Barion Pixel
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

Karcsúsító öltözködési bűvésztrükkök nőknek - interjú MomStyle szín-és stílustanácsadóval

Karcsúsító öltözködési bűvésztrükkök nőknek - interjú MomStyle szín-és stílustanácsadóval

Vajon mit tehet nőként, ha S-ről XL-re nő a mérete - például várandósság alatt, vagy betegség miatt? A szín-és stílustanácsadó varázspálcájával, no meg egy előnyös ruhával kilókat varázsolhat le magáról. Kíváncsi rá melyek azok az univerzális darabok, amelyekben a legjobb formáját hozhatja? Vessen be bűvésztrükköket az öltözködésébe egy övvel is - a szakértő tanácsai alapján. Stílusmágiáról beszélgetek Kunics Édával, a MomStyle alapítójával. 

A vele készült interjút itt olvashatja.

ÖvBolt: Szia Éda, egy online interjúra kértelek fel, de ha beültünk volna a kedvenc kávézódba, mit rendeltél volna magadnak?

Kunics Éda: Ezzel mindenkinek csalódást szoktam okozni, mert csak szénsavmentes ásványvizet szoktam rendelni. Van egy speciális érzékenységem, hisztamin intoleráns vagyok. Ezért semmilyen szénsavas, koffeines, dzsúzos italt nem tudok inni, úgyhogy marad a víz. De még tea se. Egy-két gyógytea van, amit meg tudok inni, de azt is csak ritkán. Sajnos, pedig én iszonyú nagy kávézós voltam, de most már több mint egy éve nem iszom semmi ilyesmit. 

ÖB: Ezt sajnálattal hallom, pedig egy habos kávét szívesen megittam volna veled.

KÉ: Én is. Nagyon irigykedem mindenkire, de főleg a koffein nagyon oda tud tenni ezeknek a tüneteknek. Ha nagyon ritkán, amikor nagyon megkívánom a kávét, akkor speciális koffeinmentes kávét iszom magtejjel, általában kókusztejjel. Úgyhogy elengedtem ezt a kérdést. 

MomStyle - szín-és stílustanácsadó

ÖB: Akkor térjünk is át a mai témánkra. Hogyan és mikor kerültél először kapcsolatba a szín-és stílustanácsadással?

KÉ: 2015-ben született meg az első gyerekem, és utána 2016-ban kerültem a szín-és stílustanácsadással kapcsolatba, ugyanis mindkét várandósságom során 26 kilót híztam. Azért ez egy komoly változás. Amikor az ügyfeleimnek arról beszélek, hogy én igazán megértem, hogy milyen, amikor a testünk megváltozik, akkor ennek abszolút van alapja, hiszen S-ről egészen L-XL- re nőtt a méretem. Úgyhogy nekem is probléma volt, hogy mit kezdjek a megváltozott testemmel, ezért felkerestem egy szín-és stílustanácsadót.

ÖB: Minek hatására fogalmazódott meg benned, hogy szín-és stílustanácsadással szeretnél foglalkozni?

A szín-és stílustanácsadó segített nekem abban, hogy a színekkel milyen hatalmas változásokat lehet elérni, illetve hogy milyen fazonokat válasszak a megváltozott alakomra. Ekkortájt 2016-ban is még kb 10 kiló volt rajtam. Úgyhogy ez az élmény indított el ezen a szép pályán. Azt éreztem, hogy annyira sokat lendített rajtam a tanácsadás, hogy én is szeretnék másoknak ezzel segíteni, más anyukáknak, akiknek szintén megváltozott a teste, megváltozott az önmagukkal való viszony, elveszett az önbizalmuk.

Szín-és stílustanácsadó

ÖB: Mikor indítottad el a vállalkozásodat, a MomStyle-t?

2017-ben először stylist tanulmányokat kezdtem folytatni, és egy fél évvel később a szín-és stílustanácsadó képzést is elvégeztem. Ekkor már elkezdtem a gyakorlást, majd 2018-ban egy külföldi képzésen is részt vettem, és azóta is folyamatosan képzem magam. A vállalkozás első két évében volt egy társam, akivel a tanácsadó képzésen ismerkedtem meg, és nagyon jó barátok lettünk. Először a marketing területen segített, majd 2019 márciusában kezdtük el a közös munkát a közösségi média felületeken is. Bár azóta elváltak útjaink, de tartjuk a kapcsolatot, mind szakmailag, mind barátilag. 

ÖB: Milyen módszerrel dolgozol? Hogyan segítesz megtalálni az ügyfeleidnek a saját stílusukat a tanácsadáson?

