Barion Pixel
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

Szénporos melósgatyából kasszarobbantó siker | a farmer igaz története

Szénporos melósgatyából kasszarobbantó siker | a farmer igaz története

Önnek hány farmernadrágja van ebben a pillanatban? Szerintem minimum három. A farmer kétségtelenül a világ egyik legnagyobb biznisze - bestof ruhadarab az egész világon. A bestseller státuszig vezető út azonban izzasztóan hosszú volt a farmer történelemben. Ma már annyira természetes lekapni egyet a polcról, hogy elképzelni is nehéz milyen lehetett az élet nélküle. 

A farmernadrág elsöprő szexuális töltettel bír. Hiszen ez volt az első nadrág a világon, ami feszült a popsin. Ezért a látványért a nők és a férfiak egyaránt megőrülnek.

Kiderítettük hogyan vált a legnépszerűbb nadrág típussá. De előtte jöjjön néhány érdekesség!

3+1 Tény 

1. Honnan ered a farmer anyag?

Az eredetével kapcsolatban a Wikipédia azt írja, hogy a kezdetben munkaruhaként funkcionáló nadrág anyagát az olaszországi Genovában és a franciaországi Nimes városokban gyártották a 16. században. Indiában a dungaree anyagból szintén erős munkaruházatot készítettek a 17. században. 

2. Mitől lesz kék?

Gondoljon a klasszikus farmernadrágra. Milyen szín ugrik be elsőre? A kék? 

De mitől lesz kék?

Kezdetben az indigócserjéből kivont természetes indigóval festették az anyagot. Az indigót kék aranynak is nevezik. Ma már szintetikus indigóval színezik, amiből pár gramm is elegendő. 

3. 13 perc alatt kész

A farmerszövet – azaz a denim - fehér és indigókékre színezett láncfonalakból összefűzve, sávolykötésben készül. A gyártás során spandexet is használnak, amitől jól nyúlik az anyag. Ettől lesz kényelmes viselet.

Érdekli hogyan készül a koptatott farmer?

Az anyag kikészítése során horzsakő darabokkal koptatják – ezt az eljárást nevezik kőmosásnak. 

És azt gondolta volna, hogy egy darab nadrág megvarrása átlagosan 13 perc munkaidőt igényel?

+1. Ki a farmernadrág feltalálója?

    Az első Jakob W. Davis szabómester és Levi Strauss nevéhez fűződik. 

Kíváncsi a történetükre?

Bridget Bardot a hippi korszakban

Szénporos gatyából kasszarobbantó siker

Az amerikai nyugat klasszikus szimbólumának számító farmer népszerűségét fokozatosan nyerte el. Nemzedékeken át szimbolizálta a munkásosztályt, az ellenkultúrát, a fiatalságot, később a női emancipációt. A társadalmi, politikai és popkultúra egyaránt szerepet játszott a farmer történetének evolúciójában, amit művészek és hírességek generációinak köszönhet. 

A farmer eredete – hogyan kezdődött? 

Az aranyásók munkaruhájaként induló nadrágokat Jacob W. Davis nevadai szabómester készítette el, melyhez az alapanyagot Levi Strauss San Francisco-i kereskedőtől szerezte be. A közhiedelem ellenére a Levi Strauss & Co. nem találta fel azt, amit "farmerként" ismerünk: rengeteg hasonló készült korábban is. Azáltal, hogy réz szegecsekkel erősítette meg azokat a területeket, amelyek általában a legnagyobb igénybevételnek voltak kitéve - mint például a zsebek -, a Levi's megtalálta a módját, hogy olyan nadrágot készítsen, amely kiállja az idő próbáját. Ennek nagy sikere volt a munkások körében. Így kettejük ötlete nyomán 1873. május 20-án szabadalmaztatták újításukat. 

A farmer történelemben 1901-ben kerül fel a két hátsó zseb. Majd pár évvel később megjelennek a versenytársak is a piacon. A szintén amerikai Wragler 1905-ben, a Lee pedig 1911-ben debütált. 

