Barion Pixel
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

Hogyan válasszon futó táskát? – típusok kezdőtől a profi szintig

Hogyan válasszon futó táskát? – típusok kezdőtől a profi szintig

„A futáshoz nem kell semmi!” - de próbált már vizespalackkal a kezében vagy telefonnal a zsebében kocogni? Ha felkapná a nyúlcipőt, akkor több-kevesebb holmira szüksége lehet sprintelés közben. Sőt az értékeit is jó lenne biztonságban tudni. Szerencsére különböző felhasználói igényekre és távokra tervezett futó táskák közül választhat. De mi alapján?

Az aktív életmód egyes területein, így futás közben is szüksége lehet egy „edzőtársra”, amiben eltárolhatja az apró vagy nélkülözhetetlen dolgainkat. Így nem az a kérdés, hogy mikor, hanem

..miért van szükség táskára futáshoz?

Hiszen, ha belegondol, a reggeli kocogáshoz a lakáskulcsát biztosan magával viszi. Így, ha tényleg nem akarja a tenyerében szorongatni kilométereken át, akkor egy testhez simuló futóövbe könnyen becsúsztathatja. De ha jól sejtem a tempót is zene diktálja, ezért a mobil sem maradhat otthon.  

A terepfutók esetében a terep típusától, hosszától, az időjárási viszonyoktól, az évszaktól, napszaktól függően a nem várt eseményekre - hirtelen időjárási változások, baleset, éjszakázás – is fel kell készülni plusz élelemmel, folyadékkal és védőruhával. Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy egy jól felszerelt futó táska életet is menthet.

Ebből is látszik, hogy más méretű és felépítésű tatyó kell terepre és hobbi futáshoz, így a funkcionális részek kialakítása és az anyaghasználat is változatos. A futás típusától függően fontos az ergonómia, a szellőzés, a láthatóság, a tisztítás, valamint az idővel és a környezettel szembeni ellenállóképesség. A megtenni kívánt távok és a terepviszonyok pedig jelentősen meghatározzák a futó felszerelés mennyiségét és a hidratálást. A víz tárolása az egyik leglényegesebb szempont, melyre többféle lehetőség kínálkozik. 

Minden futónak saját „rituáléja” és sportfelszerelése van, ezért térjünk a lényegre! 

És nézzük meg…

Milyen futó táska típusok léteznek?

Öv futáshoz – nemcsak kezdőknek

futó táska - öv futáshoz

A futóöv ideális választás az 1 óránál rövidebb ideig tartó aktivitáshoz.  A praktikus fogalmát 100%-ban kimeríti, mert minden adottsággal rendelkezik, ami a “running”-hoz kell. Szorosan simul a derékhoz, borzasztóan könnyű, hipp-hopp megszárad, fényvisszaverő és olykor élénk színű. Kicsi tárolórekeszében papírpénz, kocsikulcs, néhány irat, bankkártya vagy egy kisebb energiaszelet fér el – tehát tényleg csak a legszükségesebbek. A rajta lévő fényvisszaverő csíkok biztosítják a láthatóságot a rosszabb fényviszonyok között. Így sötétedéskor, éjszaka vagy rossz látási viszonyok között is biztonságosan sportolhat. 

Elasztikus anyagának köszönhetően rugalmasan illeszkedik a derékra. Rendkívül kényelmes és nem lötyög vagy csúszkál mozgás közben. Sportoláshoz ideális textília borítja, mely könnyen száradó és tisztítást követően sem kell órákig, napokig nélkülöznie. Természetesen más típusú sportnál is hasznát veheti, ahol értékeit kézközelben szeretné tudni. 

Övtáska kulacstartóval 

futó táska - övtáska kulaccsal

Hosszabb távokon vagy teljesítménytúrán fontos a folyadékpótlás és a hidratálás. A sportital szállítására pedig egy kulacstartós övtáska a megoldás, amiben akár 700-800 ml folyadékot is magával vihet egyszerre. Időmérő edzésen vagy versenyen egy értékes percet sem veszít a vízivással, mert a flakontartó zsebből egyetlen mozdulattal kiemelhető a palack, így menetközben is kortyolhat. A rögzítésről gumírozott zsinór gondoskodik, hogy mozgás közben se essen ki a kulacs. 

Ha egy övtáska kulaccsal lesz a nyerő, akkor is fontos a pehelykönnyű anyag, így a lépteit plusz súly nem nehezíti el. De a bőr kidörzsölődése is nagyon kellemetlen tud lenni, ezért a hosszú kilométereken a kényelem se utolsó szempont. A párnázott, jól szellőző hátoldal valójában egy kiváló védelmi rendszert alkot az övtáska és a derék között. A cipzáras zsebekben tárolt kisebb értékek mellett egy-két proteinszelet is elfér a megerőltető vagy hosszabb távok energiapótlására.  

