A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

Hózentróger divat A-Z-ig kézikönyv - Nadrágtartó viselése

Hózentróger divat A-Z-ig kézikönyv - Nadrágtartó viselése

Mi a közös Šurdában, Pampaliniben, Zsákos Bilbóban, a Keresztapában és Larry Kingben? Nos, azonnal megtudhatja.

Kedvenc szereplőink elmaradhatatlan kiegészítője természetesen a nadrágtartó. Mind közül a műfaj egyik legnagyobb rajongója a legendás műsorvezető és újságíró, Larry King, akinek 1987 óta védjegyévé vált a hózentróger. Közel sem divathóbortból kezdte hordani, a szívműtétjét követő jelentős fogyása miatt valós funkciót töltött be a nadrág megtartásában. Azóta úgy összenőttek, hogy gyűjteménye közel százötven párra duzzadt az évtizedek során.

Larry King nadrágtartó viselése

A sokadig reneszánszát élő suspender nem csupán az övek alternatívája, korábban hagyományt és státuszt jelképezett. Bár voltak mélypontjai, szerencsére újra és újra berobbant a köztudatba, így ma már nemcsak formalitást tükröz, de az egyik legizgalmasabb férfi kiegészítőként játékosságot is sugall. 

Ebben az írásban áttekintést nyújtunk a nadrágtartó múltjáról és jelenéről, kitérünk a férfi öltözködési etikettre és stílustippekkel is népszerűsítjük a hózentróger viselését. 

Kösse fel a gatyát, akarom mondani vágjunk is bele!

Hózentróger? Nadrágtartó? Suspender? 

Megnevezése a német Hosenträger kifejezésből ered, ez a szóösszetétel szószerint nadrág tartást jelent. Funkcióját tekintve azt a célt szolgálja, mint az öv. A két vállon átvetett pánt gombos vagy fémcsatos kialakítása tartja a nadrágot – a hátsó pántok a derékrészt, az elöl lévők a nadrág elejét. Anyaguk, szövésük és mintázatuk nagyon változatos lehet, de ne szaladjunk ennyire előre. 

Divattörténelem - Honnan ered a nadrágtartó viselése?

 • A férfi hózentróger eredete a 18. századi Franciaországba nyúlik vissza, ahol a nadrág gomblyukaihoz rögzítették a pántokat. Állítólag már Benjamin Franklin is hordta, bár erről nem győződött meg senki a saját szemével, hiszen akkoriban még szigorúan fehérneműként viselték. 
 • 1820: az első bőr hurkos modellt Albert Thurston, brit tervező kezdte el gyártani.  Ezek voltak a „boxcloth” néven ismertté vált szövött gyapjúból készült első H-hátú fazonok.  Az akkori divat szerint a férfiak olyan magas derekú nadrágot hordtak, amit nem lehetett övvel jól rögzíteni. 
 • 1871: Mark Twain nevéhez fűződik az amerikai szabadalom. (U.S. Pat. No. 121992) „Állítható és levehető pántok ruhákhoz” – amelyek az alsónadrágtól a női fűzőkig mindenre fel voltak erősítve. A képen látható Samuel Clemens - igazi nevén Mark Twain korabeli nadrágtartó szabadalma.

Mark Twain nadrágtartó szabadalma

 • 1894: megjelentek az első fémkapcsos modellek. 
 • 20. század: előtérbe kerül az övek használata az alacsony derekú nadrágokhoz. De az orvosok a pocakos pácienseknek a helyes testtartást elősegítő hózentróger viselését továbbra is ajánlották.
 • 1938: Long Island lakói kezdték el először kabát nélkül hordani a suspendert. Az első fedetlen nadrágtartóra irányú törekvéseket betiltották, majd a tilalmat később visszavonták. 
 • 1960: a brit skinheadek öltözködésében is megjelenik a pántos tartó, ezzel jelképezve a munkásosztályhoz való tartozásukat. 
 • 1970: a női hózentróger viselést Annie Hall unisex stílusa ihlette. 
 • 1990 – 2000 között újra eltűnik a süllyesztőben egy rövid időre. 

Dicsőséges visszatérését ünnepelhettük, amikor divatkiegészítőként újra berobbant a 20. század elejét megidéző bajusz és fedora kalappal együtt a legstílusosabb férfiak ruhatárába.