Eleinte csak az amerikai munkásosztály és az aranyásók viselték. Népszerűségének oka a tartósságra épült. Később Hollywoodban a korai western filmekben is megjelent a jellegzetes cowboy-ruha részeként. John Wayne kedvencévé vált az olyan filmekben, mint a Hatosfogat (1939), amik már övbújtatóval készültek.

A Levi’s története

A Levi’s-ről elsőre az ikonikus 501-es jut eszünkbe. 1890-től varrták rá a híres lovas címkét, melyen két ló az ellentétes irányba húzza a farmert – ezzel a nadrág bivalyerős anyagára utalva.

A Levi Strauss & Co. olyan változásokat látott előre, amelyek új lehetőségeket nyitottak meg a női farmer történetében. Az első világháború végéhez közeledve egyre több nő jelentkeztek a munkaerőpiacra, hogy Vöröskereszt járműveit vezessék, vagy katonai szolgálatba álljanak. Választójogi mozgalmuk pedig egyre nagyobb léptekkel haladt előre.

A Levi’s 1918-ban mutatta be első kifejezetten nők számára tervezett ruháját. Az egyrészes Freedom-Alls divatszabadságot kínált a nőknek. A háremnadrággal viselt öves tunika a boka közelében csattal volt ellátva, hogy csizmával hordható legyen. 

A Levi Strauss & Co. kockázatot vállalt és örökre megváltoztatta a női divat irányvonalát. A vállalat 1934-ben bemutatta a világ első, kizárólag nők számára készült farmerját, a Lady Levi's-t. Az új terméket először a farmokon és rancheken dolgozó nők számára fejlesztették ki. De a dude ranch-eken (marha vagy lovastanya) vendégeskedő, nyaraló nőknek is szánták. Az új Lady Levi’s 701-esről még a Vogue-ban is cikkeztek. 

Farrah Fawcett a Charlie angyalaiból - farmerban gördeszkázik

Szexbálványok a 40-60-as években

A második világháború idején létfontosságú árucikké nyilvánították a kék nadrágot, és csak a katonai munkát végzők viselhették. Az Európában és Japánban állomásozó amerikai katonáknak köszönhetően az amerikai divat szimbólumává vált. 

A jellemzőek kockás flanellel bélelt magas derekú női fazonok további jellegzetessége a kontrasztos varrással készült nagy zsebek voltak. Majd 1955-ben a női divat nagyot ugrott egy új, nagyon testhezálló és elegáns nadrág felé. Sokféleképpen nevezték, többek között capri és cigarettanadrágnak. A nők imádták, mert lelapította a hasat, a lábakat pedig hosszabbnak és karcsúbbnak tüntette fel. A táncparkett koptató rockabilly korszakhoz nagyon passzolt ez a dögös szűk fazon.
Valamint nagyon illett Marilyn Monroe formás combjaira is a Misfits című filmben, ahol egy Lady Levi’s-t viselt barna bőr övvel. De nemcsak a férfiak csöpögtek a mozivászon előtt, hanem a nők is olvadoztak Marlon Brando és James Dean farmernacis látványától.

Az elbűvölő Marilyn Monroe farmerben

Innen riszálunk át az LSD mámoros hippi korszak 60-as éveibe, ahol Az amerikai fiatalok 90%-a mindenhol farmert hord, kivéve az ágyban vagy a templomban” - újságcikk idézet. Könnyű következtetni, hogy az egy négyzetméterre jutó trapéznadrág aránya mennyire magas. A hippik védjegye a testhezálló trapéz (bootcut) volt, ami a vietnámi lázadás szimbólumává vált.

Mi van a farmer alatt?

Az 1970-es években több emlékezetes pillanat is történt a farmer történetében. Amikor Farrah Fawcett a Charlie angyalai című tévésorozatban egy gyanúsított után gördeszkázott, minden tekintet a szőke hajkoronájára és magas derekú nadrágjára szegeződött. A 70-80-as évek punk-rock korszakában a zenészek is előszeretettel villogtak az ikonikus naciban. A Ramones punkzenekar is magára rántotta a szakadt farmert az 1976-os album borító fotózásra. Ezek az agyon koptatott és szűk gatyák a skinny elődjei voltak. 

