A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

Öv lyukasztás házilag – Csináld magad bátran!

Öv lyukasztás házilag – Csináld magad bátran!

Pont csak egy fránya lyuk hiányzik az övről… ki ne ismerné ezt a problémát? Kitartó diéta, várandósság, vagy felszaladt kilók esetén értelemszerűen a derékméret is változik, így a jól megszokott helyre fűzött nadrágszíj szorítani vagy éppen lötyögni fog. Mit lehet ilyenkor tenni? Vehet új szíjat, vagy megpróbálhat a régire plusz lyukat vágni. De mégis hogyan?

Talán Ön is próbálta már szögbeütéssel az öv lyukasztást, esetleg egy kisolló éles hegyét a bőrbe nyomva, szabályos kört képezni. Több kevesebb sikerrel, ugye? Nem kétlem, hogy eredményes volt, de hogy esztétikus is, azt nem firtatom.  

A csináld magad módszerek között a bőrlyukasztó szerszámok is segítségül hívhatók, ha nem rest belevágni az öv lyukasztásba házilag. Pro és kontra (nélkül) sorra vesszük a szögtől kezdve a speciális lyukasztókig bezáróan a lehetséges technikákat. Stílusosan szólva vágjunk is bele!

Öv lyukasztás házilag – otthoni barkács megoldásokkal

Vonalzó és filctoll segítségével először jelölje be az új lyuk helyét. Általában 2,5 cm-es távolságra vannak egymástól, de a biztonság kedvéért le is mérheti az eredeti lyukak közötti távot.

Nézzük először a háztartásban könnyen fellelhető eszközökkel történő derékszíj lyukasztási módszereket. Habár meg kell jegyeznünk, nem túl esztétikus megoldások.

Szög és kalapács

 1. Tegyen egy deszkát az öv alá, és igazítsa rá a jelölésre a szöget.
 2. Néhány határozott mozdulattal kalapáccsal üsse át a szöget a bőrön. De ne kalapáljon túl buzgón, mert meggyűlhet a baja, mire kiszabadítja az szíjat a deszkába vert szög alól. 
 3. Végül egy zsebkéssel kerekítse le a lyukat. Erre azért van szükség, hogy használat közben ne szakadjon tovább. 

Kés

 1. A penge segítségével a pontozott helyen óvatosan lyukassza át az anyagot. A legjobb, ha kicsi és éles zsebkést használ. Legyen körültekintő, mert a kés könnyen megszaladhat. 
 2. Ha átment a penge hegye a bőrön, lassan körkörös mozdulatokkal mozgassa, ezzel tágítva a rést. Fontos, hogy lekerekített, de ne túl nagy lyukat képezzen – ez eltarthat néhány percig. 
 3. Azoknál a megoldásoknál, ahol kicsit több finomítást igényel a szabályos lyuk kialakítása, ott kiskéssel ugyanígy el lehet végezni a lekerekítést. 

Hústű, zsákvarrótű

 1. Helyezze a tűt a bejelölt pontra – előtte esetleg kicsit fel is hevítheti a végét.
 2. A hústűt több irányba megdöntve óvatosan ütögesse át kalapáccsal.
 3. Az utolsó simításokhoz a kezdeti rést az előbb megismert módon a kés pengéjével kerekítse le. 

Fúró

 1. Fúrás előtt helyezzen egy fadarabot a derékszíj alá, nehogy kárt tegyen az alatta lévő felületben vagy a fúrószárban. 
 2. Fúrás közben tartsa erősen az övet, különben a fúró megforgathatja a szíjat, amitől az tönkre mehet, megkarcolódhat. 
 3. Szabályos kör alakú lyukat fog kapni, amit már csak használnia kell. 

Kíváncsi a többire? Hagyjuk a Mekk Elek fúrást-faragást és lássuk milyen elegánsabb módszerek léteznek.

Bőrlyukasztó használata

Tekintsük át a kézi lyukasztó szerszámok típusait és használatukat.

Cipész ár

Az ár régi, hagyományos bőrlyukasztó eszköz, amit a bőrművesek és a cipészek használnak bőr, műbőr, műanyag és fa átlyukasztására.

 1. Igazítsa a szerszámot a megfelelő helyre és egy határozott mozdulattal üsse át a derékövön. 
 2. Az árral nagyon szép, kör alakú lyukat tud készíteni, amit már nem kell utólag igazítani.

De az igazság az, hogy ez az eszköz nem a legidálisabb. A plusz lyuk nem fog hasonlítani az eredeti lyukakra és esztétikailag nem tesz jót a megjelenésünknek.

Kézi Bőrlyukasztó szerszámok - Csináld magad munkához

Ha precíz akar lenni és szép lyukat szeretne üti a bőrre, akkor most jönnek azok a szerszámok, amikből legalább egyet be kell szerezni otthonra.

Övlyukasztó - és kiütő készlet

A készletben acélból készült, többféle méretű csövek vannak.

 1. Válassza ki az öv lyukasztáshoz megfelelő méretűt és nyomja rá a felületre. 
 2. Néhány határozott kalapácslendítéssel üsse át az anyagon. 
 3. Az acélcső kerek fejének köszönhetően egy tökéletesen kerek alakzatot fog kapni.  

Bőrlyukasztó fogó 

A bőrön, szöveten és műanyagon is használható forgófejes (revolver) fogóval vágott lyuk mérete hat fokozatban szabályozható 2,5 - 5 mm között. 

 1. Keresse meg a megfelelő méretű lyukasztótüskét – övekhez általában a második legnagyobb lesz a megfelelő. 
 2. A kiegészítőt fektesse az asztalra és fogja közre a fogóval a jelölésnél. 
 3. Egyetlen határozott mozdulattal nyomja össze a fogantyút. Ezzel el is készült a tökéletes kör alakú rés a nadrágszíjra.

Lyukasztó készlet

A cserélhető fejes szerszám bőrhöz, kartonhoz és puha műanyaghoz is használható. A 6 darab 2,5 – 5 mm közötti lyukasztó fejek ugyanazon az elven működnek, mint az előbbi forgófejes változat.

...és egy EXTRA tipp a végére!

Öv méretre vágása bőrlyukasztó segítségével

Mikor jöhet még szóba az öv lyukasztás?

Egyes deréköveknél az övcsat nem varrva vagy szegecses megoldással van rögzítve, hanem csavarral. Ennek köszönhetően otthon is megoldható esztétikusan a méretre igazítás. Ezért, ha nem biztos az övméretet illetően, akkor érdemes ezekből a típusú szíjakból hosszabbat vásárolni és saját kezűleg méretre igazítani. Az övlyukasztót tehát nem csak plusz lyuk készítéséhez, hanem ilyen esetben is célszerű és praktikus használni.

Tartalomhoz tartozó címkék: Hogyan kell Útmutató
Az oldal tetejére