Barion Pixel
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

Black Friday vásárlási tippek

Black Friday vásárlási tippek

Legtöbben a Black Friday-t, mint akciós vásárlási napot ismerik. Amerikából importált esemény, a Hálaadás utáni péntek, ami hagyományosan a karácsonyi vásár kezdete. De mit is a története? mikor van? milyen megdöbbentő vagy vicces sztorik kapcsolódnak hozzá? ééés tippek - tanácsok: mit tegyen Fekete Péntek napján, hogy ne maradjon le a tuti kedvezményekről vagy éppen ne járjon pórul?

A Black Friday igaz története

Nehéz megmondani pontosan, hogy a mára már közismerté vált Black Friday, hogyan alakult ki, van azonban néhány eredettörténete.

Nézzük hát mi az a Black Friday: Magát a Fekete Péntek kifejezést elsőnek 1869-ben használta a tömegmédia. Ekkor ugyanis, az amerikai pénzrendszer majdnem teljesen romba dőlt. Köszönhető ez két amerikai spekuláns “úriembernek”. A két minden hájjal megkent személy Jay Gould és James Fisk volt. Leleményességük és korrupció révén az arannyal kezdtek el hazárdírozni, ami majdnem végleges katasztrófához vezetett 1869. szeptember 24.-én. Az amerikai történelemben az aranylufi kidurranásának napját Black Friday-nek nevezik.

Hogy kapcsolódik ide Philadelphia?

Sokan az 1960-as évek Philadelphiájából eredő sztorit tekintik a szó eredetének. A hálaadást követő pénteken számos ember kezdi meg a karácsonyi bevásárlást, így rengetegen érkeznek a külvárosból és a környékről. Ezt tetőzi a hálaadást követő szombaton rendszerint megrendezésre kerülő, Army-Navi focimeccs, (megjegy.: Presztízs értékű, jeles esemény: összecsapás az amerikai hadsereg és a tengerészgyalogság egyetemi focicsapata között.) ami további tömegeket mozgat meg más városokból.

Ekkor fenekestül felfordult minden. A várost ellepő vásárlók és szurkolók káoszt hagynak maguk után. Az üzleteket jó és rossz értelemben is kifosztják. Megnövekedik a bűnözés. Az utakon torlódások, zűrzavarok alakulnak ki. A rend őreinek nagyon sok munkájuk akad és extra műszakot kellett vállalniuk. A philadelphiaiak egymás között csak Fekete Péntekként és Fekete Szombatként kezdték el emlegetni.

És mit jelképez a fekete-piros szín?

Egy közös számviteli gyakorlat alapján a cégek, kereskedők a vállalkozás könyvelését mindaddig piros tintával írják, ameddig nyereségbe nem fordul. Ezt követően váltanak feketére, ami jó hírnek számít. A mendemonda szerint a megnövekedett forgalomnak köszönhetően, ezen a napon fordul nyereségbe a legtöbb vállalkozás. A fekete és piros szín jelképezi a fekete és piros tintát, azaz a nyereséget és a veszteséget.

Mikor van Black Friday napok?

Mikor van Fekete Péntek?

Az Egyesült Államokban november utolsó csütörtökére esik a Hálaadás, a Fekete Péntek tehát így november 23-29. között várható. Ahogy a Black Friday világszerte elterjedt, úgy merült feledésbe az akciós nap eredete is. Nem ritka, ahol az egynapos akció négynapossá nőtte ki magát vagy akár egy hétig tart, egyes multik pedig korábban tartanak Fekete Pénteket, megelőzve ezzel versenytársaikat. 

Black Friday 2021: Mikor lesz Magyarországon?

Hazánkban 8 évvel ezelőtt, 2013. november 29-én tartották meg az első pénteki akciós napot, azóta is minden évben megismétlik a kiskereskedelemben az átlagon felüli akciók napját, ahol rengeteg pénzt spórolhat meg a karácsonyra szánt ajándékok összegéből.

Időpontok Magyarországon

  • 2024. november 22.
  • 2023. november 24.
  • 2022. november 25.
  • 2021. november 26.
  • 2020. november 27.
  • 2019. november 29.
  • 2018. november 23.
  • 2017. november 24.
  • 2016. november 25.

Tippek - tanácsok az ütős kedvezmények levadászásához

1. Iratkozzon fel a webáruházak akciós hírlevelére

A hírlevelekből időben értesülhet a Black Friday napokról, és azokról a termékekről, amelyekre lecsaphat kedvezményes áron az akciós napon. De ne felejtse el ellenőrizni e-mail fiókját, nehogy a spambe landoljanak hírlevelei!

