A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

Egészséges öltözködés – Mit tegyen nikkelallergia, gyomorégés vagy lábzsibbadás ellen!

Kiütések borítják a testét? Bőrpírtől és szűnni nem akaró viszketéstől szenved? Mi okozhatja ezeket a panaszokat? A rövid válasz: az allergia. Ma már annyi mindenre lehetünk allergiásak a virágportól kezdve az állatszőrön át az ételekig. A fémallergiára gondolt már? De mi köze van ennek az övviseléshez? Utánajártunk a témának!

Mik a fémallergia tünetei?

A fémallergia bármilyen életkorban kialakulhat és kellemetlen panaszokat okoz, ezért érdemes komolyan foglalkozni vele. Hasonlóan más típusú túlérzékenységhez, ha a bőr fémmel érintkezik, az immunrendszer az ellenségesnek vélt fémmolekulák ellen heves reakciót vált ki, melynek eredményeként megjelennek az allergia jelei. A fémallergia tünetei a bőrön duzzanatot, kiütést, vörösséget és viszketést okozhatnak. De a fémallergiások életét megkeserítheti a kiszáradt-hámló bőr és az apró hólyagok is.

Bármelyik fémre kialakulhat túlérzékenység, de nézzük most meg mit kell tudni a nikkelről!

Mi a nikkelallergia?

A lakosság 30%-át érintő nikkelallergia viszkető bőrkiütést, égő érzést és bőrpírt okoz. Közöttük a nők aránya nagyon magas (80-90%), akik gyakran megtapasztalhatják ezeket a kellemetlen tüneteket egy-egy bizsu viselése során. Ami sajnos azt jelentheti, hogy érzékenyek a nikkelre vagy az ékszer valamelyik fém összetevőjére. Így a fülbevaló, a nyaklánc és a karóra helyén is megjelenhetnek a kiütések. Nikkelt tartalmazhatnak a mobiltelefonok, pénzérmék, szemüvegkeretek, kulcsok, sőt egyes kozmetikumok és bizonyos ételek is. Magas a nikkeltartalma a csokoládénak, a zabnak, a teljes kiőrlésű búzának, a spárgának, a brokkolinak, a paradicsomnak, a körtének, a diónak és a mogyorónak is. Az erre érzékenyeknél fejfájást, hasi panaszokat és fáradékonyságot okoz a táplálkozással bevitt nikkel.

De a ruhákkal is meggyűlhet a bajunk! A melltartó fém csatja, a farmer gomb, a cipzár és az övcsat is okozhat nikkelallergiás tüneteket. Gondolta volna?

Mit kockáztat az övviseléssel?

A nikkeltartalmú fémötvözetekre való érzékenység esetén a fém kiegészítők, így az övcsat is okozhat allergiás reakciókat, ezért a csat anyaga nagyon fontos szerepet játszik a kiütések és más tünetek elkerülésében. Ha az érzékeny bőr az irritáló fémmel érintkezik, bevörösödhet, hólyagossá válthat és kontakt dermatitisz (bőrgyulladás) léphet fel.

De a gyártás során felhasznált anyagok és vegyileg kezelt szövetek is okozhatnak problémákat. Mit jelent ez az övek esetében?

Vegyszerallergia – rosszul hangzik, és az is!

A szíjak gyártása során beszélünk teljes értékű marhabőrből készült darabokról, egyéb megmunkálásokon átesett állati bőrből készült, gyengébb minőségű derékpántokról és a műbőrről. A valódi bőr övek esetében a vegyi bőrcserzésből visszamaradó anyagok okozhatnak panaszokat. A jóval silányabb ragasztott bőröket (bonded leather) pedig olcsó bőrpótlóból állítják elő ragasztással és különböző vegyi színezésnek is alávetik.

Tipp: Mit tehet? Ha hagyományos üzletben vásárol mindig tapogassa, szagolja meg a derékszíjat. Ugyanis árulkodó jel lehet, ha túl merev vagy erős oldószerszagot áraszt. Online rendeléskor a termékhez írt vásárlói vélemények is sokat segíthetnek. Tanuljon mások kárán, negatív tapasztalataiból, ne a saját bőrén!

Azoszínezék a bőrgyártásban

Az azoszínezékek olyan bőr-és textilfestésre alkalmas kémiai anyagok, melyekből rengeteg színárnyalat kikeverhető. Egyes azofestékek azonban az egészségre károsak, ezért A vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról szóló Európai Uniós rendelet szabályozza a felhasználásukat. Európában nem használnak veszélyes azofestékanyagokat, de az Ázsiából és Indiából importált bőrárukban előfordulnak.

