Barion Pixel
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

35 öltözködési tipp alacsony nőknek & Infografika

35 öltözködési tipp alacsony nőknek & Infografika

Hogyan legyek magasabb? Nem hinném, hogy óriási problémát okoz Önnek a termete, de ha őszintén beszélgetünk egymással, akkor a szíve mélyén biztosan pár centimétert hozzáadna a magasságához. Mint minden alacsony nőnek, Önnek is megvannak az indokai és igencsak előtérbe helyeződnek bizonyos esetekben. Véleményem szerint testméretén fizikailag változtatni nem szerencsés, így marad a megtévesztés művészete. Egyetért?

Nem csak a magas nőké a világ! Ma, itt és most, PETITE! (ejtsd: pötit) Az alacsony termet megérdemel egy „kis” figyelmet. Hogy miért? Szerintem nem kell részleteznem. – Ön is nap, mint nap szembesül hátrányaival és előnyeivel. Eszméletlen téma és igen nagy lelkesedéssel vetettem magam a billentyűzet közé. Ha nem is teljes egészében hackeljük meg a hétköznapjait, de biztosan hasznosítani tud egy-két sort a cikkből. Jöjjön hát egy nem éppen rövid öltözködési útmutató, természetesen javarészt övviselési tanácsokkal, sok-sok képpel, példával.

A cikk végén pedig egy életmentő infografikát is talál, amit már most lementhet magának, hogy bármikor puskázhasson belőle.

Az alacsony termet átok?

Az még önmagában nem nevezhető tragédiának, ha az ember lánya az átlagosnál szerényebb testmagassággal született. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor ez valóságos rémálommá változtathatja az életünket. Ha Ön is így éli az életét, az alábbi szituációk biztosan ismerősek lesznek.

A moziban sokszor alig látjuk a filmet az előttünk ülőtől. A konyhaszekrény mellett mindig ott van a kislétra, ha esetleg le kellene emelni egy-egy konzervet vagy befőttesüveget. Ja, és a buszon való pipiskedés sem kellemes, hogy elérjük a kapaszkodót. Már ha egyáltalán sikerül. Valójában a gyerekrészlegen való vásárlás közel sem olyan szédületes élmény. A ruhák sokszor nem kifejlett nők testére lettek szabva. Minden cipellő tökéletesen mutat egy aprócska lábon… már ha megtaláljuk 37-esnél kisebb méretben. A „jaj de cuki” jellegű felkiáltásoktól pedig egyenesen frászt kap az ember.

Az alacsony nőket az ág is húzza. Legalábbis első blikkre úgy tűnhet…

Alacsony nő: Ki számít annak?

Apropó, alacsony. Biztosan felmerült már Önben, hogy mi is számít annak. Viszonyítási pont hiányában szubjektív megítélés, hogy valaki egy hölgyet alacsonynak lát vagy sem. Egy kis statisztika: a magyar nők átlagos testmagassága 164 cm, – derül ki egy 2018-ban közzétett egészségügyi KSH kutatásból. Indiában az átlagos testmagasság 151 cm, Ausztriában 166 cm, a Hollandoknál a fiatal lányok pedig majdnem ütik a 170 cm-t. (forrás: wikipédia) Kis termetűnek leginkább a 163 cm alatti hölgyeket szokták titulálni. De ne aggódjon! Ettől Ön még nem nevezhető törpenövésűnek. Hisz a törpeség a legtöbb esetben genetikai zavar, 147 cm a vízválasztó. Felnőttként, ha nem éri el ezt a magasságot, csak akkor számít jó eséllyel extrém kisméretűnek.

„Hivatalos” neve is van: Petite

Így nehéz megítélni bárkit is. Ellenben van egy francia eredetű kifejezés melyhez tudományosan is kimutatott méretek társíthatóak: Petite - jelentése nem meglepő módon:” kicsi”, „kis”. Ez a szó szorosan kapcsolódik az alacsony nőkhöz, mivel a leegyszerűsített definíció alapján, kicsi hölgynek nevezzük azt a nőnemű személyt, akinek a magassága nem éri el a 163 cm-t. Az átlagostól kisebb magasság. Leginkább így definiálható a petite alkat. Ha ezt a magasságot vesszük irányadónak, akkor már könnyebben megértjük egymást a későbbiekben.

