A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

Öltözködési szabályok nőknek - A női öv viselése okosan

Öltözködési szabályok nőknek - A női öv viselése okosan

Bár a férfiak számára sem egyszerű rátalálni a minden szempontból tökéletes övre, a nőknek még ennél is nehezebb a dolguk. Megannyi szín, stílus és forma között kell rábukkanni a legjobbra, ami valljuk be, néha igen csak komoly feladat. Vannak azonban – ha úgy tetszik – szabályok, amelyek nagyban megkönnyíthetik a döntést.

Öv viselési tanácsok

Mindig tartsa szem előtt az öv színét, vastagságát és arányát – mondhatnánk, ha nagy vonalakban szeretnénk megállapítani a tökéletes megjelenés szabályát. Hogy ez mit is jelent pontosan? Milyen női övet hordjon a különböző esetekben?

Öltözködési szabályok nőknek testalkat szerint

A különböző testalkatú nők esetében igen eltérőek az öv viselésének szabályai.

Az alma alkatúak (szélesebb hasi tájék) esetében érdemes olyan kiegészítőket hordani, amelyek elterelik a figyelmet a kérdéses területről. Éppen ezért javasolt kerülni a szélesebb öveket, és inkább vékonyabb típusúakat hordani.

A körte alkat (mellbőségnél szélesebb csípő) sajátosságai miatt ajánlott magasabb derekú ruhát választani, és egy feltűnő övvel kiemelni a keskeny derekat. Semmiképp nem ajánlott széles és hangsúlyos derékszíjat viselni, hiszen ez csak felhívná a figyelmet az egyébként is széles csípőre.

A homokóra alkat (csípő és mellméret kb. egyforma) a legarányosabb típus, ebben az esetben szinte minden öv tökéletesen passzol a megjelenéshez.

A téglalap alkatot (derék nem hangsúlyos) gyakran nevezik „fiúsnak”, éppen ezért ajánlott igazán nőies övvel díszíteni az öltözéket. Érdemes olyan kiegészítőt használni, ami kiemeli a csípőt és melleket.

A fordított háromszög (mellbőség jóval nagyobb a csípőnél) alkatúak számára ajánlottak a szélesebb övek, amelyek képesek kiegyenlíteni az egyébként „eltolódott” arányokat.

Női öv csatolása. Hogyan fűzze be?

További fortélyokat árulunk el arról, hogy vajon melyik irányba kell helyesen befűzni a női övet. Van-e erre öltözködési tipp vagy etikett? Korábbi írásunkban, itt az ÖvBolt blogon részletesen kielemeztük a témát, a lényeget tekintve pedig az a megnyugtató válaszunk, hogy sem a női, sem a férfi övek esetében nincs erre szabály, tetszés szerint csatolható jobb és bal oldalra is. Vannak azonban olyan konkrét esetek, amikor a nadrágszíj egyedi jellemzői határozzák meg a felcsatolási oldalt, erről pedig bővebben olvashat az öv befűzési irányát felderítő blogbejegyzésünkben. 

Hogyan hordja? Nem mindegy, hogy hova!

A nők abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy mell alatt, derékon és csípőn hordható darabokat variálhatnak. Valójában derék- és csípőöveket különböztetünk meg, de a jó hír az, hogy az előbbi nemcsak a derék vonalában, hanem a mell alatt is viselhető, ha a ruha szabásvonala úgy kívánja. A derékvonaltól magasabban az empire szabású (azaz mell alatt vágott) ruhák esetében illesztjük az övet a vágáshoz. A gumírozott, sztreccs típusút ajánljuk hozzá, amely optikailag kiemeli a mellet és nem utolsó sorban kényelmes, nem vág be, nem töri a mellkast. A hagyományos fazonú, vagy derékban szűkített ruhákhoz, felsőkhöz és nadrágokhoz a klasszikus derékövek fognak passzolni. A magas hölgyeknek a túl vékony pánt nem előnyös, az alacsony és vékony termetűek viszont a 6 cm-nél keskenyebb övvel járnak jól. Rövid derékmagasság esetén a cél inkább optikailag nyújtani a derékvonalat, amire a csípőre csatolt fazonok nyújtanak megoldást. 

Csípőövet csak derék alatt hordunk. A magas hölgyek és a hosszú lábúak választhatnak szélesebb, feltűnő darabokat, amellyel kompenzálják termetüket. A molett vagy körte alkatúak visszafogott színűt és mintázatút viseljenek. Az apróbb termetűek a több kevesebb elve mentén most is vékonyabbat hordjanak, sajnos a széles öv összenyomja őket, bárhová is csatolják – kivétel ez alól a kabáton hordott pánt, hiszen ott csak a vastag verzió érvényesül jól. Farmerhoz egy vékony, bőr öv mindig tökéletes, de a szűkebb ruhákat is feldobja, sőt még a kisebb úszógumikat is elrejti egy szélesebb kiegészítő. Elegáns nadrághoz a csípőn viselt vékony, alkalmi divatöv dukál.  

Tuti tippünk: az obi öv

A legtöbb nő életében hol állandó jelleggel, - például hízékony alkata miatt, hol időszakosan, előfordulhat, hogy néhány plusz kiló felszalad, amitől megszabadulni nem mindig könnyű, de az előnyös ruhák mellé kiválasztott ideális kiegészítőkkel (kendők, hosszú nyakláncok) és övvel máris jobban érezheti magát a bőrében. A széles bőrből készült obi öv tökéletes és kényelmes, mivel a masnit magának kötheti meg, de ha nyújtani szeretné alakját, akkor hagyja elöl hosszan lógni a pántokat a comb vonalában. Mindig érdemes a legkarcsúbb pontra felkötni, hiszen oda vonzza majd a tekintetet, éppen ezért ne a takargatni való részeket próbálja elfedni vele, mert ellenkező hatást érhet el.

Ezt feltétlenül el kell olvasnia!
12 Női testalkat & a Mágikus övek | Így lesz verhetetlen a megjelenése

Öv viselési 1x1

  • Minden esetben ügyeljen arra, hogy az öv szélessége és elhelyezése passzoljon a ruha hosszához, pl. egy vékonyabb típust válasszon a minikhez.
  • Bátran döntsön a színes darabok mellett, hiszen ezekkel feldobhatja az egyszínű ruha megjelenését. Amennyiben azonban elegánsabb megjelenésre vágyik, akkor válasszon a fekete vagy fehér derékszíj közül.
  • A szélesebb övek nem minden alkatú és stílusú hölgyeknek állnak jól, de a vékony kiegészítő minden esetben kiváló döntés.
  • A nők a derékszíjat nem csak az övtartón hordhatják, hiszen ez az esetek nagy részében a felsőruházaton is kiválóan mutat.
  • Az öv színe, stílusa és anyaga minden esetben harmonizáljon a táskával és a cipővel. Nem kell feltétlenül teljesen egyformának lenniük, de ügyeljen arra, hogy ne legyenek kontrasztosak.
  • Bátran hordjon különleges kialakítású öveket, de minden esetben ügyeljen arra, hogy ilyenkor ne viseljen más hangsúlyos kiegészítőt (is).

67 öltözködési gyorstipp nőknek
- így lehet csinosabb pofonegyszerűen egy övvel -

Klikk a képre az INGYENES füzet letöltéséhez

övviselési tippek nőknek
Érdekel az Ajándék eBook

Az oldal tetejére