A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

Érdekességek a világból: Hogyan lesz egy gyémánt a férfi ékköve?

Érdekességek a világból: Hogyan lesz egy gyémánt a férfi ékköve?

Mennyit költöttél az eddigi legdrágább kiegészítődre? Tízezer forintot? Százezret? Ha annyi pénzed lenne, hogy szinte bármit megvehetnél, mi lenne a felső limit? Újabb érdekességek a világból: a Roland Iten Mechanical Luxury Company új szintre emelte a szupergazdagok körében a rongyrázás és a fényűzés fogalmát. A Diablo R60 névre keresztelt, óriási gyémánttal ékesített, automata övcsat értékét ugyanis nagyjából 5 millió dollárra becsülik.

Bizony, bizony… ha valaki szeretne egy ilyen őrülten különleges luxus kiegészítő büszke tulajdonosa lenni, igencsak mélyen kell a pénztárcájába nyúlnia. A lenyűgöző látvány és az egyedülálló mechanika azonban mindenért kárpótolja az urakat… már akinek telik rá. Feltehetően a világ legdrágább övcsatjával van dolgunk. Ez tényleg csak a felső tízezer kiváltsága. Ha imádod az extravagáns kiegészítőket, és kíváncsi vagy, mi teszi igazán különlegessé az R60 Diablo-t, tarts velem!

Mégis mi kerülhet egy övcsatban ennyibe?

Azt hiszed, hogy ebben az esetben „csak a márkát kell megfizetned”? Nagyon tévedsz. Ez a legmodernebb mechanika és a hibátlanul megmunkált 60,66 karátos briliáns kivételes fúziója, egyetlen férfi kiegészítőbe sűrítve, mindenféle feltűnés vagy giccses utóérzet nélkül.

Érdekességek a világból: R60 Diablo övcsat kb 5 millió dollár
Érdekességek a világból: R60 Diablo övcsat, ára kb. 5 millió dollár

A Roland Iten R60 Diablo a művészet és a mérnöki precizitás különleges egyvelege. Ugyanazokon a gépeken készítették, melyeken a svájci órák finom szerkezetét, és bonyolult, aprólékos felépítése is vetekszik ezekkel a luxuscikkekkel. Összesen 109 összetett alkatrész található meg benne… kézi kialakítású hidak, rugók, fogaskerekek, melyek egyetlen high-tech mechanizmussá állnak össze. Lényegében a részek kölcsönhatása az egyes darabok lelke.

Ilyen árkategóriában már nincs helye a bóvlinak, így a felhasznált anyagokkal sem fukarkodtak a készítők: a 18 karátos vörös és fehér arany mellett a váz felépítéséhez alkalmazott szupererős, magas osztályozású titánium is biztosítja a kifogástalan minőséget és az egyedi fogyasztói élményt. A tervező ugyanis nem a vitrinbe szánja kreációját: elmondása szerint a Diablo R60 akár hétköznapi viseletre is remek választás. Abban a vásárló egészen biztos lehet, hogy kiegészítője nem fog néhány alkalom után tönkremenni. Az örök élettartam 100%-ban szavatolt.

Ennek a különleges gyöngyszemnek az elkészítése mintegy 18 hónapig tartott, és számos neves szakember bevonását is szükségessé tette. Az eredmény a luxus egy teljesen új dimenziója, melyre minden tehetős gentleman vágyik. A műremek egyedi sorszámmal ellátva, a készítő saját kézzel aláírt eredetiség igazolásával kerül a szerencsés dúsgazdag vásárlóhoz.

Az 5 milliós árba sajnos kizárólag az övcsat fért bele, arról magunknak kell gondoskodnunk, hogy egy férfi bőr öv előnyeit élvezhessük. Bár megjegyezném, kérdéses, hogy egy ilyen drága csathoz egyáltalán miféle derékszíj dukál?

Ördögi tökéletesség egy különleges gyémánttal

A kiegészítő lelke az a 60,66 karátos; kivételes tisztaságú ékkő, melynek már narancsos-barnás („konyak”) színárnyalata sem mindennapi. Ez már önmagában is igencsak felsrófolja a Diablo R60 árát.

