A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

A fergeteges Gatsby stílus – ilyen volt a 20-as évek divatja

A fergeteges Gatsby stílus – ilyen volt a 20-as évek divatja
„A Little Party Never Killed Nobody”, azaz „Egy kis buliba még senki nem halt bele”. A 2013-ban kultikussá vált A nagy Gatsby sikere óta minden jelmezes buli és farsangi mulatság kötelező nyitódalának elhíresült sorát hallva az egész világnak táncolni támad kedve.

Erről szólt a 20-as évek: felszabadult tánc, pörgős ritmusok és buli kifulladásig. 

De mielőtt táncra perdülnénk és belevetnénk magunkat a féktelen party-zásba, tartson velem, és tekintsük át a 1920-as évek férfi és női divatját. Mindent megtudhat a Gatsby stílusról, a flapper ruháról, a korszak jellegzetes kiegészítőiről, sőt még a hajviseletekről is. Kíváncsi rá? Azt megígérhetem, hogy izgalmas lesz! 

Milyen légkör jellemezte a tékozlónak tűnő húszas éveket?

Az első világháború végét követően felerősödtek a női emancipációs törekvések, illetve egyre több fiatal nő helyezkedett el a munkaerőpiacon. Így a divatipar elsősorban őket célozta meg a dolgos hétköznapokra kínált kényelmes ruhadarabokkal. De munka után mindenki az önfeledt szórakozásba vetette magát, amit a húszas évek amerikai jazz korszaka alapozott meg. Az átható cigarettafüstös, pezsgőben úszó, csillámporos hedonista hangulatot még kitárgyaljuk, de hogy hogyan hatott mindez a húszas évek korszakalkotó divatjára a hölgyek körében, az most következik!

1920-as évek hedonsita élet
Hedonista Gatsby korszak

A 20-as évek női divatja – Viszlát fűző, helló szabadság!

A női divat felszabadulása és átalakulása révén beköszöntött a praktikus ruhák időszaka. A korszak legnagyobb képviselője Coco Chanel volt, aki a kényelmet helyezte mindenek elé, ezzel teljesen megreformálva a lányok és asszonyok öltözködését. A fűzőket és a földig érő abroncsokat száműzték, ezzel a vékony darázsderekak és a hosszú szoknyák kora lejárt. 1920-22 között még bokáig érő, derékban övvel díszített fazonú ruhákat hordtak. Pár évvel később már a nőies idomokat teljesen elfedő, egyenes, csőszerű szabásvonalú egyberuhák időszaka volt, ahol a derékvonal nemes egyszerűséggel eltűnt, pontosabban lecsúszott a csípőre. A 20-as évek női divatja tagadhatatlanul a vékony alkatúak fiús sziluettjének kedvezett.

Chanel nevéhez fűződik a „kis fekete” ruha, mint alapdarab megjelenése a hölgyek ruhatárában, amit különböző kiegészítőkkel változatosan lehetett hordani. A divattörténetben először 1925-ben történt meg, hogy a térd kivillant a szoknya alól. Ezzel egyidőben megjelentek a testszínű harisnyák is, amit akkor még harisnyatartóval viseltek. A gombos, fűzős vagy csatos cipők sarka közepes méretű volt, ez is a kényelmet garantálta.

Az 1920-as években fénykorát élő art deco stílusirányzat a divatra is hatást gyakorolt. A geometrikus díszítések az art deco stílusú ruhákon és kiegészítőkön is visszaköszöntek.

20-as évek női divatja
A korszak jellegzetes női ruhái

A női emancipáció jegyében a függetlenség érzésével együtt járt a hivalkodó viselkedés és megjelenés is. A comb és térdvillantás mellett divat lett a dohányzás, stílusosan kizárólag szipkából. A bakfis-sziluettet drámai sminkkel ellensúlyozták. A 20-as évek sminkjét a vékonyra szedett szemöldök, a fehérre festett arc és az erős vörös rúzs jelképezte. De mi történt a hosszú loknikkal?

Még ma is népszerű az 1920-as évek hajviselete – a bubi

Az arc festése mellett gyökeres változást mutattak az 1920-as évek női frizurái, aminek máig meghatározó fazonja a leglázadóbb hajhosszként elhíresült, fiúsan rövidre vágott bubifrizura volt. A magabiztos, független ifjú nők identitásához szorosan kötődő 20-as évek hajdivatja kényelmesnek bizonyult a vad, áttáncolt éjszakákon is. A Chanel divat megálmodója, maga Coco Chanel is rövidre vágatta a haját. A bubihoz a fület is eltakaró, homlokba húzott cloche kalapot hordtak. 

Ezek után gondolom már izgatja a fantáziáját, hogy milyen volt az igazi Gatsby ruha?
Most figyeljen!