A divatvilágban a petite jelző a 163 cm alatti hölgyek ruházati méretére is utal, melyet az 1940-es években használtak először. Hannah Troy divattervező vette észre a nők öltözködési problémáját és újragondolva az akkori női méreteket előállt kisméretű ruhakollekciójával.

Egy 2016-os tanulmány szerint a petite termet a normál magassághoz (163 – 173 cm) képest átlagosan 2 cm-el kisebb hát- és derékvonal közötti távolságot, valamint 5 cm-el rövidebb lábakat és karokat feltételez. Így egy átlagos méretekkel rendelkező Petite hölgy karja nem hosszabb 58 cm-nél. Felsőteste alig éri el a 40 cm-t. Válla 37 cm vagy keskenyebb. A lábak hosszúsága jó ha megközelíti a 100 cm-t.

Fontos észrevenni, hogy alacsony és alacsony között is van különbség. Ilyen alkattal nem csak filigrán nő rendelkezhet. A magasságon kívül a testarányokat sem szabad figyelmen kívül hagyni a ruhaválasztásnál. Az alsó- és felsőtest méreteinek egymáshoz viszonyulása, a vállak szélessége, a csípő derékhoz viszonyított mérete mind-mind befolyásoló tényezők.

Petite mérettáblázat - Alacsony női méretek

A tanulmányból kiszemezgetett adatok - Petite ruha mérettáblázat:
a 160 cm-es magasság nem feltétlenül jelent egyet az XS-es ruhamérettel

A fenti szempontokat mérlegelve igencsak speciális, testre szabott megoldásokra van szükség, mely jóval túlmutat a megszokott konfekció méreteken.

Éppen ezért a legnehezebb helyzetben talán a plus size petite hölgyek (42-es ruhaméret felett) vannak, akik alacsonyak, ugyanakkor gömbölyded formákkal bírnak.

Magára ismert? Még mielőtt kiábrándultan állna fel a monitortól vagy böngészne tovább szívderítőbb cikkek után okostelefonján, van jó hírem is.

Néhány apró (?) fénysugár apró hölgyeknek

A kádban és a kocsi hátsó ülésén kényelmesen elférünk, még kinyújtott lábbal is. A boltban elkérik tőlünk a személyit, ami 30 év felett már kész felüdülés. Ha a lábunk bírja, akár éjjel-nappal viselhetünk magassarkút, és barátunkat, férjünket sem fogjuk így túlnőni. No, meg egy filigrán nő férfiakból is bővebben válogathat. Ráadásul az erősebbik nem tagjainál beindul amolyan védelmező ösztön, hogy tűzön-vizen át óvniuk kell minket. Szívesen leveszik a polcról, ami kell, és – mivel gyengének tűnünk, hangsúlyozom, csak TŰNÜNK – a cipekedésben is hősiesen segítenek.

Azért ez nem is olyan sovány vigasz, ugye?

Pici vagyok, mit csináljak?

Nos, hogy ha ilyen aprócskának érzi magát és már a bevezetőben megfogalmazott probléma is kellően mardossa, akkor a következő kérdés, amit fel kell tennie magának: Mit csináljak? Elárulom, rém egyszerű a dolga. Lelkiismeretét le kell győznie és csalnia kell. Rá kell szednie másokat, meg kell tévesztenie környezetét. Én az “okos” jelzővel illetném az öltözködését. Okosan kell összeválogatni a szettjeit, okosan kell felépítenie ruhatárát. Mégpedig úgy, hogy az alakját előnyösebb formában mutassa meg a külvilágnak, azaz magasabbnak tűnjön. Szerencsére vannak ruhadarabok, kiegészítők, formák, szabások, anyagok, kialakítások, melyek használatával látszólag megnyújtható a teste.

Alacsony nőknek mi áll jól? - 7 Tipp

Ha szeretne “változtatni” magasságán, a megtévesztés egyik módja, ha tudatosan öltözködik. Ne értsen félre, nem azt állítom, hogy most slampos az öltözete. Szó sincs erről! Ezzel az akarom sugallni Önnek, hogy célja érdekében oda kell figyelnie, milyen ruhadarabot mivel vesz fel.

