Barion Pixel
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

A valódi bőr tisztítása - ápolása [Kézikönyv]

A valódi bőr tisztítása - ápolása [Kézikönyv]

A bőrápolásról és annak fontosságáról bár gyakran hallunk, de ha gyorsan szeretnénk válaszokat kapni vagy orvosolni egy nemvárt problémát, akkor sokszor a kérdésünkre csak félmegoldásokat kapunk, vagy kétes házi praktikákba futunk bele.

Jelen írásunkban a gyakori kérdések megválaszolására készítettünk egy átfogó, teljeskörű útmutatót a bőrtisztítás, kondicionálás és a helyes tárolás szabályairól. A konkrét és bevált ápolási módszerek és tippek bemutatása mellett, tiltólistás tanácsokkal is szolgálunk. Ugorjunk is fejest, kezdjük az alapoknál, és vegyük sorra milyen típusú bőrök léteznek.

Mi is valójában a bőr?

A 100 %-os bőr csak és kizárólag állati eredetű lehet, leggyakrabban marha - és bivalybőrből készült termékekkel találkozhatunk, de nem ritka a szarvas-, sertés-, birka- és kecskebőr feldolgozása sem. Hazánkban ritkábban, de előfordulnak egzotikus bőrből készült kiegészítők is, úgymint a krokodil, kígyó, strucc, kenguru, és bármilyen meglepő, a rája és az angolna külső rétegéből is készülnek ruházati és divatkiegészítős cikkek.

Mi most a marhabőrrel foglalkozunk, amiről tudniillik, hogy a legjobb minőséget az állat hátát és oldalát borító legtömöttebb irharéteg, azaz a krupon adja. Attól függően, hogy az irha mely rétegét dolgozzák fel, három minőségi besorolásba osztályozzuk a marhabőrt. A legidőtállóbbat a külső tömött rostból kapják, az alsóbb rétegekből - a lazább rostszerkezet miatt – pedig egyre kevésbé strapabíró alapanyagot nyernek ki.

Genuine Leather

Tartósság és strapabírás szempontjából is a leggyengébb, az olcsó árkategóriájú Genuine. Általában a jó minőségű irhából hasítják le ezt a lazább rostszerkezetű alsóbb réteget, de keverhetik más bőrdarabokkal vagy mesterséges kötőanyaggal is. A feldolgozás során egyik oldalát festik, ami változatos megjelenésű termékeket eredményez, ugyanakkor homogén sima felszíne vagy a szabályszerűen ismétlődő mintázat árulkodó jele annak, hogy ezzel a típussal van dolgunk. 

Top Grain Leather

A „top” ugyan nem a csúcskategóriát jelöli, de az előkelő második helyet a korrigált barkájú bőr foglalja el. Elnevezése az előállítási technikából ered: a legellenállóbb felső réteget, a barkát, - amely a marha fajtájára jellemző egyedi erezetet és mintázatot adja – lecsiszolják, ezzel egy kicsit vékonyabb, könnyebben megmunkálható – emiatt pedig olcsóbb - sima, egységes felületet kapva. Az így előállított termék időtállósága szerényebb a teljes értékű bőrnél, valamint az anyag lélegzőképessége is csökken, de még így is egy megbízható nívót takar. A Genuine mellett a Top Grain Leather a másik legelterjedtebb típus az üzletekben, azonban jobb minősége lévén drágább is.

Teljes értékű bőr

Az abszolút első helyezett a teljes értékű bőr (Full Grain Leather), amely a legkarakteresebb és legtartósabb típus. Az állat természetes szépségét megőrző barkaminta erezete és apró tökéletlenségei teszik egyedivé a felületét. A bőrtermékek csúcskategóriáját az előállítás során nem csiszolják, ezért nem is vékonyodik el, megmunkálása nehezebb, és ebből adódóan jóval drágább is. Nagyon jó lélegzőképessége révén az így kikészített bőr a használat során a testünkből kipárolgó olajokat elnyeli, ezzel jellegzetes esszenciát kap, nemesedik a patinás öregedési folyamat során. A teljesértékűsége miatt hosszú távra, nemcsak évekre, hanem évtizedekre szól, strapabíró és rendkívül ellenálló, emiatt azonban szinte aranyárban mérik, és hozzájutni sem könnyű.

