Barion Pixel
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

A nyakkendő megkötése ennyire egyszerű. Ez borzasztóan nevetséges!

A nyakkendő megkötése ennyire egyszerű. Ez borzasztóan nevetséges!

Vajon miért van az, hogy megszeppent bárányként állnak a tükör előtt az erősebb nemet képviselők, ha meg kell kötniük a nyakkendőjüket?! Esetlenül tétováznak, 5.-6. nekifutásra sem sikerül. Elgurul a gyógyszer és megalázkodva kérik meg a gyengébbik nemet, hogy ugyan segítsenek már rendesen becsomózni, azt a fránya nyakbavalót. Ismerős lehet a helyzet sok férfi számára. De nem kell így lennie! Borzasztóan nevetséges, de sokkal egyszerűbb a megoldás, mint azt Ön gondolja. Íme, itt a kulcs hozzá, lépésről lépésre képekben.

Saját vélemény a nyakkendő kötésről

Ragaszkodok hozzá, hogy saját véleményemet is megosszam Önnel. Ez a nyakba illeszthető kendő (régi nevén: kravátli) minden férfinak kötelező. - Ha igényli, ha nem. Ez nem választás kérdése. Férfiakhoz tartozik úgy, mint az öltöny. Alkalmi viselet vagy munkahelyi stílus? Évente egyszer vagy minden nap viseli? - Teljesen mindegy! Tudni kell hordani és felfűzni az ing gallérja köré.

Nagyon nagy bajnak gondolom, amikor egy fiúnak szakirodalomhoz, internethez kell fordulnia, vagy egy nőtől kell segítséget kérnie. (Ha Ön hölgy olvasó, akkor elnézést kérek. Nem rosszallóan értettem az előző mondatomat. Nagyon is kedves gesztus és jóleső érzés, amikor egy nő kérés nélkül megköti párja nyakkendőjét. A szememben szenvedélyes, gondoskodó, határozott és tudatos képet ad egy nőről. Ki kell mondanom: Ez nagyon imponáló. - Nem minden a szex.)

Az a véleményem, hogy ennek a textil kiegészítőnek a helyes viseletének és csomózásának, egy hagyománynak kellene lennie, apa és fiú között. A szülőnek példamutatóan kellene viselnie, hogy a csöppség lássa, (esetleg már viselje is) és amikor eljön az ideje, az édesapa feladata lenne átadni a tudást. Félreértés ne essék! Nem az összes nyakkendőcsomóra gondolok. Ellenben, illene legalább a legegyszerűbb nyakkendő csomózási technikát megtanítani az ifjú úriembernek.

Hogyan kell megkötni a nyakkendőt
„A férfiember első komoly lépése az életben a saját kezűleg megkötött nyakkendő." - Honoré de Balzac

Four In Hand csomó: gyors, könnyen megtanulható

Már kisiskolás korban is megtanítható, annyira egyszerű megkötni. Nem kell hozzá különösebb kézügyesség, csak be kell gyakorolnia. Rövid idő alatt elsajátítható a szükséges 6 lépés. Kis gyakorlást követően, akár álmából is felköltve befűzi. Mielőtt képekben is bemutatom a befűzés technikáját, kicsit beszéljünk az eredetéről és magáról a csomóról.

A szó szerinti fordítású “Négy kézben lévő” kravátlicsomó elnevezés körül több sztori is felcseng. Ezek közül kettő, amely közszájon forog. Vannak, akik azt állítják, hogy a hintót vezetők így kötötték össze a gyeplőket. Mások pedig egy exkluzív londoni klub, a “Four In Hand’s Club” úriembereinek viseletéhez kötik, akik révén lett divatos és elterjedt.

A Four-In-Hand csomó letisztult stílust képvisel. Egy kissé torz háromszöget formáz, “V” alakban. Tökéletes választás a hétköznapokra és társadalmi, nem formális eseményekre. - Az aránytalan alakja miatt gondolom így. Viszont, ha tökéletes külsőre törekszik és sokat jelentenek Önnek az öltözködésében megjelenő apró árulkodó jelek, akkor viseljen Windsor csomót.

Férfi nyakkendő kötés egyszerűen lépésről lépésre

A rövid ismertetőket és vélemény nyilvánítást követően rá is térek a lényegre. Képes illusztrációkban bemutatom Önnek, hogyan is történik a nyakkendő megkötése “Four In Hand” csomóval. - Mint már említettem ez a legegyszerűbb megoldás. Mielőtt hozzákezdene, hajtsa fel az inge gallérját és álljon egy tükör elé. (Ha Ön jobbkezes, akkor a képek pontosan úgy fogják mutatni a lépéseket, mintha tükör előtt állna.)

four-in-hand nyakkendőcsomó 1.lépés
1. lépés - Tegye a nyakába a kendőt, úgy hogy a vastagabb szára lógjon hosszabban, kb. 3/3 - 2/3 arányban. Talán könnyebbséget jelent, ha elmondom, mindig a vastagabb résszel fog dolgozni. A nyakkendő vékony végével jóformán nem is kell foglalkoznia.