 1. Fontos, hogy emelje meg lábfejét és igyekezzen a természetes derékvonalát megmutatni.
 2. Viseljen mini szabású felső- és alsóruházatot. Igaz így többet mutat meg magából, de a férfi szempárok vonzalma mellett, az apró méretét is jól elrejtheti.
 3. A hosszanti vonalakkal, mint a V-kivágás vagy a mély dekoltázs, becsapósan vezeti a szemlélő tekintetét. Természetesen az Ön előnyére.
 4. A harsány színek, pláne a deréktájon kerülendőek, ellenben a monokróm színválasztással tökéletesíti megjelenését.
 5. Az egybe ruhákat sem kell kirekesztenie a gardróbból. Bármelyik jöhet, ha magasabb akar lenni.
 6. Térdeit, térdvonalát mindig tegye láthatóvá. Kabáttal, hosszú felsővel soha ne takarja el!
 7. A bakiparádé receptje pedig így kezdődik: végy egy nagy feltűnő mintázatot...

És most nézzük meg példákon keresztül, hogyan válhat profi szemfényvesztővé - a gyakorlatban!

Az alacsony nők divatja

Hallott már róla? Nem? Ennek az az oka, hogy Magyarországon sajnos még nem igazán terjedt el a petite fashion fogalma. Az üzletek legalább 164 cm-es magassághoz kínálnak ruhákat. A kutya ott van elásva, hogy még ha passzol is az XS-es méret, furcsán mutat viselőjén. A rövid kar, a kisebb mell, fenék és comb, valamint a kurta felsőtest miatt közel sem azt a szédületes végeredményt kapjuk majd, mint amit a 170 cm-es próbababán láttunk. A tagolás „amorffá” válik, az arányok elcsúsznak. A derék- és mellvarrás sem lesz majd a megfelelő helyen.

Az egyik legkeményebb tortúra egyértelműen a nadrágvásárlás. Ha nem akarjuk magunk után húzni a szárát, ne is reménykedjünk abban, hogy átalakítás nélkül megússzuk. Jó, ha van egy varrónő ismerős, aki olcsón dolgozik. Az olyan márkák, mint a C&A vagy a Vögele, általában többféle méretvariációt kínálnak derékbőség és hossz szerint. Ezzel csak az a probléma, hogy 158 cm alatt már ugyanúgy bajos a szárhossz.

A blézert, inget vagy kabátot viszont nem olyan egyszerű átszabni, mint egy nadrágot felaljaztatni. A kisebb ázsiai méretezés miatt megoldás lehet még Ebay-ről, Aliexpress-ről vagy Wish-ről rendelni. Itt az S-es méret legtöbbször XXS-nek felel meg. Sajnos zsákbamacska, hiszen felpróbálni nem tudjuk, a mérettáblázat pedig gyakran finoman szólva is el van írva.

TOP fashion brands

A Tally Weijl és a H&M adott már ki kifejezetten petite kollekciót, csak éppen hazánkban nem lehet őket megvásárolni. Külföldön már jóval nagyobb a választék kistermetű nőknek szánt ruhákból. Nézzük a legjobbakat!

1# ASOS: Több tízezer terméket kínáló ruházati webshop, ami Magyarországra is házhoz szállít, ráadásul ingyenesen. A keresőszót beírva közel négyezer kisméretű (EU30 méretezéstől) ruha és kiegészítő válik elérhetővé. Jó minőségű termékeket, korrekt és részletes leírásokat, termékfotókat és videókat találhatunk az oldalon.

Petite ASOS - alacsony nők divatja
Petite divat - Fő az egyszerűség

Az árak abszolút reálisak, már €5,5-tól (durván 2000 Ft) rendelhetünk magunknak felsőt. Ha nem tetszik, vagy nem jó a méret, egyszerűen visszaküldhetjük. Egy próbát mindenképpen megér!

2# TOPSHOP: Szintén angol márkáról van szó, kiváló ár-érték arányban. Remek alapdarabokat lehet itt összeválogatni a sima farmertől és pólótól kezdve a csinos miniszoknyáig és egyberuháig. Jó hír, hogy a TOPSHOP is szállít EU-s országokba, így €6-os szállítási költség ellenében hozzánk is lehet rendelni.

Kicsi nők divatja: TOPSHOP
Monokróm öltözet elfedi a testi hibákat - fotó: TOPSHOP

3# Bomb Petite: Kifejezetten a 163 cm és az alatti hölgyek találhatják meg itt a számításaikat. A szintén kistermetű alapító, Jenny Liu olyan tehetséges független tervezőkkel dolgozik együtt, akik 100%-ban prémium minőséget és egyediséget kínálnak. Exkluzív kollekciókat és hétköznapi viseleteket egyaránt találhatunk a webáruházban. Itt már kicsit borsosabbak az árak, és szintén kell postaköltséget fizetnünk.

