat hordani.
 • A körte alkat (mellbőségnél szélesebb csípő) sajátosságai miatt ajánlott magasabb derekú ruhát választani, és egy feltűnő övvel kiemelni a keskeny derekat. Semmiképp nem ajánlott széles és hangsúlyos derékszíjat viselni, hiszen ez csak felhívná a figyelmet az egyébként is széles csípőre.
 • A homokóra alkat (csípő és mellméret kb. egyforma) a legarányosabb típus, ebben az esetben szinte minden öv tökéletesen passzol a megjelenéshez.
 • A téglalap alkatot (derék nem hangsúlyos) gyakran nevezik „fiúsnak”, éppen ezért ajánlott igazán nőies övvel díszíteni az öltözéket. Érdemes olyan kiegészítőt használni, ami kiemeli a csípőt és melleket.
 • A fordított háromszög (mellbőség jóval nagyobb a csípőnél) alkatúak számára ajánlottak a szélesebb övek, amelyek képesek kiegyenlíteni az egyébként „eltolódott” arányokat.

Testalkattól függetlenül a teltebb nők öltözködésének is vannak aranyszabályai.

Beszélgessünk a divatról! Szeretne egy elfogadó női közösség tagja lenni, ahol bátran megmutathatja kedvenc összeállítását, és hasonló testalkatú nőktől is inspirálódhat? Legyen tag az #övmánia női csoportban, ahol főszerepben a divat!

Öltözködési tippek „duciknak” – Hol is kezdjem?

Duciknak? Előre is elnézést a kifejezésért! Nem szeretnénk megsérteni senkit a testalkata miatt. Sajnos a testsúlyt érintő kérdések központi kérdéssé váltak mai világunkban. Nyilvánvalóvá vált, hogy a reklámokból és a közösségi médiából áradó „ideális testkép” mennyi problémához vezet már a fiatalok körében is. „Ha nem úgy nézel ki, mint a címlapfotón a lány, akkor biztos molett alkat vagy, de legalábbis valamennyi pluszsúllyal rendelkezel.”

Emiatt - a főleg nőket érintő – testképzavar élő probléma lett. Holott plusz 5-8 kg valójában nem is látszik – állítja a világhírű, magyar Yurkov stylist. Személyes stílusunk nem mérhető sem a kilók, sem az életkor számában. A megrendíthetetlen önbizalom az, ami valójában a karizmához kell – amikor valaki összhangban van kívül-belül önmagával. Önazonos. De hogyan érhető ez el?

Bár a mai nők súlyos önbizalomhiányban szenvednek, saját stílusának megtalálása közel sem lehetetlen vállalkozás. A szín- és stílustanácsadó tanfolyamokon az arckörüli jegyek (természetes haj, arcbőr, szem, szemöldök, ajkak, fogazat) alapján segítenek meghatározni, hogy kinek milyen színek állnak jól. Színtípusok szerint négy kategória létezik: ősz, nyár, tél és tavasz. Testalkatok szerint is minden nő besorolható a banán, eper, homokóra, alma és körte típusok valamelyikébe. Bár hozzá kell tegyük, hogy az úgynevezett „tiszta testalkattípus” nagyon ritka.

A teltebb nők öltözködésére rátérve – mindegy, hogy telt homokóra vagy telt körte alkatú – az első és legfontosabb szabály, hogy ne hasonlítsa magát máshoz! Ez nemcsak a teltkarcsúakra vonatkozik, hanem mindenkire! A másik rögeszmés beidegződés: „Majd jobban fogom szeretni magam, ha lefogyok!”. Ezt a gondolatot is el kell engedni, és azzal dolgozni, amije van. Hiszen mindegyik testalkathoz megtalálhatóak a legelőnyösebb fazonok, amiben önazonosan érezheti magát.

„Na jó, de mit vegyek fel, ha nagy a hasam?” Most jöjjenek a teltebb nők öltözködési trükkjei!

7+1 Teltkarcsú divat tipp – azaz hogyan tűnjek vékonyabbnak?

A súlyfelesleget hajlamosak vagyunk takargatni és bő ruhákba bújni, ami sajnos tovább ront az összképen, mert a túlméretezett textil kövérít. Pedig emlékezzünk vissza, 5-8 kiló a megfelelően viselt ruhákkal lefaragható! De ha ennél több pluszsúly van, akkor se keseredjen el, mert van pár tuti öltözködési tippünk duciknak is.

1. Bő felső másképp

A teltebb nők szekrényében bő blúzból nincs hiány. De néhány trükkel máris előnyösebben hordhatóak ezek a darabok.

 • A V-nyak nyújt, ezért dús keblűeknél és alma alkatúaknál kifejezetten érdemes a nyaki részt V-kivágással megnyitni. 
 • Tűrje be! Sokan esnek abba a hibába, hogy farmerhez felkapnak egy bő felsőt, és azt gondolják eltakarták, amit kell - holott ezzel ellentétes hatást érnek. Egy betűrt felsővel sokkal előnyösebb lesz a sziluett. A póló vagy ing bősége, lazasága felül megmarad, mégsem nyúlik, lóg összevissza. Így lehetőség van arra is, hogy egy derékszíjjal a legvékonyabb rész ki legyen hangsúlyozva. Egy 3-4 cm széles farmer övvel sokkal csinosabb lesz a végeredmény.