Four-In-Hand nyakkendőcsomó 2.lépés
2. lépés - A vastagabb szárat a nyakkendő vékony része fölött vegye át keresztbe.

Four-In-Hand nyakkendőcsomó 3.lépés
3. lépés - Alulról húzza vissza...

Four-In-Hand nyakkendőcsomó 4.lépés
4. lépés - … és ismételten hajtsa át a vékonyabb rész fölött a vastagabb véget.

Four-In-Hand nyakkendőcsomó 5.lépés
5. lépés - Most alulról, a nyakhoz felfelé, belül emelje meg. - Ugye, nem felejtette el, hogy a vastag résszel köti a csomót?!

Four-In-Hand nyakkendőcsomó 6.lépés
6. lépés - Ha ezzel megvan, akkor jön az utolsó előtti lépés, ami a csomó kulcslépése. Föntről visszavezeti a kendőt, de úgy, hogy közben átfűzi a keresztbe haladó textil csíkon. (a 4. lépésben végezte el.) Előfordulhat, hogy az átfűzés kissé nehézkesen meg, ekkor nyugodtan lazíthat kicsit a csomón. Ujját bújtassa át és a segítségével vezesse le.

Four-In-Hand nyakkendőcsomó 7.lépés
7. lépés - A nyakkendőcsomót kicsit szedje ráncba. Húzza meg kicsit, formálja. Majd a csomó felfele tolásával és a kravátli vékony szárának a lefele húzásával igazítsa a nyakához.

A gallér lehajtása után is érdemes kicsit megigazgatni. A csomót helyezze középre. Az ing legfelső gombja ne látszódjon ki. Vezesse végig az ujját a gallér ívén, hogy mindenhol takarjon. A lelógó textil csíkokat pedig fűzze össze. (A vastagabb rész hátsó oldalán lennie kell egy kis bújtatónak, ahol a vékonyabb pántnak van a helye. Esztétikai célja van!)

Four In Hand csomó
Kifogástalan nyakkendőcsomó - ügyeljen a nyakkendőhurok alatti árokra

 

Ismeri a Windsor kötést?

A Windsor nyakkendőcsomó, azaz a full Windsor egy ikonikus nyakkendő kötési stílus, amely közel egy évszázada hódít az urak körében. A többi szokásos nyakkendőcsomóhoz hasonlóan a Windsor-csomó is háromszög alakú, és a nyakkendő széles vége a keskeny vége előtt terül el. A Windsor szélesebb, mint a legtöbb szokásos csomó, de kiegyensúlyozottabb, mint a hagyományos „négy kézben lévő” csomó. 

Kitől „származik” a Windsor nyakkendő kötés?

A nyakkendő csomót Windsor hercegéről, VIII. Edward királyról nevezték el. De a csavar a történetben mégis az, hogy a herceg sosem használt Windsor kötést. Valójában a vastagabb szövetből készült nyakkendőit Four-In-Hand kötéssel kötötte meg, ami így szélesebb, háromszög alakú és szimmetrikus megjelenésű csomót eredményezett. 

A kényelmes és professzionális Windsor nyakkendő kötést az 1930-as években vették át az Egyesült Államok divatjába, amikor Windsor hercege - akit a „divat keresztapjaként” tartottak -, Amerikába érkezett. Felkapott stílusát „dress soft”-ként jellemezte – amit ma business casual-nek hívunk. 

A nyakkendő kötési módok közül a Windsor az egyetlen nyakkendőcsomó, amelyet a Királyi Légierő és a Királyi Légierő kadétjai használnak az Egyesült Királyságban.

Mire figyeljen, ha Windsort köt?

 • A nyakkendő kötési fajták közül a windsori-csomó szélesebb, ezért érdemes könnyű súlyú nyakkendőt választani hozzá. 
 • Az ingválasztásnál ügyelni kell rá, hogy a két gallér kellő távolságban helyezkedjen el egymástól. A Windsor szélessége különösen alkalmassá teszi a nyitott, klasszikus cápa gallérral történő használatra.
 • A Windsor-csomó elegáns és impozáns módja a nyakkendőkötésnek, ezért tökéletes választás a jeles alkalmakra. 
 • A Windsor-csomóhoz hosszabb nyakkendőt válasszon

A kellő rutin megszerzése nagyon sok gyakorlást igényel, de megéri a fáradságot. Vágjunk is bele!