Útmutató a férfi hózentróger típusok világában

X alakú: az X betűt formáló háti rész extra tartást ad. Ezek a fazonok általában fémkapcsosak és szélesebb pánttal készülnek, ezért viselésük a casual, hétköznapi öltözködéshez ajánlott.  

Y alakú: általában formális, elegáns összeállításhoz és black tie dress code-hoz ajánlott keskeny fazonú, gombos típus. 

H alakú: a legelső modellek H betűt mintázó, extra tartást biztosító hátrésszel készültek. A tűzoltók egyenruhájához is hozzátartozott ez a hámszerű kivitelezés. Manapság kevésbé elterjedt, de a semi formal és a casual stílusba is abszolút belefér.

Hózentróger típusok: X Y H

Western-vintage style: teljesen bőr, X hátú, extra széles pántokkal ellátott verzió, ami egy rövid mellényhez hasonlóan illeszkedik viselője mellkasára, elől két csatos felfogatással.  

A detektív stílusú hasonlóan különleges darab, elöl pisztolytáskával vagy laposüveg tárolására szolgáló kis zsebekkel ellátva. Bár az új verziók zsebeit már inkább az iPhone-ok méretéhez igazítják.

A háti rész kialakításánál a legelterjedtebb X és Y formába rendezett hevedereket egymáshoz varrják, vagy kifinomultabb megjelenést kölcsönző bőrtapasszal látják el. Az alkalmi öltözékhez illő, keskenyebb fazonokat háromszög alakú fém keretbe húzzák. 

Anyag, szövés, minta

Anyagát tekintve hétköznapi használatra leggyakrabban elasztánból készül, jól nyúlik és kényelmes viselet. A felsőkategóriás alkalmi darabokat különleges és luxus alapanyagokból gyártják, úgy, mint oxford szövetből, selyemből, francia szaténból vagy kiváló minőségű bőrből. 

De most figyeljen, szerintem ez a legütősebb!

Lósörényből is készülnek kézműves termékek, de ez már tényleg a műfajért rajongás magasiskolája. A neutrális színpaletta a klasszikus szövésű mintákkal a cowboy életérzést népszerűsíti, ugyanakkor olyan időtállóságot kölcsönöz, ami soha nem megy ki a divatból. A szuper tartós és páratlanul egyedi művészi darabokat nagyjából 200 dollárért vesztegetik.

Lószőr hózentróger

Talán nem is gondolná, de a nyakkendőkhöz hasonlóan a suspender anyagának szövése is sokféle lehet. Mindig aszerint kell mérlegelni, hogy milyen alkalomra és mivel szeretné felcsatolni. És persze, hogy mennyit szán rá.

A Barathea mellett ismert a nagyon előkelő Jacquard minta, a szövet bonyolult mintázata feltalálójáról kapta a nevét az 1800-as években. A halszálka mintás mindig jó választás öltönyhöz, a panamakötés pedig nagyon tartós. 

A hagyományos minták mellett csak a fantázia szabhat határt, de ha nem csak divathóbortként tekintünk rá, akkor a legnépszerűbbek a kockás, skót kockás, csíkos, pöttyös, tyúklábmintás, geometriai, virágos és a kasmírmintás.

Fazonok minden alkalomra

Keskeny pántszélesség (3 cm alatt): casual outfithez, polóval, farmerral kombinálható, de inkább divatkiegészítő, mintsem valódi funkciót lát el. 

Átlagos (3-4 cm): konzervatívabb megjelenést kölcsönöz az előbbinél. Népszerű a formal és a semi formal-t kedvelők körében. 

Széles (5 cm fölött): az extra széles fazonoknál a funkció kerül előtérbe a divat helyett. Cél valóban a nadrág tartása és a kényelem, mivel ezeket a nadrágtartókat jellemzően munkaruházati kiegészítőként használják.

A hózentróger használata

Humphrey Bogart és Bonaparte Napoleon is rajongott érte, de most megmutatjuk Önnek is alapokat, ha eddig még nem ismerkedett meg közelebbről ezzel a fantasztikus divatkiegészítővel. 

Hogyan kell felcsatolni?

 • Először a hátsó pántokat rögzítse. A csipeszest csíptesse a nadrág övterületére, a bőr hurkosat a hátsó gombokra tekerje vagy gombolja. 
 • Húzza át a pántokat a vállain és rögzítse elől is. 
 • A méretet elől tudja beállítani egy fém csat segítésével, a bőrből készült modelleknél - hasonlóan egy övhöz – a megfelelő lyukba kell befűzni a szíjakat. 

