A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

Kapszula gardrób a stresszmentes női öltözködésért

Kapszula gardrób a stresszmentes női öltözködésért

„Neked a divat mondja meg, hogy ki vagy?” Amióta a Fast Fashion üzletek ontják ránk az újabbnál újabb kollekciókat nehéz ellenállni a kísértésnek. Sőt még spórolás címszó alatt is a végtelenségig lehet fokozni a ruhavásárlást. „Leárazva vettem, annyira megérte. Óriási akciók vannak, nem hagyhattam ott. Kupon napokon végre megvehetem azt a táskát. Úgyis kellett már egy új darab.” Létezik olyan nő, akinek még nem hangzott el a szájából legalább egy ilyen mondat?

Szerintem kétféle típus van, az egyiknek a divat mondja meg, a másiknak saját stílusa van - ők jó eséllyel tudattalanul is kapszula gardróbból öltözködnek. A divat nagy mumus lehet, ha valaki magára nézve kötelező érvényűnek tartja az aktuális trendeket, és a folyamatos halmozástól azt reméli trendi és divatos lesz. Pedig az unalomig ismételt KISUGÁRZÁS! lenne a legfontosabb. Viselhet bármit, ha a belső nem ragyog. Ez az ördögi kör és a divatipar folyamatos nyomása azt eredményezi, hogy a nők gardróbja – aminek a 60 százalékát nem is hordják - összedől a ruhák súlyától. A tömött szekrények előtt állva mégis mázsás teher nyomja a hölgyek vállát, amit halk sóhaj kísér: nincs egy göncöm se…

Elég volt az impulzusvásárlásokból? Szeretne minden reggel stresszmentesen, gyorsan és örömmel öltözködni? Ha ruhásszekrényét a minimálisra korlátozná az áttekinthetőség, a kihasználhatóság és praktikusság jegyében, akkor itt az ideje, hogy megismerkedjen a kapszula szemlélettel. 

De mi az a kapszula gardrób? 

Nem a legújabb divathóbortról van szó, sőt! Az 1970-es években Susie Faux, egy londoni üzlet tulajdonosa alkalmazta először a kifejezést egy olyan szűkebb kollekcióra, amik nem mennek ki a divatból. A cél az volt, hogy ezek az egymással jól kombinálható holmik a szezonális darabokkal kiegészítve sokféleképpen variálhatóak legyenek.

Igazán ismertté Donna Karan, amerikai tervező 1985-ben kijött kollekciója tette, amely 7 tökéletesen párosítható praktikus darabból állt. Az egyszerű, de nagyszerű módszer a dolgozó nők számára születhetett meg. 

Hogyan fogjak hozzá?

 1. A kapszula gardrób összeállítása előtt gondolja át az öltözködési stílusát, a jelenlegi élethelyzetét. Tisztázza le magában azt a stílusirányt, amit szeretne magáról mutatni. Öltözködésünk gerincét valójában az önértékelés és az énkép adja, nem a rucik mennyisége. 
 2. A kapszula elmélet kevés ruha egymással jól variálható kombinálását jelenti. Mivel az a cél, hogy mindegyiket viselje, fontos, hogy szívesen hordja őket. 
 3. Szabály: egy kapszulában minden mindennel passzoljon! Csak a kedvenc holmik maradhatnak, hogy minden szettben önazonos lehessen!
 4. A kapszula gardrób egy olyan minimalista ruhatár, ami egymáshoz illő és kihasználható alapdarabokat tartalmaz. Ezért színben, anyagban és szabásban egymással harmonizáló ruhákat érdemes egy kapszulába összeválogatni. A legpraktikusabbak a neutrális, semleges színek (fekete, fehér, bézs, sötétkék), amiket fel lehet dobni egy-egy harsány árnyalattal.
  öltözködési tippek - kapszula gardrób
  Kapszula gardrób alapdarabok
 5. A módszer előnye egyeseknek hátrányt is jelenthet. Mivel szinte csak alapdarabokból állnak össze a kapszulák, így ritka a szélsőséges ruhanemű az összeállításokban.                                                     Ez az utolsó előtti. Figyeljen, ez tetszeni fog!
 6. A nagyjából 30-40 ruhadarabból (a fehérneműk kivételével) álló válogatásból végül egyszerűen és gyorsan (mivel minden mindennel passzol) állíthatja össze nap, mint nap az outfittjeit. A ruhatár méretében egyéni különbségek lehetnek. Ideálisnak akkor nevezhető, ha mindet viseljük, és nincs hiányérzetünk.
 7. A pénztárcától függően talán rá kell szánni egy-két évet, mire kikristályosodnak a kapszulák, de a végeredmény egy logikus, kiszámítható és átlátható gardrób lesz.

Évszakos kapszulák 

Az alapvető tavaszi-nyári és őszi-téli kapszulák összeállítása mellett – élethelyzettől függően – szükség lehet alkalmi, szabadidős, sport és munkahelyire is. A számuktól függően a ruhatár mérete is nagyobb, bár egyes alapdarabok több kapszulába is bekerülhetnek. Mégis elég kis létszámban gondolkodnunk, hiszen már 12 különböző holmiból is 60(!) féle kombinációt lehet összeállítani. 

kapszula gardrób - öltözködési ötletek
Kapszula gardrób munkába összeállítások

 

kapszula gardrób - öltözködési tippek nőknek
Kapszula gardrób nyári casual szettek

Színtípus szerinti kialakítás

Ön tudja melyik színtípusba tartozik? Bőre tónusa, haja és szeme színe alapján tavasz, nyár, ősz és tél színrendszereket különböztetünk meg. Ha sikerült besorolnia magát, akkor azzal is tisztában lesz milyen árnyalatok állnak Önnek jól. Így az alapdarabok kiválasztásakor nem lőhet mellé.

kapszula gardrób színtípus szerint

 • Ősz: meleg, sötét, tompa
 • Tél: hideg, sötét, élénk
 • Tavasz: meleg, világos, élénk 
 • Nyár: hideg, világos, tompa

színtípus ötletek

De mit jelent ez Önnek a hétköznapokon?

A ruhatár minimalizálás előnyei 

 • Rengeteg időt spórol vele.
 • Megszűnik a ’mit vegyek fel?’ stresszfaktor.
 • Nincs túlköltekezés.
 • Több szabad hellyel gazdálkodhat.
 • Kiszámítható, tervezhető mindennapok.
 • (Környezet)tudatosság.

Kinek nem való a minimalista öltözködés?

Annak, aki

 • többféle stílust váltogat,
 • szereti a feltűnő, egyedi darabokat, amivel kitűnhet a tömegből,
 • szeret kísérletezni, játszani a színekkel.
Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekességek Nőknek
Az oldal tetejére