És most tisztázzunk még valamit!

Petite ≠ Filigrán, és fordítva

Még véletlenül sem összekeverendő a kettő egymással! Ha valaki "pötit" attól még rendelkezhet telt idomokkal, illtve a plusz kilók ugyan úgy a terhére lehetnek. A filigrán alkatra ez egyáltalán nem jellemző és a magasság sem fontos tényező definiálásnál. De lehet valaki egyszerre filigrán és petite is, azaz cukin alacsony és eszméletlenül törékenynek tűnő.

Milyen a filigrán női alkat?

Tisztázzuk először a fogalmakat és kezdjük a filigrán szó jelentésével: a törékenység hatását, benyomását keltő, finom, kicsiny formájú, alkatú. (forrás: arcanum). Ebből fakadóan a kicsi, törékeny, már-már légies testalkatú hölgyeket tekintjük filigrán termetűnek.

A filigrán nő jelentése tehát röviden: karcsú, vékony testalkatú és nem óriásian magas.

A pici, vékony nők öltözködése is tényleg annyira egyszerű?

Sokan azon a véleményen vannak, hogy a mai trendeket felvonultató Fast Fashion üzletek kínálatában az alacsony nők divatja köszön vissza. Feltételezzük, hogy a filigrán nők szerencsével járnak a bevásárlókörutak alkalmával. Hiszen, ha a nőies öltözködés a cél, akkor könnyen találnak csinos darabokat, mivel a pici méretük úgyis megegyezik a nádszálvékony próbabával. De ez csak részben, és nem minden filigrán alkatú hölgyre igaz.

Hiába kisnövésű és vékony valaki, ha aránytalan az alkata. Ilyen esetben éppúgy meggyűlik a baja a ruhaválasztással, mint molett hölgytársainak. Ezért vannak nem kőbe vésett, de megfontolandó öltözködési szabályok nőknek - akkor is, ha filigrán. 

6 + 1 öltözködési tipp alacsony, törékeny nőknek

 1. A rövid lábú filigrán nőknek érdemes maxiruhába vagy hosszú szoknyába bújni. Ha a lábak rövidebbek, vagy közel akkorák, mint a felsőtest, akkor ezzel a trükkel jól kompenzálhatóak az arányok. De vigyázat! A bő szoknyát kerülje, mert ellentétes hatást fog elérni. A bokáig érő egyenes szabású szoknya az, ami valóban hosszít.
 2. A magasderekú nadrágok optikailag szintén nyújtják a lábakat, ellenben a csípőnadrággal, ami összenyom. A culotte nadrág kifejezetten kiemeli nőies alakját, ha magassarkúval viseli. 
 3. A térd fölött érő szoknyához válasszon ugyanolyan színű harisnyát és cipőt. Így deréktól lefele monokróm hatást érhet el, ami hosszítja a lábakat. 
 4. Az egyszínű öltözködést az egész outfitre ki lehet terjeszteni, hasonló színű felsővel, nadrággal és szoknyával. Jegyezze meg: az alacsony nő öltözködésének aranyszabálya a monokróm öltözet! A hasonló színű összeállítás nyújtja az alakot és magasabbnak fog tűnni. 
 5. A filigrán alkatú extra vékony lányok azonban kerüljék a karcsúsító sötét színeket.
 6. A hosszúnadrágos overáll nemcsak divatos, de az pici lányok alakját is megnyújtja. Egy vékony övvel a derekát is kiemelheti. A kezeslábashoz magastalpút ajánlunk. 

+ 1. A hosszított ing és a rövid top végletei között érdemes megtalálni az arany középutat, például egy betűrt felsővel.

Most már tekintsünk el a szélsőséges filigrán alkattól és jöjjön még több "apró" tipp.

Petite öltözködési kisokos – nagy ötletekkel

Christina Aguilera, Eva Longoria, Kylie Minogue… hogy mi a közös bennük? Mindannyian aprócska termettel élik mindennapjaikat. Gondolta volna? Hát persze, hogy nem! Minden alkalommal csinosak és magabiztosak, ha megjelennek a képernyőn vagy a vörös szőnyegen. Mi a titkuk? Tisztában vannak a testmagasságukkal, és azzal, mi áll jól nekik.