2. Közösségi Média ereje

Lájkolja, kövesse kedvenc áruháza rajongói oldalait Facebookon, Instagramon és egyéb felületeken. Miért? Mert jó eséllyel itt is első kézből értesülhet a legtutibb ajánlatokról. Sőt! Vannak esetek, amikor az oldal követőjeként extra ajánlatba részesülhet.

3. Lesipuskás trükk - figyelje a pittyegő hangot

Ha már a közösségi felületekről esett szó a hozzájuk kapcsolódó értesítő üzenetek is hasznára válhatnak. Például Facebookon több lehetősége is van egy Ön által kedvelt oldal követési szintjének beállításához. Kérheti, hogy az áruház frissen posztolt bejegyzései előrébb jelenjenek meg az Ön hírfolyamában, vagy a promóciós ajánlatokról külön értesítő üzenetet kapjon.

4. Az akciós napon keljen korán…

vagy le se feküdjön, mert a bomba akciós árú termékek egy szempillantás alatt elfogynak. Jó eséllyel a webáruházakban már 00:00:01-kor megjelennek az ütős ajánlatok és 00:01-kor már csak hűlt helyüket találja. Az ilyen Black Friday ajánlatokra az igazán fanatikusak csapnak le és természetesen ők járnak a legjobban. Ők zsebelik be a 70% 80% 90%-os ajánlatokat. Tudják mit akarnak, előzetesen felkészülnek, tájékozódnak, nem haboznak, célirányosan vásárolnak.

5. Írjon listát: Amire feltétlenül szükségem van

Érdemes listát készítenie azokról az élvezeti cikkekről, amikre igazán szüksége van jelen pillanatban vagy a közeljövőben. Ugyanis, egy-egy csábítóan “becsomagolt” másik ajánlat elterelheti a figyelmét. Egy kis kitérő és máris lemarad vagy megvásárol olyan dolgot, amire nem is vágyott igazán a szíve.

6. Pontosítsa a "fekete" listát

Ez a pont inkább olyan termékek esetén jön jól, amelyek technikai paraméterei összetettek, bonyolultak. A legkézenfekvőbb példa erre a műszaki cikkek. Apró technikai eltérés, akár több 10.000Ft-os különbséget jelenthet normál ár mellett is. Ha előzetesen megnézni pontosan melyik sorozatszámú, cikkszámú áru felel meg az igényeinek, akkor könnyebben és gyorsabban fog dönteni. Nem fog csapdába esni. Nem vesz meg olyan cuccot, ami csak elsőre tűnt kihagyhatatlan vételnek.

7. Egészítse ki a listát: Mely webáruházakban találhatom meg

Ha egészen pontosan tudja mit akar, célozzon. Minden másodperc számít november utolsó péntekén (Fekete Péntek). A jegyezze fel a webshopok neveit, ahol forgalmazzák a listáján szereplő dolgokat. Célirányosan, csak ezeket az online üzleteket látogassa meg és tuti nem marad le.

8. Használja webböngészője könyvjelzőjét

Nem is gondolná mennyire meg tudja gyorsítani az akciós vásárlás folyamatának idejét. Előzetesen mentse el a weboldal, a Black Friday ajánlatok, vagy a konkrét termék oldalának linkjét. Csak egy kattintás és máris villognak a pirossal kiemelt árak. Ugye mennyire egyszerű? Nem kell karakterenként bepötyögni vagy a Google-ben rákeresni, ami ezen a pénteken időpazarlás.

9. Black Friday átverés?

Ön „bedől” a kedvezményeknek? A PwC nemzetközi tanácsadó cég 2019-es felmérése alapján a brit vásárlók egy része kevesebbet költött a Black Friday-en, mint az előző évben. 20%-uk úgy gondolta, hogy a leárazások nem valódiak. A kutatás szerint egyre többen szkeptikusak a Black Friday-akciókkal szemben. Ebben az is szerepet játszik, hogy az egyre hosszabb, többnapos leárazások nem adnak jelentősen alacsonyabb árakat.

Korábban gyakran előfordult, hogy a kereskedők a kampány előtt felemelték az árakat, így a Black Friday valójában nem jelentett valós kedvezményt. 2020-ban nagy port kavart Magyarországon az Alza-hu webáruház megbírságolása is, akikre a Gazdasági Versenyhivatal 892 millió forint bírságot szabott ki a Black Friday akciók megtévesztő reklámozása miatt. Ma már büntetik a félrevezető árazást és reklámozást, de soha nem árt óvatosnak lenni.

Hogyan készüljön fel november negyedik csütörtökére?