Különlegességét mégis leginkább eredetének köszönheti.

Tudtad e?

Indiában található Golconda tartomány, a legpazarabb minőségű ékkövek lelőhelye. Innen származik a híres, 545,65 (!) karátos Golden Jubilee és a világ egyik legismertebb drágaköve, a 45,52 karátos Hope gyémánt is.

Az Amerikai Gemmológia Intézet (GIA) a Diablo-t az „Ila” típusba sorolta, mely egyet jelent a tökéletes tisztasággal és kivételes optikai átlátszósággal. A természetes briliánsok mindössze 1-2%-a tartozik bele ebbe az osztályozásba. A VS2 jelölés szintén a tisztaságra utal. A zárványok, vagyis a belső, nem homogén részek rendkívül aprók, még tízszeres nagyítás mellett is alig észrevehetőek.

A Diablo eredete 160 évre vezethető vissza. Természetesen maga a drágakő valószínűleg több millió év alatt érte el végleges formáját, melyet ugyanazok a föld alatt munkálkodó belső erők hoztak létre, melyek még a mai napig is alakítják például a Himalája hegyvonulatát.

Tudtad e:
60,66 karátos konyak színű gyémánt

Az ékszer mérete sem elhanyagolható: 39.28 X 29.13 X 7.05mm-es nagyságával igazán előkelő a megjelenése, mely ritkaságszámba megy, ha figyelembe vesszük közel sem hétköznapi színvilágát. Kora, színe, mérete és származási helye miatt a Diablo olyan felbecsülhetetlen értékkel bír, mely méltán adhat okot az őszinte rajongásra. Amikor Roland Iten először pillantotta meg ezt a felülmúlhatatlanul ritka ékkövet, már pontosan tudta, mit kell tennie. Egy olyan luxus kiegészítőt szeretett volna megalkotni, mely nem elnyomja, hanem kihangsúlyozza és tovább növeli annak természetes szépségét. Szerintem sikerült!

Automata övcsat egy svájci óra precizitásával

Hogy miért őrülnek meg a milliárdos férfiak ezért az övcsatért szerte a világon? Kérem szépen, nem csak a hiperkülönleges gyémántról van itt szó! A titok nyitja az egyedi szabadalomban (is) rejlik. A gyártó remekművei mindig a praktikum jegyében születnek. Nincs ez másképp a Diablo R60 esetében sem, melynek csak a felépítése bonyolult. Viselője egyetlen könnyed mozdulattal, akár evés vagy vezetés közben is tud lazítani derékszíján.

Érdekességek a világból: Gyémánt övcsat
Svájci óramű precizitás

A 17 tengelyből álló összetett szerkezet biztosítja a pontos derékmérethez történő igazítást, mindezek mellett pedig még egy 22 mm-es bővítési tartományt is lehetővé tesz. A gyártó 2008-ban találta fel egyedi szabadalmát, melyet „kattintás nélküli kattanásnak” – “click-free click” – nevezett el. Lényege egy fordított szerkezetű fogaskerék mechanizmus, mely szinte teljesen súrlódásmentes működtetést tesz lehetővé. Többek között ez biztosítja az R60 Diablo kivételesen hosszú élettartamát.

A tervező számára kiemelten fontos volt a biztonság. Négy beépített modul gondoskodik arról, hogy a csat még véletlenül se tudja a derékszíjat elengedni, ugyanakkor behelyezése pofonegyszerűen menjen. A gyémánt kifogástalan illeszkedése egyébként is kulcsfontosságú kérdés volt a tervezés során. A hibák kiküszöbölésére az alkotó először létrehozta a drágakő tökéletes másolatát, melyhez hozzá tudta igazítani a különböző beállítási pontokat.