„Aprócska sztárok” kifogástalan megjelenéssel:

Christina Aguilera: kistermetű hölgy 156 cm
Christina Aguilera (156 cm)

Eva Longoria: kistermetű hölgy 157 cm
Eva Longoria (157 cm)

Kylie Minogue: kistermetű hölgy 152 cm
Kylie Minogue (152 cm)

Nincs ebben semmilyen mágia vagy varázslat. A következő öltözködési tippek elolvasása után Ön is könnyedén utánuk tudja majd csinálni! Az alábbi egyszerű útmutatót betartva nem a magasságát fogják majd nézni, hanem azt, hogy milyen harmonikus a megjelenése. Készen áll? Akár jegyzetelhet is, de az sem árt, ha elmenti magának a listát!

Szinte „kötelező” viselnie:

 1. Magasított derekú nadrágok és szoknyák
 2. Hosszanti csíkozású ruhák
 3. Magassarkú, magassarkú, MAGASSARKÚ! (inkább nyitottabb, klasszikusabb darabokat válasszon, semmiképpen se bokáig érőt!)
 4. Sort és miniszoknya a lábak „megnyújtásáért”
 5. Hegyes orrú cipő, ami lefelé vonzza a tekintet, lehetőleg magasabb kivitelben

Ezeket a darabokat inkább száműzze ruhásszekrényéből!:

 1. Nagyméretű táskák, hátizsákok
 2. Túlságosan bő, oversize pulcsik, felsők
 3. Halász- és caprinadrág
 4. Hosszú, térd vagy az alatt érő kabát és ruha
 5. Vastag öv
Szeretne még több alacsony nőknek szóló öltözködési tippet kipróbálni? Vagy a celebek divathóbortjairól csacsogna? Kukkantson be a kizárólag nőknek szóló #övmánia csoportba, ahol igényes hölgyek között inspirálódhat a divat világában! 

Lássuk milyen mágikus kiegészítő lapul a szekrényben: Öv

Ja, és ha már öv. Most, hogy megismerkedett az alapvető öltözködési tézisekkel, evezzünk át egy kicsit más vizekre. Az öv nemhiába az egyik legkedveltebb és legtöbbet viselt kiegészítő a nők körében. A praktikumon felül kihangsúlyozza derekunkat, előtérbe helyezi finom, nőies vonalainkat. Összefoglalva, egy megfelelően kiválasztott öv:

 • azt emeli ki, amit kell, és azt rejti el, amit nem igazán akarunk mutogatni
 • nem torzítja az alakot, éppen ellenkezőleg, tökéletesíti azt
 • ízlésesen dekorálja ruhánkat, megdobja egy kis „plusz rafinériával”

Ma már szinte minden ruhaféléhez felcsatolják a hölgyek kedvenc övüket, de VIGYÁZAT! Vannak olyan darabok, melyeken továbbra is borzalmasan mutat. Ilyenek például a mintás felsők, ahol gyakorlatilag az öv kettévágja a mintát. A rövid topok és pólók kiváló szolgálatot tesznek, ha alacsony nők vagyunk. Az ehhez társított deréköv viszont kisebb sokkot okozhat, ha lehet, ezt is kerüljük el! Lehetünk bizonyos mértékig kreatívak, de semmiképpen sem túl merészek! Mi sem kiábrándítóbb, mint például egy elegáns, alkalmi nadrághoz egy sportos öv.

Ha már itt jár, ezt a cikket se hagyja ki!
12 Női testalkat & a Mágikus övek | Így lesz verhetetlen a megjelenése
Selejtezés otthon 3 lépésben - Tavaszi Garbróbfrissítés 1.

Az viszont még ennél is hajmeresztőbb tud lenni, ha nem az alkatunkhoz megfelelő övet választjuk ki. Sokszor beszéltem már arról, hogy mennyire feldobhatja vagy agyonvághatja az egyébként jól megkomponált outfitet. Ugye ez utóbbit Ön sem szeretné? Akkor jegyzeteljen tovább, ugyanis cikkem hátralévő részében az övviselés alapvető szabályaival fogom mélyrehatóan megismertetni. Természetesen szigorúan a témán belül maradva.

Miért pont a vékony övek… és mennyi az annyi?