KÉ: Egy külföldön tanult módszer alapján a személyiség alapján foglalkozom az ügyfeleimmel, ami négy személyiségtípuson alapszik. Ezek a különböző személyiségtípusok különbözőképpen viselik a színeket is, máshogy hatnak rájuk, és tapasztalataim szerint a színek és stílus tekintetében sem elválasztható a személyiségünk a színtípusunktól. A tanácsadásaim során úgy próbálom segíteni az ügyfeleimet, hogy figyelembe veszem mi az, ami az élethelyzetükbe beilleszthető a különböző stílus elemekből. A hozzám fordulók főleg a praktikusságot, a gyorsaságot, a komfortot keresik.  

ÖB: Hogy derül ki, hogy ki melyik személyiségtípusba tartozik?

KÉ: Erre van egy speciális, egyénileg kidolgozott szín-és személyiségpszichológiai teszt, ami segít nekem, hogy jobban megismerjem őket, és ők is saját magukat.

Szín-és személyiségpszichológiai teszt

ÖB: Milyen szolgáltatásokat nyújtasz, és helyileg hol?

KÉ: A szolgáltatásaim közé tartozik a színtanácsadás, a kombinált szín-és stílustanácsadás, ez szokott egyébként a legtöbbször megtetszeni az ügyfeleknek. Ilyenkor egyben látja azt, hogy milyen szín, milyen fazon áll neki jól. Vállalok gardróbrendezéseket, közös vásárlást, illetve van egy VIP Mom szolgáltatásom, ami konzultációkat is magába foglal, illetve online vásárlás is. Továbbá van még olyan a tanácsadás után segítő szolgáltatásom, mint például a különböző csomagokban elérhető stílusőr, amikor tudnak tőlem kérdezni. Ott abban tudok segíteni, hogy online keresek színben és fazonban megfelelő ruhákat. Illetve van egy új szolgáltatás, a color control. Ez egy 1 órás konzultáció, ahol a később felmerülő kérdéseket tudjuk átbeszélni színek kapcsán (ruha, smink, ékszer).

Helyileg Dunakeszin van a saját stúdióm, és Budapesten is tartok tanácsadásokat egy 13. kerületi ruhaszalonban.

ÖB: Online tanácsadásra be lehet hozzád jelentkezni?

Onlinera hozzám nem, de Kata, akivel együtt kezdtük a MomStyle-t, ő vállal online színtanácsadást is, amit külföldi képzésen tanult. Én csak személyes tanácsadást vállalok, szeretem, ha személyes kontaktus van az ügyfeleimmel, és számukra is fontos a későbbiek szempontjából, hogy lássák hogyan változik meg az arcuk a különböző színek hatására. 

Színtanácsadás színkendőkkel

ÖB: Kiknek ajánlod a Momstyle szín-és stílustanácsadást? És mit üzennél a hezitálóknak?

KÉ: Minden nőnek ajánlom, kortól teljesen függetlenül, hogy megismerjék azokat a színeket, amik igazán jól állnak nekik, megismerjék a testalkatukat, azokat a fazonokat, amikkel tényleg kilókat lehet mondjuk csalni. Ajánlom azoknak, akik szeretnének megújulni, tudatosan vásárolni, önbizalomra, önismeretre szert tenni. Azt szoktam mondani, hogy a külsőn való munkálkodás is segít abban, hogy a belsőnkön tovább tudjunk dolgozni. Az első benyomást sajnos a külsőnk alapján teszik meg, és ez soha nem megváltoztatható. Ha harmóniában van a külsőnk, akkor sokkal könnyebben tudnak hozzánk kapcsolódni az emberek. 

ÖB: Az univerzális ruhadarabokat azért szeretjük, mert sokoldalúan kihasználhatóak. Szerinted melyek azok az alapdarabok, amelyeket testalkattól függetlenül minden nőnek érdemes beszerezni a gardróbjába?

KÉ: Az univerzális darabokat minden tanácsadásomon meg szoktam mutatni, a budapesti ruhaszalonban - ahol tanácsadásokat tartok - pedig fel is lehet próbálni. Ezek az A-vonalú ruha fazonok, az ingruhák, a csavart és az átlapolt ruhák. Ezeknél is nagyon fontos - és az már testalkat függő - hogy meddig ér a ruha ujja, vagy milyen hosszan ér le a szoknya rész. De általában ezek a ruhafazonok jól szoktak működni mindenkinek. 