A készítőkről: Roland & Claude

De ki is valójában ez a sokat emlegetett Roland Iten? Tervező? Feltaláló? Őrült zseni? A válasz: tulajdonképpen mindhárom. A svájci származású géniuszt mindig is lenyűgözték a luxusórák finom mechanikája. Ez adta az inspirációt különleges övcsatjainak megalkotásához.

„Nem félek valamilyen hétköznapi, megszokott tárgyra rápillantani, és elképzelni egy olyan módszert, amivel az még jobbá tehető.” – mondta.

Érdemes megemlíteni az R60 Diablo másik atyját is, akiről általában kevesebb szó esik. Claude Sfeir, a világhírű ékszerész és gemmológus már-már megszállottan rajong az órákért. Közel 40 éve gyűjti a különlegesebbnél különlegesebb darabokat, melyek értéke több milliárd dollárt kóstál, és megtölthetne velük egy egész múzeumot. Legnagyobb becsben tartott órája egy 1942-es Rolex, amit egy magángyűjtőtől vásárolt még a 90-es években. Az említett modellből csupán 12, sorszámozott darab készült, melynek első példánya Mr. Sfeir tulajdona.

Roland Iten & Claude Sfeir
Roland Iten & Claude Sfeir az övcsat megálmodói

Ez a két úriember a fejébe vette, hogy egy olyan szupermechanikával működő divatcikket hoz létre, mely még a legexkluzívabb svájci órákat is lekörözi. Mindez megfűszerezve a Diablo gyémánt kivételes tekintélyével és rendhagyó szépségével.

Amikor Claude Sfeir felvetette az együttműködés ötletét, a tervező azonnal felismerte a 60,66 karátos drágakőben rejlő fantasztikus lehetőségeket. A Diablo láttán egyből beindult a fantáziája.

„Újra kisfiúnak éreztem magam. Egy űrhajót, egy versenyautót pillantottam meg a gyémántban.” – mesélte.

Nem ez az első eset, hogy valami igazán egyedülállót alkotott meg. A Roland Iten Mechanical Luxury Company jelentős pozíciót foglal el az ultra exkluzív férfi kiegészítők világában. Az R822 Predator névre keresztelt modell a high-tech luxus újabb mintapéldánya, mely szintén bonyolult mechanikai megoldásokkal operál. Mintegy 167 alkatrész található meg benne, kiegészülve 387 darab extra tisztaságú gyémánttal. A cég nem csak automata övcsatjairól híres: cipőfűzővég, mandzsettagomb és különleges hitelkártya tartó is szerepel a svájci tervező elképesztő termékrepertoárjában. Ezeknek a fényűző kiegészítőknek a nagyszerűségét csak az értheti meg igazán, aki már a kezében tartott egy ilyen mechanikus luxuscsodát.

„A Roland Iten a felfedezésről szól. Annak az élvezete, öröme és meglepetése, ami egy ilyen szakszerűen elkészített, mechanikus műremek megérintésével és birtoklásával jár.” – olvasható a cég hivatalos weboldalán.

Roland Iten – a férfi divat úttörője?

Eddig minimum világhírű rappernek kellett lenni ahhoz, hogy az ember fia szúrós tekintetek és gúnyos megjegyzések nélkül gyémántot aggathasson magára. A zseniális design-er színre lépésével azonban mindez megváltozott, és a tehetős férfiak is részesülhetnek a csillogásból.

Egy ilyen remekmű tulajdonosa nem a megszokott, harsány módon teheti meg mindezt. A készítők törekedtek arra, hogy a csat közel se legyen annyira hivalkodó, mint az ára. Az eredmény egy olyan férfi nadrágszíj, mely a hétköznapi öltözködésbe is könnyedén beilleszthető. Persze mackónadrággal és tangapapuccsal azért nem annyira kompatibilis. Itt már csak az a kérdés, hogy ki annyira vakmerő és bátor, hogy egy 5 milliós övcsattal a derekán ki merjen lépni a lakásajtón?!

