A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

A valódi bőr tisztítása - ápolása [Kézikönyv]

A valódi bőr tisztítása - ápolása [Kézikönyv]

A bőrápolásról és annak fontosságáról bár gyakran hallunk, de ha gyorsan szeretnénk válaszokat kapni vagy orvosolni egy nemvárt problémát, akkor sokszor a kérdésünkre csak félmegoldásokat kapunk, vagy kétes házi praktikákba futunk bele.

Jelen írásunkban a gyakori kérdések megválaszolására készítettünk egy átfogó, teljeskörű útmutatót a bőrtisztítás, kondicionálás és a helyes tárolás szabályairól. A konkrét és bevált ápolási módszerek és tippek bemutatása mellett, tiltólistás tanácsokkal is szolgálunk. Ugorjunk is fejest, kezdjük az alapoknál, és vegyük sorra milyen típusú bőrök léteznek.

Mi is valójában a bőr?

A 100 %-os bőr csak és kizárólag állati eredetű lehet, leggyakrabban marha - és bivalybőrből készült termékekkel találkozhatunk, de nem ritka a szarvas-, sertés-, birka- és kecskebőr feldolgozása sem. Hazánkban ritkábban, de előfordulnak egzotikus bőrből készült kiegészítők is, úgymint a krokodil, kígyó, strucc, kenguru, és bármilyen meglepő, a rája és az angolna külső rétegéből is készülnek ruházati és divatkiegészítős cikkek.

Mi most a marhabőrrel foglalkozunk, amiről tudniillik, hogy a legjobb minőséget az állat hátát és oldalát borító legtömöttebb irharéteg, azaz a krupon adja. Attól függően, hogy az irha mely rétegét dolgozzák fel, három minőségi besorolásba osztályozzuk a marhabőrt. A legidőtállóbbat a külső tömött rostból kapják, az alsóbb rétegekből - a lazább rostszerkezet miatt – pedig egyre kevésbé strapabíró alapanyagot nyernek ki.

Genuine Leather

Tartósság és strapabírás szempontjából is a leggyengébb, az olcsó árkategóriájú Genuine. Általában a jó minőségű irhából hasítják le ezt a lazább rostszerkezetű alsóbb réteget, de keverhetik más bőrdarabokkal vagy mesterséges kötőanyaggal is. A feldolgozás során egyik oldalát festik, ami változatos megjelenésű termékeket eredményez, ugyanakkor homogén sima felszíne vagy a szabályszerűen ismétlődő mintázat árulkodó jele annak, hogy ezzel a típussal van dolgunk. 

Top Grain Leather

A „top” ugyan nem a csúcskategóriát jelöli, de az előkelő második helyet a korrigált barkájú bőr foglalja el. Elnevezése az előállítási technikából ered: a legellenállóbb felső réteget, a barkát, - amely a marha fajtájára jellemző egyedi erezetet és mintázatot adja – lecsiszolják, ezzel egy kicsit vékonyabb, könnyebben megmunkálható – emiatt pedig olcsóbb - sima, egységes felületet kapva. Az így előállított termék időtállósága szerényebb a teljes értékű bőrnél, valamint az anyag lélegzőképessége is csökken, de még így is egy megbízható nívót takar. A Genuine mellett a Top Grain Leather a másik legelterjedtebb típus az üzletekben, azonban jobb minősége lévén drágább is.

Teljes értékű bőr

Az abszolút első helyezett a teljes értékű bőr (Full Grain Leather), amely a legkarakteresebb és legtartósabb típus. Az állat természetes szépségét megőrző barkaminta erezete és apró tökéletlenségei teszik egyedivé a felületét. A bőrtermékek csúcskategóriáját az előállítás során nem csiszolják, ezért nem is vékonyodik el, megmunkálása nehezebb, és ebből adódóan jóval drágább is. Nagyon jó lélegzőképessége révén az így kikészített bőr a használat során a testünkből kipárolgó olajokat elnyeli, ezzel jellegzetes esszenciát kap, nemesedik a patinás öregedési folyamat során. A teljesértékűsége miatt hosszú távra, nemcsak évekre, hanem évtizedekre szól, strapabíró és rendkívül ellenálló, emiatt azonban szinte aranyárban mérik, és hozzájutni sem könnyű.

A top 3 kategórián kívül a nubuk, a velúr, a hasított és a lakkbőrt is fontos megemlítenünk, hiszen a közkedvelt típusok közé tartoznak, de ezek speciális ápolásáról a következő fejezetben írunk majd bővebben.