Az azoszínezékkel kezelt bőr derékszíjak viselésekor az izzadás miatt a festékanyagok kioldódhatnak, emiatt foltot hagyhatnak a nadrágon vagy a bőrünkkel érintkezve ott felszívódhatnak.

Tipp: Kideríteni sajnos lehetetlen, hogy milyen típusú anyagokat használtak fel a gyártás során, de ha azt tapasztalja vagy olvassa a vásárlói visszajelzések között, hogy az öv engedi a színét, foltot hagy a ruhán, akkor biztos lehet benne, hogy valamilyen színezékkel kezelték. 

A fémallergia és a vegyszerek kínzó tünetei miatt nem kell lemondani az övviselésről! Kiderítettük milyen alternatív lehetőségek léteznek.

Egészséges övviselés – megoldás a vegyszer és nikkelallergia ellen

Bőrbarát nikkelmentes övek

Szerencsére léteznek antiallergén, nikkelmentes övek, amik nem okoznak allergiás tüneteket és viselésükkel megelőzhető a fémallergia kialakulása is. A nikkelmentes övcsat ugyanolyan divatos és tartós, mint a hagyományos övcsatok, de viselése bárki számára ajánlott. Egy másik alternatíva lehet a műanyag csatos öv, ami strapabírását tekintve elmarad fém társaitól, és elegánsnak sem mondható. De sportos öltözékhez, outdoor programokhoz vagy a hétköznapokon tökéletesen helyettesíti a nikkelt tartalmazó övcsatokat.

Természetes növényi bőrcserzés

A bőrből készült szíjat is körültekintően kell megválasztani, különösen akkor, ha vegyszerallergia áll fenn, vagy csak a szervezetét szeretné megóvni egy újabb egészségkárosító terméktől. A vegyi bőrcserzésről röviden azt érdemes tudni, hogy a cserzőüzemekben erős és mérgező vegyszereket használnak a bőrkikészítéshez. De léteznek más megoldások is. Valójában a cserzés történhet növényi, ásványi és mesterséges cserzőanyagokkal. A növényi cserzés az egyik legrégebbi cserzési mód, amihez a növényi részek vízben oldható, cserzőképes részeit használják fel, ily módon kinyerve a cserzősavakat. A természetes bőrcserzési eljárás során így nem használnak egészségre káros anyagokat. Ma már egyre több gyártó keresi a lehetőségeket, hogy az EU-n belül átlátható, ellenőrzött forrásból szerezze be a jó minőségű, növényi cserzésű bőröket. Tudatos vásárlóként Ön is sokat tehet az egészségéért, ha olyan helyről vásárol, akár hazai gazdaságból, kiskereskedésből, ahol választ kaphat az ilyen jellegű kérdéseire is.

AZO-festékanyagoktól mentes

Az azoszínezék mentes festékek nem tartalmaznak az EU által szabályozott káros és rákkeltő vegyületeket. Ezért érdemes olyan öveket, bőrtermékeket vásárolni, amiről garantálja a gyártó, hogy az EU-ból származik - mivel Ázsiában, Indiában és Afrikában még nincsenek szigorú szabályozások a bőr-és textilfestésre vonatkozóan.

De menjünk tovább, nézzük meg mire figyeljen még, mert a kényelmetlen ruhadarabok is megkeseríthetik a mindennapjait.

Egészséges öltözködés – egészségtelen divat

A legtöbben szeretünk divatos ruhákban járni, csinosan öltözködni. Sőt tökéletesnek szeretnénk tűnni - testalkattól függetlenül. Még a média és a reklámok által sugallt S-es, sőt XS-es méretbe is belepréseljük magunkat. Pedig a túl szűk nadrág több bajt okozhat, mint gondolná! És ha a lábainkat képesek vagyunk belegyömöszölni egy kicsi farmerbe, akkor a túl feszes öv már csak ráadás.

Pedig a méret a lényeg! 

A rossz méretű öv, ha túl kicsi, szinte szétszakad viselője derekán, de ez még csak a kisebbik baj lenne amellett, hogy számos egészségügyi veszélyt is rejt magában. Biztos hallott már a fűzőről, és arról is, hogy mennyire megnyomorította azoknak a nőknek az életét, akik egész nap kénytelenek voltak viselni. Nekik nem volt más választásunk, de önnek van!

Mit kockáztat azzal, ha szoros övet visel?

A túl kicsi derékpánt összeszorítja a hasat és a hát alsó szakaszát, ami számos egészségügyi problémához vezethet. Hasfájásra panaszkodik? Zsibbad a lába? Refluxtól szenved? Mielőtt orvoshoz fordulna, nézzen végig a ruházatán. Talán szorít a nadrág?

