A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.
Termékek Menü

Nemzetközi Férfinap - Ön tudja mikor van és miért kell megünnepelni 2019-ben is?

Nemzetközi férfinap mikor van? november 19.

"Ül az ember egy szobában egy széken, az ajtó bezárva. De ha belép egy Nő, az ember megszűnik csak embernek lenni, és azonnal Férfi lesz. És éppen annyira lesz Férfi, mint amennyire Nő volt az, aki belépett." 

Karinthy Frigyes  

A nagybetűs Nő és Férfi, a két nem, amely egymás nélkül mit sem ér, egymáshoz viszonyítva létezhet csak. Az év adott napjain ünnepeljük a nőket, az anyákat, az apákat és a férfinap az urakat. Elsőre mindenki kapásból rávágja: március 8-a a nemzetköz nőnap, amikor a virág és a csoki elmaradhatatlan a hölgyeknek. Hogy pontosan miről szól, talán már nem annyira világos mindenki számára. Csak dióhéjban összefoglalva: a nők iránti tisztelet és megbecsülés napja ez, amikor a gyengébbik nem egyenlő jogokért és lehetőségekért vívott évszázados küzdelmére emlékezünk 1917 óta szerte a világban. 

És a férfiak napjáról mit tudunk? Itt már több a bizonytalanság bármelyik nemet kérdeznénk is. Biztos sokan úgy tudják, hogy Magyarországon Ivó és Milán napján tartjuk, május 19-én, ha már ”Ivó napja”, ugye milyen találó? Vagy humoros? Talán inkább komolytalan. Az igazság azonban az, hogy a nemzetközi ünnep pontosan hat hónappal később van, novemberben.

Férfiak napja immáron két évtizede

Kereken 20 évvel ezelőtt hirdették meg az elsőt 1999. november 19-én Trinidad és Tobagóban az ENSZ támogatásával. Az urak üdvözölték a kezdeményezést szerte a világban. Hazánkban 10 éve, 2009 óta ünnepeljük az erősebbik nemet ezen a napon. 

A világnap a nemek közti egyenlőségen túl a fiúk és férfiak testi és lelki egészségére is felhívja a figyelmet, elítéli hátrányos megkülönböztetésüket, és nem utolsósorban hangsúlyozza nélkülözhetetlen szerepüket a család és a tágabb értelemben vett közösség életében. A nőkkel való kapcsolatok fejlesztése és támogatása mellett a pozitív férfi példakép felmutatásának fontossága is kiemelt. E célok meghatározásán túl az alkalom lehetőséget teremt arra, hogy elismerjék az érdemeiket és ünnepeljék őket a világ öt kontinensén.

Mikor van Férfinap?

2021. november 19. - péntek
2020. november 19. - csütörtök

2019. november 19. - kedd

2018. november 19. - hétfő
2017. vasárnap
2016. szombat

Ünnep, de hogyan?

Sokféleképpen köszöntik ilyenkor az urakat, úgy a médiában, mint tematikus rendezvények, felvonulások és kiállítások formájában. Hogy milyen tartalommal vannak ezek a programok és köszöntők megtöltve az már más kérdés. Agyon kell-e ajnározni, az egekbe magasztalni a teremtés koronáit, szép szavakkal, üres gondolatokkal simogatni az egójukat, térdre borulni a teljesítményeik előtt? Tényleg ezt érdemlik, és erre vágynak?! 

Szerintünk nem! A felszínességen túl vizsgálódjunk tovább, töltsük meg ezt az ünnepet mélyen átélt valódi tartalommal, hiszen egy sokkal elemibb és nyilvánvalóbb tényt ismerünk el ezen a napon: a puszta létezésüket. Hogy vannak és jelen vannak, oly sok területén az életünknek, mint házastárs, családfő, apa, nagyapa, barát, munkatárs, és közülük remélhetőleg minél többen, mint pozitív példakép. És itt időzzünk is el egy pillanatra, hiszen valódi férfiakra nagyobb szükségünk van, mint eddig valaha. 

Mitől férfi a férfi?

De vajon az Y-kromoszóma a tulajdonosából automatikusan generálja? Biológiai értelemben abszolút, a létük azonban ennél sokkal több és összetettebb, elköteleződés és felelősségvállalás kéz a kézben. Az igazi férfi kívül-belül rendben van, az emberi lét jó és rossz érzéseit is egyaránt vállalja, szembe néz vele, miközben belső békéjéből táplálkozik, tudatosan él.  Mára már alaptézis lett, hogy a modern férfi értelmi és érzelmi intelligenciával rendelkezzen. 

