Barion Pixel
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

A velúr & nubuk bőr tisztítása 7 lépésben – Íme egy tuti technika

A velúr & nubuk bőr tisztítása 7 lépésben – Íme egy tuti technika

Ön milyen viszonyt ápol a velúr bőrrel? Akarom mondani, hogyan ápolja ezt a kényes anyagot? Fogós kérdés, hiszen általában feladja a leckét a velúr és nubuk bőr tisztítása. Rémálmainkba se jöjjön elő a sáros hasított bőr cipő esete. Ön lemondana róla? Ne tegye! Mutatunk egy tuti technikát, amitől olyan lesz, mint újkorában. 

Állati bőr - Már az ősember is viselte…

Ahhoz, hogy ma egy szép velúr cipőt hordhassunk, vagy akár csak a hasított bőr tisztításáról beszélgessünk, hosszú fejlődésen kellett keresztülmennie a bőrfeldolgozó iparnak. Nem akarjuk a száraz tényekkel untatni, ezért csak röviden fussuk át a témát.

Az állati irha felhasználása szinte az emberiség történetével egyidős. A bőrkikészítésnek több mint 7000 éves története van. Már az őskori ember is feldolgozta, a napon szárította, majd állati zsírral puhította és füstöléssel tartósította, hogy takarókat, ruhákat, eszközöket készíthessen belőle. Az idők folyamán a tímármesterséget folyamatosan fejlesztették, hogy egyre tartósabb és jobb minőségű alapanyagot kapjanak. A 19. században az ipari forradalom berobbanásával már a bőriparban is gépek végzik a hús lefejtését, a szőrtelenítést és a hasítást.

A hasítás során a vastagabb felső irhát vékonyabb szeletekre vágják, így egy bőrből kettőt vagy többet nyernek ki. Ennek köszönhetően többféle minőségű és tulajdonsággal bíró bőrrel találkozhatunk, amikor állati eredetű kiegészítőket, cipőt, táskát, övet vagy kabátot vásárolunk.

De mit jelent valójában a hasított bőr?

A hétköznapi szóhasználatban a hasított bőr kifejezést a velúrra használjuk, de tévesen! Vajon miért forrhatott össze a kettő? Vélhetően sokan úgy gondolják, hogy a hasítás eredménye a velúrra jellemző bolyhos felület. Hogy könnyebben megértse, pontosítsuk a fogalmakat.

A hasítékbőr a bőrnek az a rétege, amelyről a színbőrt lehasították. Minőségét tekintve kevésbé értékes (genuine leather) bőrt képvisel.

A velúrbőr színes vagy fekete, bársonyosra felcsiszolt felületű bőr.

 • Színvelúr: a színbőrök húsoldalon végzett bársonyos kikészítése. 
 • Hasítékvelúr: a hasítékbőrök hasított felületének felcsiszolása.

Előfordul, hogy a kereskedők is tévesen informálják a vásárlót, amikor ki van írva egy cipőre, hogy „hasított bőr”. Ami így már érthetően pontatlan megfogalmazás. Helyesbítve azonban készülhet hasítékvelúrból. 

Miért annyira különleges a velúr?

A nubuk mellett a bőrök királynőjének is nevezett természetes velúr igényes és nagyon mutatós anyag. A belőle készült cipő egyet jelent a kortalan eleganciával. Ellenben sokan félnek tőle, mert amennyire gyönyörű, annyira kényes is. Ugyanez igaz természetesen a legjobb minőséget képviselő bútorbőrök, azaz a nubuk esetén is. Hiába nyújt exkluzív élményt egy nubuk kanapé, ha csaknem lehetetlen kitisztítani.

Pedig a velúr bőr tisztítása nem akkora ördöngösség, mint azt sokan képzelik, csak a megfelelő módon kell hozzányúlni. - Apropó! A velúr radír használatát például ismeri? Nem kérdés, hogy Ön sem szeretne végzetes baklövéseket elkövetni, ezért most megmutatjuk mit csináljon, és mit NE a velúr ápolásakor! De előtte...

