Barion Pixel
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

Cipőtárolás, Táska & Öv raktározás, mint egy Profi [+100 ötlet]

Cipőtárolás, Táska & Öv raktározás, mint egy Profi [+100 ötlet]

A kiegészítők helytakarékos tárolása a legtöbb háztartásban kihívást jelent. Legyen szó kislakásról vagy egy hatalmas gardrób nyújtotta lehetőségről, a cipőtárolás mellett a táskák és övek praktikus elhelyezése - a mennyiség függvényében - sem egyszerű feladat. Gondoljunk csak egy négytagú családra, ahol tegyük fel évszakonként mindenki legalább két pár cipőt hord, ez már önmagában összesen nyolc párat jelent. Azaz éves szinten nagyjából 25-30 lábbeli elhelyezéséről kell gondoskodni egy ekkora háztartásban. Önnek van ötlete hogyan?

Így kezdjen a rendszerezéshez

Gondolom sokaknak ismerős az előszobában kinyíló ajtóval félretolt cipő cunami látványa. Még a legkisebb előszobában is sok rejtett lehetőség van arra, hogy helyet találjunk a napi szinten használatban lévők példányoknak. De erről kicsit később! Másrészről a szezonon kívüliek elhelyezéséről is gondoskodni kell, úgy, hogy lehetőleg ne legyenek útban.

A táskákkal sincs egyszerűbb dolgunk, pláne a hölgyek esetében. Arról nem is beszélve, hogy a valódi minőséget képviselő bőrdarabokra – úgy, mint a lábbeliknél – itt is különös figyelmet kell fordítani.

Ha Ön most épp költözés, felújítás vagy építkezés előtt áll, akkor a legjobbkor alakíthatja ki a tárolóegységeket a lakáson belül. A gardróbszekrény nagyszerű lehetőségeket tartogat, ha fel van szerelve az apróbb kiegészítők elhelyezésére szolgáló fiókrendszerezőkkel és plusz elemekkel.

Aki nem ebben a szerencsés helyzetben van, annak abból kell dolgoznia, ami van, - ezért segítségképpen rengeteg szuper ötletet gyűjtöttünk össze, így mindenki szemezgethet a jobbnál-jobb tippekből.

Cipőtárolás - rendszerezés
Cipőtárolás - rendszerezés

Óvja cipőit! – a helyes tárolás alapjai

Ahogy már említettem a cipők tárolása azért az egyik legnehezebb feladat, mert általában sok van belőlük és elpakolásuk helyigényes. A rendszerezés első lépéseként válassza külön a szezonális és a szezonon kívüli darabokat. Szezonváltáskor nemcsak azon van a hangsúly, hogy hová, hanem azon is, hogy hogyan, azaz milyen állapotban pakolja el őket hónapokra, akár egy fél évre is. 

Ezekre érdemes odafigyelni, ha szeretné sokáig szép állapotban használni és tárolni őket:

  • Mindig tisztán és szárazon tegye el mindegyiket.
  • A bőrcipőket sámfázza vagy puha papírral tömje ki.  
  • Biztosítson megfelelő szellőzést a tároló dobozban.
  • Ne zsúfoljon egymásra több pár lábbelit.
  • A hosszú szárú csizmákat ne törje meg, tömje ki újságpapírral vagy hengerszivaccsal.
  • Dobozban vagy olyan zárt helyen tartsa őket, ahol por és nedvesség nem érheti őket.

Ezt a néhány egyszerű tanácsot betartva nyugodt szívvel elpakolhatja téli és nyári lépőit a következő szezonig. 

Lássuk mik a lehetőségek a hagyományos cipőszekrényen túl.

Ez tetszeni fog Önnek - Cipőtárolás ötletek

A gyakran használt, szezonális csukákat az előszobába érdemes csoportosítani, hiszen napi használatban vannak. A kabát fogas alatt jól kihasználható a klasszikus cipősszekrény, komód vagy egy polcos állvány. Ha szereti a többfunkciós megoldásokat, akkor szerezzen be egy felnyitható előszoba ülőkét, ahol a papucsokat, mamuszokat is tarthatja. De kialakítható a pad alatti rész polcos változata is, ahol két sorban férnek el az aktuálisan hordott darabok.