Windsor-csomó – 7 egyszerű lépésben:

 1. Első lépésként, a nyakkendő kötése előtt mindig gombolja be az ing felső gombját, és hajtsa fel a gallérját. Majd helyezze a nyakába a nyakkendőt.
 2. A Windsor csomót a nyakkendő vastagabbik részével kösse, így azt engedje hosszabbra kezdésként.
 3. Keresztezze át a nyakkendő elölről, majd hátulról vissza, úgy, hogy az a fonákját mutassa előre.
 4. Majd elölről, felülről, vezesse át a hurkon, és az így kapott csomót formálja háromszög alakúra. 
 5. Bal kézzel megfogva a csomót, keresztezze elölről a nyakkendőt ismét.
 6. Majd alulról, hátulról, felfelé vezesse át a hurkon, és vigye át a csomó első részén. 
 7. Igazítsa középre és háromszög alakúra, végül igazítsa hozzá a nyakához.

Miért szeretjük még ma is a full Windsort?

A szimmetrikus, önkioldó és laza illeszkedéséről hírhedt Windsor csomó az egyik legnépszerűbb férfi nyakkendőcsomó. Történelmi vonzereje mellett a csomó hatalmas mérete ideális kiegészítő a kifejezetten szögletes vagy kerek arcú, valamint szakállas férfiak számára.

A Windsor kötés egyedülálló történetén túl a látvány és a professzionális, mégis kényelmes stílus teszi a Windsort olyan csomóvá, amelyet érdemes megtanulni megkötni. Fejezze ki magabiztosságát, színvonalát és érzékét ezzel a merész és kifinomult nyakkendőcsomóval.

Fél-Windsor nyakkendő kötés

James Bond közismerten nem bízott az olyan férfiban, aki a nyakkendőjét Windsor csomóval kötötte meg. Ne veszítsük el Mr. Bond bizalmát, ezért megmutatom a Windsor “kistestvérét”, a fél-Windsor nyakkendő kötést. Ez a bonyolultabb teljes Windsor egyszerűsített változata. Ezért, ha az eredetit túl nagynak találja, de egy szép és szimmetrikus nyakkendő kötést szeretne elsajátítani, akkor itt a lehetőség a fél-Windsorra.

5 ok, amiért szeretni fogja

 1. A négykezes csomónál nehezebb, de a Windsor csomó nyakkendő kötésnél könnyebb a kötési technikája.
 2. A fél-Windsor közepes méretű, szimmetrikus háromszög csomója nagyobb a négykezesnél, de kisebb a teljes Windsornál. 
 3. Megnevezése ellenére nem fele akkora, mint a Windsor, inkább a méret 75%-a.
 4. A csomó kisebb mérete miatt kisebb, közepesen széles, hegyes és gombos gallérokkal is jól mutat.
 5. A csomó mérete miatt arányosabb választás a magasabb férfiak számára, mivel kevesebbet használ a nyakkendőből, mint a Windsor. 

A fél-Windsor csomó egy klasszikus nyakkendőcsomó, amely bármilyen hivatalos alkalomra megfelel. A Four In Hand csomó után ez legyen a következő lépés a Full Windsor csomó megtanulása előtt.

A fél-Windsor csomó kötés lépései

 1. Helyezze a nyakkendőt úgy a nyakába, hogy a szélesebbik vége hosszabban leérjen a jobb oldalon. 
 2. A szélesebbet keresztezze az áll alatt a vékonyabb felett, úgy, hogy a vastagabb vége a bal oldalra kerüljön.
 3. A szélesebbet vezesse át balról jobbra a keskenyebb rész mögött, ezzel létrehozva egy hurkot a nyaka körül.
 4. Bújtassa át a szélesebb végét ezen a hurkon felülről, majd húzza lefelé a tükör felöli bal oldalon.
 5. A szélesebb végét húzza át balról jobbra a keskenyebb rész előtt, és a két ujjával kissé húzza ki a hurkot.
 6. Bújtassa át a szélesebb végén alulról a nyaki hurkon, majd húzz át fentről-lefelé az előzően kialakított és az ujjakkal megtartott kisebb elülső hurkon.
 7. A nyakkendőcsomót szorosabbá teheti a szélesebb vég lefelé húzásával.

A nyakkendőnek az övvonal felső és középső része között kell nyugodnia. Ha túl rövid, kezdje elölről, hogy a keskeny végét magasabbra tegye. Ha túl hosszú, kezdje úgy, hogy a keskeny végét alacsonyabbra tegye.

Befejezés + 1 tipp!

A nyakkendő megkötése is ugyan olyan, mint a kerékpározás, vagy a cipőfűző megkötése. Gyakorolni kell és a kellő szorgalom kifizetődik. Élete végéig beleég a tudatába és csukott szemmel is boldogulni fog. A cikk zárásának pedig engedjen meg egy apró tippet. Én nevezném inkább egy apró finomságnak, ami rejtett jeleket küld másoknak Önről. Hisz nem győzöm hangsúlyozni, a stílus a részletekben rejlik, nem a viselt ruhadarab értékében. A megkötött hurok alatti árok, adja meg a tökéletes összképet. Ha igénye van rá, gyakoroljon addig, ameddig kifogástalan nem lesz a megkötött nyakkendője.

Ha értékes cikknek gondolja, amit érdemesnek tart megosztani barátaival, ne habozzon. Tegye meg most!

Az oldal tetejére