Barion Pixel
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

Vásárolj most, fizess később! – BNPL, új online fizetési okosság az ÖvBoltban

Vásárolj most, fizess később! – BNPL, új online fizetési okosság az ÖvBoltban
Képzelje el, hogy belebotlik élete egyik legjobb online ajánlatába: Egy TOP márkás, prémium minőségű bőr öv, amit már régóta szeretne. Ráadásul éppen most van egy nagy akció, amit semmiképp sem akar kihagyni. Viszont a hónap vége felé járunk, és a fizetés még messze. A bankkártyán épp csak annyi maradt, hogy a hónap hátralévő napjait kényelmesen kibírja. Mi lenne, ha megvásárolhatná azonnal, és fizetnie csak akkor kellene, amikor már megérkezett a fizetése?

Az ilyen helyzetben jön jól a BNPL, azaz a "Buy Now, Pay Later" (Vásárolj most, fizess később). Ez a rendszer lehetőséget nyújt arra, hogy azonnal hozzájusson áhított termékéhez, miközben a fizetési kötelezettségét későbbre halaszthatja. Akár úgy is fogalmazhatunk, hogy segít megoldani azt a gyakori dilemmát, hogy "szeretném megvenni, de épp nincs rá keretem."

A BNPL nem csupán egy újabb fizetési lehetőség, hanem egy pénzügyi eszköz, amely rugalmasságot nyújt az online vásárlás terén. Lehetővé teszi, hogy kihasználja a legjobb ajánlatokat anélkül, hogy azonnal kiürítené a pénztárcáját. Nézzük meg, hogy pontosan mit is jelent ez az újítás. Milyen előnyökkel és kockázatokkal járhat, valamint hogyan használhatjuk okosan és biztonságosan, akár a Karácsonyi nagybevásárlás alkalmával is.

Mi az a BNPL

A  "Buy Now, Pay Later" - Vásárolj most, fizess később egyre népszerűbb fizetési megoldás online felületeken. Például egy webáruházban lehetővé teszi az Ön számára, hogy azonnal megvásároljon egy terméket vagy szolgáltatást, úgy hogy a fizetést elhalassza egy későbbi időpontra. (Mindezt általában kamatmentesen) Ez az újszerű vevő és eladó közötti rendszer különösen hasznos lehet Önnek:

 • hónap végén.
 • a váratlan helyzetek esetén.
 • nagyobb kiadások alkalmával (Születésnap, Karácsony).
 • illetve akkor is remek megoldás, ha Ön jobban szereti a kezében tartani pénzügyeit és tudatosan nem akar egyszerre nagyobb összeget kifizetni.

„Vásárolj most, fizess később” hogyan működik?

A BNPL szolgáltatás működése egyszerű. Amikor eldönti, hogy egy terméket vagy szolgáltatást BNPL opcióval kíván megvásárolni, a fizetési folyamat során választhatja ezt a lehetőséget az online felületen. Ezt követően a BNPL szolgáltató gyors, elektronikus hitelvizsgálatot végez, hogy ellenőrizze pénzügyi alkalmasságát. Ha megfelel a követelményeknek, a tranzakció jóváhagyásra kerül és Önnek már csak élveznie kell az eredményét ☺

A fizetés általában részletekre van osztva. Ez rendszerint úgy történik, hogy a vásárlási összeg egy meghatározott százalékát kell azonnal kifizetnie. Majd ezt követően a fennmaradó összeget később, előre meghatározott időpontokban és részletekben vonják le a számlájáról. (Gyakran előfordul, hogy ezek a részletek három, esetleg négy egyenlő részletre oszlanak, amelyek havonta esedékesek.) A tranzakciók egyes szolgáltatóknál kamatmentesek. Ha mégis plusz költséggel járna, akkor előre tájékoztatják a részletekről. Természetesen a BNPL szolgáltató késedelmi díjat vagy más kezelési költségeket számíthat fel, ha Ön késik a részletek megfizetésével. Az egész folyamat lényegében olyan mint egy banki hitel esetében. Megbízható, átlátható, tervezhető. - Kivéve, hogy sokkal kedvezőbb. Azonban fontos megjegyezni, hogy a BNPL használata felelősséggel jár. A túlköltekezéssel és a fizetési kötelezettségek nem megfelelő kezelésével pénzügyileg nehéz helyzetbe hozhatja önmagát.

