A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.
Termékek Menü

Mikor van Black Friday? Gyakori kérdés 5+1 vásárlási tippel [frissítés: 2019]

2017. 11. 25. 09:33:49
Fekete Péntek online vásárlási tippek

Mit is tegyen Black Friday Péntekén, hogy ne maradjon le a tuti kedvezményekről és legfőképpen ne járjon pórul? Biztosan mindenkinek megvannak a bevált formulái.  Itt egy lista, ami felfegyverezi, de előtte lássuk mi is a története.

A Black Friday igaz története

Nehéz megmondani pontosan, hogy a mára már közismerté vált Black Friday, hogyan alakult ki, van azonban néhány eredettörténete.

Nézzük hát mi az a Black Friday: A kifejezést először egy pénzügyi krízis, az 1869-es amerikai aranypiac összeomlásakor használták. A legismertebb magyarázat szerint azonban a Hálaadást követő Fekete Péntekről szól, amely már a kereskedelemhez köthető. Ha egy cég veszteséges a könyvelők piros tintát használtak, de az év vége felé közeledve, a Hálaadás után az ünnepi leárazásoknak köszönhetően a legtöbb kiskereskedő nyereséges lett, a számok feketék lettek.

A valódi sztori az 1960-as évek Philadelphiájából ered, amikor a hagyományosan csütörtöki napra eső Hálaadás utáni pénteken megkezdődik a karácsonyi bevásárlószezon, az ezzel járó hatalmas forgalmi dugókkal és hömpölygő vásárlókkal. A rendőrségnek irányítania kellett a megnövekedett közlekedést, koordinálnia a tömeget, védeni a boltokat a lopások ellen, és biztosítani a vásárlók testi épségét, ahol már nyitás előtt kígyózó sorok álltak – Tőlük származik a találó megnevezés: Fekete Péntek, ezzel szimbolizálva a rend őreinek nehéz napjait. Pár évvel később már nem ebben a negatív nexusban használták, hanem a karácsonyi bevásárlás kezdetével és a hatalmas leárazásokkal kötötték össze, amely jókora hasznot hozott a kereskedőnek. 

Az online vásárlások népszerűsítésére 2005-ben megjelent egy új kifejezés, a Cyber Monday, amely a Black Fridayt követő hétfőt jelöli. Ajánlatai csak online vásárlásra érvényesek, így elkerülhető a nyitás előtti sorban állás és tumultus, otthonról kényelmesen vásárolhat.

Mikor van Fekete Péntek? 

Az Egyesült Államokban november utolsó csütörtökére esik a Hálaadás, a Fekete Péntek tehát így november 23-29. között várható. Ahogy a Black Friday világszerte elterjedt, úgy merült feledésbe az akciós nap eredete is. Nem ritka, ahol az egynapos akció négynapossá nőtte ki magát vagy akár egy hétig tart, egyes multik pedig korábban tartanak Fekete Pénteket, megelőzve ezzel versenytársaikat. 

Mikor lesz Black Friday Magyarországon 2019-ben?

Hazánkban 6 évvel ezelőtt, 2013. november 29-én tartották meg az első pénteki akciós napot, azóta is minden évben megismétlik a kiskereskedelemben az átlagon felüli akciók napját, ahol rengeteg pénzt spórolhat meg a karácsonyra szánt ajándékok összegéből.

Időpontok Magyarországon

2021. november 26.
2020. november 27.

2019. november 29.

2018. november 23.
2017. november 24.
2016. november 25.


Tippek - tanácsok az ütős kedvezmények levadászásához

1. Iratkozzon fel a webáruházak akciós hírlevelére

A hírlevelekből időben értesülhet a Black Friday pontos napjáról vagy időszakáról, és azokról a termékekről, amelyekre lecsaphat kedvezményes áron az akciós napon. De ne felejtse el ellenőrizni e-mail fiókját, nehogy a spambe landoljanak hírlevelei!

2. Az akciós napon keljen korán…

vagy le se feküdjön, mert a bomba akciós árú termékek egy szempillantás alatt elfogynak. Jó eséllyel a webáruházakban már 00:00:01-kor megjelennek az ütős ajánlatok és 00:01-kor már csak hűlt helyüket találja. Az ilyen Black Friday ajánlatokra az igazán fanatikusak csapnak le és természetesen ők járnak a legjobban. Ők zsebelik be a 70% 80% 90%-os ajánlatokat. Tudják mit akarnak, előzetesen felkészülnek, tájékozódnak, nem haboznak, célirányosan vásárolnak.

3. Írjon listát: Amire feltétlenül szükségem van

Érdemes listát készítenie azokról az élvezeti cikkekről, amikre igazán szüksége van jelen pillanatban vagy a közeljövőben. Ugyanis, egy-egy csábítóan “becsomagolt” másik ajánlat elterelheti a figyelmét. Egy kis kitérő és máris lemarad vagy megvásárol olyan dolgot, amire nem is vágyott igazán a szíve.

4. Pontosítsa a "fekete" listát

Ez a pont inkább olyan termékek esetén jön jól, amelyek technikai paraméterei összetettek, bonyolultak. A legkézenfekvőbb példa erre a műszaki cikkek. Apró technikai eltérés, akár több 10.000Ft-os különbséget jelenthet normál ár mellett is. Ha előzetesen megnézni pontosan melyik sorozatszámú, cikkszámú áru felel meg az igényeinek, akkor könnyebben és gyorsabban fog dönteni. Nem fog csapdába esni. Nem vesz meg olyan cuccot, ami csak elsőre tűnt kihagyhatatlan vételnek.

5. Egészítse ki a listát: Mely webáruházakban találhatom meg

Ha egészen pontosan tudja mit akar, célozzon. Minden másodperc számít november utolsó péntekén (Fekete Péntek). A jegyezze fel a webshopok neveit, ahol forgalmazzák a listáján szereplő dolgokat. Célirányosan, csak ezeket az online üzleteket látogassa meg és tuti nem marad le.

5+1. Használja webböngészője könyvjelzőjét

Nem is gondolná mennyire meg tudja gyorsítani az akciós vásárlás folyamatának idejét. Előzetesen mentse el a weboldal, a Black Friday ajánlatok, vagy a konkrét termék oldalának linkjét. Csak egy kattintás és máris villognak a pirossal kiemelt árak. Ugye mennyire egyszerű? Nem kell karakterenként bepötyögni vagy a Google-ben rákeresni, ami ezen a pénteken időpazarlás.

Remélem, van olyan pontja a listának, amit hasznosítani tud. Megjegyzem még nincs vége! Sajnos az időm nekem is véges és még rengetek tennivalóm van. Szóval csak ennyi fért bele. Hamarosan bővítem. Addig is iratkozz fel értesítőnkre!

Black Friday Akció 2019

 

Legyen az elsők között aki felmarkolja az Akciós árú készletet. Kérje az ÖvBolt Fekete Péntek Akciós értesítőjét e-mail fiókjába. Az adatait bizalmasan kezeljük Adatvédelmi Nyilatkozatunknak megfelelően. Az űrlap kitöltésével hozzájárul, hogy információs és akciós termékajánló e-maileket fogadjon az ÖvBolttól. Ha meggondolja magát, bármikor egy kattintással lemondhatja. Adatvédelmi nyilvántartási számunk: NAIH-139006/2018

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekességek Tippek Útmutató