Jöjjön egy gyors válasz a következő kérdésre.

Miért kell a bőrt ápolni?

Mint látjuk, ezek a bőrök valódi értéket és minőséget képviselnek, ami az árukon is meglátszik, és ne felejtsük el, hogy még a gyengébb rostszerkezetű is valódi állatbőrből készült. Azonban az anyag tartóssága és ellenállóképessége nem egy alap dolog, ahhoz, hogy megőrizzék kezdetleges kondíciójukat, folyamatos gondoskodást és ápolást igényelnek. Képzeljük csak el a saját bőrünket, mennyi gondot fordítunk rá: tisztítjuk, hidratáljuk, óvjuk a kiszáradástól, a hideg széltől, az erős napfénytől. Az állatbőrre is hasonlóan kell tekintetünk, hiszen a feldolgozás után is mondhatni tovább él, élő anyagként viselkedik, azaz lélegzik, kiszáradhat és a nedvességet is magába tudja szívni. 

Ez a természetes anyag meghálálja a gondoskodást, a hosszú élettartamának titka a megfelelő ápolás és a helyes tárolás. A napi használat során tucatnyi káros hatás éri a bőrből készült kiegészítőinket: sáros cipő, só felmaródás a csizmán, földre dobott táska, zsíros kézzel megfogott pénztárca, bőrkabátra cseppent fagylalt, kirepedezett öv. De a helytelen tárolás is megbosszulja magát, gondoljunk csak a nem szellőző dobozból előszedett penészfoltos holmikra. Ha nem fordítunk kellő figyelmet a karbantartásra, azzal nagyon megcsorbítjuk ruháink, kiegészítőink élettartamát.

Ezért tehát nem győzzük elégszer aláhúzni az állapot megóvás és a megelőzés fontosságát, amely Önnek egy néhány perces rutinművelet, de a bőrnek kis túlzással az örök élet titka. Egy jól karbantartott bőr akár 100 évig is teljesértékű maradhat,  -mondhatjuk jól áll neki a kor, az öregedéssel egyre nemesedik, olyan, mint a jó bor.  

Minden bőrárut karban kell tartani?

Igen! Sőt még azt is, amire nem feltétlenül gondolt eddig. Segítségül összeszedtünk néhány gyakori bőr használati cikket: öv, cipő, kabát, nadrág, szoknya, táska, bútorok (szék, fotel, kanapé), kesztyű, pénztárca, óraszíj, telefontok, kormányvédő, autó üléshuzat, lovaglónyereg, kantár.

megjegyzés: A termékmegjelölések címkéi (ha van) tartalmazzák az alkalmazható tisztítási és ápolási folyamatokat az adott termék esetében, erre mindig fordítsunk körültekintő figyelmet. 

Bőr tisztítása házilag – tippek, praktikák

Általában a legtöbben saját maguk próbálják megoldani a bőrtisztítást otthon, amivel szerintünk sincs semmi gond, viszont néhány szabályt fontos betartani. Az első és legfontosabb, hogy mindig végezzen próbát egy nem látható kis részen, várjon a száradásig, ha ez jól sült el, csak akkor folytassa a műveletet. A port gyakran törölje le, akkor is, ha nincs látható szennyeződés rajta, majd csak ezután következhet az anyag kondicionálása, amit, ha nem is gyakran, de rendszeresen el kell végezni. 

Olyan tippeket mutatunk most tehát, amelyeket fedett vagy fedetlen valódi bőrből készült holmijain alkalmazhat, de velúrra és nubukra ezek a technikák nem alkalmasak!  

Ecetes vízzel

Az ecet köztudottan természetes fertőtlenítő és szagtalanító hatással bír. Langyos vízbe keverjen el pár csepp ecetet (vagy citromlevet), majd egy alaposan kicsavart szivaccsal óvatosan dörzsölje át a felszínen lévő szennyeződéseket és foltokat, végül törölje szárazra.

Tisztítása Szódabikarbónával

A felület letakarítását elvégezheti szódabikarbónával is, alaposan, de kíméletesen tisztít, hasonlóan az ecethez. Langyos vízben oldjon fel egy kevés port, a kíméletes súrolás után törölje szárazra. 