Öltözködési tippek duciknak - felső betűrve

ProTipp: Az aszimmetrikus szabásvonal is nyújt és karcsúsít - ezt ki lehet próbálni egy elől betűrt felsővel.

 • Tűrje fel! A felhajtott ujjú ing lazább, előnyösebb összhatást kelt.

2. Monokróm öltözködési tippek duciknak

Térdig érő szoknya bakanccsal. Hordaná? Inkább ne! Ez a szett nagyon összenyomja a lábakat. De a szoknyához színben passzoló zoknicsizmával sokkal előnyösebb hatást érhet el a lábszáron. A monokróm, azaz egyszínű öltözködés karcsúsít. Sőt a megfelelő színű kiegészítőkkel gyengéd kontrasztokat is teremthet. Monokróm színkombinációban például egy kék outfithet viselhet mélyebb árnyalatú övet - ami nem töri meg az egységet, mégis kiemeli a legkarcsúbb pontot.

Teltebb nők monokróm öltözködése

Ha tetőtől-talpig egy színbe öltözik, centiméterekkel vékonyabbnak fog tűnni!

3. Csípőnaci vagy magas derék?

Sokan azért nem szeretik a csípőnadrágot, mert kibuggyan belőle az úszógumi. De szerencsére újra hódítanak a magas, sőt extra magas derekú nadrágok, amik a hasat eltüntetik és a derék legvékonyabb pontját hangsúlyozzák ki. Széles övvel még karcsúbb hatás érhető el! A túl vékony fazon nem érvényesül jól a magas derekú nadrágon, de egy vastag sztreccs vagy bőr öv odavonzza a tekinteteket, ahová szeretnénk.

Öltözködési tippek duciknak - széles övvel

A szűkített, magas derekú nadrág a teltebb nők öltözködésének alapdarabja, ha nőies megjelenést szeretne elérni. 

4. Karcsúsítás szabásvonalakkal – mit vegyek fel, ha nagy a hasam?

A pocakos alma alkatnak is jól áll a betűrt felső. A nagyobb hasat a csípőnadrágba tűrt, bővebb pólóval is el lehet takarni. Az élénk színek odavonzzák a tekintetet a kényes területekre, ezért kevésbé mintás és nem túl színes darabokat érdemes választani. Széles derékra a vékonyabb öv előnyös.

Mit vegyek fel, ha nagy a hasam?

A telt almáknál a csípőt, a popsit és a vékony lábakat kell kihangsúlyozni!

5. A keblek kérdése

Ha büszke rá, mutassa meg! A már említett V-kivágás a mellek kiemelésére is szolgál - akár kigombolt blúzzal vagy V-nyakú felsővel. Telt nők esetében a csinos dekoltázs kihangsúlyozására nem a tapadós póló lesz a megoldás. Sokkal elegánsabb lesz a végeredmény egy bővebb inghez mell alá csatolt övvel. A vastag, gumis fazonok nemcsak kényelmesek, de előnyösen hangsúlyozzák a dekoltázst.

A teltkarcsú divat tippek között szót kell ejtsünk az erőteljes keblek „elrejtéséről” is. A nagy mellméret, a D, E vagy ennél nagyobb kosár zavaró is lehet, de néhány trükkel el lehet vonni a figyelmet róluk. Egy felül sötét, alul világos egyberuha azoknak praktikus, akik a mellükről el szeretnék elterelni a figyelmet a popsi, a csípő és a lábak irányába. A fehér, krémszín, bézs, ekrü vagy a törtfehér különböző árnyalatai az előnyös részeken dominálnak, ahol a tekintetek megakadnak.

Teltebb nők öltözködése

A blézer, dzseki vagy kardigán is nyújtja az alakot és részben takarásban vannak a mellek, így optikailag kisebbnek fognak tűnni. 

6. Ruha övvel

A lenge szabású ruha ugyanúgy nem tiltott, mint a bővebb felső, csak előnyösen kell viselni. Mindösszesen két kiegészítő szükséges hozzá, egy alakformáló harisnya, és egy öv a derék vagy a legvékonyabb rész kiemelésére. Az elöl megkötős Obi övvel diszkréten el lehet vonni a figyelmet a pocakról. A széles bőrből készült kiegészítő kényelmes, előnyös és csinos. Az elöl hosszan lógó pántok optikailag nyújtják az alakot, de masnira kötve is mutatós.

Molett alkat - övviselés

Tipp: A derékszíjat ne takarásra használja! Oda érdemes kötni, amit ki szeretne hangsúlyozni vele.

7. Színek és minták

A színekkel és a mintákkal megfontoltan kell bánni. A fekete és a sötét árnyalatok karcsúsítanak. De a pöttyös, virágmintás, vízszintes csíkokat és fényes anyagokat érdemes kerülni. Ellenben az öveknél jöhetnek a mintás, feltűnő darabok is, de csak okosan. Vegye figyelembe, hogy egy csillogó divatöv hova vezeti a szempárokat és az előnyös az Ön számára?