Oké, a fentiekben már kitárgyaltuk, hogy vastag övet semmiképpen se viseljünk. Ez derék és csípőtájékon egyaránt érvényes. Miért is? Mert egyfajta horizontális vonalat képezve elvágja az arányokat. De talán kezdhetné az alapokkal érdemes megvizsgálnia a derekát is. Az apróbb termet nyilván kisebb felsőtesttel (is) jár. Egy széles öv optikailag csökkenti testünk hosszát, egyszerűbben szólva: összenyom minket. Holott számunkra pont az ellenkezője lenne a cél, nemde? Szóval ezeket a típusú kiegészítőket érdemesebb inkább meghagyni a magas, de vékony derekú hölgytársaknak. Ami talán kivétel lehet a fűzős öv, mely jóformán az egész törzset öleli körbe és tereli a figyelmet a karcsúsított derékra. Természetesen a monokróm szabály itt él. Színben vagy árnyalatban passzoljon a ruhához.

De mi számít vastagnak? Alapvetően a 2,5 - 3 cm feletti övek. Farmerhez általában 2 - 4 cm-es darabokat találhatunk az üzletek kínálatában.

A legvékonyabb, lágy esésű egyberuhákhoz (igen, ilyet „szabad”, sőt egyenesen kötelező viselnie!) kiválóan illeszkedő, igazán szolid darabok többnyire 0,5 - 1 cm körüli vastagsággal rendelkeznek. Ha valamivel vékonyabb az öv, mint a nadrág bújtatója, akkor se keseredjünk el! Ez még nem számít végzetes divatbalesetnek!

Filigrán nő: viseljen vékony övet
Alacsony, filigrán divat: jobb választás egy vékony öv

Nem mindegy, hova kerül az öv!

Azt hihetné, hogy az öv az egyik legkönnyebben hordható kiegészítő. Csak feldobjuk, és már mehetünk is. Vajon tényleg így van? Nem mondhatnám.

Ugyan mindössze kétféle övtípus (derék és csípőöv) létezik, viszont ezeket a lehető legváltozatosabb módokon és helyeken tudjuk viselni. Bizony, néha az a fránya, 1-2 cm-es mellélövés is komoly felfordulást okozhat megjelenésünkben.

Így mindenképpen azt javaslom, érdemes a tükör előtt próbálgatni, hova is kerüljön pontosan. Egy kis gyakorlással és elemezgetéssel Önnek is menni fog!

Alapszabály, hogy kisnövésűként sose helyezzük túl alacsonyra az övet! A csípőnadrágoktól sajnos fájdalmas búcsút kell vennie. Gyakorlatilag eltünteti a lábait ez a fazon. Vigasztalja az a tudat, hogy idén is nagyon trendi a magas derekú nadrág és szoknya, mellyel a hosszú lábak illúzióját érhetjük el. Válasszunk inkább sötétebbet, leginkább egyszínűt. Egy vékony, szupercsinos övvel és egy vagány crop toppal egyszerűen tökéletes!

divat tippek kisnövésű hölgyeknek
Egy jól eltalált vékony öv minden helyzetben segít kis termetén 

öltözködési tippek alacsony nőknek
Mélyen, a csípőn lévő öv zsugorítja termetét

Kivétel ez alól a plus size petite alkat. Ők ugyanis az esetek többségében méretesebb kebleket birtokolnak. Ez sok szempontból előnyös számukra, viszont félő, hogy a nagyobb, lentebb ülő mellek rálógnak majd az övre. Nem valami esztétikus látvány... biztos vagyok benne, hogy nem is túl kényelmes. Nekik sajnos a magasított derekú ruhák egyértelműen tiltólistán vannak, mert furcsán kihangsúlyozzák a kevésbé előnyös hastájékot. Különösen figyeljenek arra, hogy semmiképpen se legyen túl szoros az öv, mert a problémás területek így „kibuggyanhatnak” a nadrágból, ruhából. Ez mindenki számára követendő tanács! Mindig, minden helyzetben ideális méretű övet hordjunk!

Még egy tipp: a vertikális csíkozás az alacsony nők legjobb barátja. Használja ki! Övet viszont ne vegyen fel hozzá, mert csak disszonáns, torz hatást fog elérni.

Színes, mintás derékszíjak – merjem, vagy ne merjem?

