Barion Pixel
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

Hipster stílus: Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy…

Hipster stílus: Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy…

„Neked a divat mondja meg, hogy ki vagy?” - vagy ellenálló vagy? A hipster divat nem jelent egyet az aktuális trenddel – bár kétségtelenül azzá vált – hanem egyenesen szembemegy a mainstremmel. Mi jellemzi a stílusukat és miért különc a hipster öltözködés? Megnéztük mi van a vastagkeretes szemüvegen innen és túl – avagy tényleg ennyi volt, és már a múlté a hipster stílus?

De kezdjük az elején!

Mi az a hipster?

A kifejezés (nem meglepő) Amerikából ered, ahol az 1940-es években a fekete jazz zenészekkel azonosulni vágyó (fehér) rajongókat nevezték hypsternek. Majd ahogy az lenni szokás, a zenei irányzatok jöttek-mentek, és ezzel együtt a hipsterek is eltűntek. A második hullám a 2000-es években ütötte fel a fejét, amikor a hipster jelentése alatt gondtalan, középosztálybeli, a mainstream ellen lázadó fiatalok csoportját értettük.

Apropó, mi is a mainstream?

A legjellegzetesebb, a többség által leginkább elfogadott művészeti, zenei vagy tudományos irányzatot jelöli egy adott stíluskorszakban. Ezt az uralkodó irányzatot nevezzük angol szóval mainstreamnek, melynek ellentéte az alternatív, underground, indie és a hipster

Szóval visszatérve, a hipszterek olyan Y generációs, 20-30 év körüli fiatalok szubkultúrája, akik a mainstreamtől, tehát az adott korszak legnépszerűbb irányzataitól eltérő kulturális termékeket, vagyis az ellen-kultúrát fogyasztják. Tájékozottak az infokommunikációs világban, az indie zene, film, képzőművészetek és a progresszív politika terén is.  A mainstreammel szembemenő önálló gondolkodásuk, művészeti kreativitásuk és műveltségük mellett életvitelükben és külsőségeikben is igyekeznek különbözni a többségtől. Hogyan?

Mi jellemzi a hipster stílust?

Ezek a jómódú, gondtalan, kreatív bölcsészek naphosszat a belvárosi romkocsmákban ülnek Macbook-juk előtt kézműves söröket szürcsölgetve. Mivel egy igazi hipszter nem iszik semmit, ami „mainstream”, csak házi kombucha-t, furcsa söröket és kézműves kávét. Azt sem akárhol! Csak egzotikus helyről származó organikus, etikusan előállított kávét rendel a legmenőbb specialty kávézókban. Sőt, ha úgy adódik ott is dolgozik, mivel a legtipikusabb hipster munka egy organikus kávézóban alkalmazottnak lenni.

Persze ezek általában tiszavirágéletű munkaviszonyok, mivel nem úgy szocializálták magukat, hogy reggel 7-kor már toppon legyenek a munkában. A hypster éjszakázós típus, aki délig lustálkodik, majd megeteti a macskát vagy leviszi a menhelyről mentett kutyát sétálni. Hazafele megáll a biopiacon és egy vászonszatyornyi organikus zöldséggel és gyümölccsel megy haza. A reggeliről lecsúszva kényelmesen megebédel. De mielőtt vegán menüjét elnyammogná, posztol róla egy ütős képet az Instagramra, ami mellé még beszúr egy Boomerang-os cuki fotót is a kisállatról. Közben a következő tetoválását tervezgeti legújabb Apple kütyüjén. De egy átsuhanó gondolat erejéig elmélázik azon, hogy zsúfolt napjaiba vajon hova szorítsa be a szakdolgozatírást 30 éves fejjel?

Gyorsan elhessegetve aggodalmát inkább egysebességes bringájára pattan, hogy átguruljon az egyik ’hipszter tesóhoz’. Kedvenc bakelitlemezét felrakva tervezgeti a következő fesztiválszezont, de előbb egy trendi utazásra indul, ahol polaroid kamerájával minden kis zeg-zugot megörökít – természetes Instakövetői számára.

