Barion Pixel
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

Itt tényleg ciki övet viselni - Pippa királyi esküvője

2017. 05. 25. 08:30:00
Itt tényleg ciki övet viselni - Pippa királyi esküvője

Jogos kérdés: Vajon miért nem viseltek övet a férfiak Katalin hercegné kishúga, Pippa világraszóló esküvőjén?

Egy világraszóló esemény hozta lázba a földkerekség lakóit, közülük is leginkább az angol birodalom népét. A sajtóorgánumok és természetesen a meghívott vendégek nagy örömére 2017. május 20.-án Katalin hercegné kishúga, Pippa Middleton férjhez ment, a milliárdos bankárhoz, James Matthews-hoz. Természetesen hetek óta erről a nagy eseményről lehetett hallani, ezért itt az ÖvBolt Blogjában is írunk róla egy gondolatsort, amiből tanulhat valamit Ön is.

Egy valódi gyöngyszem, amit érdemes olvasni

Magáról az esküvőről nem szeretnék említést tenni. Ezt már rengetek bulvár- és híroldal megtette. Több hete folyamatosan figyelemmel kísérik a banzájt és tudósítanak is róla lépésről-lépésre. Viszont találtam egy cikket a Bespoke Magazin oldalán, ami szöges ellentétben áll a bulvárlapok által közölt hírekkel és inspirálólag hatott rám ennek a cikknek a megírásában.

A szerző: Brainel Mehandi által, “James Matthews álomesküvője” címmel megjelent cikke iskolapélda, amit mindenkinek el kell olvasnia, akit kicsit is érdekel a divat és az öltözködés. A tartalom témája nem a hercegné hugicájának menyasszonyi ruhája, sem a horribilis, fényűző költségek, és nem is a hírhajhász mocskolódások. Csupán azt vette nagyító alá, amiről szinte mindenki elfelejtett említést tenni. Neves egyszerűséggel a vőlegényről, annak ruházatáról és az esküvőn előírt férfi dress code-ról. Izgalmas és felettébb “étvágygerjesztő” téma, ugyanis az esemény - arisztokratikus mivoltából adódóan, jócskán tartalmazott tradicionális, angolhoni vonásokat.

Morning Suit férfiaknak
Tradicionális Angol arisztokrata viselet - Morning Suit

Esküvői Dress Code: Morning Dress (Morning Suit)

Egy ilyen nagyszabású Angol nemesi esküvőn nem mindegy milyen öltözékben jelenünk meg, ha nincs feltüntetve a meghívónkon a dress code. Hiába vennénk fel a legjobb öltönyünket vagy bérelnénk egyet, valószínűleg vétenénk az etikett szabályai ellen. Az Angol hagyományok értelmében a 16 óra előtti eseményeken az úgynevezett “reggeli öltözet” az előírás. Ennek az ünnepi ruházatnak a nappal viselendő formálisabb változata a “Morning Dress” és kevésbé formálisabb, alkalmibb változata a “Morning Suit”. Mindkét opció elfogadott egy előkelő esküvőn, de a színösszeállításra vigyázni kell. - Csak óvatosan a feketével!

A brit monarchia fiai öv nélkül

Mivel hiányos a tudásom ebben a témában, ezért nem érzem úgy, hogy nekem kellene pontos leírást adnom, miből és hogyan is tevődik össze a “Morning Dress” vagy a nem sokban különböző “Morning Suit”. Inkább kitérnék arra a szösszenetre, ami ide, a blog témájához szorosan kapcsolódik. Mint a bejegyzés címéből sejteni lehetett, valami oknál fogva, egyetlen férfin sem volt öv a brit monarchia eme jeles esküvőjén. Furcsának tűnhet, mert azt gondolnánk, hogy egy elegáns megjelenést kívánó rendezvény, magában hordozza a kiegészítők egész repertoárját. - Ide értve az alkalmi övviselés szükségességét is. Hát nem így van! Semmi furcsaság sincs benne. A klasszikus öltözködés etikettjének szigorú szabálya jelen esetben egyenesen tiltja a nadrágszíj viselését.

"Ha nem királyi esküvőre készül, akkor ezt is olvassa el
Ilyen a lenyűgözően tökéletes esküvői öv vőlegények számára

Rendhagyó “reggeli dressz” esetén konkrétan meg van határozva, hogy milyen nadrágot szabad viselni egy férfinak. Az öltözet megkívánja a pontos méreteket, a színt és a formai kivitelezést. Mivel a régmúlt hagyományait ápolja ez a felsőbb társadalmi réteg, ezért az idő múlásával jóformán semmi sem változott a nadrágon. Korhűen, övtartó nélkül készül az urak alsóruházata.

Miért is? A 19. században még nem volt divat övet viselni, minden úriember szabóhoz járt. Méret alapján készítették el az akkori divatnak megfelelő textíliát. A szabómesterek, a tökéletesség kedvéért, egy szűkítő pántot építettek be a nadrág derekához, amivel éppen annyit lehetett állítani a derékbőségen, hogy hibátlan tartást biztosítson. Emellett előszeretettel viseltek a gentlemenek hózentrógert is, melyet gombokkal erősítettek a nadrághoz és aminek a pántját rejtve, a mellény alatt vezették el.

férfi nadrág szűkítő - Morning Suit
Morning Suit - öv nélküli nadrágszűkítés

megjegyzés: Véleményem szerint, azért sem lenne semmi értelme övet viselni a Morning Dress-hez, mert szabály, hogy a nadrág felső része (korca) a mellény alatt (fedésben) helyezkedjen el. Tehát, így az öv esztétikai funkciója elvész és mivel a felsőbb körökben, finoman szólva is ciki a félreszabott nadrág, ezért funkcionálisan sem lenne sok haszna.

Pippa és James vendégei valószínűleg tisztában voltak az illemmel és igyekeztek eleget tenni az öltözködési elvárásoknak. Habár voltak, akik rossz szájízzel vették tudomásul, hogy kétszer is át kell öltözniük. A jegyespár külön megkért mindenkit, hogy ne abban a ruhában jelenjen meg az esti fogadáson, mint amiben a nappali szertartáson volt. Ezt kérniük sem kellett volna, mert az etikett szabályai megkövetelik a ruhacserét.

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekességek Férfiaknak
Az oldal tetejére