Barion Pixel
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

A bőrfesték használata – útmutató az otthoni festéshez

A bőrfesték használata – útmutató az otthoni festéshez

Hány olyan bőrholmitól kellett fájdalmas búcsút vennie, amiről azt gondolta menthetetlen? Repedezett, erősen megkopott vagy egy tátongó lyuk éktelenkedett rajta, a bőr visszafordíthatatlanul tönkrement. Pedig nem! A megoldás a bőrfestés, amit akár Ön is elvégezhet saját kezűleg. Egy alap gyorstalpaló keretében most meg is mutatjuk hogyan. 

Kezdjük ott, hogy a bőrfelújítás alatt több fázist értünk, az anyag újrafestése már a tuningolás csúcsát jelenti. Az előző részben a prevenciótól a teljeskörű bőrfelújításig kibontottuk a témát. Mindig hangsúlyozzuk ugyanis, hogy a legfontosabb a megelőzés. Ha rendszeres időközönkénti alapos tisztítást és bőrápolást végzünk termékeinken, akkor a használatból eredő amortizációt elkerülhetjük vagy időben kitolhatjuk. Persze adódhatnak véletlen balesetek, sérülések, ami kivédhetetlen, vagy egyszerűen csak meguntuk a szeretett cipő, táska vagy bőr öv színét, de egy új színnel újjávarázsolhatjuk azt. 

Alapesetben azt tanácsoljuk, hogy kezdje mindig kicsiben, kisebb sérülésekkel és felületekkel. Vannak esetek, amikor érdemes szakemberre bízni a dolgot, például egy kanapé vagy autósülés teljes átfestése esetén, hiszen nagyobb területre már speciális festékszóró pisztoly is szükséges. Fontos továbbá, hogy bőrfestés előtt mindig tájékozódjon, konzultáljon szaküzletekkel, és jó minőségű bőrfestéket vásároljon. Kíváncsi a részletekre? Akkor vágjunk bele! 

Útmutató a bőrfesték használatához

bőrfesték használata szivaccsal
vékony rétegekben vigyük fel a bőrfestéket szivacs segítségével

A bőr előkészítése: 

Alkoholos vagy acetonos tisztítóval alaposan távolítsa el a szennyeződéseket és a zsírt. Repedt, szakadt felületen alkalmazzon repedés eltávolító tisztítót vagy finom csiszolólapot. Ezt követően végezzen el még egy alkoholos áttörlést és várjon 30 percet. 

Bőrjavítás:

A felszíni repedések megelőzésére szivaccsal vigyen fel bőrerősítőt, 3-5 rétegben, köztük száradási időt hagyva. 

A már meglévő erősen repedezett anyagon azonban a folyékony bőrt vesse be. Spatulával töltse fel a sérüléseket, várjon 30 percet, majd csiszolja vissza. Lyukak feltöltésére sűrűbb, paszta alapú töltőanyagot kenjen. 

Ha szükséges a sérült bőr textúráját újra mintázhatja bőr mintázat javítóval vagy másolóval. Kisebb területre pálcikával, nagyobb kiterjedésre szivaccsal hordja fel a szert. Hajszárítóval gyorsíthatja a száradást. 

Bőr ragasztót használjon szétnyílt cipőtalp vagy egyéb szakadások megragasztására, anyaga rugalmas, így száradás után nem reped. 

A festés előkészítése:

Bizonyos termékek festésénél praktikus lehet maszkoló szalagot felragasztani, hogy megóvja azokat a részeket, amit nem fest be (például: cipők esetében a talpszegély, cipőnyelv és belső). Időigényes feladat, de megéri, hiszen kevesebb a hibalehetőség és a javítanivaló.

Közvetlenül festés előtt tapadáserősítő közvetítő folyadékot kenjen ecsettel az anyagra, hogy festése tartósabb legyen és növelje a kopásállóságot. Hajszárítóval rásegíthet a száradási időre.

bőrfestés használata előtt érdemes előkészíteni a felületet
bőrfestés előtti maszkolás

Bőrfesték használata:

A vízbázisú festéket először mindig alaposan rázza fel, menet közben vízzel hígítsa. A választott színt vagy a kikevert árnyalatot ecsettel és szivaccsal is felviheti a bőrre, bár a legszebb és homogénebb hatást festékszóró pisztollyal érheti el. 

A festéket több rétegben (általában 2-6) kenje fel, addig, amíg a takarás nem egységes. A rétegek közötti száradási időt itt is gyorsíthatja. 

Befejezés:

Lezárásként mindig gondoskodjon a befejező lakkról, amit 2-3 rétegben vigyen fel ecsettel vagy szórópisztollyal. Matt, selyemfényű és fényes fokozatok közül választhat, a bőr típusától függően. Amellett, hogy a lakk impregnáló réteget képez, a festés ellenállóbb, tartósabb is lesz. 

24 órás teljes száradási és pihentetési időt követően használatba veheti megújult bőr holmiját.

Az oldal tetejére