Milyen hipster ruhát képzeljünk el ehhez az életformához? Drágát! Nem sajnálják a pénzt a minőségi termékekre és ruhadarabokra sem. Az egyediségre bármi áron törekvő hipster öltözködésükkel is a környezetük tudtára adják, hogy ők bizony valami egészen mást képviselnek.

Kíváncsi rá? Jöjjenek először a pasik!

Hipster stílus férfi kiadásban

A hipster öltözködésben a casual, a grunge, a punk és a 60-as évek hippi hatása keveredik. A semleges tónusok vagy a merész színek általában a férfi hipster megjelenésének alapja. A skinny farmer nemcsak rátapad a lábszárra, de erősen koptatott, szakadt is. Chinoból is szigorúan csak a slim fazon jöhet. 

A kockás flanelinges, kanadai favágó stílust a hosszú dús hipster szakáll is támogatja – fésűvel és szakállolajjal karbantartva természetesen.  A farmering és a dekoltált, v-nyakú kifakult póló is a hipszter stílus alapdarabja, kardigánnal vagy vastag kötött pulóverekkel párosulva. A felsőruházatot bőrdzseki, casual zakó, farmerdzseki vagy - mellény jellemzi még. 

Vagány férfi kiegészítők 

A színek, minták és a merész stílusok a hipster stílus részét képezik a kiegészítők esetében is. Vastag szarukeretes hipster szemüveget viselnek, ha kell, ha nem. Bár ha választani kellene, ezerszer inkább egy Ray-Ban Wayfarer napszemcsit vennének fel. A csokornyakkendő akár fából is lehet, sőt az a legjobb, ha valami egészen szokatlan anyagból készült – hajtogathatnánk mondjuk újságpapírból is egyet. A művészlelkűség pedig egy lazán feldobott apró sállal prezentálható a legjobban.

Ha hipster kalap, akkor fedora. De a hátratolt manósapka alatt legalább elfér a kukászsák konty is (undercut vagy top knot konty – hogy hivatalosak legyünk). A cipő többnyire kényelmes sneakers és tornacipő, de a hipszter stílusú férfi lábán a loafernek is éppúgy helye van, mint a bokacsizmának.

Hipster stílus - hipster szemüveg, sapka, szakáll

Milyen a hipszter női változata?

A hipster nő öltözködési stílusa az 1960-as évek hippi és a 90-es évek grunge stílusából merít. A csajok esetében a farmer lehet short, skinny, boyfriend fazon – a lényeg, hogy szakadt legyen. A hipster stílusú nő ruhatárából nem hiányozhat a bőr és a kockás nadrág mellett az overáll és a legging. Ja és a vintage szoknyák sem!

A tapadós és haspólókat el lehet felejteni. Itt nem a nőiesség kihangsúlyozásán van a fókusz, hanem inkább a nemek összemosódásán. Ahogy a fiúk szűk naciba bújnak - tulajdonképpen a barátnőjük farmerját is felvehetik -, úgy a lányok a pasikjuk flanelingjét is magukra kaphatják. Az a jó, ha nagy! Vagyis oversized. Túlméretezett pulóver, kardigán minden mennyiségben, ami ápol és eltakar. Mindent.

Bár a lezser pólóból kivillannó szexi vállakból sincs hiány a romkocsmák táncterén. De ezt az üdítő látványt a nagymamakeretes szemüveg egy pillanat alatt a földbe döngöli. Egy igazi hipster girl kötött manósapkát hord, buliba pedig inkább széles karimájú fedorát, ami alól pasztell színű hajkoronája rakoncátlan hullámai omlanak le. A top knot frizura a lányoknál is „divatos” – bár ők kézzel-lábbal tiltakoznak az aktuális trendek ellen, mégis mainstream divatot teremtettek.

Az öv se legyen átlagos!

