Barion Pixel
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

Családanyából high-fashion modell - Ez a sztájliszt valódi feladata?!

Családanyából high-fashion modell - Ez a sztájliszt valódi feladata?!

A televízióban, az újságban és az interneten egyre gyakrabban találkozunk a rendkívül divatos sztájliszt kifejezéssel. De ha jobban belegondol, vajon tudja, hogy pontosan miről is van szó?

Az enyelv.hu az alábbiak szerint definiálja a fogalmat: „arculattervező, stílustanácsadó; emberek külső megjelenésének, öltözködésük, hajviseletük, arckikészítésük összhangot alkotó képének megtervezője.” Ezzel már valamelyest közelebb kerültünk az igazsághoz. De még mindig nem az igazi…

Ja, hogy Ő az a divatbolond ficsúr, aki a sztárok körül legyeskedik, és idétlenebbnél idétlenebb ruhákat aggat a „gyanútlan” celebekre? Vagy nemiiis, Ő a Lakatos Márk, ugye?! Volt az az átváltoztatós műsora, ahol fehérneműben sírtak a nők a tükör előtt, aztán meg olyan high-fashion cuccokat és sminket kaptak, hogy az anyjuk sem ismert rájuk…

Ha Önben is (kizárólag) ez a két kép villan fel a sztájliszt szó hallatán, nagyot téved. De akkor ki Ő pontosan? Mik a feladatai? Egyáltalán hogyan és kinek tud segíteni? A cikkben mindenre fényt derítek! ;)

Akkor mégis ki az a sztájliszt?

Az ilyen szakembereket előszeretettel alkalmazzák a nagy divatházak és maguk a divattervezők is. A stylist az, aki inspirációs forrásként szolgál, egyfajta múzsaként funkcionál. Gyakran kollekciókat állít össze, megteremti a divatbemutató különleges, egyedi atmoszféráját. Haj- és sminkviselet megálmodása, zene, háttér, koncepció… ez általában mind az Ő dolga.

Rendkívül szerteágazó feladatai lehetnek, attól függően, milyen területen és iparágban tevékenykedik. A leggyakrabban ez a ruhák és kiegészítők kiválasztását, harmonikus párosítását jelenti reklámfotózáshoz, videóklipekhez, filmekhez és nyilvános szereplésekhez. De létezik például enteriőr stylist, aki a különböző bútorok, anyagok, dekorációs elemek összhangjáért felelős. A food stylist (igen, ilyen is van) feladata a fotózásokhoz elkészített ételek „dizájnolása”, ízléses tálalása. Mondhatnám azt is, hogy a tökéletes szeletelés, porcukor- és szezámmag szórás művészetéről beszélünk. Ez most sok volt, ugye?

Sztájliszt vs. stílustanácsadó

Visszakanyarodva a ruhákhoz, hazánkban a sztájliszt és a stílustanácsadó kifejezéseket tévesen, egymás szinonímájaként használják. Ön, aki ezt a cikket olvassa, és eddig szintén rosszul alkalmazta a két fogalmat, fellélegezhet. Bocsánatos bűn a definíciók keverése, hiszen stílustanácsadó, öltözködési tanácsadó esetében valójában a személyi sztájlisztra gondolunk.

Ő az, aki a celebvilág ragyogása mögött élő hétköznapi, hús-vér emberekkel foglalkozik. Olyan emberekkel, mint Ön vagy én, a szomszéd Juli néni vagy akár a közértes Dóri.

Biztosan Önnel is előfordult már, hogy a boltban tanácstalanul méregette magát a próbafülkében, mert egyszerűen nem tudta eldönteni, hogy az adott darab jól áll-e. Félt megvásárolni azt a tűzpiros blúzt, mert nem volt biztos abban, illik-e a bőrtónusához. Fontos tárgyalásra készült, ami előtt életmentő lett volna egy-egy szakmai jótanács arra vonatkozóan, hogy a szoknyát vagy inkább a nadrágkosztümöt érdemes választania. Hiába nyitotta ki a ruhákkal roskadásig megpakolt gardróbját, úgy érezte, nincs egy rongya sem, amit felvehetne.

A fenti esetek egyáltalán nem nevezhetőek ritkának. Egy sztájliszt, vagyis öltözködési tanácsadó ilyen helyzetekben nyújt profi segítséget.