Szappanos vízzel

A szappannal nagyon óvatosan kell bánni, semmiképp sem szabad nekiesni habos szappanozással, hiszen lerontja a bőr lélegzőképességét. Csak nagyon enyhe szappanos, mosószeres vagy esetleg samponos vízben nedvesítse be a rongyot. Egy liter szappanos vízhez kevert egy evőkanálnyi szalmiákszesszel fokozható a tisztítóhatás.  

Törlőkendővel

A por letörlését egy mikroszálas száraz törlőkendővel, puha ronggyal vagy nedves törlőkendővel is elvégezheti, akár heti 2-3 alkalommal is. Ezzel is elősegítve az anyag klasszikus, elegáns patinájának kialakulását.

Karbantartás házi olajokkal

Talán nem tudta, de az olívaolajat a száraz, repedt bőr puhítására is használhatja házilag. – Itt a legfontosabb szabály, hogy a kondicionáló olajokat csakis a teljesen tiszta anyagra vigyük fel. – A ricinusolaj pedig hatásos impregnáló, azaz víztaszítószer. A kiszáradt bőr puhításában azonban az abszolút favorit a hidratáló és mélyen tápláló méhviasz, amely egyenesen kánaán az anyag számára, újjávarázsolja azt. Érdemes tehát otthon tartani ebből a csodaszerből egy tégellyel.

Most figyeljen!

Bőrkondicionálás speciális bőrápoló termékekkel 

A házilag alkalmazott, jól működő megoldások mellett azonban szeretnénk eligazítást nyújtani a bőr hosszútávú megóvására kifejlesztett professzionális tisztítószerek világában is. Terméket mindig aszerint válasszon, hogy milyen bőrtípuson, milyen állagú táplálót szeretne használni: a tisztító folyadékok mellett habok, balzsamok, krémek, gélek, olajok, és zsírok közül választhat a boltok polcain.

Érdemes 100 %-ban természetes viasz tartalmú, szilikonmentes és színtelen készítményeket használni, amit bármilyen színű bőrön alkalmazhat. A szilikonos ápolók eltömítik a pórusokat és megakadályozzák a természetes bőrlégzést, ezért az önfényezős szilikonos ápolók használata nem ajánlott. A mélyen tápláló méhviasz tartalmú készítmények kíméletesen gondozzák a kirepedezett és megkeményedett marhabőrt is, amely a kezelés hatására egyre ellenállóbb és puhább lesz. A víz - és portaszító védelem mellett kedvencei visszakapják régi fényüket is. Cipője, öve, táskája meghálálja a törődést, hosszan megőrzik eredeti állapotukat, sokáig szépek maradnak, ápolt hatást kölcsönöznek.

Tiltólista

A bőr ugyan ellenálló és strapabíró, de csak a használatból eredő természetes megpróbáltatások ellen, a helytelenül végzett karbantartással azonban végzetes és visszafordíthatatlan károkat okozhatunk. 

Szigorúan tilos tehát a bőrt:

 • Bő vízzel mosni, áztatni, mosógépbe tenni, mert megszívja magát nedvességgel és száradás után megkeményedik. 
 • Durva sörtéjű kefével (körömkefével) sikálni, dörzsölni, mert a felszínét károsítja, felsértheti vele. 
 • Erős vagy klóros vegyszerrel takarítani, mert roncsolja a szakítószilárdságot és fakítja a színt. 
 • Extrém hőnek kitenni: tűző napon, fűtőtesten vagy hajszárítóval történő szárítás esetén kiszárad, kireped, tapintása érdessé válik. A vasalás-gőzölés pedig tökéletesen tönkreteszi.  
 • Fagypont alatt tartani: télen ne tárolja a garázsban vagy a hideg autóban bőrcikkeit. Nyirkos, párás helyen megszívja magát nedvességgel és bedohosodik. 

A hatékony tisztítás lépésről-lépésre

Lássuk, hogyan kell a gyakorlatban használni az eddig megismert tisztító-és kondicionálószereket. Nulladik lépésként mindig végezzen próbát egy nem látható helyen.