„Nadrágtartónak” vékony bőrövet vagy hózentrógert hordanak, aminek funkciója ugyan nincs, de legalább jól néz ki. Természetesen az övválasztást is a tudatosság tükrözi. Nem a nagy divatmárkáktól vásárolnak, hiszen az egyedi darabokat keresik. Hajlandóak megfizetni a manufakturákban gyártott kézműves bőr övek TOP minőségét is. De természetesen a különc darabokat is kedvelik, amit az érdekes textúra, a díszítés vagy a minta tesz különlegessé. És a színek!

A fekete vagy barna öv túl átlagos lenne a hipsterek ruhatárában, de egy színes derékszíjjal máris kitűnnek a tömegből. Nem jellemző rájuk az sem, hogy például egy esküvőn formális öltözékben jelenjenek meg. De miért is tennék? Hiszen egy kék öltöny sárga övvel és fa csokornyakkendővel is lehet stílusos. A nadrágszárát pedig csak azért kell felhajtani, hogy a sárgamintás zokni kilométerekről is látszódjon.

Hipster öltözködés - kiegészítők

A nadrágszíjakra tekinthetünk úgy, mint unisex kiegészítőkre, hiszen a lányok is előszeretettel csatolnak fel férfi farmer övet. Sőt esetükben még az sem „baj” (már hogy lenne az, hiszen a lényeg a fricska!), ha bőven túllóg vagy a fonott bőr öv meg van csomózva.

A hipster öltözködés alapdarabja a hózentróger. A konfekciót felejtsük el gyorsan! A bátor színválasztás mellett az egyedi minták és a nagyon széles fazonok is nyerők, főleg csokornyakkendővel megbolondítva. A hipster stílus követői körében az extra vékony fazonú bőr nadrágtartók is hódítanak. Nem kell, hogy tartson, csak egyedi legyen!

Tatyókból sem hordanak akármilyet. A biopiacos vászonszatyor mellé általában felcsattintanak magukra egy övtáskákat is, amiben legújabb telefonjukat és vegán pénztárcájukat tartják. Az övtatyót is természetesen környezettudatosan választják ki. Az újrahasznosított és újrafelhasznált anyagból készült táskák biztos helyet kapnak a hipster kiegészítők között.

Hipszterek Magyarországon

A hipster jelentésével a 2010-es évektől ismerkedhettünk meg. 2013-ban az Eurovíziós Dalfesztiváltra kijutott ByeAlex énekes manósapkában és vastagkeretes szemüvegben írta be magát a haza hipszter stílust képviselők emlékkönyvébe. Magyarországon főleg Budapesten és a nagyvárosokban hemzsegtek a hipszterek, addig, amíg ki nem mentek a divatból.

De kik azok a yuccie-k?

Az új réteg a yuccie, a hipster és yuppie keveréke. Na jó, de ki a yuppie? A magára sokat adó, nagyon jól kereső, fényűző életet élő üzletemberek. A yuccie-k (Young Urban Creatives – Fiatal Városi Kreatívosok) az Y generáció tagjai, 1980-1995 között születtek. A magas szintű oktatásban részesülő nagyvárosi fiatalok nem félnek megvalósítani az álmaikat, és még profitálni is akarnak belőle. Gyakran kreatív szolgáltatásokat, fiatalos brandeket valósítanak meg. Tehát a sikerorientáltság náluk is jelen van, akárcsak a yuppie-knál. De stílusukban, életvitelükben hasonló mintákat követnek, mint a hipsterek. Furák, különcök, mégsem a külsejükről lehet őket felismerni. Az új divathullám: a yuccie.

Modernkori hipster - yuccie

Volt egyszer egy hipszter stílus

Hogy visszatér-e valaha, nem tudjuk. Betölthetetlen mély űrt nem hagyott maga után, de a hipster sapkát, szemüveget és a szélfútta favágó szakállat nem felejtjük el egy ideig. Az éremnek két oldala van. A mainstream mellett töretlenül virágozni fognak az alternatív életformák és kultúrák. A valami mást kereső fiataloknak és az undergroundnak így mindig lesz jövője. Csak az a kérdés, hogy milyen formában tör utat magának legközelebb…

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekességek Tippek Tudástár
Az oldal tetejére