A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

Kíváncsi melyik oldal? – Női és Férfi öv becsatolás iránya

Kíváncsi melyik oldal? – Női és Férfi öv becsatolás iránya

Rövid Google-ben való kutakodást követően azt mondhatom, hogy az övviselést illetően akadnak gyakori kérdések. Az öv alapdarab a ruhatárában és nem árt, ha válaszokat is kap. Így a kérdőjelek közül most egyre szeretnék útmutatást adni, ez pedig az öv befűzési irányának szabálya és gyakorlata, avagy melyik oldalra fűzik a nők és férfiak, illetve a jobb- és balkezesek.

Ki mint veti gombját?!

Hogy felgöngyölítsük a sztorit, utazzunk vissza az időben és ássunk a gombolási szokások mélyére és miértjére a divattörténelemben. A 13. században felfedezett gombok a kezdetektől fogva a férfiak ruhájának jobb oldalára kerültek. Ez azzal a gyakorlatias szokással magyarázható, hogy az öltözékük részét képező fegyvert - a kardot, később a puskát és a pisztolyt – legtöbbször a bal oldalukon hordták és jobb kézzel rántották elő. Jobboldali gombolás mellett ez a mozdulat akadálytalan volt. 

A női blúzok és ruhák bal oldali gombolással készülnek ennek viszont merőben más okai vannak. A gombok kezdetben nagyon drágák voltak, amit csak a rangos és tehetős családokban engedhették meg maguknak. Az úrinőket cselédek öltöztették, akiknek szemből a bal oldali átbújtatás esett kézre. De helytálló magyarázat az is, hogy az előkelő nők az etikett szerint bal oldalon ültek lovuk hátán a dámanyeregben, lábukat lógatva. A gombolással kivédhető volt, hogy minél kevesebb por és hideg levegő jusson be a gombok közötti réseken. Ugyanakkor a babáknak is köszönhető a máig fennmaradt hagyomány. A többnyire jobbkezes anyák ugyanis a bal kezükben tartották a csecsemőt, hogy a jobb kezük szabad maradjon, szoptatáshoz pedig ezzel a kezükkel könnyedén kikapcsolhatták ingjüket. 

A nadrágok és a farmerek esetében már mindkét nem esetében jobb oldali gombolásról beszélhetünk. 

A női övviselés „íratlan” alapszabályairól korábban már írtunk. De mi a helyzet a nadrágszíj felcsatolási irányáról? Most egyszer s mindenkorra szeretnék eloszlatni minden tévhitet ezzel kapcsolatban, lássuk vannak-e írott vagy kőbe vésett szabályai a derékszíj befűzésének?

vajon melyik irányba kell befűzni az övet?
Vajon melyik irányba kell befűzni az övet?

Balról-jobbra vs. jobbról balra??

Gyakran találkozom azzal a kérdéscsokorral a derékszíj hordásának irányára vonatkozóan, hogy – az inggomboláshoz hasonlóan – a nemek szerint van-e erre valamilyen előírás. Gondolhatnánk jogosan, hogy ha már így is ennyi különbség van a ruhaviselési szokások és hagyományok között, akkor az öltözködési etikett kitér a női és a férfi övek viselésének irányára is.

Egy gyors és megnyugtató válasz formájában nyugodt szívvel mondhatom: nincs rá szabály!

Mindenki magának tetszően, kénye-kedve szerint döntheti el, hogy melyik oldalon húzza meg a nadrágszíját. A bal vagy jobb kéz dominancia, azaz balkezesség, jobbkezeség esetén is a kézre eső, kényelmesebb oldalt lehet választani. Annyit jegyezzen tehát meg, hogy abszolút szabadon csatolhatja magára kedvenc kiegészítőjét, ahogy Önnek a legkényelmesebb.

De vigyázat, vannak kivételek a csatolást illetően!

Vannak bizony, amikor a nadrág öv maga határozza meg a felcsatolási irányt, ilyenkor nincs más választásunk, mint a józan észre hagyatkozni, ha nem akarunk nevetség tárgyává válni.

Lássuk, melyek ezek a konkrét esetek: 

# Feliratos, mintás, szimbólummal ellátott övcsat vagy szíj. Képzeljük csak el milyen ciki látvány fejjel lefelé egy üvöltő farkas vagy egy ugrató ló, a márkanévről már nem is beszélve. Ilyen különlegesebb darabok esetén nyugodtan hagyatkozzon a logikus befűzésre. Egy pillanattal több időt vesz igénybe, mire feltérképezi a nadrágtartó domináns díszeit, de megéri, és néhány alkalom után már úgyis rááll a keze a megfelelő oldalon indított becsatolásra. 

# Egyedi formájú csat. Itt is hasonló okokból. (Ugye nem kell ragozzam a fordítva álló koponya esetét..)

# Automata övcsat. Véleményem szerint a csat kioldó gombjának alul a helye. Ettől fogva Önre bízom, hogy hogyan fűzi be a nadrágja övét.

övviselés helyesen
Övviselés helyesen

Ugye nem is olyan bonyolult? Ezekre az apró részletekre odafigyelve garantáltan elkerülheti az övviselési bakikat. Az egyszerűbb, feliratmentes daraboknál pedig szabad döntése van a hölgyeknek, az uraknak, továbbá a bal-és jobbkezeseknek is a derékpánt hordásának irányáról.

Az oldal tetejére