Barion Pixel
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

Milyen kerékpáros övtáskát válasszak? - Kisokos bringásoknak

Milyen kerékpáros övtáskát válasszak? - Kisokos bringásoknak

Kétkeréken egész évben? Vagy csak a szezonban? Felpakolás, lepakolás, kipakolás, bepakolás - hátamon a házam. A hátamon vagy a bringámon? Mibe pakoljon, ha csak gurulna pár kilométert, vagy egynapi cuccal menne munkába? Mivel induljon biciklis kirándulásra és mountain bike túrára? Kerékpáros övtáska vagy biciklis hátizsák? Itt jön a pro és kontra!

A biciklizés olcsó, egészséges és nem akadály a dugó sem. Van, akinek a kerékpáros szezon 365 napból áll, mások tavasztól őszig tekernek. Sokan munkába is kétkeréken járnak vagy a hétvégi kerékpártúrán tapossák ki magukból a fáradt gőzt.

A következő sorokért a profiktól előre is elnézést, de a kezdők kedvéért teszünk egy pici kitérőt a bringa típusok irányába – csak felzárkóztatásképp.

Kerékpár fajták – hegyen, völgyön át mivel guruljak?

Trekking

Klasszikus túrakerékpár, ami a terep és az utcai bicajok között helyezkedik el. Sportos, de kényelmes, ezért aszfalton és erdei ösvényen, földúton is megállja a helyét. Elsősorban hosszabb kirándulásra, túrázásra való, de városi kerékpározásra is alkalmas.

Cross country CC

A túrakerékpár lecsupaszított, sportos változata. Vegyes terepen, kifejezetten sportolásra és hegyikerékpár versenyzésre alkalmas, ahol lényeges szempont a minél kisebb tömeg.

MTB

Azaz a mountain bike. Úttalan utakra, hegyes terepre, földutakra, ösvényekre való. Emelkedőre stabilan „mászik”, meredek lejtőn megbízhatóan ereszkedik. Biztonsági okokból emiatt a váza alacsony. A kormányra szerelt váltókar, az első és hátsó teleszkóp, valamint a tárcsafék kialakulása szorosan összeköthető az MTB-val.

Down-Hill

A downhill olyan extrém hegyi kerékpározás, ahol ugratókkal, kövekkel teli extrém meredek lejtős pályán kell hegyről lefelé nagyon gyorsan bringázni. A fokozott sebesség és balesetveszély miatt a DH kerékpárosok motoros bukósisakot, kar-lábvédőt és gerincvédő viselnek. 

Országúti

Sportolásra tervezett legkönnyebb és leggyorsabb típus. Országúti versenyzésre, kerékpározásra javasolt. Az országútisok világhírű versenysorozata a Tour de France.

A gyorstalpalón túl vagyunk, térjünk is a lényegre!

Városi kerékpározás – mibe pakoljak?

Szerencsére egyre többen választják a kerékpárt a munkába járáshoz is. Emiatt ugyan kicsit korábban kell elindulni, de cserébe friss oxigénnel és energiával telve gurulhat be a munkahelyére – és még parkolót sem kell keresgélni a reggeli tumultusban. A kényelmes tekeréshez nem kell más, csak egy ideális kerékpáros övtáska.

Miért válasszak övtáskát kerékpározáshoz?

Főleg azért, mert szabadon lehet benne mozogni és minden fontos holmi kéznél van. A biciklis hátizsákot hajlamosak vagyunk dugiglpakolni, de egy övtáska kerékpározáshoz valóban praktikus, mert tényleg csak az fér bele, ami elengedhetetlen egy városnéző kerózáshoz vagy rövid bicózáshoz. 

Övtáska városi kerékpározáshoz

Szempontok – bringás szemmel:

Vízállóság

A táska vízlepergető anyagáért minden évszakban hálásak lehetünk. Nagy kár lenne egy beázott okostelóért a zuhogó esőben.

Legyen könnyű

Nemcsak sportolóknál fontos szempont, de a hétköznapi kerékpáros hősöknek is kijár ez a „luxus”. A pehelysúlyú deréktáska komfortos és nem húzza a derekat.

Láthatóság

Hajnalban, szürkületkor vagy rossz látási viszonyok között a fényvisszaverővel ellátott táskával nagyobb biztonságban érezheti magát az utakon.

