Barion Pixel
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

Spanyol öv

Szmokinghoz keres övet? Operába, gálára, exkluzív vacsorára szóló meghívóján a „black tie” a hivatalos dress code? Esetleg a saját esküvői szmokingjához választana egy tökéletesen passzoló kiegészítőt? Eláruljuk, hogy a spanyol öv lesz a legelegánsabb viselet ezekre az alkalmakra. Ha többet szeretne megtudni a „black tie” dresszkódról, a spanyol övről és a szmoking viselésének szabályairól, akkor olvasson tovább >>

Szmoking övek szettben

Rendezés:

Dohányzó kabát, azaz szmoking

Angliában a 19. század végén a felső-és középosztálybeli urak az előkelő esti rendezvények lezárásaként a dohányzóterembe vonultak társalogni, de hogy a vacsorán viselt frakkot ne füstöljék össze, átcserélték azt a kényelmesebb szmokingra, vagyis dohányzó kabátra, eredeti angol nevén dinner jacket-re. 

„Black tie” csak 18 óra után

Napjaink második legelegánsabb viseletének számít a szmoking, a frakk után a férfi alkalmi ruhák tekintetében, ezért választja egyre több vőlegény is az esküvőjére.

Illetve, ha a meghívón az áll, hogy a dress code „black tie”, akkor az urak számára kötelező – a kizárólag estélyi öltözéknek számító, és csak akkor hordható – szmoking viselete, az este 6 után kezdődő formális eseményre. 

A klasszikus fekete vagy mélykék, reverje sálgalléros vagy spicces szabású, melyhez szárnygalléros, dupla (visszafogott) mandzsettás fehér inget illik viselni, fekete kézzel kötött (!) csokornyakkendővel, hófehér díszzsebkendővel, fekete szmoking mellénnyel vagy fekete spanyol övvel. A lábbeli csakis fekete magasfényű borjúbőr vagy lakkbőr oxford cipő lehet.

Mellény vs. spanyol öv

A szmoking nadrágon nincs övbújtató, derékszíj helyett tehát spanyol övet vagy a mellény alatt nadrágtartót (hózentróger) viselnek hozzá. A szmoking öv a mellény alternatívája, tehát együtt nem hordható. Maga az öv valójában egy széles, fényes szatén anyag a derék körül, amelynek egyik fele az nadrágra lóg, a másik az ingre, a redői pedig mindig felfelé néznek, hiszen régen ide tették a színházjegyeket és az aprót. Ma már egyenesen tilos egy kitömött pénztárcát vagy a mobiltelefont beszuszakolni ide, esetleg egy bankkártya felett még szemet hunyhatunk. Webshopunkban a fekete spanyol övet szettben választhatja a hozzá illő csokornyakkendővel. 

Színes szmoking övek

ÖvBoltunk - a szmoking etikett eddig taglalt kötelező formai jegyein túl - teljes igényt kielégítően színes övekkel is készült a kevésbé formális alkalmakra. A fehér, bordó és piros szettek passzolhatnak egy ekrü vőlegény öltözékhez, nyári luxushajóúton viselt világos öltönyhöz, jelmezekhez vagy színpadi fellépőruhához is.

Az oldal tetejére