És akkor most figyeljen!

A Buy Now Pay Later fizetés előnyei

A "Vásárolj most, fizess később" modell nem csupán egy újabb fizetési mód az online térképén, hanem egy olyan eszköz, ami számos előnnyel jár az Ön számára:

 • Pénzügyi rugalmasság: A BNPL lehetőséget biztosít Önnek, hogy megvásárolhassa a magasabb árfekvésű termékeket amit nem egyszerre kell kifizetnie. Ez segít Önnek abban ha váratlan kiadások merülnek fel vagy csak egyszerűen jobban szeretné beosztani a havi kiadásait.
 • Kényelem és hozzáférhetőség: Ezen elektronikus rendszerek általában egyszerű és gyors jóváhagyási folyamatot kínálnak. Ezt értse úgy, hogy kevesebb akadály áll fenn a kívánt termék megszerzése és az azonnali élvezet között. Ez különösen fontos lehet olyan esetekben, amikor a termékek készlete korlátozott, vagy valamilyen időszakos akció keretében kaphatók.
 • Kamatmentes lehetőségek: Sok BNPL szolgáltatás kamatmentes fizetési tervet kínál, amennyiben Ön időben teljesíti a vállalt fizetési kötelezettséget. Ez egy kiváló alternatíva lehet a hagyományos hitelkártyás vásárlásokkal szemben, ahol gyakran magas kamatokat kell fizetnie.
 • Egyszerűbb, kényelmesebb hitelesítési folyamatok: A BNPL szolgáltatók általában kevésbé szigorú hitelesítési folyamatot igényelnek, mint a hagyományos banki hitelszolgáltatók. Ez azzal a további előnnyel jár, hogy több mindenki számára elérhetővé teszik ezt a fizetési lehetőséget. Ez különösen előnyös lehet Ön számára, ha nincs stabil hitelháttere vagy fiatalként csak most kezdi építeni pénzügyi múltját.

A BNPL potenciális kockázatai

Minden pénzügyi szolgáltatás, így a BNPL is hordoz bizonyos kockázatokat. Az egyik legnagyobb veszély a túlköltekezés. Fontos, hogy Ön tisztában legyen azzal, hogy bár később fizet, a kötelezettségvállalás azonnali. Továbbá, ha a fizetési határidőket nem tartja be, késedelmi díjak merülhetnek fel.

Biztonságos a „Vásárolj most, fizess később” használata?

Igen, a szolgáltatók minden óvintézkedést megtesznek, hogy a fizetési és a minősítési folyamat során az adatai biztonságban legyenek. Ez nem jelenti azt, hogy Önnek nem kell ügyelnie a megtévesztő internetes csalásokra. Itt is ökölszabály, hogy kellő körültekintéssel kell a kiválasztani azt ahol vásárol. Ezen pénzügyi szolgáltatók nem kérik el a banki jelszavát a saját felületükön, sem telefonon. Nem fogják felhívni és elkérni a bankkártyája adatait. Az ügyintézéssel kapcsolatosan mindent a saját bankja hitelesített, biztonságos felületén fog történni. 

Újabb FONTOS kérdésekre fog választ kapni

Milyen vásárlásokra használhatom a BNPL-t?

Röviden, szinte bármire, ahol ezt Önnek lehetővé teszik. A GlobalData 2023 adatai alapján ezek a legnépszerűbb területek.

 • Bútor
 • Elektromos cikkek és háztartási gépek
 • Ruházat és cipők
 • Sport- és fitnesz felszerelések
 • Utazás és szállás
 • Média és szórakozás
 • Egészség és szépség
 • Étel és ital

“Részletfizetés vs klasszikus áruhitel - mi a különbség?”