10. Hasonlítsa össze és figyelje az árakat! 

Az Árukereső segítségével a kiszemelt terméket megkeresheti több üzletben és a legnagyobb multiknál is (Extreme Digital, Media Markt, eMAG, Alza), így összehasonlíthatja az árakat és az árdiagram segítségével áttekintést kaphat a termék árának alakulásáról. Évekre visszamenőleg, a korábbi időszakok árait is nyomon követheti. Ha beállítja az árfigyelő szolgáltatást, értesítést kapni arról, ha a termék ára a megjelölt összeg alá esik.

További fejtörést okozhat a legjobbat kiválasztani. Ha a helyes döntés súlya nyomasztja, nézze meg a következő hasznos tippet!

11. A drágább jobb?

Fekete Pénteken a legnépszerűbb termékek az elektronikai cikkek, ezek között is kifejezetten gyorsan fogynak a laptopok, a mobiltelefonok, a mikrohullámú sütők és az akkus csavarozók. Nagy a kereslet az otthon-barkács felszerelésekre, a szépségápolási cikkekre, valamint a háztartási kis-és nagygépekre is. De vajon mennyire hihetünk az áraknak? A drágább jobb?

Ebben nyújthatnak segítséget a Tudatos Vásárló Tesztek oldala, ahol a Tudatos Vásárlók Egyesülete független, nemzetközi laboratóriumban végzett teszteket publikál. A weboldalon több mint 2000 termék, köztük műszaki cikkek, ételek, italok, babatermékek, mosó-és mosogatószerek, matracok, kozmetikai termékek tesztje található, ezzel megkönnyítve a különböző árucikkek közötti választást. 

Érdemes előzetesen tájékozódni és ellátogatni az oldalra, mert sokszor az ár nem garantálja a minőséget, és van, hogy a legdrágább termékek lecsúsznak a dobogós helyekről.

+1. Cyber Monday

Az online vásárlások népszerűsítésére 2005-ben megjelent egy új kifejezés, a Cyber Monday, amely a Black Fridayt követő hétfőt jelöli. Ajánlatai csak online vásárlásra érvényesek, így elkerülhető a nyitás előtti sorban állás és tumultus. Ez az a nap, amikor otthonról stresszmentesen és kényelmesen lecsaphat az akciós portékákra.

Remélem, van olyan pontja a listának, amit hasznosítani tud. Megjegyzem még nincs vége!


Érdekes Black Friday sztorik

Elszomorító tények

Az emberi természet és viselkedés elképzelhetetlen méreteket ölt. Őrült, hisztériás reakciókat vált ki a Fekete Péntek. Egyes emberek órákkal korábban képesek az üzlet ajtaja előtt várakozni a hidegben, hogy megkaparintsanak egy-egy akciós terméket. Képesek egymáson átgázolni, hogy bejussanak az üzletbe. Szörnyű tragédiák, olykor halálesetek híreivel van tele a sajtó ezen a napon. Lövöldözés, erőszak, lopás, véres összecsapások. Hihetetlen történetek olvashatóak és láthatóak az interneten.

Black Friday Akciók

Black Friday ellenfele a Kulturált Szombat

Az elszomorító tényeken felbuzdulva az Egyesült Királyságban elindult egy kezdeményezés, A dulakodás és őrült viselkedés ellen lázadnak. Meg akarják mutatni, hogy a vásárlásnak nem arról kell szólnia, mint ami Black Friday péntekén történik. Jellemzően könyvesboltok álltak a Kulturált Szombat mögé. Ilyenkor apró figyelmességekkel kedveskednek a betérő vásárlóknak. Forralt bort, teát és forró csoki szolgálnak fel. Zenei előadókat hívnak meg az üzletekbe. Minden elképzelhetőt bevetnek, ami a nyugodt, kényelmes és kulturált vásárláshoz kell.

Vegyen autót 1 dollárért

Igazán csábító ajánlat. Ki ne szeretne 1$-ért autót vásárolni. Egy autókereskedő Amerikában ezzel csalogatja be vásárlóit már 2008 óta. Igazán nagy figyelmet kap a sajtó részéről és a vásárlók sem tudnak ellent mondani. Természetesen van csavar a dologban. A hustoni kereskedő csak 3db használt autót ad ennyire olcsón, de nem tudni melyik az a három. Igaz, hogy ezeken az autókon sokat bukik, de megspórolja, azt a rengetek kiadást, amit alapból a reklámfelületekért fizetne. Plusz, jelentős eladást bonyolít, ami extra bevételt eredményez neki.