A top 3 kategórián kívül a nubuk, a velúr, a hasított és a lakkbőrt is fontos megemlítenünk, hiszen a közkedvelt típusok közé tartoznak, de ezek speciális ápolásáról a következő fejezetben írunk majd bővebben.

Jöjjön egy gyors válasz a következő kérdésre.

Miért kell a bőrt ápolni?

Mint látjuk, ezek a bőrök valódi értéket és minőséget képviselnek, ami az árukon is meglátszik, és ne felejtsük el, hogy még a gyengébb rostszerkezetű is valódi állatbőrből készült. Azonban az anyag tartóssága és ellenállóképessége nem egy alap dolog, ahhoz, hogy megőrizzék kezdetleges kondíciójukat, folyamatos gondoskodást és ápolást igényelnek. Képzeljük csak el a saját bőrünket, mennyi gondot fordítunk rá: tisztítjuk, hidratáljuk, óvjuk a kiszáradástól, a hideg széltől, az erős napfénytől. Az állatbőrre is hasonlóan kell tekintetünk, hiszen a feldolgozás után is mondhatni tovább él, élő anyagként viselkedik, azaz lélegzik, kiszáradhat és a nedvességet is magába tudja szívni. 

Ez a természetes anyag meghálálja a gondoskodást, a hosszú élettartamának titka a megfelelő ápolás és a helyes tárolás. A napi használat során tucatnyi káros hatás éri a bőrből készült kiegészítőinket: sáros cipő, só felmaródás a csizmán, földre dobott táska, zsíros kézzel megfogott pénztárca, bőrkabátra cseppent fagylalt, kirepedezett öv. De a helytelen tárolás is megbosszulja magát, gondoljunk csak a nem szellőző dobozból előszedett penészfoltos holmikra. Ha nem fordítunk kellő figyelmet a karbantartásra, azzal nagyon megcsorbítjuk ruháink, kiegészítőink élettartamát.

Ezért tehát nem győzzük elégszer aláhúzni az állapot megóvás és a megelőzés fontosságát, amely Önnek egy néhány perces rutinművelet, de a bőrnek kis túlzással az örök élet titka. Egy jól karbantartott bőr akár 100 évig is teljesértékű maradhat,  -mondhatjuk jól áll neki a kor, az öregedéssel egyre nemesedik, olyan, mint a jó bor.  

Miért fontos a bőrtisztítás és a bőrápolás?

Minden bőrárut karban kell tartani?

Igen! Sőt még azt is, amire nem feltétlenül gondolt eddig. Segítségül összeszedtünk néhány gyakori bőr használati cikket: öv, cipő, kabát, nadrág, szoknya, táska, bútorok (szék, fotel, kanapé), kesztyű, pénztárca, óraszíj, telefontok, kormányvédő, autó üléshuzat, lovaglónyereg, kantár.

megjegyzés: A termékmegjelölések címkéi (ha van) tartalmazzák az alkalmazható tisztítási és ápolási folyamatokat az adott termék esetében, erre mindig fordítsunk körültekintő figyelmet. 

Mi a különbség a bőrápolók a bőrtisztítók között? 

A bőrtisztítókat a szennyeződések eltávolítására használjuk, az alapos tisztítást követően a kondicionálókat pedig a bőr hidratálására, hogy az visszanyerje puhaságát és rugalmasságát.

A bőrtisztítók leggyakoribb típusai:

 1. A hab állagú tisztítószer habos réteget képez az anyagon, amiről a felesleget nedves ruhával távolíthatja el. 
 2. A folyékony spray-t permetezés után puha kefével vagy nedves ruhával kell eldolgozni, hogy a mélyebb rétegekbe is bekerüljön. 
 3. Házi folteltávolító tisztítószerek: ecetoldat, körömlakklemosó, denaturált szesz, citromlé, szódabikarbóna, kukoricakeményítő stb.

Bőr tisztítása házilag – tippek, praktikák

Általában a legtöbben saját maguk próbálják megoldani a bőrtisztítást otthon, amivel szerintünk sincs semmi gond, viszont néhány szabályt fontos betartani. Az első és legfontosabb, hogy mindig végezzen próbát egy nem látható kis részen, várjon a száradásig, ha ez jól sült el, csak akkor folytassa a műveletet. A port gyakran törölje le, akkor is, ha nincs látható szennyeződés rajta, majd csak ezután következhet az anyag kondicionálása, amit, ha nem is gyakran, de rendszeresen el kell végezni. 