Mobiltartó futáshoz – Mindig telefonközelben

Futó táska - mobiltartó futáshoz

A telefontartós fazon akkor ideális Önnek, ha telefonos futó applikációval méri a teljesítményét. A méretpontos mobiltartó rekeszben sportolás közben sem lötyög a készülék. Az átlátszó típusoknál sportolás közben is rápillanthat a teljesítménymérő appra vagy nemfogadott hívásaira. Zenelejátszója fülesét is könnyen csatlakoztathatja a beépített fülhallgató kimeneten keresztül.

A mobiltartó öv nem akadályozza a szabad mozgásban, követi a derék vonalát. Esős időben sem kell kihagynia a napi edzést, ha vízálló bevonattal ellátott darabot választ, ami nemcsak az esőt, de az izzadságot sem engedi át. A telefontartós öv olyan alap futófelszerelés, mellyel a szórakozást, kényelmet és a praktikusságot egyben élvezheti. Ha szereti a 2in1 megoldásokat, akkor a mobiltartós futóövben a készülék mellett apró értékeit is magánál tudhatja. 

vagy karpánt?

A karra rögzíthető telefontokról megoszlanak a vélemények. Melegebb hónapokban a csupasz karra vagy sportpólóra tépőzárazva a fokozott verejtékezés miatt az izzadságcseppek nem tudnak alatta felszáradni, így csúszkálhat, elmozdulhat a tok, ami kizökkentheti a futás üteméből. Hiába állítható a mérete, a nagyon vékony vagy vastag karú futóknak nem biztos, hogy szerencsés választás a karpánt. A csuklójukra is felcsatolható, de van, akinek ott is lötyögni fog. A tok csak a telefon tárolására szolgál, így a kulcsok, papírpénz elhelyezéséről más módon kell gondoskodni. Továbbá a hagyományos fülhallgató ide-oda csapódó vezetéke is zavaró lehet sportolás közben.

Valami komolyabbra van szüksége?

Övtáska futóknak – Ez már haladó szint!

Futó táska - futáshoz övtáska

Rövidebb tréningre vagy hosszú ideig tartó aktivitásra kifejlesztett övtáskában olyan mindennapi apróságoknak és sportkiegészítőknek kell helyet szorítani, amiket biztonságos helyen akar tudni vagy éppen szüksége van a teljesítménye megőrzésére, növelésére, mérésére. A derékra felcsatolt övtáska futóknak is ideális, mert nem hátráltatja a szabad mozgásban, és profi anatómiai kialakításnak köszönhetően a teher egyenletesen eloszlik. Így meglepően sok holmit, egy napra elegendő ellátmányt és vizet vihet magával ultra távokra – egyetlen övtáskában. 

Nagymérete ellenére ezek a futó táskák extrakönnyű anyagból készülnek, így több tíz kilométer után sem szakad le a dereka, amíg a lába bírja, addig a lépteit nem nehezíti el a tatyó súlya. Anatómiai kialakítása felveszi a derék vonalát és észrevétlenül simul rá a testre. Ami a legfontosabb, hogy nem lötyög ide-oda. 

A csapadéknak és az izzadtságnak a vízlepergető és gyorsan száradó anyagon nyoma sem marad. Extra körülmények között is bevethető, mert magas kopásállóságú anyaga jól bírja az igénybevételt. Ha sziklák között vagy erdőben szeli a kilométereket, előfordulhat, hogy kihasad a táska. De a ripstop szövet megakadályozza a tovább szakadást, így nem kell megválnia a táskától egy apró sérülés miatt. 

Praktikusan pakolható hálós belső fakkjaiban tényleg minden fontos cuccát magánál tárolhatja, és a legjobb, hogy semmit nem kell hosszasan keresgélni benne. A külső hálós zsebekbe egy gondosan összehajtogatott pulóver vagy kabát is elfér. 

De nem beszéltünk még a folyadéktárolásról!

A streamer, azaz a formatervezett ivótasak a víz helytakarékos és praktikus szállítására szolgáló egyik legjobb megoldás. Az ivózsák tárolásra alkalmas kistáskákban a streamer oldalsó szárnyai optimálisan kitöltik a rendelkezésre álló helyet, így egy 5 l-es űrtartalmú táskában akár egész napra elegendő, 1,5 l sportitalt is magával vihet. Nem kell megszakítania útját, ahhoz, hogy igyon. Az ivócső csutorára ráharapva magától megindul a folyadék. Ha ennél is több folyadékra van szüksége, akkor választhat víztartályos hátizsákot.

Futó ivózsák – Hidratáljon!

A hidratáló hátizsákban egyszerre több liter innivalót is magával tud vinni. Az ivózsák csövét a vállhevederek csatlakozásánál lehet kivezetni, így a hozzá rögzített pipából bármikor kortyolhat. Használaton kívül a szivárgásmentes szelepek automatikusan lezárnak és nem engedik a csepegést. Több napig, a legnagyobb melegben is ihat belőle, mert a speciális bevonatok meggátolják a víz poshadását és a baktériumok szaporodását.

