A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

Nyár típus Kalauz - Milyen színekben ragyogjon?

Nyár típus Kalauz - Milyen színekben ragyogjon?

Mit jelentenek az évszaktípusok? Ha júliusban születtem, akkor Nyár típusú vagyok? És milyen színek állnak jól? - Magabiztosabban szeretne öltözködni? Segítünk eligazodni a színek világában. Vajon milyen árnyalatokat érdemes viselnie a Nyár színtípusnak? Bizonytalan? A cikk végére az is kiderül, hogy vajon ebbe a csoportba tartozik-e. 

Kezdjük egy kis kitérővel. Munkánk során, a női övekkel kapcsolatban gyakran találkozunk a szín- és árnyalatválasztás nehézségeivel. Bár nem vagyunk a téma szakértői, mégis szeretnénk magabiztos válaszokkal szolgálni. Ezért az Interneten megtalálható szakemberektől gyűjtöttük össze alapismereteinket.

Ezt a kis tudáscsomagot szeretnénk megosztani Önnel. Kezdhetjük?

A 4 évszaktípus

Az évszakelmélet kidolgozása Johannes Itten, svájci festő nevéhez fűződik, melyet A színek művészete című könyvében publikált. Művészpedagógus munkássága során megfigyelte festőnövendékeit, és azt tapasztalta, hogy a megjelenésük összképével harmonizáló színcsoportokhoz vonzódtak. 

Mindenkinek más-más természetes színei vannak, mégis bizonyos színtulajdonságok alapján 4 alaptípusba sorolhatóak az emberek. Itten ezeket az évszakok alapján tavasznak, nyárnak, ősznek és télnek nevezte el – aminek semmi köze ahhoz, hogy melyik hónapban születtünk. Ezekhez az évszaktípusokhoz pedig meghatározhatóak azok a színcsoportok, melyek kiemelik, erősítik és összhangban vannak tónusainkkal. 

Évszaktípusok - Színtípusok

Az évszaktípusokat a haj-, szemszín és bőrtónus következő színtulajdonságai határozzák meg. Mindig az eredeti, természetes tónusokat kell elemezni, nem a festett hajszínt!

1. Hideg - meleg 

A hideg tónusok inkább hamvas, szürkés hatást keltenek. Ha a vöröses, sárgás, aranyló jegyek dominálnak, akkor meleg színekről beszélünk.  

2. Sötét és világos

Egyesek haj-, szem- és bőrszíne világos, míg másoké sötét, mély árnyalatú.

3. Telítettség

A telítettség és a kontraszt szempontjából vannak, akik élénk, telített jegyekkel rendelkeznek. Mások sokkal visszafogottabb, erőtlenebb tónusokkal bírnak.  

Hogyan lesz a négyből 12 színtípus?

Az alapkategóriákat a három jellemző színtulajdonság alapján további altípusokra osztották, amiből az is látszik, hogy mindegyiknek van egy párja is. Így a 12 színtípus alapján még pontosabb képet lehet kapni az egyéni színpalettáról.

  • Hideg tél - Hideg nyár
  • Meleg ősz - Meleg tavasz
  • Sötét tél - Sötét ősz
  • Világos nyár - Világos tavasz
  • Élénk (telített) tél - Élénk (telített) tavasz
  • Lágy (telítetlen) nyár - Lágy (telítetlen) ősz

Az egymás mellett szereplők tulajdonságpárokat alkotnak, ami azt jelenti, hogy tulajdonságuk alapján nagyon hasonlóak, de a saját hatásaikat is éreztetik a párjukon.  

Hogy tudhatom meg, hogy melyik évszaktípusba tartozom?

Színtípus meghatározás 

A legtöbb nőt foglalkoztatja a divat és saját stílusának megtalálása. Ezért ma már nemcsak a fazon a döntő, hanem az ideális színárnyalatok kiválasztása is. „Milyen színtípus vagyok?” – ennek kiderítésére a megfelelő fórumon vagy stílustanácsadótól kérhetünk segítséget. Színtípus tesztből is megtudható, hogy melyik típusba tartozunk. De mivel a színtípus meghatározás igen összetett és komplex, ezért akkor mehetünk a legbiztosabbra, ha színtanácsadóhoz fordulunk. A személyes tanácsadásokon több mint száz színes kendő segítségével derítik ki, hogy a bőr-, haj- és szemszín alapján milyen színek állnak jól, és melyek előnytelenek.

A típusok valójában nem négy vagy tizenkét egymástól elkülönülő színcsoportot jelent, hanem fokozatos átmentet képeznek egymásba. A színtanácsadás pedig inkább iránymutatás, mint szabályok rendszere. A tudatosabb vásárlást és öltözködést segíti, ahol nem a színeken, hanem az árnylatokon van a hangsúly

Kíváncsi rá melyik az egyik leggyakoribb színtípus Magyarországon? Nekik adunk most stílusmankót a kezükbe!

Milyenek a Nyár típusú nők?