Olyan tippeket mutatunk most tehát, amelyeket fedett vagy fedetlen valódi bőrből készült holmijain alkalmazhat, de velúrra és nubukra ezek a technikák nem alkalmasak!

Ecetes vízzel

Az ecet köztudottan természetes fertőtlenítő és szagtalanító hatással bír. Langyos vízbe keverjen el pár csepp ecetet (vagy citromlevet), majd egy alaposan kicsavart szivaccsal óvatosan dörzsölje át a felszínen lévő szennyeződéseket és foltokat, végül törölje szárazra.

Tisztítása Szódabikarbónával

A felület letakarítását elvégezheti szódabikarbónával is, alaposan, de kíméletesen tisztít, hasonlóan az ecethez. Langyos vízben oldjon fel egy kevés port, a kíméletes súrolás után törölje szárazra.

Szappanos vízzel

A szappannal nagyon óvatosan kell bánni, semmiképp sem szabad nekiesni habos szappanozással, hiszen lerontja a bőr lélegzőképességét. Csak nagyon enyhe szappanos, mosószeres vagy esetleg samponos vízben nedvesítse be a rongyot. Egy liter szappanos vízhez kevert egy evőkanálnyi szalmiákszesszel fokozható a tisztítóhatás.

Törlőkendővel

A por letörlését egy mikroszálas száraz törlőkendővel, puha ronggyal vagy nedves törlőkendővel is elvégezheti, akár heti 2-3 alkalommal is. Ezzel is elősegítve az anyag klasszikus, elegáns patinájának kialakulását.

Tiltólista

A bőr ugyan ellenálló és strapabíró, de csak a használatból eredő természetes megpróbáltatások ellen, a helytelenül végzett karbantartással azonban végzetes és visszafordíthatatlan károkat okozhatunk.

Szigorúan tilos tehát a bőrt:

 • Bő vízzel mosni, áztatni, mosógépbe tenni, mert megszívja magát nedvességgel és száradás után megkeményedik. 
 • Durva sörtéjű kefével (körömkefével) sikálni, dörzsölni, mert a felszínét károsítja, felsértheti vele. 
 • Erős vagy klóros vegyszerrel takarítani, mert roncsolja a szakítószilárdságot és fakítja a színt. 
 • Extrém hőnek kitenni: tűző napon, fűtőtesten vagy hajszárítóval történő szárítás esetén kiszárad, kireped, tapintása érdessé válik. A vasalás-gőzölés pedig tökéletesen tönkreteszi.  
 • Fagypont alatt tartani: télen ne tárolja a garázsban vagy a hideg autóban bőrcikkeit. Nyirkos, párás helyen megszívja magát nedvességgel és bedohosodik. 

A hatékony tisztítás lépésről-lépésre

Lássuk, hogyan kell használni a tisztító-és kondicionálószereket. Nulladik lépésként mindig végezzen próbát egy nem látható helyen.

Bőrtisztítás lépései
A tisztítás lépései

 1. Bőrtisztító kefével vagy kendővel kíméletesen dörzsölje le a szennyeződéseket. A kefe alaposabb, hiszen a pórusokból is eltávolítja a koszt. Ha makacs foltokkal van dolga, bevetheti az enyhén ecetes, szódabikarbónás vagy szappanos vizes lemosást is. Vizes áttörlés után törölje alaposan szárazra.
 2. Puha rongy segítségével vigyen fel egy kevés kondicionálószert, és körkörös mozdulatokkal egyenletesen oszlassa el. Ügyeljen rá, hogy mindenhova közel egyforma rétegben jusson, de csak vékonyan, hogy az anyag pórusait ne tömítse el.
 3. Várja meg a száradási időt (ez ápolószerenként eltérő lehet).
 4. Majd egy puha sörtéjű ápolókefe segítségével fényesítse át. Önfényezős krémek esetében ezt a lépést elhagyhatja, illetve egyes készítmények felhordása után tilos. 

A kondicionálást néhány havonta, de legalább évente kétszer érdemes elvégezni. Az áttörlést, átfrissítést természetesen sűrűbben, heti rendszerességgel alkalmazza.


Bőr kondicionálása - olajokkal

A bőrápoló szer típusok között is többféle lehetőség közöl választhatunk a folyékonytól a szilárd állagúig. A balzsam, a krém, a wax, a paszta, a bőrolaj és a zsír is egyaránt hatékony hidratáló és kondicionálószer, melyek értékes mélyen tápláló olajokat tartalmaznak. 