Megfelelő űrtartalom

Attól függően, hogy milyen jellegű szabadidős tevékenységet végez, többféle méretű kistáska közül választhat. Városnézésre vagy edzéshez megfelelő lehet egy kisebb kapacitású. Egy munkanapra azonban a nagyobb, többzsebes, akár 5 literes űrtartalmú tatyóba is pakolhatja szendvicsebédjét, esőkabátját és a személyes dolgait.

Hova fér el még több csomag?

Ha a komplett ebédjét és a tabletet is szeretné magával vinni az irodába, akkor jöhet a kerékpáros hátizsák. De ha nem akar izzadt háttal megérkezni, akkor jobban jár egy nagyméretű nyeregtáskával, ami tényleg sok cuccot elnyel. Adapterrel rögzíthető és egy mozdulattal lekapcsolható a nyeregcsőről. Egyes típusok praktikusan kerékpáros válltáskaként is használhatóak.

Lássuk mi nem hiányozhat a kerékpár túratáskából?

Túrakerékpározás és trekking felszerelés

Természetesen a kerékpárjavító szett! Rövid kirándulásra se induljon el defektjavító felszerelés nélkül. A legfeljebb 1 literes nyeregtáskába pont befér egy-két pótbelső, két gumileszedő, a marokszerszám és a pumpa. A klasszikus vázháromszögbe szerelt váztáskák szintén ezt a célt szolgálják. Ebben csak egy-két fontos holmit vihet magával, így rövidebb utakra érdemes használni.

Elterjedt még a váz felső csövére rögzített váztáska túrázós típusa, ami átlátszó, érintőképernyős telefontokkal van felszerelve a navigáció egyszerű kezeléséhez vagy zenehallgatáshoz.

Apróságok bepakolva. Most jöhet a többi holmi túrakerékpározáshoz!

Biciklis hátizsák vagy övtáska?

Az övtatyó legnagyobb előnye a kerékpáros hátizsákkal szemben, hogy szabadon hagyja a hátat és megkönnyíti a felsőtest mozgását. Ez pedig legalább annyira lényeges szempont egy könnyebb trekking túrán, mint aktív hegyi kerékpározáskor. A legjobb hátitáska is a nap végére mázsás súlyként nehezedhet a hátára, a vállakat kényelmetlenül húzva. Ellenben egy megfelelő anatómia kialakítással rendelkező övtáska kerékpározáshoz is ideális, mert kényelmesen fekszik fel a derékra, a terhet optimálisan elosztva.

A nagyméretű (5-8 l-es) kerékpáros túratáskában tényleg meglepően sok holmi fér el, így egy napra elegendő vizet, élelmet és esőkabátot is rendszerezhet benne. A kerékpáros hátizsákok 8-15 liter közötti űrtartalmat kínálnak, ami elegendő egynapi tekeréshez való felszereléshez. De mi van, ha hosszabb útra indul?

Többnapos túrákon a kormánytáskába pakolhatja azokat a dolgokat, amiket gyakran elő kell venni menetközben. A csomagtartóra szerelhető többrészes, giganagy (10-20-50-100 literes) túrtáskával pedig hetekre is felmálházhatja a gépet.

Hegyi kerékpározás

Hegyi bringázáskor döntse el mit akar a MTB táskába pakolni, és mit lehet a montihoz rögzíteni. Tipp: minél kevesebb cucc van az övtatyóban, annál kényelmesebb. Mit vigyen tehát magával?

Mi kerüljön a MTB táskába?

MTB felszerelése legyen minimális, átgondolt és praktikus, ezért a marokszerszám, a pótbelső, az energiaszeletek és az esőkabát se hiányozzon, hiszen a hegyekben gyakrabban elázhat. Mobilját se felejtse otthon, mert életmentő lehet! A hidratálásról gondoskodhat vázra szerelt kulacstartóval vagy ivózsákos övtáskával. Hosszú túrákra vagy forróságban víztartályos hátizsákban (camelback) is vihet magával elegendő vizet, ha útközben nem tudja újra tölteni a készleteit.