Ramones 1976-os albumborító - farmer divat

De az 1980-as Calvin Klein reklámtól elállt mindenki lélegzete. A szexi, de még piszkosul fiatal, akkor még csak 15 éves Brooke Shields arcpirító mondatától minden farmer túl szűknek bizonyult. A zseniális reklámszöveg így hangzott: "You wanna know what comes between me and my Calvins? Nothing.", melynek pikáns kétértelműségét nehéz magyarra fordítani. De hogy mi fért akkor a farmer alá, ebből kiderül: „Tudni akarod, mit tűrök meg köztem és a Calvinom között? Semmit”. 

A Calvin Klein küldött először farmerben modelleket a kifutóra. Majd olyan divatházak is megjelentek a piacon, mint a Versace, a Dolce & Gabbana és a Dior.

Rapper gatya

A következő évtizedben, a hip-hop korszakában Eminemtől kezdve a TLC csajokig mindenki brutál bő gatyában tolta. A rappeléshez hozzátartozott a kantáros fazon is. Ezzel párhuzamosan a Beverly Hills 90210 sorozatnak köszönhetően a csajok magas derekú mom jeansben élték viharos szerelmi életüket. 

Beverly Hills 90210 - Mom jeans divat

Denim day

Az 1999-es kampány az olasz legfelsőbb bíróság döntése után kezdődött, amelyben hatályon kívül helyeztek egy nemi erőszakról hozott ítéletet. Az igazságszolgáltatás véleménye szerint mivel az áldozat szűk farmert viselt, ezért az erőszakoló csak az ő segítségével vehette le a nadrágot róla, ami így a nő beleegyezését jelentette a szexuális aktusba. 

A méltatlan ítélethozás emlékére minden év utolsó szerdáján a Denim day keretében emlékeznek. 

Spicy csípőnadrág

A női csípő farmernadrágot Britney Spears kerek popsijára teremtették. Az énekesnő kizárólag hasvillantós pólóval hordta a 2000-es években. Ez a brutál szexi kombináció pedig földbe döngölte az utána epekedő pasikat. De Beyonce és Jennifer Lopez körte alakjára is hibátlanul simult rá a csípővillantó dögös gatya. Ahogy elől a csípőcsont, úgy hátul a tanga is sokat sejtetően kivillant, sőt legtöbbször mélyreható betekintést engedett a popsidekoltázsba

Britney mindent villantó csípőfarmere

Ekkortájt jelentek meg a nagy övbújtatók, így sokkal szélesebb női övekkel emelték ki az amúgy is látványos csípő-popsi horizontot. 

Reggelig sorolhatnám még a csípőfarmer rajongóit, hiszen a 2000-es években tényleg mindenki ebben rázta a fenekét. A fiúknál is bőven kivillant a kőműves dekoltázs, de ez még a grunge korszakából maradt deszkás stílus utózöngéje volt.

A legtöbbet emlegetett bokaszorító skinny a 2005-ös Dior-kollekció után robbantotta fel a farmerdivatot. Az első csőnacik nem nyúltak úgy mint a mai darabok. 2011-ben a farmer márkák újító gondolata nyomán azt feltételezték, ha az emberek szeretik a 2 százalékos spandexből készült skinnyt, akkor a 70 százalékosból készült jegginget egyenesen imádni fogják. Így született meg a farmer leggings álzsebekkel, ami egy kék cicanadrágra hasonlít.

Jöhet minden!

Napjaink farmer divatjában a skinny még tartja magát, és a jegging sem tűnt el a süllyesztőben. A magas derék alapkövetelmény, az előnyös nadrág típusok között az alkati adottságok játszanak döntő szerepet. Míg pár éve mindenki skinnybe préselte magát, ma már a nők sokkal tudatosabban öltözködve testalkat elemzést végző stílustanácsadó segítségével választják ki a számukra legelőnyösebb fazonokat. 

A slim fit nagyjából az arany középút, ami a legtöbb testalkaton jól áll. De a bővebb boyfriend és a répaszárú mom jeans szabás mellett a hippi stílusú bootcut is egyaránt tarol. 