A bőrolaj mire használható?

A bőrolaj olyan természetes vagy szintetikus anyag, ami ápolja, táplálja és puhítja a bőrt, így az rugalmas és tartós lesz. A természetes zsírokból kinyert olajok általában jobban hasonlítanak a bőrrostokban eredetileg meglévő olajokhoz, így alkalmasabbak a bőr kondicionálására. A bőrolaj egyfajta olajból, vagy olajok, zsírok és egyéb kondicionálószerek keverékéből állhat. A bőrolaj hidratál és segít visszaállítani a bőr természetes nedvességét. De léteznek olyan olajok is, amelyek vízálló vagy vízszigetelő réteget is képeznek a bőrön.

Mikor aktuális a bőr olajozása?

A bőrárut számtalan környezeti és használatból eredő hatás érheti, úgy, mint a hő, a napfény, a nedvessség, a por és egyéb szennyeződések. Ezek hatására az anyag veszít természetes nedvességéből, emiatt színe halványabbá válik, fakul, anyaga kiszárad, merevvé válik. Ha repedések jelennek meg, az már biztos jele annak, hogy a bőr száraz és kondicionálást igényel. Ezért gyakori használat esetén néhány havonta el kell végezni a bőr olajozását, a ritkábban használt cikkek esetében elegendő 6 havonta, évente kétszer megismételni.

Mielőtt rátérnénk a bőrolaj használatára, bemutatunk két különleges olajat.

Nercolaj

A nercolajat évszázadok óta használják a bőr olajozására. Az olajos balzsam a nercbundaipar mellékterméke, az állat hasán található zsírokból nyerik. Ez az egyik legjobb természetes bőrlágyító, ami a felületi karcolásokat is eltünteti, finoman és egységesen sötétíti a bőr tónusát, javítja a rugalmasságát és vízálló réteget is képez. Jótékony hatásai miatt széles körben használják a kozmetikai iparban is.

Szaruolaj

A sárga, sűrű folyadékot általában a szarvasmarhák lábszárcsontjából vonják ki. Bár a szaruolaj a bőrt nagyon rugalmassá teszi és rövid időn belül hoz gyors javulást, hosszútávon azonban berepedésre hajlamossá teszi. A természetes olajok jellemzően sötétítik a bőrt, ez különösen igaz a szaruolajra, ezért nagyon megfontoltan kell bánni vele. Legalkalmasabb a lószerszámok puhítására, de bőrkabátok, cipők és övek ápolására hosszútávú hatásai miatt nem ajánljuk.

A bőrolaj használata lépésről-lépésre:

Bármennyire is vigyázunk rá, a bőr idővel elkoszolódik. Különféle szennyeződések és port rakódik rá, a nemkívánt foltokról nem is beszélve.

 1. Ezért első lépésben fontos a bőr tisztítása, hogy az olaj majd sokkal jobban behatolhasson a mélyebb rostok közé. 
 2. Tegyen egy kevés ph semleges bőrtísztítót mikroszálas kendőre vagy puha rongyra és körkörös mozdulatokkal finoman dörzsölje át az egész felületet egészen a szélekig.  Az egyenletes tisztítást követően várja meg a száradási időt
 3. A bőrolajat mindig folyékony állapotban, körkörösen és vékony rétegben hordja fel. De először végezzen tesztet egy kevésbé látható helyen! Az olajtól sötétedhet a bőr, de ez természetes, hiszen több nedvességet kap. Arra azonban ügyeljen, hogy a túl sok olaj eltömítheti a pórusokat, emiatt pedig ragadós, zsíros lesz a végeredmény.
 4. A száradást követően a víz-és portaszító extra védelemmel fejezheti be a kondicionálást, amihez bőrvédő sprayt vagy természetes méhviasz alapú impregnáló waxot ajánlunk. 

Bőrápolás házi olajokkal

A bőrápoló szer típusok közül a legjobb választás, ha természetes bőrolajokat vagy bőrzsírt használunk.Talán nem tudta, de az olívaolajat a száraz, repedt bőr puhítására is használhatja házilag. – Itt a legfontosabb szabály, hogy a kondicionáló olajokat csakis a teljesen tiszta anyagra vigyük fel. – A ricinusolaj pedig hatásos impregnáló, azaz víztaszítószer. A kiszáradt bőr puhításában azonban az abszolút favorit a hidratáló és mélyen tápláló méhviasz, amely egyenesen kánaán az anyag számára, újjávarázsolja azt. Érdemes tehát otthon tartani ebből a csodaszerből egy tégellyel.

