Barion Pixel
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

Textil Anyagismeret Kisokos – Mit jelent a Ripstop, PES, PU jelölés a táskán?

Textil Anyagismeret Kisokos – Mit jelent a Ripstop, PES, PU jelölés a táskán?

Övtáska vásárlásakor olyan idegen kifejezésekkel, rövidítésekkel találkozhatunk a webáruházak leírásában, amelyeken nehéz lehet eligazodni. PU? Ripstop? 600D? Pedig, nem árt tisztában lenni ezek jelentésével. Hiszen mást várunk el egy túratáskától, egy városi kistáskától és egy futóövtől is. Ezért most fontos fogalmakat tisztázunk, méghozzá közérthetően!

Kezdjük az alapoknál, de csak lényegre törően, hogy ne untassuk a száraz részletekkel. 

Anyagismeret – Mik a szintetikus textilek?

A mesterségesen, vegyipari eljárással létrehozott szálakat szintetikus szálasanyagoknak nevezzük. Előállításuk könnyű és gyors, újrahasznosítható alapanyagokból (PET palack) is készülhetnek. Kedvező tulajdonságaik miatt – melyek tág határokon belül módosíthatóak - a textiparban nagy szerepük van. Mivel nagyobb igénybevételt kibírnak, ezért a szintetikus vegyiszálak bizonyos célokra minden más anyagnál alkalmasabbak.

PES, PU, PA – mit jelentenek?

A szintetikus szálak közé tartozik a poliészter, a poliamid és a poliuretán, amelyekből sporttáskákat is készítenek. A rövid jelölések (vegyjelek) azt jelentik, hogy milyen vegyiszálból gyártották:

 • PES jelentése: poliészter 
 • PA jelentése: poliamid
 • PU jelentése: poliuretán 

Vajon mennyire tartósak és milyen jellemzőik vannak?

Szintetikus szálak tulajdonságai

A szintetikus szálak a pamutnál erősebb, nagy igénybevételt is kibíró, tartós és ellenálló anyagok. De nézzük meg milyen eltéréseket mutatnak egyéni jellemzőik. 

(PES) Poliészter anyag jellemzői

Mivel a legsokoldalúbb tulajdonságokkal rendelkezik, így nagyon sokrétű a felhasználása. 

 • jó kopásállóság
 • rugalmasság
 • kevés nedvességet szív fel
 • fényállósága a poliamidnál jobb
 • savaknak, oldószereknek ellenáll

(PA) Poliamid anyag tulajdonságai

A poliamidok a szintetikus szálak egyik legfontosabb csoportját alkotják, tulajdonságai a természetes anyagoktól teljesen eltérőek. Legismertebb típusa a nylon. 

 • nagyon magas szakítószilárdság
 • legnagyobb kopásállóság – rendkívül tartós
 • nagy rugalmasság
 • alacsony súly
 • gyenge nedvszívó-képesség,
 • közepes fényállóság

 (PU) Poliuretán anyag tulajdonságai 

Többféle formában használatos nagyon fontos műanyag. A textiliparban nejlonszállal burkolva spandex vagy lycra néven alkalmazzák. A lycra anyag elasztikus és rugalmas, jól nyújtható, de visszanyeri eredeti méretét, ezért fürdőruhák alapanyagául is szolgál.

De ezzel még korántsem ért véget a textil anyagismeret, hiszen a sportoláshoz, túrázáshoz vagy utazáshoz használt övtáskáknak sok egyéb tulajdonságnak meg kell felelniük, úgy, mint a vízállóság, a jó szellőzés vagy a könnyű súly. 

Fogalomtár – speciális tulajdonságok

Ripstop – hasadásgátló szövet

A megerősített szövésű szövettípusnak az a fő tulajdonsága, hogy a megindult repedést nem engedi tovább szakadni. A szakadásmentes anyagot magas szakítószilárdság és kopásállóság jellemzi. Fokozott igénybevételkor és extrém körülmények között teljesítő sport-és túratáskák anyaga is terheléstűrő, ripstop szövetből készül.  