1 dollár 1 autó ára Fekete Pénteken

Fekete Péntek VS Cápatámadás

Érdekes összehasonlítás az amerikaiak részéről, de megér pár sort. Átlagolt statisztikai adatok alapján nagyobb a valószínűsége a Fekete Péntekkel kapcsolatos halálesetnek, mint a cápatámadásból eredő elhalálozásnak. A National Geographic közlése szerint 2 évente 1 halálos sebet okoznak a cápák. Ezzel szemben van egy weboldal, ahol 2006-2014-ig összegyűjtötték a Fekete Péntekkel kapcsolatos balesetek és halálesetek híreit. 7 halál és 98 baleset róható fel a Black Friday akcióknak.

Vegye meg a nagy…

Ön mire költene 5$-nak megfelelő értékű Forintot? Segítünk kb. 1.500Ft. Első hallásra nem nagy összegről van szó, de azért tudna belőle vásárolni egy-két kézzel fogható dolgot. Akkor most figyeljen! Mit szólna hozzá, ha a “semmit”, akarnák Önnek eladni. Hogy mit? Igen, a semmiről van szó. Egy amerikai csapat ezzel a trollkodással Fekete Péntek napján a semmit kezdte el árulni. Most azt hiszi átverés az egész itt egy cikk róla a Time.com oldalon.

Nos, véleményem szerint a hülyeség számokban igazán jól mérhető. A csapat hivatalos oldalán közzétett adatok alapján 71.145$-t gyűjtöttek össze. Összesen 11.248 ember értékelte a leleményességüket és 1.199 személy volt, aki 5$-nál többet utalt át a részükre. Ők is meglepődtek a összegyűjtött összegen és pofátlan módon közölték Twitteren, hogy eddigi szokásaikkal ellentétben (eddig az ilyen trolkodásból befolyt összegeket - mert nem ez volt az első, jótékony célokra ajánlották fel) ezt az összeget most megtartják. Mentségükre szóljon, becsületesen megosztották a követőikkel, hogy melyik munkatársuk mire költötte a ráeső részt. Volt, aki jótékony felajánlást tett és volt, aki a diákhitelét kifizette ki.

Tudja, ki volt az első Fekete Pénteki gólya Magyarországon?

Ennek a korai “fekete gólyának” nem volt zökkenőmentes az első próbálkozása. Nem volt felkészülve a hatalmas rohamra és az informatikai rendszere kiakadt. Számos vásárló fejezte ki elégedetlenségét. Szerencsére minden erejükkel azon voltak, hogy megoldják a problémát. Pár óra leforgása alatt helyre állt a rend és mindenki örülhetett az extrém olcsó áraknak. Ekkor 2014-et írunk és nem volt kérdés, hogy a jövőben is helyet kell szorítani ennek a napnak. Sokak örömére az Extrém Digital elsőnek kapcsolt és igen nagy hírveréssel népszerűsítette a Fekete Pénteket.

Luxus motorcsónak akciós áron

Ez a feketére festett nap bizony okoz meglepetéseket. Az eDigital 2015-ös novemberi akciójában, érdekesség képpen meghirdetett egy motorcsónakot, 25%-al az eredeti ár alatt. Maga a motorcsónak szó hallatán nem kell hanyatt vágnia magát, de ez a vízi jármű a kategóriájában Ferrarinak számít. A magyarországi tulaj nem tervezett motorcsónak vásárlást, de mikor fia jelezte a kihagyhatatlan lehetőséget, gyorsan döntenie kellett. 30 perc múltán már kattant is a számítógép egere. Most, 2016-ban szállították le a tulajnak az egyedileg gyártott “motoros teknőt”.

Ez maga a pofátlanság

Önnek eszébe jutna jogilag védetté tenni, azaz kisajátítani a “Fekete Péntek” szót? Igen?!, akkor van egy rossz hírem. Már más korábban megpróbálta Magyarországon. Az egyik népszerű áruházlánc tett egy kísérletet a védjegyoltalom beregisztrálására. Vicces párhuzamot vont a HVG újságírója :) :) :) Idézem: “...a helyzet olyan átlátszó, mintha egy virágárus a “Valentin nap” szóösszetételt szeretné kisajátítani, saját használatúvá tenni.” Az iratba betekinthet ezen a linken, használja az M1403227 azonosítót.

EXTRA VIDEO

A lista, szórakoztatás képpen lett összeállítva, amolyan Karácsonyhoz közeli hangulatban. Kíváncsian várjuk az extrém leárazásokat. Itt az ÖvBoltban is készül valami brutális akció. Pillantson bele és ne felejtsen el időben gondoskodni a karácsonyi ajándékokról. Ha a listából megmaradt Önben egy apró szösszenetet, amit érdekesnek tart, akkor vigye haza magával és mesélje el párjának, barátainak.

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekességek Tippek
Az oldal tetejére