Próbálkozhat házi praktikákkal is, de mielőtt nekiesne napraforgóolajjal a bőrcipőjének, olvassa el az alábbi gyakori kérdéseket.

A babaolaj jó a bőrnek?

A babaolaj bár praktikus és olcsó megoldásnak tűnhet hosszútávon többet árt, mint használ. Hogy miért? Részben azért, mert a babaolaj sajnos kőolaj alapú, és bár behatol a bőr pórusaiba, ami puhább lesz tőle, de valójában nem képes mélyen és hosszan táplálni. Sőt hosszútávú hatásai kifejezetten károsak a bőrre. A természetes olajokkal ellentétben a babaolaj ugyanis védőréteget képez a bőrön, ami megakadályozza a nedvesség kifelé áramlását, így úgynevezett száraz rothadás lép fel.

És ha ezzel még nem győztük volna meg, akkor azt se felejtse el, hogy bármennyire is kecsegtető a babákra kifejlesztett olaj, de bőrcikkeken használva még a színeket is fakítja.

Alkalmas a vazelin a bőrcipő ápolására?

A vazelin a babaolajhoz hasonlóan kőolaj alapú, ami idővel felgyorsítja a bőrrostok lebomlását. Ezenkívül olyan vízzáró bevonatot képez a felületen, ami a későbbiekben megakadályozza a hatóanyagok felszívódását.

Használható-e az olívaolaj bőrre?

Az olívaolaj alkalmas lehet bizonyos bőráruk ápolására, és a szaruolajnál kevésbé sötétít. Így a nyergek és lovasfelszerelések mellett olyan munkáscipő vagy túrabakancs és egyéb bőr ápolására is alkalmas, amely nagy igénybevételnek van kitéve, és nem kell tökéletesnek lennie. Ilyen esetben a legtöbb növényi olajhoz hasonlóan az olívaolaj bőrápolásra is használható. Nem ajánlott viszont a finomabb bőrökre, cipőkre, övekre, mert foltosodik és ragadós/zsíros érzetet kölcsönöz.

Kókuszolajjal bekenhetem a bőrkabátomat?

A kókuszolajos kezelésnek van néhány jótékony hatása, lágyít és vékony réteg vízálló védelmet nyújt, de a hátrányok messze felülmúlják ezeket az előnyöket. A kókuszzsír nem szívódik be teljesen a bőrbe és ez a ragacsos utóérzet foltot hagyhat a ruhán és a kárpiton. De más okból sem ajánljuk, a következő kérdésből kiderült, hogy miért!

A kókuszolaj elsötétíti a bőrt?

Természetes jelenség, hogy amikor olajat viszünk fel a bőrre, a színárnyalat mélyülhet. A kókuszzsír azonban drasztikusan sötétíti a bőrt. A sötétedést egyébként további tényezők is befolyásolják, úgymint a bőrtípus, a vastagság, az olaj mennyisége, a rétegek száma és a rétegek közötti száradási idő stb.

De van jó hírünk is!

A méhviasz jót tesz a bőrnek?

A méhviasz a legismertebb állati eredetű viasz, amit a méhek állítanak elő a saját váladékukból. Nagyon rugalmas és tökéletes vízlepergető hatással rendelkezik, ezért kiválóan alkalmas a bőrből készült termékek védelmére is. Vízálló réteget képezve lezárja a bőr nedvességét, ezzel elősegítve a megfelelő hidratálást, hogy a bőr puha, rugalmas és ellenálló legyen. 

És most jön a bőrápolók másik nagyágyúja!

Mire jó a karnaubaviasz?

A Brazíliában őshonos karnaubapálma leveleiből nyert sárgás árnyalatú, rendkívül kemény természetes anyagot a viaszok királynőjének is nevezik. Segít meghosszabbítani a bőr élettartamát és tartós ragyogást kölcsönöz, mivel a karnaubaviasz egyik fő tulajdonsága, hogy fényes csillogást képez a felületeken. A legjobb hatás elérése érdekében méhviasszal együtt alkalmazható. A méhviasszal táplált bőr ragyogását a bőrfényesítésre kiválóan alkalmas karnaubaviasz fokozza. Minden bőrtermékhez, ruhához, kiegészítőhöz és bútorhoz is ajánljuk!