Vízállóság

Az anyagok nedvesség átengedő képességét négy fokozatba soroljuk:

1. Nem vízálló

Az anyag (pl. gyöngyvászon) azonnal átengedi a vízcseppeket és a párát.

2. Mérsékelten vízálló

A vízcseppeket nem engedi beszívódni, de erősen nedves közegben az anyag beázhat.

3. Vízlepergető

Csapadékos időjárás során sem ázik be a textil, de a nagy mennyiségű víz fokozatosan átszivároghat. Továbbá tartós használat esetén, például egy több napos őszi túra alkalmával a vegyes halmazállapotú csapadék (eső, havas eső, hó) szintén beázást okozhat az anyag varrása mentén is.

4. Vízálló

A waterproof technológiával bevont anyag semmilyen körülmények között sem engedi a nedvesség behatolását. Még a tartós igénybevétel sem fog ki rajta, mivel a varrási pontok is speciálisan vannak eldolgozva. Így nincs egy tűhegynyi hely sem, ahol akár egy csepp vizet is átengedne - még a legnagyobb monszun vagy hóvihar idején sem.

Légáteresztés, azaz a szellőzés

A légeresztő képességet a szövet vastagsága és porózus szerkezete határozza meg. A szövet annál lélegzőbb, tehát annál jobban szellőzik, minél könnyebb a textúrája és porózusabb. Táskák esetén ez azt jelenti, hogy a hátoldalon a háti vagy deréktáji részre olyan lyukacsos szerkezetű vagy könnyű hálós anyag kerül, mely lehetővé teszi a levegőáramlást és a szellőzést. Ez a technológia nagyon hasznos teljesítménytúrán vagy tűző napon, hiszen a fokozott légáramlás biztosítása mellett az izzadságcseppek felszáradnak, így nincs kellemetlen érzés és kidörzsölődött bőr.

Sportruházatoknál – és táskáknál terjedt el a szintetikus mesh háló, amit erre a célra poliészterből gyártanak. A nagyon rugalmas, lágy hálós szerkezetű, magas légáteresztő képességű szövet a táskák hátoldalán kiváló szellőzést biztosít. Ugyanakkor kellemes, puha tapintású, így nem irritálja a bőrt, kényelmes viselni. Nem utolsó sorban - ami a sportban elengedhetetlen – a hálós anyag rendkívül alacsony súlyú, könnyítve ezzel az egész táska összsúlyát.

Mesh légáteresztő szintetikus textil

A mesh továbbfejlesztett és tökéletesített innovációi az átlag felhasználók és profi sportolók igényei nyomán születnek meg. A Deuter 3D-AirMesh légáteresztő rendszere  kategóriájának egyik csúcstartója. Sejthálós hátpanele ultralélegző és gyorsan száradó, ámulatba ejtően kényelmes párnázással ötvözve a sérülésmentes bőrért.

Még egy utolsó, de lényeges szempontról nem esett szó.

Súly, de hogyan kapcsolódik ide és mit jelent a 600D?

Egy újabb rövidítés, amiről fogalma sincs? Ne aggódjon, itt jön a rövid, de érthető magyarázat!

A „D” betű a fonál tömegét jelenti, amiből a termék készül.  A 600D 600 grammnak felel meg 9000 méterenként. Tehát 600D poliészter termék 9000 m hosszú fonalának tömege 600 g. Azonos anyagnál a kisebb a szám, azaz a kisebb anyagvastagság, könnyebb súlyt jelent. Vagyis a 100D jelölésű táska jóval könnyebb, mint a 600D anyagú. 

A vegyiszálak kezelése, mosása

A szintetikus szálakról elmondható, hogy gyorsan száradnak és formatartók. A poliésztert 60 °C-on lehet mosni, de a legbiztosabb a kímélő 30-40 °C-os tisztítás. Centrifugálni tilos, és függesztve szárítható.

