A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

Férfi öltözködési szabályok & tippek - Öv viselése tudatosan

Férfi öltözködési szabályok & tippek - Öv viselése tudatosan

A derékszíj az egyik legnépszerűbb kiegészítő a férfiak körében, amely a praktikus és esztétikai értékei miatt mindig is fontos szerepet kapott az öltözködésben. Ez a több évtizede használatos ruhadarab ma már senki ruhatárából nem hiányozhat, hiszen e nélkül se a hétköznapi se az elegáns viselet nem az igazi. Ezért is a férfi öltözködési szabályok éppúgy vonatkoznak rá.

Az öv hordása figyelmesen!

A nadrágszíj nélkülözhetetlen kiegészítő, de nem mindegy, hogy milyen típust választ. Vannak ugyanis „íratlan” alapszabályok, amelyeket be kell tartani a viselés közben. Ezek olyan általános érvényű igazságok, amelyek bizonyos szempontból ugyan „lekorlátozzák” az övválasztás lehetőségét, ugyanakkor biztosítják, hogy mindig stílusos legyen a megjelenés.

1. Harmónia a cipővel

Az első és legfontosabb szabály, hogy az övnek mindig harmonizálnia kell a cipővel. Tökéletes esetben a színe, a stílusa és az anyaga is passzol a lábbelihez, de ez bizonyos esetekben kicsit eltérő lehet. A monokróm öltözködés – egy szín különböző árnyalatai jelennek meg a ruházatban – esetében például a színnek nem kell tökéletesen ugyanolyannak lennie.

Hogy ez mit is jelent a mindennapokban?

Egy színen belül dönthet kicsit más árnyalatú kiegészítő mellett, de soha ne keverje a barnát és a feketét – tehát semmiképp ne válasszon fekete övet barna cipőhöz.

Legyen körültekintő a stílust illetően is, és kerülje a matt és fényes kombinációját.

Férfi öltözködési tippek: öv - cipő párosítás

2. Harmónia a ruhával

Egy jól megválasztott öv, azon felül, hogy színében és stílusában illik a cipőhöz, az öltözettel is harmonizál. Az elegáns ruhához lehetőleg válasszon bőrövet, kerülje a fonott és műanyag típusokat. Ha azonban egy laza szettet választ, akkor bátran használjon egy sportosabb megjelenésű derékszíjat.

Ezekre minden férfinek szüksége van
A nélkülözhetetlen darabok - Alapövek férfiaknak

3. Öltönyhöz mindig, mert az etikett megkívánja

Bár a jól megválasztott öv kiváló kiegészítője minden megjelenésnek, nem kötelező minden esetben viselni. Az öltönyhöz azonban mindig csatoljon derékszíjat is, hiszen nem hiába készítik az elegáns nadrágokat övbujtatóval. Ettől abban az esetben térhet el, ha a nadrágnak nincs övtartója és a gombolása is rejtett.

4. A kevesebb több

Az egyszerűség és letisztultság minden esetben pozitívum, tehát minél vékonyabb egy nadrágszíj, annál divatosabb. Éppen ezért minden esetben érdemes egyszerű kivitelezésű bőr szíjat választani, amely garantáltan tökéletesen illik majd minden öltözékhez.

5. Szíjak minden alkalomra

Egy magára igényes férfit az öv viselés szabályaival nem lehet zavarba hozni, ezért legalább 2 jó minőségű elegáns vékony szíj közül tud választani, ha öltönyt visel. Továbbá elengedhetetlen 1 casual derékszíj a hétköznapokra farmerhoz, és nem hiányozhat a ruhatárából 1 sportosan elegáns vászon vagy fonott kiegészítő nyárra.

6. A casual sosem vékony

Minél szélesebb egy öv, annál hétköznapibb, azaz egy farmerhoz ajánlott bőr szíj lehet elegáns, de nem túl vékony, ideális esetben legalább 3,5 centiméter. 

7. Az elegáns pedig sosem széles

Alkalmi viseletre vonatkozó öltözködési tippünk: minél vékonyabb a derékpánt, annál formálisabb, azaz öltönyhöz soha ne viseljen 3 centiméternél szélesebbet. Ugyanez az útmutató igaz a lábbelire is a férfiaknál - például oxford cipőhöz csakis keskeny fazont hordjon.

Elegáns férfi öltözködés
Elegáns férfi öltözködés

8. Arany vs ezüst

A férfi övviselés aranyszabálya: az övcsat, a karóra, a nyakkendőtű, a madzsetta gomb és a sportzakó gombjának színe megegyező legyen. Ha ragaszkodik arany órájához, akkor azt tanácsoljuk, tárazzon be arany kiegészítőkből.

Óra - derékszíj színben passzoljon
Óra - derékszíj színben passzoljon

9. Nem (mindig) a méret a lényeg

Öltönyhöz nagy és feltűnő övcsatot soha ne viseljen. Ha mégis közel áll önhöz a cowboy feeling, akkor csakis farmerral megengedett.

cowboy öv
Cowboy bőr öv

10. Amivel nem lőhet mellé

Vállalati közegben vagy formális alkalmakra stílusos megjelenéséhez egy visszafogott, klasszikus négyzetalakú tűs övcsatot javaslunk ezüstszínben. 

11. Se túl hosszú, se túl rövid 

A szíj kiválasztásakor gondosan ügyeljen a megfelelő méretre, épp olyan előnytelen, ha túllóg, vagy ha túl kicsi. Akkor ideális a hossza, ha minimum 2 lyuk szűkítési és bővítési lehetőség van, ilyenkor a vége az első övbújtatón átfűződik. 

12. Mr & Mrs

Vőlegény öltönyéhez felejtse el a nyomottmintás, sőt még a legapróbb feliratos nadrágszíjat is, nem az alkalomhoz illő, és a komplett szettjét tönkre teheti ezzel a ballépéssel.  

13. Nadrágtartót övvel együtt soha!

Újra divat lett a hózentróger. Egyedi, változatosan variálható kiegészítő, amely farmerhoz és szmokinghoz is hordható. De vigyázat! Fontos öltözködési szabály: ha nadrágtartót visel, akkor tilos a derékszíj.

stílusos öltözködés férfiaknak: Nadrágtartó övvel SOHA
Stílusos öltözködés férfiaknak: Nadrágtartó övvel SOHA

14. A feketét vagy a barnát?

Jegyezze meg! Barna nadrágszíjat a feketén kívül bármilyen színű öltönnyel viselhet. Fekete öltönyhöz csakis fekete nadrágövet válasszon. 

15. Csalni ér?!

Eláruljuk hogyan tűnhet magasabbnak egy okos övválasztással. A szíj a derék vonalában egy horizontális vonalat képez, ezért egy feltűnő szín vagy minta törést képez, és két részre osztja a magasságát, ezzel ellenkező hatást elérve. Azonban a ruházatával megegyező vagy hasonló árnyalatú kiegészítőtől az egész megjelenése egységes lesz, amely nyújtja a sziluettet.  

15+1. Lazán-kényelmesen

Vászon és sneaker cipőhöz felcsatolhat egy szélesebb vászonövet is, chino nadrággal, felhajtott farmerral vagy rövidnadrággal tökéletes nyári szett. 

Az oldal tetejére