ÖB: Hogyan lehet a nyári és őszi ruhatárat kreatívan variálni az univerzális darabok felhasználásával? 

KÉ: Egyrészt egy kis fűszert lehet bele csempészni a színekkel. Hiszen sokszor meg szokott történi, hogy ahogy  rosszabbra fordul az idő, az öltözködésünk is sötétedik. De ha a színtípusunknak megfelelő színeket bevetjük - nem feltétlenül kell nagyon drámai színekre gondolni, vagy túl élénkekre -, akkor ezzel üdíthetjük a megjelenésünket. A kiegészítőkkel is nagyon jól lehet újragondolni egy-egy szettet. Rétegekkel szintén át lehet vinni egy-egy ruhadarabot a nyárból az őszbe, és később a télbe. Nyári ruhákat nyugodtan lehet ősszel, télen is hordani. Egy jó hosszú ujjú felsővel, garbóval például a különböző nyári ruhákat lehet ősziesíteni, és a különböző kiegészítőkkel játszani, és azzal színesíteni az outfitünket.

ÖB: Milyen örökzöld kiegészítőket ajánlanál ezekhez a ruhákhoz? 

KÉ: Természetesen az öveket, én óriás öv fan vagyok, és azt mindig ki is szoktam hangsúlyozni, hogy az övekkel milyen szuper újragondolásokat lehet alkotni vagy karcsúsítani az alakunkon. Hiszen sokaknak az a célja, hogy vékonyabbnak tűnjön, illetve, ha valaki vékony, akkor lehet az a cél, hogy nőiesítsünk az alakján. Szeretem nagyon a vékony öveket, amik szinte minden alkattípusnak jól állnak, főleg a legkeskenyebb ponton, a derékon. A vastagabb övek esetében testalkati kérdés, hogy milyen szélességű övek kinek állnak jól. A hosszú törzsű, homokóra testalkatú hölgyeknek igazán jók ezek a statement övek - főleg deréktájon. Egybeszabott ruhákra, bővebb ruhákra is szoktam ajánlani. De nadrág bújtatóba is, ha valaki szereti a felső, alsó megoldásokat. Jól lehet kombinálni, kabátra is vagy blézerre is tehetünk különböző öveket, és azáltal egy slankító hatást elérni vagy változtatni a outfit stílusán.

ÖB: A kiegészítők színeiben mennyire passzoljanak egymáshoz? A táska, az öv és a cipő egyszínű legyen? 

KÉ: Ez már nem “követelmény”,  és ebből szeretném is kimozdítani a hölgyeket. Ettől függetlenül van aki szereti, ha például az öv harmonizál a cipővel, de már nem kell, hogy még a táskájával, meg az ékszerrel is pontosan passzoljon. Sokszor látom azt, hogy sokan ragaszkodnak ahhoz hogy minden mindennel match-eljen, és szerintem ettől erőltetett lesz az összhatás. Egy kis játékosságot érdemes azért mindig belevinni. Én azt szoktam mondani, ha két kiegészítő passzol, az bőven elég. De inkább összahatásában érdemes a harmóniát keresni. Ettől függetlenül a különböző színtípusoknak vannak semleges színeik, és ezeket szoktam javasolni, hogyha univerzális darabokat keresnek, például övben.

ÖB: Mondanál erre példákat?

KÉ: A hideg színtípusoknak (Nyár, Tél) az ezüst, a sötétkék, navy árnyalatok. Ha valaki világos típus, akkor is nyugodtan viselhet fekete kiegészítőket. Választhat fekete övet, fekete cipővel. Összhatásában nyilván jobb, ha a világos színek dominálnak rajta, de nincsenek szigorú szabályok ezzel kapcsolatban sem. A meleg színtípus (Ősz, Tavasz) az aranyló, bronzos, barna változatokat is nagyon jól ki tudja használni. Bár hideg típusként én nagyon szeretem a barna és arany kiegészítőket is.

Személyre szabott szín-és stílustanácsadás testalkatelemzéssel

ÖB: A te posztjaidból tanultam az is, hogy az arctól távol eső kiegészítők színe eltérhet a színtípusunktól. A másik kardniális kérdésre áttérve: hogyan tűnhetünk vékonyabbnak? Szerencsére okos öltözködési trükkökkel kilókat is csalhatunk. Milyen fazonok és minták segítenek a karcsúsításban?

