A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

Praktikus gardrób rendszerezés 4 lépésben

Praktikus gardrób rendszerezés 4 lépésben

Gardrób felforgatásom tapasztalatait megosztva lépésről-lépésre haladunk a cél felé, ami a Szex és New York Carry Bradshaw-jának álomgardróbja is lehetne. De azt megígérhetem, hogy legalább egy magazinfotóval felérő, ízlésesen berendezett ruhásszekrény lesz a végeredmény. 

Praktikus pakolás a szekrénybe

A selejtezésen ötösre vizsgázó szezonális, tavaszi és nyári ruhák kupaca hever az ágyon arra várva, hogy elnyerjék méltó helyüket a polcokon. Igen ám, de hogy lehet praktikus és áttekinthető rendszerezést kialakítani a különböző típusú ruhásszekrényekben? Hiszen nem akarunk többé a szekrény hátsó falára begyűrődött, soha elő nem kerülő pólókat. Mentő ötletekkel azonban most sikerülni fog a praktikus pakolás a szekrénybe. Hiszen ki az, aki nem ábrándozik az üzletekhez hasonló, szemet gyönyörködtető elrendezésről? Azonban a gardrób rendszerezés könnyebbik része az esztétikus berendezés, a feladat oroszlánrésze ennek a rendnek és rendszernek a fenntartása jelenti majd. Ehhez is adok zsebre rakható ötletet.

Első lépés: Ruhásszekrény rendszerezés - mit hova?  

Előttünk tehát az ömlesztett ruhatár, kezdjünk egy csoportosítással. 

Akasztós, polcos szekrény vagy komód? A ruha rendszerezés első lépéseként mérje fel mennyi hellyel gazdálkodhat. Majd ehhez viszonyítva válogassa a ruhákat két nagy csoportra: vállfások és polcosok. Ahhoz mérten, hogy mi az anyag igénye, fogasra kerüljenek az összehajtva gyűrődő típusok, a kinyúló kötöttek pedig a polcon kapjanak majd helyet. 

Ha ezzel megvagyunk jöhet a ruhásszekrény pakolása. Én személy szerint az akasztósokkal szeretem kezdeni, hogy ha ezzel megvagyok lesz elég helyem hajtogatni a többit. 

Második lépés: Okos pakolás – az akasztós ruhák

Reggel általában mindenki rohan, de értékes perceket lehet azzal megspórolni, ha nem kell felfordítani mindent a szekrényben. Megmutatom milyen gardrób rendszerezési ötleteim vannak arra, hogy minél rövidebb idő alatt megtalálja a megfelelő szettet.

Gardrób trükkök + 3 tipp
 • Egy vállfára legfeljebb 2 hasonló stílusú és színű ruha kerülhet, így - ha például krém színű blúzt keres - nem kell feltúrni mindent, mert egymásra rakva megtalálja őket. 
 • Ruhásszekrény rendszerezését megkönnyítheti, ha egy ruhaakasztóra teszi a bejáratott szetteket, és reggel egy mozdulattal már öltözhet is.
 • Ha az öveket gyakran váltogatja és van is belőlük vagy fél tucattal, akkor az övcsatnál fogja lógassa fel őket egy sima fogasra vagy speciális övtartóra, amin 10-12 szíj tárolható áttekinthetően. A lógatásnál arra feltétlenül figyeljen, hogy törés nélkül csünghessenek a derékszíjak.
 • Ahelyett, hogy egy ruhaakasztóra halmozná fel a nyakkendőket, használjon inkább nyakkendőtartót, amin egyszerre 8-10 darab is helyet kaphat. Így nem kell leszednie az összeset azért, hogy a legalsót kivehesse, és nem is gyűrődnek össze.  
 • Ha sok az akasztós holmi, de kevés a hely, akkor a holt tereket ki lehet használni plusz rúd beiktatásával alulra. Ez akkor praktikus, ha zakókból, ingekből és kiskabátokból van sok. Rúd helyett egymásba akasztott vállfázással is kihasználható a hely, de tárolódobozok is kerülhetnek alulra. De ne legyen agyonzsúfolva, és a szellőzés is biztosítva legyen, nehogy a penész megtelepedjen a sarokban.
 • Az akasztós rész alját cipősdobozokkal is kitöltheti. Ha Ön szenvedélyes cipőgyűjtő, akkor mindenképp ragasszon a dobozok elejére fotót a benne található lábbeliről, így nem kell feleslegesen nyitogatni és pakolni.
Tippek
 1. A nagykabátok fa vállfára kerüljenek, a szoknyák csiptetősre.
 2. Ha nincs otthon sáltartója, akkor akasszon zuhanykarikákat egy sima ruhaakasztó alsó rúdjára, és ezekbe fűzze be kendőit.
 3. Helykihasználás miatt egymásba akaszthat két háromszög fogast, vagy gyűjtsön össze néhány dobozos üdítő karikát, fűzzön fel egyet-egyet a kampókra, és így akassza őket lépcsőzetesen egymás alá. Nagyon sok helyet spórolhat meg ezzel a gardrób trükkel.

Harmadik lépés: Rendezési tippek polcon és fiókban

A polcokra vagy fiókba kerülő ruha rendszerezésére két jellemző módszer létezik: az esztétikus és a funkcionális. Az előbbi a szín szerint történő elrendezés: reggel, amikor eldöntöttem, hogy zöld felsőt szeretnék viselni, csak át kell nézzem azt a kupacot, és választhatok belőle. Az utóbbi a kategória szerinti tárolás, amikor egymásra kerülnek a pólók, egy másik kupacba a pulcsik, a harmadikba a nadrágok. Mindkét verziónál érdemes a ritkábban viselteket legalulra tenni. 

 • Hagyományos polcrendszer esetén használhat polcelválasztót, így az egymásra hajtogatott ruhák nem dőlnek el a másik oszlopra.
 • A komód nagyobb fiókjába a különböző ruhatípusok közé helyezhet fiókelosztókat, hogy ne keveredjenek össze egymással.
 • A fehérneműs fiókba fiók rendszerezővel könnyítheti meg a berendezést, és külön fakkokba helyezheti a zoknikat, melltartókat, harisnyákat és bugyikat.  
 • Ha Ön nagyon precíz és rengeteg szabadideje van, akkor kipróbálhatja a KonMari hajtogatás módszerét. Ezzel a technikával a fiókokba és a polcokra nem egymásra, hanem egymás mellé pakoljuk a holmikat. Ezzel áttekinthetőbb és könnyebben kezelhető rendszert kapunk. 

A végére érve tisztázzunk még valamit.

Negyedik lépés: Az átláthatóság szinten tartása

A gardrób rendszerezés végére minden a helyére kerül, és a kanapén elnyúlva gyönyörködhetünk az Andrássy utcai luxus butikkal vetekedő szépségű ruhásszekrényünkben. De csak az első adag mosásig! Szerintem nem éri meg ellazáskodni a dolgot, mert a belefeccölt munka különben nem sokat ér. Sok kicsi sokra megy, ha minden bepakoláskor rászánja azt a pár másodpercet, és az összehajtott ruhát a helyére teszi vissza, akkor sokáig fenntartható ez a fajta ruha rendszerezés. 

A szezonális tavaszi-nyári kollekcióval végeztünk, de a meleg ruhák tárolásáról se feledkezzünk meg! A következő részben az őszi-téli cuccok helytakarékos elpakolására mutatok bevált ötleteket és módszereket.

Tartalomhoz tartozó címkék: Nőknek Tippek Tudástár
Az oldal tetejére