Most figyeljen!

Bőrkondicionálás – speciális bőrápoló termékekkel

A házilag alkalmazott, jól működő megoldások mellett azonban szeretnénk eligazítást nyújtani a bőr hosszútávú megóvására kifejlesztett professzionális tisztítószerek világában is. Terméket mindig aszerint válasszon, hogy milyen bőrtípuson, milyen állagú táplálót szeretne használni: a tisztító folyadékok mellett habok, balzsamok, krémek, gélek, olajok, és zsírok közül választhat a boltok polcain.

Érdemes 100 %-ban természetes viasz tartalmú, szilikonmentes és színtelen készítményeket használni, amit bármilyen színű bőrön alkalmazhat. A szilikonos ápolók eltömítik a pórusokat és megakadályozzák a természetes bőrlégzést, ezért az önfényezős szilikonos ápolók használata nem ajánlott. A mélyen tápláló méhviasz tartalmú készítmények kíméletesen gondozzák a kirepedezett és megkeményedett marhabőrt is, amely a kezelés hatására egyre ellenállóbb és puhább lesz. A víz - és portaszító védelem mellett kedvencei visszakapják régi fényüket is. Cipője, öve, táskája meghálálja a törődést, hosszan megőrzik eredeti állapotukat, sokáig szépek maradnak, ápolt hatást kölcsönöznek.

Mit csináljak, ha már megtörtént a baj?

Vannak olyan sajnálatos esetek, amikor ad hoc kell megoldást találni a problémára, mert már megtörtént a baj. A következőkben összegyűjtöttünk néhány gyakori esetet:

 • Elázott bőráru: eredeti formájában hagyja megszáradni szobahőmérsékleten (ne radiátoron, mert kiszárad!). A bőr tulajdonságai közé tartozik, hogy nedvesség vagy erős mechanikai nyomás hatására tágulni kezd (ezért nem szabad a táskát és a pénztárcát kitömni).  Száradás után bőrpuhítóval törölje át a megkeményedett, rugalmatlan felületet, ha kell ismételje meg, hogy minél jobban visszapótolja az elvesztett természetes olajokat.
 • Zsíros folt: szódabikarbónás vízzel vagy speciális bőrtisztítóval durva dörzsölés nélkül távolíthatja el.
 • Penészes bőr tisztítása: a penészt törölje le száraz ruhával, majd ecetes vízzel takarítsa le az anyagot, végül olajozza, fényesítse át.
 • A cipőbelső elszínezi a zoknit, harisnyát: a festett bőr a láb hőjétől nyomott hagyhat, ezt a kellemetlenséget ecetes vizes áttörléssel orvosolhatja. A száradást és szellőzést követően elbúcsúzhat ettől a problémától is.
 • Hó - és sófolt: konyhasó és ecetes víz 2:1 arányú keverékébe mártott pamut anyaggal lehet eltüntetni, amit bőséges balzsamozás kövessen.
 • Karcolások: a valódi bőrkabáton vagy derékszíjon a használatból eredő kisebb karcolások valójában hozzájárulnak az anyag patinájához, a zavaróbb nyomokat bőrolajjal kozmetikázhatja meg. Ha mégis problémásabb a felületi sérülés, akkor jöhet a bőrfelújítás. Kisebb hibák esetén saját kezűleg is könnyedén kivitelezhető otthon, de terjedelmesebb hibával forduljon szakemberhez. 

Biztos Ön is törte már a fejét azon hogy, hogyan lehet a bőrből foltot kiszedni. Vérfolt, olaj, tinta… Önnek mivel gyűlt már meg a baja?

Hogyan lehet kiszedni az olajfoltot a bőrből?

A bőr porózus felülete nemcsak a hidratáló olajokat szívja magába, de tulajdonképpen bármilyen nedvességet és egyéb nemkívánatos anyagokat is. Ne keseredjen el, ha a rácsöppent valamilyen zsíros anyaga a táskájára, mert nem lehetetlen vállalkozás az olajfolt eltávolítása a bőrből sem. Nagy mennyiségű kukoricakeményítőt vagy talkumot (zsírkő) tegyen a foltra, és hagyja rajta, hogy magába szívja az olajat. 