KÉ: A mintákkal nagyon jól lehet nyújtani az alakot. Például csíkokkal, itt a függőleges csíkozásra gondolok. A lefelé vagy sréhen haladó mintákkal, továbbá a geometrikus formák jobban szoktak működni, például a lefelé mutató háromszög, trapéz, rombusz, mint a kör alakúak, amik sokkal jobban erősítik a testalkatot. Nyilván nem az apró pöttyökről beszélünk, tű pöttyökről, hanem valóban kerekded és nagy mintákról. 

Jól jöhetnek még az aszimmetrikus formák, az övvel való alakformálás, az optikai karcsúsítás, ami kontraszt mintákkal, illetve tónus mintákkal dolgozik, például, fekete-fehér. Bár ez kevés színtípusnak, főleg csak a Teleknek áll igazán jól, de a sötét-világos kontraszt minták szintén tudnak segíteni a slankításban. 

Én mindig azt javaslom, hogy azokat a testrészeinket emeljük ki, amiket szeretünk, és amik előnyösek rajtunk. Ha nyújtani szeretnénk, akkor a V-nyakkivágást is érdemes alkalmazni. A rétegezés is jól működik, ha valakinek kevésbé látszódik a derékrésze, akkor rövidebb kabát megoldásokkal szoktunk segíteni, hogy “derekat kreáljunk”. Alakformáló fehérneműkkel lehet nagyon jól játszani. De nem azokra gondolok, amik a szuszt is kiszorítják, hanem léteznek light shaping fehérneműk, amiket én is hordok kicsit testhezállóbb vagy lágyabb esésű ruhákhoz. Egyébként a lágy esésű is sokkal jobb választás, ha karcsúsítani szeretnénk, mint a nagyon feszülős vagy túl bő darabok. Ezeket utóbbit érdemes elkerülni. 

ÖB: A farmer fazonok közül van olyan, ami a legtöbb nőnek előnyös?

KÉ: A farmer nagyon testalkat függő, de a slim-et szoktam javasolni, ami nem skinny, és nem egyenes fazon. Amik térdnél nem annyira feszesek, azok tudnak univerzális módon működni. De ez sokban függ attól, hogy milyen alkatról, milyen méretű hölgyről van szó. Ha nem farmerről beszélünk, akkor általánosságban a ceruza szabású, chino fazonú nadrágok is előnyösek bármilyen alkaton. 

ÖB: Elérkeztünk az utolsó kérdéshez. Az idei, 2023-as nyári/őszi trendekről mit üzennél az Olvasóknak?

KÉ: Ami örök, és nyáron nagy divat volt, az a csíkos. Nem kell félni a keresztben csíkos dolgoktól sem. Nyilván ez is tud erősíteni, ezért a hosszanti csíkokat szoktam ajánlani. Viszont, ha keresztben csíkosat választunk, akkor arra érdemes odafigyelni, hogy ezek a csíkok minél kisebb léptékűek legyenek, ne túl vastagok, mert azok bizony már erősítenek. A fodros megoldások is nagyon divatosak voltak nyáron, a farmer pedig abszolút mindig örök marad. Színekben a magenta, bézs, púder, pasztell és a kék az idei nyári trend színek. Ezek most megváltoznak, mert ősszel már a piros lesz a trend szín. Ez a drámaibb szín az élénkebb színtípusoknak igazán jó, de bárki bármilyen pirosat bele tud csempészni az öltözködésébe, és itt lehet megintcsak a kiegészítőkre gondolni. 

Őszi trend lesz a maxi A-vonalú szoknya, a különböző szőrös kiegészítők, pihe-puha táskák, a kapucnis cuccok, a bőr holmik, a sálak. Az övek mellett mindig szoktam mondani, hogy ékszerekkel, sállal, cipővel lehet az öltözködést nagyon jól színesíteni. A színes harisnyák is előkerülhetnek. Az irha és a fehér ing divat lesz, ugye itt is mindenkinek megvan a saját színtípusának megfelelő színe. Egy jó fehér inget mindenképpen érdemes a szekrényünkben tartani, mint alapdarabot. 

ÖB: A ropogós fehér ing, ami lehet elefántcsont szín, bézs…

KÉ: Igen, törtfehér, opálos, hófehér, vagy krémfehér. 

ÖB: Nem kell elkeserednünk tehát a gyorsan elepülő nyár miatt, mert az ősz is nagyon izgalmasnak ígérkezik a divat trendeket tekintve. A MomStyle alapítójával, Kunics Édával beszélgettem. Köszönöm szépen, hogy leültél velem egy finom pohár vízre, és egy jó beszélgetésre!

KÉ: Én is köszönöm a felkérést!

 

 

Az oldal tetejére