Szerintem a divat hajszolásánál sokkal fontosabb, hogy olyan nadrágba bújjon, amiben tényleg jól érzi magát, és persze bomba alakja van benne - nőként és férfiként is. 

Mitől lesz etikus a farmer divat?

A csapból is a zöld-mozgalom folyik - ‘Mentsük meg a Földet!’ hívószóval. A Fast Fashion cégek is kapva-kaptak a lehetőségen, és ellátták a termékeiket zöld logókkal, amit már nyugodt szívvel (?) megvásárolhat. De sajnos ez ferdítés, amivel a vásárlókat befolyásolják, és nincs mögötte valós cselekedet. Ha biztosra akar menni, akkor töltse le a GoodOnYou applikációt, ami fenntarthatóság és etikusság alapján rangsorolja a márkákat. 

Csalár Bence divatblogger szerint “ha harmincszor viselsz egy ruhát, ledolgozod a karbon-lábnyomot, amit a gyártás, a szállítás és az előállítás okozott.” 

Jó támpont, de vajon,

Miért káros a környezetre az előállítása?

A farmer az egyik leginkább erőforrásigényes és környezetkárosító cikk - több okból is. A gyártáshoz rengeteg pamut kell. A pamut gyapotból készül, amit káros műtrágyákkal és növényvédő szerekkel kezelnek. Az egyik legmeghökkentőbb adat mégis az, hogy mennyi vizet használnak fel egyetlen nadrág előállításához. Változó becslések alapján a Greenpeace szerint kb. 7000 liter vizet. Megpróbálom szemléltetni ezt a mennyiséget. Képzeljen el egy klasszikus merevfalú kerti medencét. A nyári hűsölést közel 5000 liter langyos víz biztosítja - ami a számok tükrében egyetlen darab előállításához talán még kevés is lenne. És akkor az indigóval történő festést már csak zárójelben említem meg. 

Fenntartható farmernadrág

A Frame 260 dollárért (nagyjából 90 000 forint) adja a 100%-ban biológiailag lebomló organikus pamutból készült farmerját, melynek előállításához 98%-kal kevesebb vizet használnak fel a hagyományos eljárásokhoz képest. A Prada biopamut organikus nadrágját szinte csillagászati áron, 1200 dollárért vesztegetik. 

A Levi's elkötelezett a minőségi, strapabíró termékek mellett, és folyamatosan lépéseket tesz a környezetileg fenntartható termelési módszerek terén. Már 2011-ben több mint 20 különböző vízmentes gyártási technikát vezettek be, így a Levi’s mára a világ legfenntarthatóbb farmermárkája - ami a vízhasználatot illeti. Valamint konkrét lépéseket tesznek az újrahasznosítás jegyében is. 

Hogyan vásároljon környezettudatosan farmert?

Ha megtalálta a tökéletes fazont, akkor keresse meg a legjobb minőséget is, és áldozzon rá. Egy minden szempontból jó farmer hosszú távú befektetés, amit sokáig hordhat. De ha a pénztárcakímélő megoldások híve, akkor vintage üzletekben, turkálókban, és second-hand boltokban is vásárolhat egyedi darabokat. 

Farmernadrág divat nőknek

TOP 10 márkák

A toplista dobogóján az ősrégi amerikai nagyágyúk, akiket a profi német, angol és olasz vállalatok követnek. 