Kis túlzással azt lehet mondani, hogy hazánkban, aki nem a Tél csoportba tartozik az nagy valószínűséggel Nyár színtípusú, akik gyakran elégedetlenek és jellegtelen szürke egérkének érzik magukat. Seszínű, fakó hajszín és jellegtelen bőr. Magára ismert? Lássuk a konkrét jellemzőket.

A Nyár típus hajszínei a világos szőkétől a világos barnáig terjed. Árnyalata hamvas, ezüstös, de aranyló, vöröses fénye nincs. A hamvasszőke világostól sötétig terjedő tónusai a leggyakoribbak. Szemszíne besorolhatatlan, mely nem üt el élesen a hajtól és az arctól. Fátyolos, szürkés alapú, összemosódó árnyalatok alkotják. Jellemző a kék, szürkéskék, szürkészöld, barnászöld szemszín valamilyen árnyalata szürke alappal. Bőre hűvös tónusú, a világostól a közepes mélységig terjedő porcelán, rózsás vagy bézses alapszín jellemzi. A világos szeplők is jellemzően hamvas- és szürkésbarnák.

De térjünk a lényegre!

A Nyár típus színei

Kezdjük egy gyakori hibával, amikor a Nyarak erőtlen, fakó tónusaikat harsány rúzzsal és hajfestékkel, feltűnő kiegészítőkkel igyekeznek kompenzálni. Ezek a szélsőségek mindig túlzónak hatnak, mivel színpalettájukon csak közepes értékű színeket találunk

Passzol hozzá a fekete? Hamarosan eláruljuk!

Színpaletta

A Nyár típus színeit a hőségtől kifakult pasztell jellemzik. Hasonló a Télhez, de árnyalatai világosabbak, fátyolosabbak. A négy évszaktípus közül a Nyár a legvisszafogottabb. Hideg színpalettája a nagyon világostól a közepesen sötétig terjed, mely a kevésbé telített, szürkés, hamvas, főleg világos árnyalatokból áll. A Nyár típusú nő tehát bátran viselhet tört, telítetlen, „nyarasabb” színeket.

Milyen színek állnak jól ennek az évszaktípusnak?

A Nyár a világos pasztellek hercegnője. Palettáján csak hideg, hamvas árnyalatokat találunk. Alapszíne a szürke, a navykék és a gyöngyszín. A Nyár típusú nőknek jól áll a bordó, a málnapiros, a farmerkék, a középkék, a türkizzöld, a babarózsaszín, a babakék, a világos citrom, a mentazöld és a könnyed cukorka-és fagylaltszínek is.

Ezek a lágy, visszafogott pasztellek sejtelmes, ezüstös fénybe vonják viselőjüket. A finom, érzékeny kontrasztok harmóniát teremtenek a megjelenésben. Nem a színnek kell a középpontban lennie, hanem a viselt árnyalatnak kell az adottságot kiemelnie, hogy a bőr-, szem-, és hajszín kerüljön a figyelem fókuszába.

Nyár típus színei

Érdekes párhuzam, hogy a „szürke kisegér” végül az ezüstös árnyalatokban válik igazán elragadóvá. Így a szélsőségektől mentes Nyár megjelenése klasszikus eleganciát sugall.

De melyik színt érdemes elkerülni?

És melyik előnytelen?

A Nyár típusú nők színei között nincsenek szélsőségek, ugyanis ami közel fekete, majdnem hófehér vagy vibrálóan élénk, az öregíti, sápasztja és túlharsogja őket. Tehát a nagyon világos és a nagyon sötét tónusok nem jelennek meg, így az erős kontrasztok sem jellemzőek. Ezenkívül meleg színeket sem találunk a palettáján.

Ezért a feketét, a hófehéret, a pirosat vagy az élénrózsaszínt érdemes elkerülni, mert természetes jegyeiket elnyomja. Az elegáns vagy hivatali megjelenésben a fehér helyettesíthető szürkés-törtfehérrel, fekete helyett pedig előnyösebb a szürke. A kék szemű nyarak a kék és a kékesszürke különböző árnyalataiban tündökölhetnek

Merüljünk bele jobban a témába?

Nyár színtípusok – a 3 alcsoport

Ha jobban beleássuk magunkat a színtípus meghatározásba, akkor megtudhatjuk, hogy az alaptípuson belül melyik alcsoportba tartozunk.

1. Világos Nyár típus (Nyár-Tavasz)

A világos Nyárnak nagyon világos tónusai vannak, melyek lágy és finom összhatást keltenek.  Hajszíne hamvasszőke, szürkés, ezüstös. Bőre csontszínű, világos bézs. Szemszíne kék, kékesszürke, zöld vagy szürke.

Világos Nyár típus színei

Színpalettája világos pasztellekből áll, melyen a Tavasz enyhén sárgás hatása is érvényesül. A világos Nyár színei a halványkék, halványszürke, hidegrózsaszín és a kékesszürkés árnyalatok. A világos Tavasz pasztelles színei is jól állnak neki. De természetes vonásait a harsány, sötét és kontrasztos összeállítások elnyomják.