 1. Azonnali bírálat, pár percen belül eredmény születik.
 2. Dokumentumok nélkül, mindent elektronikusan intézhet, nincs szükség munkáltatói igazolásra és egyéb papírokra.
 3. Nincs mögötte bank vagy pénzintézet, ezt a webshop prémium szolgáltatásként biztosítja Önnek.
 4. Mindentől független, nincs hatással a meglévő vagy jövőbeni hiteleire.
 5. Előre, még a megrendelés előtt meg tudja nézni, hogy mekkora összegben vásárolhat részletekben.

InstaCash BNPL pénzügyi partner

Az InstaCash egy magyar BNPL (Buy Now, Pay Later) pénzügyi szolgáltató, amely digitális részletfizetési megoldásokat kínál. A szolgáltatás lehetővé teszi Ön számára, hogy a partnerkereskedők által kínált termékeket és szolgáltatásokat azonnal megvásárolja és a költségeket kényelmesen több részletben fizesse meg. Az igénylési folyamat egyszerű és gyors, nem igényel papírmunkát, és a részletek kamatmentesek. Az InstaCash emellett biztonságos és teljes mértékben digitális szolgáltatás, amely túlköltés elleni védelmet is biztosít. Az Övbolt stratégiai partnereként biztosítanak teljesen online, néhány perces digitális részletfizetési megoldást a webáruház vásárlói számára. További információk a részletfizetéssel kapcsolatban.

Egyéb szolgáltatók magyarországon

 • Klarna: Ez a nemzetközi szereplő az egyik legnagyobb és legismertebb BNPL szolgáltatás, amely kiterjedt biztonsági rendszerrel és felhasználóbarát interfésszel rendelkezik. Klarna többféle fizetési tervet kínál, hogy megfeleljen a különböző igényeknek és pénzügyi helyzeteknek.
 • PastPay: A B2B területen tevékenykedik aktívan. A szolgáltató a 15-90 napos halasztott fizetési konstrukciót biztosít.
 • Izzypay: A „Vásárolj most, fizess később” piacán tevékenykedő cég szintén a halasztott fizetés nyújtja a szolgáltatást igénybe vevőknek. A tényleges fizetés csak 14 napot követően történik meg miután az árut kézhez vette.

BNPL piac mérete
forrás: exploding topics

Néhány statisztikai adat

 • Ez a fizetési megoldás a 14 évet betöltött Z-generációs fiatalok körében a legelterjedtebb: Az eMarketer előrejelzése szerint 2025-re ennek a generációnak a 47,4%-a már legalább 1x igénybe fogja venni. Ez a 2020-as adatok duplája.
 • A Svédek előszeretettel használják a BNPL fizetési lehetőséget. 2020-ban a svéd online piac részesedése 23%.
 • A PYMNTS felmérésében részvevők 63,5%-a ruházati terméket vásárolt halasztott fizetéssel.
 • Az előző pont adata alapján meglepő, hogy a nőkkel szemben, többségben a férfiak élnek ezzel a megoldással, 55,8%. (FOOL)
 • egy másik 2021 kutatás résztvevőinek 38%-a nyilatkozott úgy, hogy hitelkártyája helyett a “Vásárolj most, fizess később” fizetési módot választja. (C+R Research)

Záró gondolatok

A BNPL, azaz a "vásárolj most, fizess később" rendszer, egy izgalmas és innovatív fizetési lehetőség, amely jelentős előnyöket kínálhat a magyarországi online vásárlók számára. Azonban mint minden pénzügyi szolgáltatás, így a BNPL is igényel tudatos és informált döntéshozatalt. Reméljük, hogy e cikk segítségével Ön is jobban megismeri ezt a modern fizetési formát, és képes lesz előnyeit maximálisan kihasználni.

Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek
Az oldal tetejére