...van még itt egy fontos dolog.

Velúr és nubuk – így különböztesse meg!

Ön tudja mi is pontosan a velúr? És a nubuk? Gyakran keverik ezeket a típusokat, ezért először tisztázzuk, hogy van-e köztük különbség vagy ugyanaz a kettő. Jöjjön a gyors válasz.

A nubuk a nyersbőr külső felületének, azaz szőroldalának felcsiszolásával jön létre. A felületén lévő apró bolyhok miatt a szennyeződéseknek és a kopásnak is nagyon jól ellenáll. A természetes barkaminta és életteli színei is szépen kirajzolódnak felületén. A velúrnál finomabb, bársonyosabb tapintású és strapabíró puha bőr nagyon kedvelt alapanyag a divat-, a cipő-, és bútoriparban is, de páratlan szépségéért rendkívüli érzékenységgel fizet. (A csiszolás nélküli kikészítést nappabőrnek hívják.)

A velúr a húsoldalra kikészített csiszolt bőr, tehát a nyersbőr belső oldala kerül feldolgozásra. A vadbőrnek is nevezett anyag kinézetre nagyon hasonlít a nubukra. Semmihez sem fogható puhasággal rendelkező, posztó szerűen puha, színezett bőr. De nagyobb bolyhok vannak rajta, melyek könnyen magunkba szívják a nedvességet és gyorsabban is koszolódnak, ezért bútorokat nem is készítenek belőle.

velúr és nubuk, a hasított bőr tisztítása

Egyszóval kényes és sérülékeny anyag, ugyanakkor nagyon mutatós is. Nemcsak jó minőségű cipők alapanyagául szolgál, de nagyon stílusos velúr bőr öveket is készítenek belőle, ami elegáns kiegészítőként abszolút összhangban van egy velúr lábbelivel párosítva. Bár sajnos hazánkban ritkán csodálhatunk meg ilyen felső kategóriás derékszíjakat, de reméljük a közeljövőben ez változik, és teret hódít a velúr öv Magyarországon is. Ennyi hasznos infó elég is volt, most már lépjünk is tovább.

A velúr “hasított” bőr tisztítása - 7 lépésben

Két dolgot jegyezzen meg a hasított bőr karbantartásával kapcsolatban: idejében és rendszeresen! Legyen szó cipőről, övről vagy ülőgarnitúráról, ne várja meg, amíg elpiszkolódik, elhanyagolttá válik, mert akkor már lehetetlen az eredeti állapotot helyreállítani. A rendszeres ápolásnak köszönhetően azonban a bőr mindig eredeti pompájában fog ragyogni.

 1. A velúr bőr száraz tisztításához puha sörtéjű kiskefét vagy tisztító radírt válasszon. A mindennapos gyors elkoszolódások és foltok a velúr radír használatával egyszerűen leradírozhatóak. Cipők esetén kifejezetten érdemes egy-két naponta használni, hogy az apró szennyeződések ne tudjanak a mélyebb rétegekbe hatolni. 
 2. A napi portalanításon túl a sár eltávolítására használhat velúr szivacsot, ami a habkőhöz hasonlít, de annál puhább. Határozott mozdulatokkal húzza végig a bőrön, a makacsabb szennyeződéseket pedig körkörös mozdulatokkal távolítsa el. Ezzel a bolyhokat fellazítva gondosan eltávolítható a kosz.
 3. Ha a sárhoz kevés a velúrszivacs, akkor langyos vízbe áztatott, jól kicsavart ronggyal takarítsa le a sárfoltot, majd hagyja megszáradni. Fontos, hogy ilyenkor ne tegye fűtőtest közelébe, mert merevvé válhat, és a Napra se, mert kifakulhat.
velúr radír használata, hasított bőr ápolása

Tipp: A hasított bőr nagyon rosszul reagál a vízre, magába szívja a nedvességet, ráadásul vizes felületén könnyen megragadnak a szennyeződések, emiatt foltosra szárad, a víztől pedig megkeményedik. Ezért szükség esetén csak kíméletes vizes áttörlést végezzen!