A túl szoros öv káros az egészségre

Vagy túl szűk az öv? A gyomorégés oka ez is lehet!

Ismerős a kellemetlen égő érzés a torokban? A feszesen meghúzott kiegészítő nyomást gyakorol a gyomorra, aminek következtében a gyomorsav visszaszorul a nyelőcsőbe és a torokba, így ez is közrejátszhat a reflux kialakulásában. Természetesen nem egy alkalom után következik be a baj, de ha rendszeresen, egész nap túl szoros övet hord, akkor számolnia kell ezzel a következménnyel is. A gyomorégés okai között gondoljon erre is!

A rejtélyes hasfájás leggyakoribb okai

A hasfájás oka a feszes nadrágszíj is lehet, ami elszorítja a hasat és a beleket, ezzel lelassíthatja az emésztési folyamatot. A lassú anyagcsere pedig puffadáshoz és akár székrekedéshez is vezethet. Az ülőmunkát végzők körében gyakrabban fordulnak elő emésztési problémák, ezért a helyes övviselés mellett óránként álljon fel, sétálgasson, mozgassa át magát, és ebéd után lazítson a nadrágszíján.

A hátfájás oka 

Az ergonómiai irodai szék bár segít a gerincbetegségek megelőzésében és karbantartásában, de nem sokat ér akkor, ha közben az öv elszorítja a derekát. Kutatások bizonyítják, hogy a hasfalat érő nyomás a gerincidegekre és a hát alsó szakaszára is kihat, így a gerincfájdalom lehetséges okai között szerepel a helytelen övviselés is.

Szorít a nadrág? 

Talán bele sem gondolt, de a túl szoros nadrág is lehet a lábzsibbadás oka. Az idegek összenyomása égő érzést és zsibbadást okozhat a lábakban és egyes esetekben a csípőfájdalomért is felelős lehet.

Lábdagadás terhesség alatt

A várandósság alatt a szervezet több vizet tart vissza, emiatt a kezek és lábak bevizesedhetnek, főleg a 3. trimeszterben és meleg időben. Ezért a szoros ruházat miatt csökkenhet az alsó végtagok vérkeringése, bedagadhatnak a lábak és nem ritka a visszér sem. Ezért, ha lehet inkább ne viseljen szűk nadrágot terhesség alatt. Igaz a passzos öv nem árt a babának, de ez is szükségtelenül kényelmetlen.

Az immunrendszer fuldoklása

A hasra gyakorolt ​​fokozott nyomás hatással lehet az immunrendszer normális működésére is. Mivel a gyomor alatti erek gondoskodnak a nyirokelvezetésről, a túl szoros öv lelassítja a nyirokrendszer áramlását, ami megzavarja az immunvédelmet.

A kellemetlen gombák…

Ha egészséges öltözködésről beszélünk, akkor nem mehetünk el a fertőző betegségek mellett sem. A testhezálló farmerbe szinte belesülünk, nehezen szellőzik, a megnövekedett páratartalom pedig kiváló táptalaja a gombás fertőzéseknek. Ezektől a hívatlan „vendégektől” pedig nehéz egykönnyen megszabadulni.

Szorít a nadrág? - egészséges öltözködés

A megoldás: az ideális ruha-és övméret

Ön tisztában van az övméretével? És azt tudja hogyan kell lemérni a derékbőséget? Higgye el sokan nem tudják pontosan behatárolni a derékvonalukat, így az is gondot okoz, hogy pontosan hol mérjék meg magukat.

Pedig a megfelelő méretű öv viselése:

  • Csökkenti az emésztési problémák kockázatát
  • Hozzájárul az optimális keringéshez
  • Csökkenti a mozgásszervi panaszokat
  • Lehetővé teszi a normális levegővételt 

De nem elég csak az ideális öv! A túl nagy méretű nadrág is legalább annyi galibát okozhat, mint a túl kicsi. Ahhoz, hogy megfelelően tartson, szorosabbra kell meghúzni a derékövet, így ez az eset is ugyanúgy egészségügyi problémákhoz vezethet.

A jó közérzethez elengedhetetlenek a megfelelő méretű és jó minőségű ruhák, valamint kiegészítők. Nagyon sok múlik azon, hogy miben van egész nap, milyen anyagokkal érintkezik a bőre, és ha valami kényelmetlen, szorít, akkor idővel azt a teste is jelezni fogja. Ruhaválasztáskor ne felejtse el, hogy az egészséges öltözködéssel sokat tehet a testi-lelki jóllétéért!

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekességek Tudástár
Az oldal tetejére