Flapper ruha & Charleston tánc
Charleston ruha másnéven flapper ruha

A nagy Gatsby stílus és a flapper ruha korszaka

A nagy Gatsby parádés jelmezei tökéletesen visszaadják a húszas évek flapper stílusát. A filmben is ábrázolt flapper lányok azok a modern fiatal nők voltak, akik imádtak szórakozni. A lendületes táncokhoz pedig megfelelő ruhára volt szükség. Így az 1920-as évek divatja teret engedett a térdig érő, laza flapper stílusú koktélruháknak, amiben reggelig lehetett ropni a charleston-t.

A vállat ledéren szabadon hagyó spagettipántos, hátul kacéran kivágott, selyemből és strasszból készült flapper ruhákat flitterekkel, gyöngyökkel, rojtokkal díszítették. A csillogó charleston ruhákhoz gátlástalanul feltűnő kiegészítőket, tollboákat és Chanel ötlete nyomán derékig érő gyöngysort viseltek. A Gatsby party kellékei közül nem hiányozhatott a strasszokkal díszített merész homlokpánt és gyöngyös kis sapka sem. A nagy Gatsby stílusú ruha mellett az igazi flapper egyik kezében pezsgő, a másikban kecsesen tartott szipka - ami hozzátartozott a tökéletes megjelenéshez. 

A film alapján elnevezett Gatsby stílusú ruha egyszerre nyújtott elegáns, üde és szexi összhatást. A modern stílusnak azonban szép számmal akadtak ellenzői is a megrökönyödött konzervatívak körében, akik a festett, magamutogató, rövidhajú nőket egyenesen közönségesnek tartották.  

Milyen volt ehhez képest az 1920-as évek férfi divatja?

A 20-as évek divatja a klasszikus kifinomultság ideje volt a férfidivatban. A tömeggyártásnak köszönhetően a háromrészes öltöny szinte mindenki számára hozzáférhetővé vált. A konzervatív, egyenes sziluettet adó zakók széles hajtókával és magasderekú nadrággal készültek. Az 1920-as évek férfi divatszínei a barna, a szürke és a sötétkék árnyalatai voltak, élénk színű kiegészítőkkel. De a hivatalnokok kizárólag csak fekete öltönyben jártak dolgozni.

Férfi divat a 20-as években
Elegáns férfi divat

A ruhák többnyire vastag gyapjúból, tweed gyapjúból, moherból, és kordbársonyból készültek – ezeket télen viselték. A flanel és a világos vászon anyagok a tavaszi-nyári szezonban voltak népszerűek. A változatos minták között kedvelt volt a nagy skót minta, a kockás, a zöld kockás (windowpane), a vékony és vastag csíkos is.

A jazz öltönyöket keskenyebb hajtóka és karcsúsított derékvonal jellemezte. Az okok közé az is hozzátartozott, hogy a háborúból visszatérő „megemberesedett” férfiak mikor magukra öltötték régi öltönyeiket, az passzosabban állt rajtuk, mint korábban. 

Az 1920-as évek divatjában az urak körében is elsődlegessé vált a kényelem és a sportosabb megjelenés. Napközben mellőzték a keményített gallért és a háromrészes öltönyt. Helyette puha gallért és egy- vagy kétgombos öltönykabátot viseltek, gyakran mellény nélkül.

Az inggallérok kerekek, hegyesek vagy gombosak voltak. A levehető keményített merev gallérok színe fehér volt vagy ugyanolyan anyagból készültek, mint maga az ing.  Az ingeket csak nyakméret szerint árulták, így az egyforma készingek esetében az ingujj gyakran túl hosszú, vagy maga az ing túl bő volt. A lecsúszó ingujjra megoldást nyújtott a karpánt, ami a bicepszre felhúzva megtartotta az ing ujját.

1920-as évek férfi divatja
Jellemző férfi öltözetek

A 20-as évek férfi divatjában a legjelentősebb fejlődés a nadrágok terén történt

Mindössze 10 év leforgása alatt a karcsú dzsessznadrágokat felváltották az irreálisan bő, egyenes szárúak (oxford bags). Az oxfordi egyetemisták kezdték először viselni ezt a fazont. Majd a stílus terjedésével a nadrágszárak szélessége is nőtt, egy ponton elérték a 44 hüvelyk, azaz 111 cm-es (wow!) bőséget. A flanelből készült különböző színű nadrágokat leginkább azokon a fiatalokon lehetett látni, akiket a flapperek lázadó férfitársainak is nevezhetnénk. De a londoni éjszaka szereplőinek, a gazdag arisztokraták egy csoportjának is a kedvencévé vált. 

A másik újítás a buggyos térdnadrág és a golfnadrág volt, aminek VIII. Eduárd, walesi herceg is nagy rajongója volt. A golfpályán és azon kívül is szívesen mutatkozott benne, skótkockás pulóverrel és zoknival. A térdnadrágot nemcsak sportoláshoz és hétköznapi eseményre öltötték magukra, de a munkásosztály körében is gyakori viselet volt. 

Ki volt a 20-as évek divatikonja?