 1. A már sokat emlegetett Levi Strauss & Co. egy amerikai ruházati cég, amely világszerte ismert Levi’s farmer márkájáról. A cég 2023-ban ünnepli a 150. évfordulóját. 
 2. A szintén amerikai Wranglert 1904-ben alapították. Termékeik a világpiacon élen járnak. 
 3. Az amerikai  Lee 1889 óta tapossa az utat az első farmernadrág márkák között.
 4. A Guess (szintén USA) nemcsak fekete-fehér reklámjaival vált ismertté. De felkerült a világ legdrágább farmer márkájának TOP 10-es listájára is. 
 5. A német Mustang Jeans fejlesztette ki az első európai farmernadrágot. Nevük és logójuk a vadnyugat szabadságát szimbolizálja. 
 6. A Diesel egy jóval fiatalabb olasz cég, amely szürreális és meghökkentő reklám kampányával várt ismertté. 
 7. A hamburgi székhelyű német Tom Tailor férfi, női és gyermek márkája több mint 30 országban jelen van.
 8. A Calvin Klein amerikai prémium divatház almárkái között elérhető árú farmernadrágok is elérhetőek szerte a világban. 
 9. Tommy Hilfiger termékei is a luxus kategóriát képviselik a világ 100 országában. 
 10. A londoni Pepe Jeanst három testvér alapította 1973-ban, jelenlegi székhelye Spanyolországban van. 

A magyar Trapper farmer története

Hallott már a trapper farmerről? A magyar Trapper divatcég 1989-ben alakult Budapesten. Tulajdonosa, és a magyar farmer szülőatyja Nádasi Sándor reagált a piaci igényekre, hiszen akkor farmer hiány volt az országban. Tartósságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy a Trapper rajongók akár 15 évig is viselnek egy-egy darabot.  

Milyen farmer fajtákat ismer?

Az alapdarabokra szükség van a ruhatárban, hiszen mindig jól jön egy klasszikus szabású, kék, amit felkaphat a hétköznapokon vagy munkába. De mennyire ragad le a bevált farmer típusoknál? Kipróbálja az új trendeket is?

Női farmer típusok

9+1 Női farmer típusok

 1. Slim: szűk szabású, de a térd alatt, a lábszárnál bővebb. Ez a fazon igazi jolly joker a nők számára. 
 2. Skinny: sztreccses anyagú csőfazon, ami az egész lábszárra rátapad, csípőtől a bokáig. 
 3. Straight/Regular: az igazi Levi’s gyökerekkel bíró egyenes szárú klasszikus szabásvonal, ami a térdnél és a bokánál is egyforma széles. 
 4. Mom: répaszárú, magasított derekú fazon, ami szépen kiemeli a nőies vonalakat, és elrejti a vastagabb combokat. 
 5. Bootcut: a trapéz “kistestvére”, a térdig szűk, majd onnan enyhén bővülő szárral. Széles csípőjű, körte alkatú lányoknak az egyik legjobb választás. 
 6. Boyfriend: laza szabású, férfi kollekciós nadrág típus, bő, gyakran felhajtott szárakkal. Kissé erősíti az alkatot, de ez nem kizáró ok, hogy a kerekebb popsival, vagy erősebb combokkal megáldott nők is viseljék. 
 7. Trapéz/Flare: térdig szűk, onnan trapéz vonalban erőteljesen bővülő szárakkal, ami a gömbölyded csípővonalat jól kiegyenlíti. 
 8. Jeggings: a skinnynél még tapadósabb, leggings hatású farmer - álzsebekkel és cipzárral.
 9. Baggy: nagyon bő (oversized), rapper stílusú férfi kollekciós női nadrág típus. 
 10. Cargo: szintén férfi fazonú, nagyon bő szárú, oldalzsebes fazon, ami önmagában sportos, de magassarkúval sem lehet elrontani. 

Férfi farmer típusok

3+1 Férfi farmer típusok

 1. Slim: a keskeny szárakkal szabott naci, nem olyan szűk, mint egy csőnadrág. De csinosabb férfi hátsót láttat, mint az egyenes szárú Regular. 
 2. Skinny: a férfiak sem “úszták meg” a tapadós csőnaci őrületet, bár tény, hogy keveseknek áll igazán jól. Karcsú fiúk előnyben! 
 3. Straight: mindig jól jön a ruhatárba egy egyenes szárú, sötétkék vagy fekete farmer, ami gyakorlatilag szinte mindenhez passzol. Sportzakóval kiegészítve a reggeli rohanás is megúszós.

+1. Jogger: A kocogó nadrágokat (melegítőgatya) minden idők kedvencével – a farmerral – kombinálták - így született meg ez a sportos fazon.

A farmer öv nélkül?