A végére tartogattam a legizgalmasabbat, tartson velem!

Gentleman kalauz - férfi öltözködési etikett

Legyen szó formális vagy casual összeállításról, a nadrágtartó viselésnek is vannak öltözködési szabályai, amit egy magára adó igényes férfi bizony komolyan vesz, nehogy egy baki miatt komolytalanná váljon. 

Nézzük a listát, a teljesség igénye nélkül:

 • Ha black tie dress code-hoz suspendert választ, akkor magas derekú nadrágot válasszon ezüst (ne arany) csíptetős nadrágtartóval. 
 • Alkalmi szettjéhez semmiképp se öltsön magára H-hátút. Legelegánsabb a közepes szélességű Y-fazon. 
 • A csiptetős verzió fémrésze a karórával passzoljon. 
 • Letisztult és áramvonalas hatást kelt, ha a cipő, a karóra szíja és a bőrhurkos suspender alapszíne megegyezik.
 • A pántos tartó színe és mintája összhangban vagy kellő kontrasztban legyen az inggel, a nadrággal és a zoknival.
 • Mellénnyel is magára öltheti, de ügyeljen rá, hogy alkalmi szetthez csak mellény alatt, hétköznapihoz felette is hordhatja.  

És most jön a legfontosabb!

 • Hózentrógert övvel együtt soha ne viseljen! Van egy mondás, miszerint csak az örök pesszimisták hordják együtt a kettőt, ezért arra kérjük fontolja meg kétszer is. 

6 + 1 stílustipp

A hagyományos suspender alapvetően az öltönyök és az ultraelegáns szmokingok világához tartozik szorosan. De ahogy változott a nadrágtartó divat úgy szivárgott be a hétköznapi, casual trendek vonalába is – és értjük ezalatt a női hózentróger viselés divatos formáit is. 

Alkalomtól, megjelenéstől és trendektől függően a nadrágtartót - mint amik nálunk is elérhetőek - kombinálhatja öltönnyel, mellénnyel, farmerral, polóval vagy lazán a derekán lógatva is. Valószínűleg kíváncsi rá mit, mivel, hogyan lehet variálni.

 Hózentróger viselése formális eseményeken

Válogasson kedvére divattippjeinkből:

 1. Hivatalos alkalmakra, bálokra formális kiegészítő öltönnyel. Kössön hozzá nyakkendőt vagy csokornyakkendőt, hihetetlenül jó páros alkotnak, ami magasabb szintre emeli megjelenését. 
 2. A suspender kiválóan alkalmas nyári esküvőkre. Feldobja a vőlegényöltöny inget, mégsem melegít, mint egy mellény, és a csokornyakkendőnek is ad egyfajta keretet. 
 3. A barna bőr hózentóger hozzáillő csizmával és karórával kombinálva vintage stílust kölcsönöz. 
 4. A sötétebb árnyalatú darabok sokoldalúan kihasználhatóak, a minimalista és monokróm mintájú pedig elegánsabb.  
 5. A trendi hipster életérzés visszahozza a gengszterfilmekből ismert csíkos hózentrógerben feszítő kultikus fenegyerekeket. És melyik férfi ne akarna szívdöglesztően sármos lenni?
  A filmvászonról sugárzó zsebre dugott kezű, szivarozós csibészséget és eleganciát ezekkel a sikkes trükkökkel Ön is hozhatja - szakáll, bajusz, smici sapka, fedora kalap, karakteres füstölő: szivar vagy pipa, és az elmaradhatatlan feltűrt ujjú ingből kivillanó (tetovált) karok.
 6. Casual szetthez fémkapcsos, X-hátrészes típus ajánlott, amiből a nagyon keskeny és a széles is egyaránt jó választás.
 7. Farmerra csiptetve nagyon laza hatást érhet el, inggel kiegészítve pedig igazán extravagáns lesz az összkép. 
 8. Polóval és rövidnadrággal is elég menő, a hölgyek ruhatárában is elfér egy ilyen vagány összeállítás egy divatos női hózentrógerrel. 

A nadrágtartó viselése tartást ad a férfinak, határozott és karakteres outfitje a hétköznapokban ugyanúgy nyerő lesz, mint alkalmi divatkiegészítőként hordva. Tegyen vele egy próbát Ön is, csak aztán győzze bezsebelni a bókokat!

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekességek Férfiaknak Tudástár
Az oldal tetejére