Milyen övtáskát vegyek?

Felvértezve táska anyagismereti tudásával nem okozhat többé akadályt a rövidítések és jelölések értelmezése. Nem mindegy, hogy futáshoz keres egy megfelelő övtáskát, teljesítménytúrához vagy városi szaladgáláshoz. Nézzük mire figyeljen!

Városi öko övtáska

táska anyagismeret - városi öko övtáska

 • Anyaga újrahasznosított PES: a kistáska újrahasznosított poliészterből készült. Azaz a szintetikus szálak gyártásához PET palackokat használnak fel. Ezzel az előállítási móddal rengeteg energiát spórolnak meg. A fenntarthatósággal pedig a tudatos vásárlás alapkövét tették le, melynek Ön is részese lehet. 
 • 500D: átlagos anyagvastagságú tatyó, melynek súlya hétköznapi használatra és utazáshoz megfelelő.
 • Vízlepergető: Bizonyos szintig nem ázik be, de a nagy mennyiségű vizet átengedi, - például egy nyári zápor nem okoz gondot, de órákig tartó heves zivartarban nem ússzák meg szárazon a hasitasiban tárolt cuccai. 

Futó övtáska

Légáteresztő anyag futáshoz

 • Anyaga PES: 100 % poliészterből gyártották, jó kopásállóságú és fényálló, tehát a textil nem fakul, ami egy újabb szempont a szabadtéri edzésekhez használt táskáknál. 
 • Ripstop: a szakadásmentes szövetből készült táska anyaga ha kihasad valahol, a ripstop technológiának köszönhetően nem fog tovább szakadni.
 • Jól szellőző: a hálós hátoldal jól szellőzik és gyorsan szárad, így nem dörzsölődik ki a bőr futás közben.  
 • Mérsékelten vízálló: a párát vagy enyhe csapadékot bírja, de hevesebb esőzés alkalmával beázhat.    

Övtáska sportoláshoz

Vízlepergető, könnyű táska sportoláshoz

 • Anyaga PA: poliamid anyaga kiváló kopásállóságú és nagyon tartós.
 • 100D: ultrakönnyű súly, így futás vagy kerékpározás közben nincs „plusz teher”. 
 • Ripstop: az erős, hasadásgátló szöveten a meglévő repedés nem szakad tovább.
 • Mesh háló: rugalmas zsebek és kiválóan szellőző hátoldal, aminek köszönhetően intenzív mozgás közben sem melegszik be a deréktáji szakasz. 
 • Vízlepergető: ellenáll a nedvességnek, de a tartós, nagy mennyiségű vizet nem képes visszatartani. 

Túra övtáska 

Ripstop és kopásálló anyag

 • 600D poliészter, 210D poliamid: a termék a poliamid és a poliészter anyag tulajdonságaival is rendelkezik. Nagyon magas kopásállóságának, szakítószilárdságának köszönhetően végtelenül tartós.
 • Ripstop: egy túra övtáska sokféle kalandban társ lehet, extrém körülmények között is. Sziklafalon egyensúlyozva vagy sűrű erdő közepén megeshet, hogy elszakad az anyaga. Ha már megtörtént a baj, a szakadásmentes (ripstop) anyag nem engedi továbbnyílni a hasadást. 
 • Vízlepergető: az outdoor táska anyagánál fontos szempont a nedvességtaszító hatás – kifejezetten túratáskák esetén, amikor egy kisebb eső sem állíthatja meg a túrázókat.

A textil anyagismeret talán kicsit száraz téma, de annál hasznosabb, ha szeretne jól dönteni vásárláskor. Így garantáltan nem érheti csalódás, ha tisztába van vele, hogy mit bír az övtáska és milyen felhasználásra tervezték. Egy utolsó tanácsot adhatunk? Mentse le magának ezt a kisokost, hogy szükség esetén bármikor kéznél legyen. 

Tartalomhoz tartozó címkék: Tudástár Útmutató
Az oldal tetejére