Öltözködésében törekedjen a monokróm (egyszínű) megjelenésre vagy ugyanazon szín különböző árnyalatait viselve is kiemelheti természetes szépségét.

2. Lágy Nyár típus (Nyár-Ősz)

Hajszíne fakó, hamvasszőke, közép-vagy szürkésbarna. Arca csontszínű, bézs vagy olíva. Szeme elmosódott kék, halvány zöld, szürke vagy világosbarna.

Lágy Nyár színei

Palettája kevert pasztellekből áll, melyen az Ősz típus hatására számos sötét árnyalat és enyhe barnás tónus is észlelhető. A lágy Nyár színei között a szürke, a szürkésrózsaszín és a középszürke teszik sugárzóvá. A telítetlen, tört színek remekül állnak neki, de az élénkebb színek nem szerencsések. 

3. Hideg Nyár típus (Nyár-Tél)

Hajszíne sötét hamvasszőke, közép – vagy szürkésbarna. Arcbőre bézs rózsaszínes. Szeme elmosódott kék, kékesszöld, barnászöld vagy barna.

Hideg Nyár színei

Színei közel állnak a Tél típushoz, ezért palettáján megjelennek a harsányabb árnyalatok is. Természetes tónusai kiemelésére bátran öltözhet a Télnél visszafogottabb, de vibráló színekbe. A meleg árnyalatokkal egyáltalán nem passzol, színe egyértelműen a kék. A hideg Nyár színtípus a rózsaszín, a világosszürke, a sötétkék, a málnapiros és a burgundivörös összeállításokba tündököl. Hűvös szépségét a „kékség” itatja át és a kontrasztosabb összeállítások is jól állnak neki

Mi nem hiányozhat még a ruhatárból?

Természetesen a kiegészítők. Mivel az ezüstös hangulat a meghatározó, ezért nem kérdés, hogy az ékszerválasztásnál is az ezüst, a fehérarany, a szortfényű és visszafogott felületű darabokra essen a választás. A színtípusnak megfelelő gyöngyök is utánozhatatlanul elegánsan mutatnak. A vöröses réz és sárgaarany színeit azonban hagyja meg a Tavasz és Ősz színcsoportoknak.

Övek esetén is a hűvös, ezüstös vagy antikolt hatású övcsat illik a legjobban a Nyarakhoz – ami így összhangban van az ékszerekkel is. Kiegészítői közül nem hiányozhatnak a hideg pasztell színű derékszíjak. Monokróm színkombinációkkal gyengéd kontrasztokat is teremthet, ha például egy kék összeállításhoz sötétkék övet visel. Nagyobb kontrasztokat érhet el, ha a szomszédos árnyalatokat párosítja, így egy levendula lila ruhához remekül fog illeni a púderrózsaszín öv. De a szürke „egyhangúságát” vidám fagyiszínű vagy bordó szíjjal is megtörheti. 

Vajon a vadító piros rúzs jól áll?

Hogyan sminkelje magát?

A Nyár típusú nők számára szinte kötelező a sminkelés. Fakóbb megjelenésüknek nagyon jót tesz egy kis színbeli frissítés, amitől tündökölhetnek. Nappali színeknek elegendő az arcra és az ajkakra egy fáradtabb, rózsás árnyalat. A szemre – szemszíntől függően - szürkés, ezüstös alapszíneket érdemes használni lila, padlizsán vagy fáradt vízkékkel. A Nyár típus sminkjéhez jól illenek a mályvás, rózsás, gyöngyházas árnyalatú rúzsok. De a tűzpiros ajkak és a feltűnő, drámai csillogó szemhéjpúderek már túlsminkelt hatást eredményeznek.

Híres Nyár évszaktípusok

A sztároktól is inspirálódhatunk – bár még náluk is előfordulnak bakik.  A hírességek közül Katalin hercegné, Jennifer Aniston, Gwyneth Paltrow, Sarah Jessica Parker, Ellen Pompeo, Rachel McAdams, Scarlet Johansson, Cate Blanchett és Kate Winslet ruhatárát érdemes figyelemmel kísérni.  A magyar hölgyek között a világhírű Mihalik Enikő és Palvin Barbi modellek, valamint Kováts Adél és Kiss Ramóna színésznők is ebbe az évszaktípusba tartoznak.

Magára ismert a cikkben? Ha Ön is egy igazi hűvös Szépség, akkor fogadja el az aranyközéputat.  Magabiztosan és bátran mondjon nemet a divatipar kötelezően kikiáltott üzeneteire, mert a Nyaraknak nincs szüksége harsány színekre és túlékszerezésre. Ami igazán fontos, hogy a saját visszafogottabb adottságaival harmonikus megjelenést elkezdje felépíteni. 

Inspirációkért lapozzon bele Pinterest gyűjteményünkbe és próbáljon ki új színkombinációkat is!

Tartalomhoz tartozó címkék: Nőknek Tippek Tudástár
Az oldal tetejére