67 öltözködési gyorstipp nőknek
- így lehet csinosabb pofonegyszerűen egy övvel -

Klikk a képre az INGYENES füzet letöltéséhez

övviselési tippek nőknek
Érdekel az Ajándék eBook

Televíziós műsorok: ez a valóság?!

A népszerű televíziós tehetségkutatóban, az X-faktorban egy komplett átalakító team dolgozik a zsűri és a versenyzők megjelenésén, a stylist a fodrásszal és a sminkessel együtt alakítja ki a szereplők teljes imidzsét. Köldökig kigombolt furcsa mintás ing, nyakig felhúzott mikiegeres zokni, retro bubifrizura cicivillantós haspólóval… láthattunk már ilyen és ehhez hasonló baklövéseket, melyek valljuk be, nekünk laikus, „hétköznapi” embereknek inkább nevetségesnek és előnytelennek, mintsem divatosnak hatnak.

Lakatos Márk „Én is szép vagyok” című átalakítós műsora, vagy a TLC-n a 2000-es évek elején futó „What not to wear?” (Mit ne vegyél fel?”) már árnyaltabb képet festenek a sztájliszt, pontosabban a stílustanácsadó munkájáról.

Egy hétköznapi tanácsadáson azonban nem kell krodilkönnyeket hullajtva ecsetelnie, mennyire elégedetlen a külsejével, és a fehérneműre vetkőzés is elmarad. Nem szükséges a kukába dobnia gardróbszekrénye felének a tartalmát, és ezentúl méregdrága designer ruhákat sem kötelező viselnie.

Ez mind-mind csak szirupos cukormáz, olyan showelemek, melyek igencsak messze állnak a valóságtól.

Hogyan dolgozik egy személyi sztájliszt? Vajon Nekem is szükségem lehet rá?

Egy személyi stylist, öltözködési tanácsadó nem erőszakolja rá a legvadabb elképzeléseit a gyanútlan ügyfélre. Figyelembe veszi életmódját, személyiségét és preferenciát, hogy Ön a hétköznapokon, vagy akár egy-egy jeles esemény alkalmával a legelőnyösebb oldalát tudja kihangsúlyozni. Az ilyen szakember nem csak a legfrissebb divatot követi, hanem a bőrtónusához, hajszínéhez és az egyéniségedhez illő ruhákat, kiegészítőket helyezi előtérbe.

Természetesen nem fogja Önt diétára kényszeríteni, ugyanakkor alapul veszi jelenlegi testalkatát, és az ahhoz leginkább passzoló viseletet, szabásvonalakat javasolja majd. Ez nagyon fontos tényező, hiszen egy jól megválasztott ruhával, kiegészítővel optikailag nagyon sokat „csalhat”, vékonyabbnak, dúsabb keblűnek vagy ha arra van szükség, formásabbnak mutathatja magát.

Alma, körte, homokóra? Tudja, melyik típusba tartozik? És azt, hogy mi áll jól Önnek? A választ ebben a cikkben megtalálja!

Ha Ön is úgy gondolja, hogy személyi sztájlisztot fogadni méregdrága mulatság, akkor most meg fog lepődni. Egy általános, fél-egynapos tanácsadás egyáltalán nem számít luxusnak, már néhány tízezer forinttól elérhető.

Ha belegondol, ez nem túl nagy ár ahhoz képest, hogy egy ilyen profi szakember mennyi mindenben a segítségére tud lenni. Az interneten kutakodva különböző csomagajánlatokkal találkozhat attól függően, milyen típusú szolgáltatást tartalmaznak. Kérheti például színtanácsadással vagy gardróbrendezéssel egybekötve, sminkelési praktikák elsajátításával, vásárlással (personal shopper) vagy akár egy komplett fotózással kiegészítve.

Persze ahhoz, hogy ne csak egy egy napig tartó, múló varázsról legyen szó, Önnek is sokat kell tennie. A tanácsadást követően egyedül fog majd vásárolni, és a mindennapi öltözködésnél sem fog ott állni a ruhásszekrénye mellett senki, hogy segítsen. Úgy vélem, a személyi stylist mindenképpen egy hiánypótló szakma, melyre – akárcsak fodrászra vagy manikűrösre – valóban szükség van. Ráadásul hosszú távon pénzt és időt is spórolhat, ha a tanácsadás hatására megfontoltabban vásárol, és nem fognak halomban állni a felesleges holmik.

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekességek Nőknek
Az oldal tetejére