Barion Pixel
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

Selejtezés otthon 3 lépésben - Tavaszi Gardróbfrissítés 1.

Selejtezés otthon 3 lépésben - Tavaszi Gardróbfrissítés 1.

A tavasz a természet újjászületésének fordulója, saját megújulásunkat kifejezhetjük ilyenkor úgy is, hogy végre felvesszük a rövid kabátot szoknyával. Kezdhetném egy ilyen idilli gondolattal is a bevezetőmet, ehelyett állok a szekrénysor előtt csípőre tett kézzel és sóhajtok egy nagyot. Nyakunkon a jó idő, és komolyan mondom megint elfogott az az érzés, hogy tényleg nincs mit felvennem. Ami persze nem igaz, csak újfent nem találok semmit a káoszban. Ismerős?

Van az a szint, amikor már bábeli tornyokban állnak a ruhák, és nem látni mit rejt az áttekinthetetlen kupac közepe. A dugig pakolt fiókokból biztos kilóg valami, és ki tudja hová tettem az utoljára tavaly nyáron hordott kedvenc laza szettemet. 

Őszintén mondom, már hetekkel ezelőtt felírtam a tennivalók listámra nagybetűkkel a “SELEJTEZNI OTTHON!!!”, de egyszerűen nem vitt rá a lélek, és szerintem ezzel nem vagyok egyedül. Bevallom nagy falat rendet rakni a szekrényben, de egy ponton túl nem lehet tovább halogatni, így engem is utolért a feladat. Nézzük meg együtt, hogy birkóztam meg vele!

Rendrakás a szekrényben lépésenként

Magamat és remélem másokat is inspirálva egy blogsorozatban lépésről-lépésre fogom bemutatni, hogyan álltam neki a tavaszi ruhatár frissítésnek, és milyen tanácsaim, tippjeim vannak az egyes fázisokra. Azzal koránt sincs ugyanis elintézve, hogy kikapok bár kinyúlt pólót vagy megunt rucit. A legnehezebb lépéssel, a selejtezéssel kezdünk a sorozat első részében.

Rendrakás a szekrényben - Tavaszi Gardróbfrissítés
Rendrakás tippek otthonra

Nulladik lépés: Tervezés

Mielőtt bármihez nyúlna, kezdjünk egy kis elméleti munkával. Gondolja át a stílusát, a kedvenc színeit, hogy milyen ruhákat hord szívesen, és mi az, amit nem. Segítségül válasszon ki néhányat a kedvenceiből, gondolkodjon rajta, hogy melyiket miért szereti. Szín, anyag, fazon és forma alapján levonhatja a saját stílusára vonatkozó következtetéseket.  

Ugyanezt végezze el 6-8 kevésbé hordott ruhaneművel is. Gyűjtse össze, hogy mik azok a főbb tulajdonságok, amit nem kedvel bennük.  

Ez a módszer végül segít tisztán látni, hogy mi miatt hord szívesen egy ruhát.

Első lépés: Ruha Selejtezés 

Az otthoni ruhásszekrény szelektálás során két szabályt tartok fontosnak, az első, hogy nem dobok ki semmit. Aki kicsit is környezettudatos, egyetérthet velem ebben a kérdésben. A Fast Fashion üzletek folyamatos vásárlási kényszerben tartanak minket, pedig a divatipar a második legnagyobb környezetszennyező iparág a világon. Ennél is megdöbbentőbb, hogy egyetlen póló előállításához 2700 liter vízre van szükség, ami nagyjából egy ember 3 évi vízszükséglete. Ezek nagyon súlyos adatok. Ezért inkább addig hordom a pólóimat, amíg le nem fújja rólam a szél, vagy kitalálok más alternatívákat a kiválogatott cókmókra, amiket nemsokára el is árulok. 

A gardrób tartalmának átválogatásakor kiindulópontot adnak a színek. Akár meg is kérhet valakit, aki jól ismeri önt, hogy segítsen eldönteni milyen árnyalatok (hideg, meleg) állnak jól. 

Rendrakási tippek: 3+1 ruhakupac

Elszántságtól, időtől és a ruhatár méretétől függően egyszerre is átszortírozhat mindent vagy több lépésben, kategóriánkként haladhat.

Szerintem 3+1 kupacba érdemes gyűjteni a ruhákat:

1. A biztosan maradók, amihez túl sok kétség nem fér.

2. Menjen vagy maradjon, azaz a kétesek.

Itt kell kitérjek a második szabályra: mindent fel kell próbálni, amiről nem tudjuk eldönteni, hogy menjen vagy maradjon. Így hatékonyabb és könnyebb döntés születik. Ha mégsem, akkor azt javaslom hordja pár napig az adott öltözéket  - ezeket valószínűleg rég nem viselte -, így el fogja tudni dönteni a sorsukat.

Tipp: Döntésképtelenség esetén dobozolja be a kétes kupacot, és tegye egy olyan helyre, ahol nincs szem előtt. Így bármikor elő lehet szedni őket, de ha idővel nem hiányoznak, akkor eldőlt, hogy mehetnek.

Ezek a ruhák nem kellenek
Ami ruha nem kell, azt még ne dobja egyenesen a kukába!

3. „Nem kell” kupac.