Egy gigantikus méretű gyémántot beilleszteni egy férfiaknak szánt divatcikkbe úgy, hogy az valóban férfias maradjon… ez jelentette a készítők számára a legnagyobb kihívást. Az R60 Diablo kifinomultsága a részletekben rejlik: a konyakszínű kő tökéletesen illeszkedik a szolid, rózsaarany foglalathoz, távol tartva magától még a giccs leghalványabb látszatát is. A titán keret nem csak védelmet nyújt, hanem megtöri az egyhangúságot, modern, 21. századi megjelenést kölcsönözve ezzel.

Fontos észrevenni, hogy ez már javában túlmutat a divaton. A férfiak mechanika iránti vonzódását brilliánsan használta ki a tervező. A fény minden szögből képes áthaladni a gyémánton, így egyáltalán nem rejti el a belső szerkezetet. A technika szerelmesei így láthatják az övcsatot működés közben. A mechanika és a csúcsdesign szerelemgyermeke ez, egy szokatlanul új, rendhagyó szintre emelve.

84 egyszerű, de bombabiztos öltözködési tipp,
hogy férfiként mindig vonzó legyen

Klikk a képre az INGYENES füzet letöltéséhez


Érdekel az Ajándék eBook

Sztárok talpig luxusban

A tervező egyik legnagyobb rajongója Sylvester Stallone, aki még a cég jótékonysági tevékenységébe is besegített. 2013-ban egy R8-as modell került árverésre, melyhez az akcióhős szupersztár hitelesítését is megkaphatta a vásárló. Sly-nak már volt tapasztalata erről az övcsatról, hiszen ő maga is birtokol egy ugyanilyet.

A londoni Roundhouse-ban megrendezésre kerülő gálavacsorán a Novak Djokovic Alapítvány 42 000 fonttal lett gazdagabb, melyet a hátrányos helyzetű gyermek megsegítésére fordítottak.

Stallone elmondása szerint napi szinten hordja kedvenc kiegészítőjét. Nem csak öltönyhöz vagy formális alkalmakkor, hanem kertészkedéshez és lovagláshoz is magára ölti. „Sokévnyi használat után ez az övcsat még mindig ugyanolyan szép, mint amikor legelső alkalommal viseltem. Nem is tudom elképzelni, hogy visszatérjek a normál övcsatokhoz.” – nyilatkozta.

Egyáltalán nem szokatlan jelenség, hogy egy tehetősebb férfi celeb méregdrága divatkiegészítőkkel vegye körül magát. Láthattunk már példát hasonló, bár közel sem ekkora volumenű fényűzésre.

  • A botrányos életmódjáról elhíresült Charlie Sheen kedvenc darabja egy Patek Philippe Re. 2438/1 karóra, melynek ára 800 000 dollár, vagyis körülbelül 224 millió forint. Teljes gyűjteménye értéke becslések szerint megközelíti a 6 millió dollárt.
  • Bradley Cooper sem kíméli a pénztárcáját, ha luxusórákról van szó. IWC, Rolex, Bulgari Octo. Néhány azok közül az olcsónak nem nevezhető márkák közül, melyek megtalálhatóak a színész gardróbjában.

Évről-évre növekszik azoknak a brandeknek a népszerűsége, melyek kiszolgálják a felső tízezer extravagáns igényeit. Roland Iten víziója azonban alapjaiban változtatta meg a férfiak drágakövekről alkotott elképzeléseit, és egy egészen új koncepcióval célozta meg ezt a szűk réteget. Látványos mechanikai megoldások ötvözve az előkelő design-al, szigorúan hétköznapi köntösbe bújtatva. Ez a siker tökéletes receptje. A Roland Iten R60 Diablo a dúsgazdag úriemberek olyan vágyálma, melynek elérésére nem sajnálnak sokat áldozni.

Ma is tanultam valamit. Most már bátran ki merem jelenteni: a gyémánt többé már nem csak a nők legjobb barátja!

Érdekességek a világból? Ha szeretnél több ilyen tartalmat olvasni, kövesd az ÖvBolt blogját!

 

képek forrása: Roland Iten Mechanical Luxury for Gentlemen

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekességek Övcsat
Az oldal tetejére