Ez a táska praktikus minden olyan esetben, amikor elegendő vízkészlettel kell felkészülni, például egy maratonra, ahová futó felszerelést és élelmet nem kell külön pakolni. Igy verseny alatt is értékes perceket spórolhat meg és komoly előnyre tehet szert, ha kihagyja a frissítőpontokat. 

Futómellény - terepfutóknak

A kifejezetten futásra tervezett hidratáló futómellényt magasan a háton kell viselni. A megfelelő méretben annyira kényelmes viselet, mint egy sportruházat - ergonómikusan és stabilan illeszkedik, így nem mozdul el mozgás közben. A teher egyenletesen oszlik el a lapockákon, rekeszei és zsebei elől és hátul vannak elosztva, így könnyen hozzáférhető. Tájfutás közben nagyon el lehet fáradni, de szerencsére az első zsebekben elhelyezett ivótasak szívócsövéből plusz erőkifejtés nélkül, menetközben is ihat. 

Hátizsák – ultra távokra 

A hátizsák nagyobb kapacitású a mellénynél, és elsősorban olyan hosszú versenyekre ajánlott, ahol nincsenek pihenőállomások, és a felszerelést, vizet, ennivalót magával kell vinnie.  Nem illeszkedik olyan szorosan a testhez, mint a mellény, így nem is olyan stabil, ami zavaró lehet. Ugyanakkor a nagyobb teher szállítására és hegyi terepfutáshoz a hátizsák az alapvető biztonság elengedhetetlen eleme. 

Hátizsák vagy övtáska futóknak?

A táska kapacitása elsősorban a táv nagyságától, a futás típusától és időtartamától függ. Mivel minden futó más, így valakinek a hátizsák, míg másoknak az övtáska lesz kényelmesebb. Minél nagyobb egy táska, annál nehezebb. A futó hátizsákokat ezért tényleg csak azok választják, akik nagyon hosszú távokra indulnak, több napra, amikor az élelmet, váltóruhát, elegendő vizet és akár még egy hálózsákot is el kell csomagolni. Az optimális tehereloszlás és szellőzés ellenére is jobban igénybe veszi a hátat a fokozott fizikai aktivitás miatt. De hangsúlyozzuk, ultratávokra ez a verzió lehet a legjobb.

Döntési helyzetbe akkor kerülhet, ha rövidebb, egynapos túráról van szó. Mert egy nagyobb űrtartalmú (5L-es) övtáskában is lehetséges egy napra elegendő holmit tárolni. A test tömegközéppontjába - a derékra – csatolt táskában szabadabban mozoghat - nem húzzák a hátát és a vállait a pántok. Anatómiai kialakításának köszönhetően felfekszik a derék vonalára, ahol a teher eloszlik. Az egész napos aktivitáshoz elengedhetetlen a párnázott és jól szellőző hátoldal, ami teszi a dolgát fokozott igénybevétel esetén is. 

Még mindig bizonytalan? Itt van néhány gondolatindító ötlet a könnyebb döntéshez.

3+1 szempont futó táska választáshoz

1. Méret vagy állítható derékpánt

A futóövek - és a mellények általában méretezve vannak. Ahhoz, hogy ne csúszkáljon és felvegye a test vonalát, a megfelelőt méretet kell kiválasztani. Az állítható pántos fazonokat pedig a saját méretére igazíthatja.

2. Anyagtípus

Legyen könnyű és jól szellőző, ez a futásra tervezett táskák két alapfeltétele. De nagy távokra és terepre fontos még a magas kopásállóság, a szakadásmentesség, a vízállóság és a gyors száradás is.   

3. Mekkora legyen? - az űrtartalom szempontjai

 • Mekkora távokat fut?
 • Egyéni szórakozás vagy szervezett sportesemény?
 • Ha versenyen, teljesítménytúrán indul, lesznek-e frissítőpontok, ha igen, mekkora távokon?
 • Csak a hidratálásról vagy a futó felszerelés tárolásáról is gondoskodnia kell?
 • Egy kis segítség arra az esetre, ha teljes felszereléssel vágna bele:     
  • kevesebb, mint 1 óra: 2 l 
  • 1-2 óra: 2-5 l 
  • Több, mint 3 óra: 6-10 l 
  • Egész nap: 12 l
 

+ 1 Extrák, kiegészítők futáshoz 

Néhány ötlet, ami napszakonként, évszakonként vagy egyes távokra praktikus lehet: fényvisszaverő csík, napszemüveg tok, kulacstartó, belső zsebek, cserélhető pántok...

Futáshoz övtáskát keresni talán nem is annyira egyszerű, mint elsőre gondolta. De megéri rászánni az időt, és a körbejárni a témát, hogy új „edzőtársával” elégedetten szelhesse a kilométereket. 

Önnek melyik lesz az új kedvence? 

Tartalomhoz tartozó címkék: Tippek Útmutató
Az oldal tetejére