Kerékpáros övtáska hegyi túrázáshoz

A kisebb méretű, 1-2 literes azoknak ajánlott, akik az apróságokat, energiazseléket szeretnék egy helyen tudni. Vizet pedig kulacsban visznek magukkal a bringán. Az ennél nagyobb kerékpáros deréktáskákban már van elegendő hely a streamernek is, melynek ivócsövéből menetközben is lehet kortyolni. Ezzel szemben a kulacshoz le kell nyúlni egy kézzel, ami nem veszélytelen hegymenetben.

A telefonra visszatérve, sokszor jól jön, persze ha nem törik ripityára. Ezért érdemes párnázott, mobiltartós belső rekeszben tárolni, ami eséskor is megvédi a készüléket. A sokzsebes és tárolórekeszes kialakítás ugyancsak előnyös, mert átláthatóan pakolható és könnyen hozzáférhető. Praktikus továbbá, ha oldalsó kompressziós hevederekkel állítható a deréktáska mérete, attól függően, hogy mennyire van kihasználva a teljes kapacitása.

MTB felszerelés hegyi kerékpározáshoz

Azért, hogy a táska ne csúszkáljon a derekán és stabilan illeszkedjen, elengedhetetlen a szoros rögzítés, amihez a szélesebb oldalpántok is hozzájárulnak. Több fazon is létezik, vannak hosszúkás, téglalap, ovális, sőt négyzet alakú csípőtasik is. Ezért érdemes többfélét is felpróbálni, mert testalkattól függően mindenkinek más lesz a megfelelő. A stabil rögzítés azonban a szellőzés rovására mehet. Ezért további fontos szempont a jó nedvszívás és a gyors száradás – annyira, hogy a rövid pihenőre lecsatolt derékrész a napsütésben hamar száradjon.

Az MTB táska az erdei, hegyi terep adottságai és a gyakori esések miatt igencsak próbára van téve, de a ripstop, szakadásmentes szövet jóval megnövelheti az élettartamát. A csapadékos, nedves közegben pedig kifejezetten fontos a vízlepergető vagy vízálló anyag is.

Hidratálás ivózsákkal

A streamer olyankor hasznos, amikor több folyadékot szeretne magával vinni, vagy a kulacs mellé bebiztosítaná magát. Az ivózsák formatervezett kialakítása az övtáska belső méretéhez készül. Oldalsó szárnyai optimálisan kitöltik a rendelkezésre álló helyet, amiben akár 1,5 liter folyadékot is szállíthat. Az ivócső vége kupakkal vagy retesszel záródik, legegyszerűbb a foggal összenyomható, lágy műanyagból készült szelep. Az előbbi kettő a szivárgás miatt megbízhatóbb, de mivel a kupak fel-le tekerése kétkezes, ezért nyitva hagyhatja, és biciklizés közben is ihat belőle. A kormányt sem kell elengedni lejtmenetben, hiszen az ivócső csutorára ráharapva magától megindul a folyadék.

Az ivótasak tömlőjének rögzítésére tömlőcsipeszt vagy mágneses rendszert használnak. Ez utóbbi kissé gyengébb, de egy mozdulattal lecsatolható útközben is, így le sem kell vennie a szemét az útról. Bár a csipesz kioldása valamivel több energiába telik, de a cső biztos nem fog kiesni a helyéről egy ugratónál sem.

Kulacstartó övtáska – extrém terepre is

A kulacstartóval ellátott deréktáska előnye, hogy a flakontartó zsebből menetközben is könnyen kiemelhető a palack. Külön jó, ha kulacsrögzítő gumival is el van látva, így biztosan nem fogja elhagyni útközben. Sőt a kompressziós hevederrel rögzített palackok még a downhill ugratókon sem maradnak hátra.

Kulacstartós övtáska kerékpározáshoz

Végezetül..

A kerékpáros övtáskában egy napra elegendő kerékpáros felszerelést tudhat magánál, így praktikus útitárs túra-, és hegyi kerékpározáshoz, rövid és közepes távokra is. A megfelelő anatómia kialakítás az optimális tehereloszlást és a kényelmet garantálja. Így a saját igényeihez és testalkatához illő hasitasival gondtalanul szelheti a kilométereket hegyen-völgyön át.

Tartalomhoz tartozó címkék: Tippek Útmutató
Az oldal tetejére