PRO tipp: A maró hatású vegyszerek használata TILOS, mert visszafordíthatatlan károkat okoz az anyagban. Csak speciális, velúrápoló szerekkel kondicionálja a bőrt.

 1. A száradást követően kétoldalú nubuk kefével finoman dörzsölje át. Ennek egyik oldala gumi, a másik rézszálas, ami finoman emeli a velúr szálait. A velúrgumi - a radírhoz hasonlóan - a bőr napi ápolása során is hatékony.
 2. A zsíros foltok eltüntetésére a velúr tisztító spray vagy hab nyújt megoldást. A sprayt 20 cm-ről fújja az eltávolítandó foltra, majd száraz szivaccsal törölje át. A habot egy puha rongyra fújva vigye fel a foltos részre. 
 3. A velúr renovátor spray színfelújító hatása visszaadja a kifakult velúr színét. A színtelen a legpraktikusabb, mert minden színhez használható. Szabadlevegőn használja, és tegyen egy újságpapírt a teljesen száraz és pormentes cipő, táska vagy öv alá – főleg, ha színes spray-vel dolgozik, amit használat előtt rázzon fel. 

Most jön a hasított bőr ápolásának legfontosabb mozzanata!

Miért fontos az impregnálás?

Az impregnálószer egy láthatatlan por -és víztaszító réteget képez a bőrön, aminek köszönhetően nem engedi magába a nedvességet és a koszt. Ezért érdemes már az első használat előtt vízlepergető spray-vel befújni a velúrt. 

 1. A bőrápolás utolsó lépése mindig az impregnálás legyen! 20-30 cm-es távolságról fújja be minden oldalról, és hagyja megszáradni. 

Végül nem marad más hátra, mint a hasított bőr tisztítása után élvezni a bársonyos velúr szépségeit.

Hoppá, valami lemaradt! - Nubuk bőr tisztítása

A velúr mellett a nubukra is nagyon kell vigyázni, hogy megőrizze szépségét. A két bőrtípus nemcsak nagyon hasonló, de a nubuk bőr ápolása megegyezik a velúrral. Nagyon kényes anyagról lévén szó, mindennap szánjon néhány percet a tisztításra, portalanítása. Így a rendszeresen karbantartás eredményeként mindig újszerű, ápolt hatású lesz a cipője, kiegészítője. A nubuk bőr tisztítása során ugyanazokat a lépéseket kell követni, mint a velúrnál. 

Fussuk át röviden még egyszer:

 1. A makacs sárfoltokat szükség esetén nedves ronggyal törölje át, majd hagyja száradni.
 2. A kétoldalú nubuk cipőkefe gumis oldalával távolítsa el a szennyeződések és a port. A rézszálas oldallal pedig frissítse fel óvatosan a bőrt.
 3. Puha ronggyal vigye fel a tisztítóhabot a felületre.
 4. A kopott színek megújítására használhat nubuk-velúr színvisszaállító spray-t.
 5. Végül víztaszító, impregnáló spray-vel fújja be a nubuk bőrt, és kész is van. 

Végezetül még egy jó tanács...

Reméljük hasznosnak találta írásunkat, és velúr bőr holmijai újra régi fényükben ragyoghatnak. Egy dolgot azonban ne feledjen! Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire sérülékeny anyagról van szó, ezért ne kísérletezzen házi praktikákkal. Lehet, hogy költségesebb egyszerre megvenni a professzionális tisztítóeszközöket, de egy rosszul megválasztott háztartási vegyszerrel azonnal tönkre teheti a cipőjét, ami lássuk be nagyobb veszteség. 

Ha Ön is a hasított bőr híve, próbálja ki a mi módszerünket, és ossza meg velünk véleményét!

Tartalomhoz tartozó címkék: Hogyan kell Tudástár Útmutató
Az oldal tetejére