- Meztelen! Az üresen tátongó övbújtatók látványa hiányérzetet kelt. Betöltetlen űr, ami egy derékszíjért kiállt. A legjobb mankó az övbújtató mérete, ami farmerek esetében általában 5 centiméter széles, ergo ennél szélesebbet ne próbáljon meg beleszuszakolni a bújtatókba. A 3,5 - 4 centiméteres pántok mutatnak a legjobban befűzve. 

Ezzel elérkeztünk a farmer övek hétköznapi használatához

A farmerhez való bőr övek nemcsak szélesek, de masszívabbak. Egyenesen jó ránézni egy - előmosás nélküli - nyers (raw) farmerre, ami úgy áll a lábakon, mintha betonból öntötték volna ki (nyugi, a használat során betörik, és tökéletesen fog passzolni), amihez egy bika bőrszíj van felcsatolva. Ezt látva minden női nyak körbefordul 180 fokban. 

Ügyeljen a kiegészítők összhangjára!

Bőr cipőhöz színében, árnyalatában hasonló bőr szíjat viseljen. Feketét a barnával keverni divatbűn! Sportcipőhöz, torna csukához azonban jobban illenek a színes vászon nadrágszíjak. Ezek készülhetnek kényelmes gumis anyagból, de ha kedveli a színek kavalkádját, akkor érdemes megfordítható, dupla oldalút viselni, ami a legtöbb nadrágjához jól passzol.  

Pólóval, pulcsival, lezser cuccokkal nagyon adja magát ez a szerkó. Bőr, farmer, és szövetkabáttal sem tudja elrontani. De tegyük fel, hogy randira készül, vagy a lazán elegáns megjelenés a cél. Előkerül az ing és a zakó, amihez a robosztus farmer szíj túl sok lesz. 

Férfi bőr öv farmerhez

Alkalmi szíjak farmerhez 

Lazább, üzleti öltözékhez a sötétebb farmer is bevethető sportzakóval. De ez ne tévessze meg, amikor derékövet választ! A zakó miatt tétovázik, és egy slim öltöny övért nyúlna, de ne tegye! Az öltönyhöz ajánlott nadrágszíjak stílusa és mérete valóban csak az öltöny nadrághoz illik - farmerhez nem. 

A hétköznapi és az öltöny övek közötti határvonalon fedezze fel az igazi nadrágszíj kánaánt. A klasszikus farmer övnél egy hajszállal keskenyebb, finomabb kidolgozása révén pedig az öltöny szíjra hajaz, de nem tipikusan elegáns kiegészítő. Nevezhetnénk “farmer öv lightnak” is, amit inges szerkókhoz viseljen. Irodában, üzleti eseményeken sem fog beégni vele. De a manapság trendi esküvőkre is bátran felcsatolhatja egy alkalmibb nadrághoz is. 

Nem nehéz ráérezni arra sem, hogy egy lakkbőr szíj sokkal inkább passzol a lágyabb esésű anyagokhoz - például a chino, a szövet- és az öltöny nadrág -, mint egy masszív farmerhez. 

Tipp: Ha az iroda sztárja címre pályázik, akkor egy fonott - és lehetőleg színes - bőr szíjjal “sokkolja” a kollégáit. 

Az övcsat típusa is meghatározza az egész outfitet. Kihasználhatósága miatt a klasszikus ezüst tűs csatos szíjra bökknek a legtöbben. Márkakergetőként feltűnésre vágyik? Nyűgözze le a környezetét egy márkajeles táblás csatos derékszíjban. 

Always

Yves Saint Laurent ezt mondta: „A divat megfakul, a stílus örök.”  - és igazat kell adjak neki. Soha semmi nem lesz annyira kúl, mint a farmer. Felfoghatatlan mennyi lehetőséget van benne, képes az állandó megújulásra és a visszatérésre. A divat centrifugájának körforgásában tartva minket. Nem kell divatzseninek lennie ahhoz, hogy jól nézzen ki. Elég egyetlen jó farmer, amiben a legjobb formáját hozhatja, de azt mindig!

Az oldal tetejére