A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

Vajon honnan ered az öv szó?

Vajon honnan ered az öv szó?

Kíváncsiságom kimeríthetetlen és éppen időszerű volt már egy tudományos kutatást végezni. Szerencsére a munka oroszlánrészét már mások elvégezték helyettem, nekem csak a hiteles források sorait kellett átfutnom. Tudományos vizsgálódásom központi eleme természetesen az öv volt és magát a szót próbáltam megfejteni, illetve jelentésének, eredetének utána járni. Ennek a kíváncsiskodásnak a végeredménye ez lett. Döntse el Ön, mennyire sikerült jól.

Az öv jelentése

Az “öv” szó mindenre kiterjedő jelentéstartalmát nem akarom kifejteni ebben a bejegyzésben. Ami most ehhez a témához passzol az az “öv” szó főnévi alakja, mely ruházati kiegészítőt jelent.

A meghatározása: Egy derékon (olykor kissé fölötte vagy alatta) viselt szalag, mely a testet vagy a ruhát öleli körbe. Jellemzően bőrből vagy erősebb textil anyagból készül, esetenként gumírozott anyagból, fémből, műanyagból. Szélessége 1 cm-től egészen 20-30 cm-ig terjed. Funkciója több féle lehet. A nadrág megtartása, ruházat díszítése - dekorálása, használati tárgyak (pl.: szerszámok, fegyverek, pénzérmék) hordozhatósága, tárolása.

Szótani eredete

Egy szó eredetének felkutatásával az etimológia foglalkozik. Így ennek segítségül hívásával próbáltam megfejteni az “öv” szó származását. Nem vagyok nyelvész, de igyekeztem hiteles forrásokat felkutatni.

Az első írásos feljegyzés 1211-re vezethető vissza, ami a Váradi Regestrum jegyzeteiben lelhető fel, melyet 1208-1235-ig készítettek. Ez a forrás azonban bizonytalan, egy 1372 utáni írás, a Jókai kódex már hitelesebb adatot nyújt.

Az "öv" szó az úgynevezett ősi szókincshez tartozik. Finnugor-, talán uráli kori szó. Őse pedig a “vö”. Zürjén nyelven: “vln”, finnül: “vyö”, lapp nyelven pedig: avve. Átalakulását a szakértők így fogalmazták meg: “A magyarban eredetileg ő változatban élt, a mai öv hangalak később keletkezett elvonással a v-s tövű toldalékos formákból.” forrás: Etimológiai szótár

Szinonimák

szíj
derékszíj
nadrágszíj
heveder
derékpánt

Felhívás! - Ha érdemi információval (pontos adat, szinonima, stb…) rendelkezik, amivel bővíteni lehetne ismereteinket ezzel a cikkel kapcsolatosan, akkor ne habozzon megosztani. Írja meg e-mailben!

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekességek Tudástár
Az oldal tetejére