A 2018-as év a mintákról szól. A virágmintás övek idén is hódítanak… csak nem egy filigrán nő gardróbjában. Azt tanácsolom, törjenek ki a feltűnő övek bűvköréből!

Ezek nem állnak jól Önöknek. A kontrasztos megoldás szintén felejtős. A (kisebb) mintás ruha opció lehet, de övnél ez nem igazán fog jól működni!

petite öv
a vékony öv sem mindegy milyen...

Inkább próbáljunk meg más módon belecsempészni szettünkbe egy kis romantikát vagy játékosságot. Erre jó megoldás lehet egy hosszú, mélyen lelógó nyaklánc. Apróbb, finomabb, nőiesebb ékszereket szemeljünk ki magunknak.

Az egyszínű, úgynevezett monokróm öltözék megnyújtja a sziluettet. Megéri basic darabokkal felszerelni gardróbunkat. A már korábban említett TOPSHOP kisméretű verzióban is kínál ilyeneket. Elég, ha egy szimpla nyári ruhán finoman átkötünk egy vékony övet vagy szalagot… máris nyerő összeállítást kaptunk. A derékszíj színe eltérhet a ruháétól, de kerüljük a túl erős kontrasztot. Egy hasonló árnyalattal megteremthetjük a harmóniát, miközben nem torzítjuk el testarányainkat.

Remélem, azt már mondanom sem kell, hogy MINDIG a ruhához színben (és fazonban is) passzoló öv mellett döntsön. Nem kell a barna-barna, fekete-fekete vaskalapos előíráshoz ragaszkodnunk, de azért mindig maradjon meg a realitások talaján. Jó hír!

Amit tudnia kell az övcsatokról

Mindannyian szeretjük a különleges dolgokat, de övcsatoknál ragaszkodjunk az egyszerűséghez! Kicsit ugyan az a helyzet, mint az öv színénél és szélességénél. Ha nem akarjuk lerombolni az összképet, kerüljük a merész, extrém darabokat. Még akkor is, ha ez komoly letargiába taszít minket. Már-már komikus hatást tud kelteni egy aprócska hölgyön egy óriási koponyás-strasszos, virágos-unikornisos vagy egyéb feltűnő ékesség deréktájon. Hiába veszünk fel egy szívdöglesztő minit vagy egy szexi farmert, az öv el fogja nyomni öltözékünk többi részét. Márpedig a tekintet mindig oda, a hatalmas csatra fog terelődni. Na meg a rövidkének tűnő lábainkra.

alacsony nőként ne viseljen feltűnő övcsatot
alacsony nőként előnyösebb az egyszerű övcsat...

petite stílus tippek: tilos nagy övcsatot viselnie
Ugye nem kell mondani, milyen övcsatokat tilos viselnie?!

Összefoglalva a fentieket
– avagy a 4 legfontosabb övviselési aranyszabály:

1# Ha övet vásárolunk, csakis a vékonyabb, 0,5 – 3 cm-es kiegészítők jöhetnek szóba

2# Kerüljük a ruhánktól elütő színű, mintás, erős és harsány öveket

3# Lehetőleg magasan helyezzük el derekunkon

4# Felejtsük el a nagy, kirívó övcsatokat

Látja? Nincs ebben semmi boszorkányság! Ilyen egyszerű az egész!

Mitől tűnhetek magasabbnak nőként? - Infografika 

Összefoglalva ez eddigi 35 öltözködési tippet, és kreativitásomat kiélve összedobtam egy infografikát, amit bármikor elővehet, hogy választ találjon kérdésére. Mentse le magának, és puskázzon belőle bármikor!

öltözködési tippek alacsony nőknek - infografika

Tetszik az alacsony nőknek szóló vizuális csemege? Akkor ossza meg barátnőivel is!  

Nos, a fenti grafikából is jól látszik, hogy az alacsony nők ruhatára speciális, de nem túl bonyolult. Sajnos célja érdekében nem vásárolhat meg bármilyen női darabot. Gardróbja felépítésénél igenis figyelembe kell vennie méreteit és testi adottságait. Biztosra veszem, hogy alacsony nőként így is vonzó, de ha Önmagával nincs megelégedve, ez az egész mit sem ér.

További ötletbörzénket tekintse meg Pinterest gyűjteményünkben. 57+ outfit inspiráció várja Önt, hogy elcsábuljon.

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Nőknek Tippek Tudástár Útmutató
Az oldal tetejére