Tipp: A cipőtárolás kis helyen is megoldható az előszobában az ajtóra vagy falra akasztható rendezővel vagy néhány kosárral a család minden tagja számára.

DIY cipőtároló ötletek: 

  • Egyforma méretűre vágott PVC csövekből készült dekoratív cipőtartó, melyeket egymás mellé és különböző alakzatokban rögzíthet a falra. 
  • Fa ládákból vintage hatású tartókat is barkácsolhat, nincs más dolga, csak tetszés szerint lefesteni a ládikákat és az aljuknál fogva a falra rögzíteni. Egy kivehető polc beiktatásával két sorba rendezheti a topánokat, de ha télen csizmákat rakna bele, akkor egy mozdulattal át is alakítható.

Használjon ki minden centit a gardróbban és a lakás rejtett helyein!

A szezonon kívüli vagy ritkán viselt, alkalmi magassarkúak bedobozolva beljebb költözhetnek a gardrób magas polcaira vagy egy állványra. A cipősdobozokat érdemes feliratkozni vagy fotóval ellátni, mert már 10-15 darab átkutatása is időigényes, pláne, ha szobalétrán kell felmászni értük. De könnyen átlátható rendszert kialakíthat azonos méretű, átlátszó ládákkal is.

A lépcső alá kialakított beépített szekrények is sok holmit elnyelnek, de az üres teret is jól ki lehet használni, ha az átlátszó tárolókat ott sorakoztatja fel. Az ágyneműtartóba vagy az ágy alatti zárt rekeszekbe is elcsomagolhatja a következő évszakban esedékes bakancsokat.

További 100+ ötlet várja a Pinterest oldalunkon

 

De itt még nem állunk meg, jöjjön a hölgyek kedvence!

Minden nő álma - táska tárolás egyszerűen

Az előbbihez hasonlóan érdemes a táskákat is csoportosítani. A kézitatyók száma egyénenként nagyon különböző, hiszen van, aki 1-2 kedvenc táskát nyüstöl sokáig, míg mások naponta váltogatják a ridikült.

Ha nem férnek a fogasra a napi használatban lévők, akkor a szobaajtón tarthat többet is, akasztókon. A nagyobb tasikat a beépített szekrény polcán is felsorakoztathatja, a kisebbeket pedig fiókba is teheti. De most figyeljen!

Tipp: Dekorációs elemnek sem utolsó, ha polcos vitrinbe pakolja kedvenceit, - akárcsak egy exkluzív üzletekben. Az üveg mögött nem lepi a por, és indulás előtt egy mozdulattal kiveheti aktuális választottját.

Az akasztós táska tároló előnye, hogy helytakarékos és mobil, bárhová kiakaszthatja, - egyszerre 4-6 szütyőt is tarthat benne külön rekeszekben. A ritkán viselt darabokat óvja a portól és a nedvességtől, erre a célra ajánlott beszerezni néhány teljesen zárt védőtasakot.

Profi táskatárolási mód a vászonzsák, amely a portól véd, de a bőrtáskák szellőzése biztosított. A beazonosítás miatt a benne lévő táska fotóját is rá lehet tűzni.

További ötletre van szüksége? 100+ kreatív megoldás

 

Az Urakról sem feledkeztünk meg!

Lássuk tudunk-e újat mutatni? Nyakkendő- és övtartók

A nyakkendők rendszerezésére sokan csak akkor gondolnak, amikor már eluralkodott a káosz. Eddig talán Ön is a vállfa kampójára akasztotta fel nyakkendőjét, ami ideig-óráig működik is, de amikor csak gyűlnek egymásra a nyakba kötők, és a reggeli sietségben a legalsót kellene kicibálni, akkor bizony kapóra jönne egy jól áttekinthető rendszerező. Hasonlóan kardinális kérdés az övek tárolása is, hiszen a kiegészítők hosszú élettartamának ez az egyik titka.

