A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.
Termékek Menü

Egy vásárlóm megkérdezte: Mi a különbség az automata és a racsnis öv között. Kíváncsi mit tettem?

2017. 11. 28. 20:38:52
Mi a különbség: racsnis - automata nadrágszíj

A sztori a következő. A minap egy aranyos hölgy hívott az ÖvBolt telefonos elérhetőségén.  Meglepően lelkesen elmondta, milyen nagy gondban van. A párjának szeretne ajándékba vásárolni egy férfi díszdobozos övet. Igen meg van elégedve a kínálattal, de nem egyértelmű számára, hogy mi a különbség a racsnis és az automata öv között. Nagyon határozottan ezt mondta: “Legyek szíves elmagyarázni!” Ahelyett, hogy lekezelően tájékoztattam volna - mert szerintem a kérdésre a válasz teljesen egyértelmű, inkább a következőt tettem.

Racsnis, automata nadrágszíj különbsége - Valóban nevetséges a kérdés?

Szerintem NEM! Számomra teljesen elfogadható, amikor egy laikus kérdéseket tesz fel. A véleményem az, ha valaki érdeklődését fejezi ki bármivel kapcsolatban, amiben ő nem jártas, akkor nincs jó vagy rossz kérdés. Értékelni kell a kíváncsiságát és tisztelni a tudásvágyát. A hölgy részéről nagyon is jogos volt a kérés.

Sajnos személyes tapasztalatból tudom, ilyen esetekben vannak olyan személyek, akik nem megfelelően kezelik a hozzájuk segítségért fordulókat. Megalázó helyzetbe hozzák őket vagy flegmán adnak egy rövid választ. Sok eladóval vagy szakemberrel ellentétben, ahelyett, hogy érzékeltettem volna a hölggyel tudáshiányát, így feleltem a kérdésére.

Rögtön az elején megköszöntem, hogy az ÖvBolthoz fordult. Majd megerősítettem abban, mennyire jó döntés volt a részéről egyáltalán kérdezni. Sokan még kérdezni sem mernek. Ezt követően nem ráztam le egy fél mondattal - pedig a válasz ennyit igényel, hanem igyekeztem érthetően egy átfogó feleletet adni.

Ez volt a lényege a válasznak

Pontos meghatározást még nem találtam az interneten az “automata öv" kifejezésre. Valahogy így gondolom érthetőnek és helyesnek: Automata elnevezéssel illetik, mert az övcsat szerkezete önzáró. Meglehetősen könnyű becsatolni és kioldani. Tehát a kifejezés a nadrágszíj becsatolására kialakított szerkezet nevetségesen egyszerű kezelhetőségére utal.

A “racsnis” kifejezést a derékszíj csatjának működési alapelve hozta. A racsni működésének elve alapján lehet társítani a szíjat a csattal és a megfelelő méretre állítani az övet. Jellegzetes kattogó hang hallatszik és a kezelése sem fog fejtörést okozni.

Tehát az öveknél használt “racsnis” és “automata” kifejezések jelentése más, de mégis ugyan az. Ha egy derékszíjra az mondják, hogy automata, akkor az 95% valószínűséggel  racsnis. Ha egy nadrágszíj racsnis övcsattal van felszerelve, akkor garantáltan automata.

Közhelyesen megfogalmazva valahogy így hangzik: Minden racsnis öv automata, de nem minden automata öv racsnis.

Miért? - Mert vannak olyan szerkezeti megoldások az övcsat működésében, melyek nem a racsni elvén működnek, de hasonlóan könnyű őket kezelni. Mi az ÖvBoltnál nem teszünk különbséget a két kifejezés között. Véletlenszerű módon használjuk az övek megnevezésénél. Természetesen, ha egy nadrágszíjat nem racsnisan gyártottak, azt nem fogjuk racsnis jelzővel megjeleníteni az online boltunkban.

Záró gondolat

Ne ítéljünk el senkit, mert valamit nem tud. Inkább a legjobb tudásunk szerint próbáljuk segíteni, terelni. Mi is tanulhatunk belőle! Engem ráébresztett, hogy a hölgy nincs egyedül ezzel a problémával. Már többen kérdezték meg tőlem, hogy miben más a racsnis és az automata öv. Ezért került be a téma a webáruház Gyakori Kérdései közé egy rövidebb válasszal és ennek kapcsán született meg ez a hosszabb blogbejegyzés is és így jutott el Önhöz.

Segítse Ön is barátait ismerőseit azzal, hogy megosztja velük ezt a tudást facebook oldalán.

Tartalomhoz tartozó címkék: Automata öv GYIK Övcsat Tudástár