Bőrtisztítás lépései
A tisztítás lépései

 1. Bőrtisztító kefével vagy kendővel kíméletesen dörzsölje le a szennyeződéseket. A kefe alaposabb, hiszen a pórusokból is eltávolítja a koszt. Ha makacs foltokkal van dolga, bevetheti az enyhén ecetes, szódabikarbónás vagy szappanos vizes lemosást is. Vizes áttörlés után törölje alaposan szárazra.
 2. Puha rongy segítségével vigyen fel egy kevés kondicionálószert, és körkörös mozdulatokkal egyenletesen oszlassa el. Ügyeljen rá, hogy mindenhova közel egyforma rétegben jusson, de csak vékonyan, hogy az anyag pórusait ne tömítse el.
 3. Várja meg a száradási időt (ez ápolószerenként eltérő lehet).
 4. Majd egy puha sörtéjű ápolókefe segítségével fényesítse át. Önfényezős krémek esetében ezt a lépést elhagyhatja, illetve egyes készítmények felhordása után tilos. 
A kondicionálást néhány havonta, de legalább évente kétszer érdemes elvégezni. Az áttörlést, átfrissítést természetesen sűrűbben, heti rendszerességgel alkalmazza.

Mit csináljak, ha már megtörtént a baj?

Vannak olyan sajnálatos esetek, amikor ad hoc kell megoldást találni a problémára, mert már megtörtént a baj. A következőkben összegyűjtöttünk néhány gyakori esetet:

 • Elázott bőráru: eredeti formájában hagyja megszáradni szobahőmérsékleten (ne radiátoron, mert kiszárad!). A bőr tulajdonságai közé tartozik, hogy nedvesség vagy erős mechanikai nyomás hatására tágulni kezd (ezért nem szabad a táskát és a pénztárcát kitömni).  Száradás után bőrpuhítóval törölje át a megkeményedett, rugalmatlan felületet, ha kell ismételje meg, hogy minél jobban visszapótolja az elvesztett természetes olajokat.
 • Zsíros folt: szódabikarbónás vízzel vagy speciális bőrtisztítóval durva dörzsölés nélkül távolíthatja el.
 • Penészes bőr tisztítása: a penészt törölje le száraz ruhával, majd ecetes vízzel takarítsa le az anyagot, végül olajozza, fényesítse át.
 • A cipőbelső elszínezi a zoknit, harisnyát: a festett bőr a láb hőjétől nyomott hagyhat, ezt a kellemetlenséget ecetes vizes áttörléssel orvosolhatja. A száradást és szellőzést követően elbúcsúzhat ettől a problémától is.
 • Hó - és sófolt: konyhasó és ecetes víz 2:1 arányú keverékébe mártott pamut anyaggal lehet eltüntetni, amit bőséges balzsamozás kövessen.
 • Karcolások: a valódi bőrkabáton vagy derékszíjon a használatból eredő kisebb karcolások valójában hozzájárulnak az anyag patinájához, a zavaróbb nyomokat bőrolajjal kozmetikázhatja meg. Ha mégis problémásabb a felületi sérülés, akkor jöhet a bőrfelújítás. Kisebb hibák esetén saját kezűleg is könnyedén kivitelezhető otthon, de terjedelmesebb hibával forduljon szakemberhez. 

Engedjen meg egy utolsó, de fontos gondolatot. 

Védelem: az övek tárolása helyesen

Hiába a gondos ápolás, ha helytelen a tárolás. Az öv is jócskán veszít élettartamából, ha a szekrénybe begyűrve, vagy a nadrággal együtt elrakva tartjuk. Ezért fontos, hogy hol és hogyan tárolja! A nadrágszíját tarthatja fektetve is egy fiókban, fiók rendezőben, polcon vagy övtartó dobozban lazán összetekerve, hogy szellőzhessen és ne töredezzen meg. Az övcsatnál fogva övtartó fogasra vagy vállfára is akaszthatja, így biztosan nem megy idő előtt tönkre kedvenc kiegészítője. Ennél a tárolási módnál arra ügyeljen, hogy a szíjnak legyen elegendő helye függőlegesen lógni, ne törjön, csavarodjon meg a polcon. 

Lényeges továbbá, hogy minden bőrtárgyát száraz, párától és közvetlen napfénytől mentes, jól szellőző helyen tároljon. A bőrtáskát se csomagolja soha nylonba, inkább egy nem használt párnahuzatot húzzon rá, hogy szellőzhessen. A lábbelik esetében is érdemes szellőzőlyukakat vágni a cipősdobozra. Marhabőr kabátját néha akassza ki, hogy frissítő jelleggel átjárja a levegő.

Reméljük kézikönyvünkből hasznos és új információk birtokába jutott. Végezetül tehát érdemes a tisztítás-kondicionálás-tárolás hármas aranyszabályát megfogadni, hiszen a néhány perces karbantartásért és odafigyelésért cserébe sokáig örömét lelheti értékes bőr holmijaiban.

Az oldal tetejére