Próbált már bőrből tintát kiszedni? Az összefirkált bőr kanapé látványa siralmas – a kisgyermekesek most bizonyára lelkesen bólogatnak. De bárkivel előfordulhatnak óvatlan bakik – tollcsík a táskán vagy a bőrülésen. Ugye ismerős?

Van megoldás a golyóstoll balesetekre? - a tinta eltávolítása bőrből

Bevetheti a klasszikus szappanos vizes megoldást, de a hajlakk, az acetonos körömlakklemosó és a denaturált szesz is képes a bőrből tintát kiszedni. Fújjon hajlakkot a foltra vagy vattapamaccsal vigye fel rá a folyadékot, várjon egy kicsit, amíg a szer feloldja a tintát, majd fülpiszkáló pálcikával dörzsölje, itassa fel a felázott tintát. Ha szükséges, ismételje meg a műveletet többször.

Lehetetlen vállalkozás a vérfolt eltávolítása bőrből?

Nem könnyű, de van remény! A vér az egyik legkörülményesebben eltávolítható folt, a bőr pedig az egyik legnehezebben tisztítható anyag. Nem sok olyan tisztítószer létezik, ami elég hatékony ahhoz, hogy teljesen kiszedje a vérfoltot, ugyanakkor a bőrfelületet se roncsolja. 

A hidrogén-peroxid viszont segíthet! A folteltávolításhoz tiszta papírtörlőket és hideg vizet használjon.

Kövesse a lépéseket:

 1. Áztasson be papírtörlőt hideg vízbe, csavarja ki és tegye félre. Fontos, hogy a víz tényleg hideg legyen! Mert a forróvíz hatására a vér megköt az anyagban. 
 2. Végezzen próbát egy kevésbé látható helyen. A száraz papírtörlő egyik sarkát áztassa be a hidrogén-peroxidba és dörzsölje egy kis felületre. Amikor már pezseg itassa fel száraz papírtörlővel, majd a benedvesített papírtörlővel tisztítsa le a felesleget. Végül törölje teljesen szárazra és várjon 5 percet. 
 3. Ha letelt az idő, és az anyag nem színeződött el vagy nem fakult ki, akkor kipróbálhatja a vérfolton is a hidrogén-peroxidot.   
 4. Áztassa be a papírtörlő sarkát hidrogén-peroxidba és dörzsölje át a vérfoltot, amíg buborékok nem képzőnek. 
 5. Majd itassa fel a folyadékot egy száraz papírtörlővel. Ezt követően a bevizezett törlővel tisztítsa meg a felületet, végül törölje teljesen szárazra, és a vérfoltnak el kell tűnnie.

Engedjen meg egy utolsó, de fontos gondolatot. 

Védelem: az övek tárolása helyesen

Hiába a gondos ápolás, ha helytelen a tárolás. Az öv is jócskán veszít élettartamából, ha a szekrénybe begyűrve, vagy a nadrággal együtt elrakva tartjuk. Ezért fontos, hogy hol és hogyan tárolja! A nadrágszíját tarthatja fektetve is egy fiókban, fiók rendezőben, polcon vagy övtartó dobozban lazán összetekerve, hogy szellőzhessen és ne töredezzen meg. Az övcsatnál fogva övtartó fogasra vagy vállfára is akaszthatja, így biztosan nem megy idő előtt tönkre kedvenc kiegészítője. Ennél a tárolási módnál arra ügyeljen, hogy a szíjnak legyen elegendő helye függőlegesen lógni, ne törjön, csavarodjon meg a polcon. 

Lényeges továbbá, hogy minden bőrtárgyát száraz, párától és közvetlen napfénytől mentes, jól szellőző helyen tároljon. A bőrtáskát se csomagolja soha nylonba, inkább egy nem használt párnahuzatot húzzon rá, hogy szellőzhessen. A lábbelik esetében is érdemes szellőzőlyukakat vágni a cipősdobozra. Marhabőr kabátját néha akassza ki, hogy frissítő jelleggel átjárja a levegő.

Reméljük kézikönyvünkből hasznos és új információk birtokába jutott. Végezetül tehát érdemes a tisztítás-kondicionálás-tárolás hármas aranyszabályát megfogadni, hiszen a néhány perces karbantartásért és odafigyelésért cserébe sokáig örömét lelheti értékes bőr holmijaiban.

Az oldal tetejére