Család vs. munka

A családi életre vetítve az erősebbik nem elhomályosult, elfeledett értékeit kell újraéleszteni a párkapcsolatok, házasságok megtartása érdekében, a családokban, ahol ideális esetben egyenrangú félként működik a nővel.

Az eltávolodás az iparosodással kezdődött, ami beszippantotta őket a klasszikus értelemben vett munkahelyekre, családfenntartóként a pénzkeresés lett a feladatuk. Ez hatalmas tévedés, hiszen egy család működtetése két ember feladata, a nőé, az anyáé és a férfié, az apáé. Ugyanakkor a nőknek is munkát kell vállalniuk a megélhetés érdekében, az ellenkező neműek azonban hiányoznak a családok életéből, értékeiket és mintáikat hiányosan tudják átadni gyermekeinek. 

Jelenleg a két nem között óriási a feszültség és a frusztráció, amely a párkapcsolatokra is rányomja a bélyegét. A kapcsolatok és a házasságok nagyon törékenyek, minden második válással végződik, a családok szétesőben, rengeteg az egyszülős család, ahol lehetetlen pótolni a hiányzó szülő mintáit. A válások 73 %-át a nők kezdeményezik, ahhoz, hogy ez változzon mindkét félnek változnia kell. A családi felelősségvállalás érdekében a férfiak többet legyenek jelen a családjukban, vegyenek részt a gyereknevelésben, a házimunkában, és legyenek társai a nőnek. A nők pedig becsüljék meg jobban a társukat, és hagyják őket érdemben érvényesülni otthon. Talán ez lenne a recept. 

Az én hősöm az apukám
- mindaz, amit az Apák napjáról tudnia kell -

Az erősebb nem?

Sztereotipikus megnevezés, holott ők is támogatásra szorulhatnak bizonyos élethelyzetekben. Gyengeségei, általános gyenge pillanataik nekik is lehetnek. Pedig már kicsi kortól elfojtásra neveljük őket, egy kisfiú nem sírhat, hiszen csak ”katonadolog”, hogyan birkózzon meg akkor egy felnőtt azzal, amikor vérzik a szíve, ha nem volt kitől, honnan megtanulnia. Ami igazán fontos, hogy legyen bátorsága lépni, merjen segítséget kérni, szégyenérzet nélkül.

Mai világunkban a férfiakat is legalább annyi diszkrimináció éri, mint a nőket, csak kevésbé szivárog be a köztudatba. A szórakozóhelyeken és a munkaerőpiacion is elszenvedhetnek  hátrányos megkülönböztetést az urak is. Magyarországon az Egyenlő Bánásmód Hatóság kezeli ezeket a diszkriminációs ügyeket.

De továbbmegyek, családon belüli erőszak. Amelyről legtöbbünknek a nők ellen elkövetett erőszak jut eszünkbe, pedig köztük is vannak áldozatok, csak nehéz őket számosítani, mert abszolút a perifériára vannak szorulva, még kutatások sem igen vannak a férfi abúzus témában. A bántalmazott férfi képe nagyon nehezen összeegyeztethető a társadalom által megalkotott, főként a férfisztereotípiák által formált képpel. A szégyenfaktor óriási a férfiáldozatok körében, traumájuk az esetek többségében rejtve marad. 

Figyeljünk egymásra!

Zárszóként még néhány szomorú gondolat és sokkoló statisztika. A mai társadalom hatalmas elvárásokat támaszt az urakkal szemben, és ennek nem mindenki tud minden helyzetben megfelelni. A válások után egyedül maradók, a társkeresők szűrőjén kihullók, az élet egyes területein nehezebben boldogulók mind átélik a ’nem vagyok elég jó’ érzést, az ezen az úton egyedülállóvá válók körében gyakori az elmagányosodás.

A magány pedig gyakran vezet a mentális betegségek, hangulatzavarok és a depresszió útvesztőjébe, amelyből a végső kiút egyes esetekben sajnos az öngyilkosság. A KSH adatai szerint 2010 óta 30 százalékkal csökkent hazánkban az öngyilkosságok száma. A nemek tekintetében azonban stagnál a tendencia, miszerint a férfiak körében közel 3,5-szer magasabb az öngyilkosok aránya, mint a nőknél. (2019-ben kiadott KSH kutatás eredménye: 380 nő - 1276 férfi) A 20 év alattiak, a 60 év fölöttieket és az egyedülállók körében évek óta alig csökken az életüknek ilyen módon véget vetők száma. 

Figyeljünk hát oda egymásra, nemcsak a nemek napján, hanem az év minden egyes napján. Hölgyeim, gondoljunk szeretettel és hálával a nagybetűs Fiúkra és Férfiakra ezen a napon is, teremtsünk hagyományt minden évben, november 19-én!