VIII. Eduárd brit király nemcsak rövid uralkodását követő botrányos lemondásáról volt híres, hanem divatérzékéről is. A londoni partikon törzsvendégnek számító Wales és Windsor hercege ezen évtized divatikonja is volt, az Atlanti-óceán mindkét partján szép számmal voltak követői, akiket inspirált a herceg eleganciája, extravaganciája és kifinomultsága. Őt tartják ma is a modernkori stílus szimbólumának.

VIII. Edward 1920-as évek divatikonja
VIII. Edward golf öltözetben

Milyen öltözködési szokások jellemezték az éjszakai életet?

A férfiak estére frakkot öltöttek fehér keményített gallérú inggel és csokornyakkendővel. Operában, színházban, díszvacsorán és a csúcsminőségű éjszakai klubokban ez volt az úgynevezett dress code. A frakkhoz fekete selyem cilindert, fekete lakkbőr oxford cipőt és fehér mellényt csokornyakkendővel (white tie), vagy fekete mellényt választottak csokornyakkendővel (black tie).

Az egyeduralkodó frakkot a 20-as évek közepén kezdte felváltani a kényelmesebb és jóval rövidebb szmoking. A gentleman stílushoz szorosan hozzátartozó szmokingviselést Fred Astaire olyan szintre emelte, mint azóta senki a történelemben. 

Vajon milyen volt a kalapdivat? A válasz itt jön.

A Gatsby korszak jellegzetes kiegészítői – kalapok, cipők, nadrágtartók

 A férfi szalmakalapokat a meleg évszakokban, nyáron vették elő. A széles (gyakran csíkos) szalaggal díszített, lapos tetejű, kerek karimájú Boater kalap mellett a másik közkedvelt típus az ovális formájú, pálmalevélből készült Panama kalap volt, melynek érdekessége, hogy össze lehetett tekerni, és a kabátzsebbe csúsztatni.

A semleges színű filc kalapokat egész évben viselték. Míg a klasszikus Derby keménykalap a brit üzletemberek stílusa volt, addig Amerikában a keskeny karimájú, merev Homburg hódított az üzleti élet szereplői körében. De a 20-as évek divatjának legikonikusabb kalapja a széles karimájú Fedora volt. A fejfedőkről elmondható, hogy a kalapok sötétkék, szürke, barna, zöld és fekete színe soha nem egyezett az öltöny színével.

1920-as évek kalap divatja
Fejfedők minden formában

Mivel a férfiaknak szinte állandóan kalap volt a fejükön, a hajviselete is ehhez idomult, és az évtized során is csak kisebb változások történtek a frizuradivatban. A hajhossznak a fejtetőn 12-18 cm hosszúnak kellett lennie ahhoz, hogy teljesen hátra lehessen fésülni. A középen vagy oldalt elválasztott fazonhoz valamivel rövidebb tincsek is elegendők voltak. A hajrögzítéshez hajolajat használtak.

Az 1920-as férfidivatjában a kényelmetlen fűzős csizmák helyett az oxfordokat részesítették előnyben. Az oxford berobbant az élet minden területére, és a kétszínű (barna-bézs) „Art Deco” típus a golfpályán is divatossá vált.

Milyen nadrágtartó volt a divat?

A kifejezetten magasderekú nadrágok megtartásához kényelmes hózentrógert csatoltak fel. A bőrhurkos, gombos nadrágtartók mellett az övviselés az 1920-as évek közepén vált gyakoribbá, de csak hétköznapi, egyszerű viselethez - öltönyhöz még szóba sem jött.

A férfi Gatsby ruha tökéletes prezentáláshoz természetesen nem hiányozhatnak a kor meghatározó kiegészítői sem, úgymint a csokornyakkendő/nyakkendő, a zsebóra, a manzsettagomb, a gallértű, a kamásni, a kesztyű, a sál, a sétapálca és egy jó szivar vagy pipa.

Tisztázzunk még valamit, utána ígérem táncolhat, ha ahhoz van kedve.

Honnan ered a ’Gatsby party’ életérzés?

A háborút követő szabadságvágyukat az emberek túlfűtött táncőrületben és az örömök habzsolásában fejezték ki. A party-záshoz szorosan hozzátartozott az alkoholfogyasztás is, így a pezsgőspoharak soha nem ürültek ki. Ezzel egyidőben 1920. január 16-án az Egyesült Államokban életbe lépett az alkoholtilalom, egészen 1933-ig. De a kiskapuknak és a genszter-érának köszönhetően ez senkit nem kényszerített valódi absztinenciára. A fesztelen életörömnek így az évtizedes szesztilalom sem szabott határt.

Gatsby party 1920
A nagy Gatsby filmjelenet

A Gatsby party „Élj a mának!” életérzéséhez a jazzkorszak adta a talpalávalót. Az 1920-as évek pörgős és dinamikus táncai passzoltak a kor szelleméhez. A füstös lokálokban és bárokban mindenki charlestont, swinget, tangót és fox trotot táncolt – és milyen jól tették, hiszen emlékezetes történelmet írtak a fergeteges húszas évekről.

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekességek
Az oldal tetejére