Hogyan tűnjek vékonyabbnak?

+1.  Érezze jól magát a bőrében, így:

 • A ruhaméret nem számít! 
 • Engedje el a „hibáit”! 
 • Ne erőltesse azt a fazont, ami nem áll jól!
 • Fogadja el a bókokat!

Női öv csatolása. Hogyan fűzze be?

További fortélyokat árulunk el arról, hogy vajon melyik irányba kell helyesen befűzni a női övet. Van-e erre öltözködési tipp vagy etikett? Korábbi írásunkban, itt az ÖvBolt blogon részletesen kielemeztük a témát, a lényeget tekintve pedig az a megnyugtató válaszunk, hogy sem a női, sem a férfi övek esetében nincs erre szabály, tetszés szerint csatolható jobb és bal oldalra is. Vannak azonban olyan konkrét esetek, amikor a nadrágszíj egyedi jellemzői határozzák meg a felcsatolási oldalt, erről pedig bővebben olvashat az öv befűzési irányát felderítő blogbejegyzésünkben.

Hogyan hordja? Nem mindegy, hogy hova!

A nők abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy mell alatt, derékon és csípőn hordható darabokat variálhatnak. Valójában derék- és csípőöveket különböztetünk meg, de a jó hír az, hogy az előbbi nemcsak a derék vonalában, hanem a mell alatt is viselhető, ha a ruha szabásvonala úgy kívánja. A derékvonaltól magasabban az empire szabású (azaz mell alatt vágott) ruhák esetében illesztjük az övet a vágáshoz. A gumírozott, sztreccs típusút ajánljuk hozzá, amely optikailag kiemeli a mellet és nem utolsó sorban kényelmes, nem vág be, nem töri a mellkast. A hagyományos fazonú, vagy derékban szűkített ruhákhoz, felsőkhöz és nadrágokhoz a klasszikus derékövek fognak passzolni. A magas hölgyeknek a túl vékony pánt nem előnyös, az alacsony és vékony termetűek viszont a 6 cm-nél keskenyebb övvel járnak jól. Rövid derékmagasság esetén a cél inkább optikailag nyújtani a derékvonalat, amire a csípőre csatolt fazonok nyújtanak megoldást.

Csípőövet csak derék alatt hordunk. A magas hölgyek és a hosszú lábúak választhatnak szélesebb, feltűnő darabokat, amellyel kompenzálják termetüket. A molett vagy körte alkatúak visszafogott színűt és mintázatút viseljenek. Az apróbb termetűek a több kevesebb elve mentén most is vékonyabbat hordjanak, sajnos a széles öv összenyomja őket, bárhová is csatolják – kivétel ez alól a kabáton hordott pánt, hiszen ott csak a vastag verzió érvényesül jól. Farmerhoz egy vékony, bőr öv mindig tökéletes, de a szűkebb ruhákat is feldobja, sőt még a kisebb úszógumikat is elrejti egy szélesebb kiegészítő. Elegáns nadrághoz a csípőn viselt vékony, alkalmi divatöv dukál.

Tuti tippünk: az obi öv

A legtöbb nő életében hol állandó jelleggel, - például hízékony alkata miatt, hol időszakosan, előfordulhat, hogy néhány plusz kiló felszalad, amitől megszabadulni nem mindig könnyű, de az előnyös ruhák mellé kiválasztott ideális kiegészítőkkel (kendők, hosszú nyakláncok) és övvel máris jobban érezheti magát a bőrében. A széles bőrből készült obi öv tökéletes és kényelmes, mivel a masnit magának kötheti meg, de ha nyújtani szeretné alakját, akkor hagyja elöl hosszan lógni a pántokat a comb vonalában. Mindig érdemes a legkarcsúbb pontra felkötni, hiszen oda vonzza majd a tekintetet, éppen ezért ne a takargatni való részeket próbálja elfedni vele, mert ellenkező hatást érhet el.

Öv viselési 1x1

 • Minden esetben ügyeljen arra, hogy az öv szélessége és elhelyezése passzoljon a ruha hosszához, pl. egy vékonyabb típust válasszon a minikhez.
 • Bátran döntsön a színes darabok mellett, hiszen ezekkel feldobhatja az egyszínű ruha megjelenését. Amennyiben azonban elegánsabb megjelenésre vágyik, akkor válasszon a fekete vagy fehér derékszíj közül.
 • A szélesebb övek nem minden alkatú és stílusú hölgyeknek állnak jól, de a vékony kiegészítő minden esetben kiváló döntés.
 • A nők a derékszíjat nem csak az övtartón hordhatják, hiszen ez az esetek nagy részében a felsőruházaton is kiválóan mutat.
 • Az öv színe, stílusa és anyaga minden esetben harmonizáljon a táskával és a cipővel. Nem kell feltétlenül teljesen egyformának lenniük, de ügyeljen arra, hogy ne legyenek kontrasztosak.
 • Bátran hordjon különleges kialakítású öveket, de minden esetben ügyeljen arra, hogy ilyenkor ne viseljen más hangsúlyos kiegészítőt (is).
Az oldal tetejére