Valószínűnek tartom, hogy ezek azok az ezer éve fel nem vett holmik, amiket évek óta tesz-vesz a szekrényben. „Talán még jó lesz rám, megszeretem majd, belefogyok, visszatér a divatba”, és hasonlókkal áltatja magát. De higgye el, soha nem fogja felvenni, viszont ezektől megválva fellélegzik a gardróbja. A nem hordott cuccokon kívül kerüljön ide minden, ami már kicsi, foltos vagy elnyűtt. A legtöbb fejtörést nekem az okozta, hogy mit kezdjek ezzel a kupaccal, hiszen kidobni tényleg nem akartam őket, ezért is halogattam ilyen sokáig a dolgot. 

Összegyűjtöttem jó pár lehetőséget, amiket bátran ajánlok:
 • Csereberéljen a barátnőkkel, vagy elajándékozhatja hasonló korú családtagoknak az alig használt holmikat.
 • A szép állapotú rucikat eladhatja az Interneten.
 • Használtruha üzletekben jelképes összegért, kilóra veszik át a ruhákat.
 • A jobb állapotúakat adományboltokban is fogadják. 
 • Helyi családsegítő és gyermekjóléti szolgálatnál is leadhat pár szatyor adományruhát. 
 • Hátrányos helyzetű régiók óvodáit, iskoláit összefogó civil kezdeményezések (pl. Fogadj örökbe egy ovit!) koordinálásával a rászorulókhoz futárszolgálattal juttatható el a hordható gyermekruha.
 • Ha ismer olyan személyt vagy családot, akinek örömet okozhat egy zsák ruhával, adja át személyesen. A napi jócselekedet ezzel garantált. 
 • Ha kreatív és még valamennyire varrni is tud, átalakíthatja az arra érdemes gúnyákat. 
 • A még hordható és kényelmes pólókat, melegítőket és pulcsikat lefokozhatja otthoni viseletre.
 • Ruhagyűjtő konténerbe dobhatja teljesen elnyűtt cuccait, bár arról nincs konkrét információm, hogy hány százalékukat hasznosítják újra és mennyi kerül végül az égetőbe.
 • A hordhatatlan pamut pólókat, trikókat kisebb darabokra felvágva befoghatja takarítós rongynak.

+1 Tipp: Második esély: a ruhajavító. 

A lyukas, szakadt, túlságosan lógó holmik kaphatnak még egy lehetőséget a varrónőnél, nem luxus ugyanis szabóhoz járni, sőt költséghatékonyabb a javíttatás, mint újat venni. A felújítás lehetősége ideális opció, ha valóban a fenntarthatóság jegyében kivitelezzük a tavaszi gardróbtakarítást.

Készen áll a folytatásra? Merüljünk bele jobban!

Második lépés: Ne felejtse el a kiegészítőket sem!

Szortírozáskor hajlamosak vagyunk elfeledkezni a kiegészítőkről, ezért a táskákat is könyörtelenül nézze át, és válogassa ki a foltos, foszladozó, vagy már évek óta nem hordott példányokat. Ne tartogassa a napszemüvegét, ha karcos vagy kiesik a lencséje. A sapkákat, kesztyűket, kendőket és sálakat se hagyja ki, az összement, kibolyhosodott vagy nem viselt daraboktól vegyen búcsút, ugyanígy a meggyűrődött kalapoktól is. 

Bőr holmijait se felejtse ki! Az övek rendszerezésekor a sérülteket tegye félre, de még mielőtt bezsákolná, mérlegelje, hogy javíthatóak-e a hibák. A derékszíj feltuningolásához egy korábbi cikkünkben kaphat mentő ötleteket. A cipők átszortírozásával a kopott vagy megunt, de még használható, kényelmes darabokat is költséghatékonyan felújíthatja vagy átfestheti otthon.

Ékszeres dobozát sem árt néhány évente átnézni, a bizsuk sajnos nem örökéletűek. Ha eddig ömlesztve tartotta őket, gondolja át milyen új rendszerezési mód lenne a legpraktikusabb.

De várjon! Van még egy fontos tanácsom.

Alsóneműk selejtezése
Lyukas gatya & bugyi. Kivele!

Harmadik lépés: Alsóneműk

Egy tisztességes rendrakás a szekrényben a fehérneműk és zoknik könyörtelen szelektálásával zárul. Ez esetben feloldható a szabály: minden olyan alsóneműt, ami lyukas, kinyúlt, kényelmetlen vagy elengedett a gumija, kidobhat, vagy akár törölgethet vele port. Persze, ha van otthon egy varrógépe, nyugodtan mentheti a menthetőt. A kopott sarkú vagy lyukas zokniknak sincs többé helyük a lábakon. A félpár zokniknak viszont még van esélyük, ha egy külön dobozt tart fent a részükre, és ahogy idővel mindegyik megjárta a mosást, a dobozban talán újra egymásra találnak. 

Túl vagyunk tehát a teljeskörű ruhatár selejtezésén. A következő részben megmutatom, hogyan pakoljuk vissza átgondoltan és áttekinthetően a megmaradt ruhaneműket, úgy, hogy ez az állapot sokáig fenntartható is maradjon. Ehhez jövök gardróbrendszerezési tippekkel és tanácsokkal.

Tartalomhoz tartozó címkék: Nőknek Tippek Útmutató
Az oldal tetejére