Szerintünk egyaránt fontos becsülni a minőséget és tisztelni a szakértelmet, amit ezeknek a divatcikkeknek az elkészítése igényel. Ezért nem mindegy, hogy a derékszíjat a ruhák közé gyűri be, a szék karfájára dobja le, esetleg a nadrággal együtt teszi el. A bőr ilyenkor könnyen sérülhet, megtörhet, felülete kirepedezhet. A nyakkendővel sincs ez másképp, ha hanyagul teszi el, meggyűrődik, kimegy a vasalás éle, szálak húzódhatnak ki az anyagból. Ezek mind jócskán megrövidítik a kiegészítők élettartamát. 

Fontos a hol és hogyan

A megfelelő helyen és formában tárolni a kiegészítőket nem olyan nagy ördöngösség. Egy konkrét helyet célszerű kiválasztani a gardróbban, ahol a polcon, fiókban kialakított fiókrendezővel, tároló dobozban vagy speciális öv-és nyakkendőtartón kaphatnak helyet a szekrényben.

A szíjak esetében lényeges, ha fektetve tárolja övtartó dobozban, ne tekerje fel túl szorosan, hogy a bőr szellőzhessen, és ne töredezzen a felülete. Ízléses megoldás, ha a gardróbszoba egyik fiókjában tartja a derékszíjakat. Az öv tárolására kiválasztott fióknál gondoljon arra is, ha naponta váltogatja őket, hogy ne kelljen mélyre hajolgatni válogatáskor. A fiókrendszerező segítségével mindegyik szíj külön helyet kaphat, így áttekinthető lesz a végeredmény.

A helytakarékosabb, függőleges elhelyezésnél az övcsatnál fogva övtartóra is akaszthatja, így biztosan nem megy idő előtt tönkre kedvenc kiegészítője. A praktikus öv- és nyakkendőtartó fogas a szekrény akasztós részében használható. A helytakarékos design-nak köszönhetően egy-egy vállfán 8-10 nyakkendő kaphat helyet egyszerre.

öv tároló az ÖvBolttól
öv tároló elérhető itt

Az övek praktikus elhelyezéséről övtartó vállfa segítségével gondoskodhat, amely egy hagyományos vállfánál nem foglal több helyet, azonban akár 10-12 szíjat is felakaszthat rá. Arra azonban körültekintően figyeljen, hogy nagykabát akasztó magasságban a szíjak törés nélkül függőlegesen lóghassanak. Használhat övakasztót is, amire egyszerre több szíjat ráhúzhat a csatnál fogva, hátránya azonban, hogy ha belülről szeretne leemelni egyet, akkor le kell szednie a külsőket is, hogy hozzáférjen.

Ötleteljen az ÖvBolt segítségével

 

Már csak egy pár sor van hátra. Most jön az utolsó tipp!

Ékszerek, karóra, sál…. minek hol a helye?

Optimális esetben érdemes az összes kiegészítőt a ruhák közelében tartani - beépített szekrényben, gardróbszobában -, ahol öltözködik. Érdemes kihasználni a gardrób ajtókat és polcokkal, fogasokkal vagy egyéb rendszerezővel ellátni, ahol a kalapok, sálak, kendők és a nyakláncok is helyet kaphatnak. 

Tipp: Így készítsen kendő akasztót egyszerűen: akasszon egy vállfára néhány zuhanyfüggöny karikát és fűzze át rajtuk a sálakat. Áttekinthető, mégis helyspóroló megoldás.  

Az ékszerek, karórák és mandzsettagombok a legkényesebbek és különös figyelmet igényelnek. A mandzsettatároló, az óradoboz és az ékszertartó megfelelő védelmet nyújt a karcolások és a napfény ellen, így elkerülhető az oxidáció és a színvesztés. Még véletlenül se tartsa a fürdőszobában, párás helyen őket (a bizsukat se), vagy műanyag zacskóban, mert így gyorsabban elszíneződnek. Ha tényleg vigyázz rájuk, akkor hosszú távon meglesz az eredménye, és még az unokái is örömmel viselhetik ezeket a szép kellékeket. 

További ötleteket itt talál

 

A kiegészítők állagmegóvásán túl nem elhanyagolható szempont a helytakarékosság, és a rend a szekrényben. Ezentúl nem kell mindent felforgatnia, ha valamit keres, mert az áttekinthető tárolókban mindig tudni fogja mit hol talál.

Tartalomhoz tartozó címkék: Öv tárolás Tippek
Az oldal tetejére