Barion Pixel
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, hogy javítsuk a vásárlói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk.

13+1 divat tipp - a chino nadrág viselésére

13+1 divat tipp - a chino nadrág viselésére

Ismeri a chinot? El se hinné, de több, mint 100 éves múltra tekint vissza, azóta izgalmas és sokoldalú divatirányzattá nőtte ki magát. A ruhatár nélkülözhetetlen alapdarabja, ma már nők és férfiak kedvenc nyári nadrág típusa. Szeretne lazán, de mégis elegánsan öltözködni? Fedezze fel, hogy miért a chino nadrág viselése a könnyed elegancia kulcsa!

Mi az a chino nadrág?

A 1898-ban zajló spanyol-amerikai háború során az amerikai katonák számára kifejlesztettek egy különleges egyenruhát, amelyet kínai twill pamutból készítettek. Ez a ruhadarab azóta vált ismertté "chino" nevén. A chino nadrág jelentéséről érdemes még tudni, hogy maga a kifejezés a spanyol "China" szóból ered. Az eredeti 100% pamut twill anyagból készült, mindig világos barna (khaki) színben.

Amerikai katonák chino nadrágban

Tartós anyaga az amerikai katonák számára nagy előnyt jelentett. Az új egyenruha ellenállt a viszontagságos hadviselési körülményeknek. Kényelmes viselet volt, ugyanakkor strapabírásuk révén megfeleltek a katonák igényeinek is.

Hamar népszerűvé váltak a katonák körében, és később a polgári ruhatárban is elterjedtek. Az eredeti barna szín mellett később más színek is elérhetővé váltak, így divatos és sokoldalú ruhadarab lett. Azóta is jelentős hatással bír a divatiparra.

Miért népszerű a chino nadrág viselése?

Az eredeti chino csak khaki színben készült, de ez már a múlt. A fast fashion üzletek polcai leszakadnak az elképesztő színválasztéktól, csak győzzön válogatni. Lelki szemeivel szinte már látja magát abban a pasztell piros nyári nadrágban, ami úgy vonzza a női tekinteteket, mint a torreádor vörös kendője a bikát. Azért lesz a kedvence - ha véletlenül még nincs -, mert egy chinoban elegánsabb lesz a legtöbb férfinél, és mindig beszerezhet belőle egy újabb divatos színt, amire buknak a csajok. 

Chino vagy farmer?

Gyakran dilemmázik a szekrény előtt ácsorogva, hogy melyik nadrágért nyúljon? A farmert akkor érdemes felvenni, ha ügyes-bajos dolgait intézi. A chinot már elegánsabb és hivatalos alkalmakra is választhatja. Jól mutat benne az esti randin, egy állásinterjún vagy egy üzleti megbeszélésen is. A farmernél jóval sokoldalúbb, és mérföldekkel elegánsabban fog kinézni benne. 

Chino vagy öltönynadrág?

- Adódik a kérdés, ha elegáns eseményen, alkalmi öltözékben kell megjelenni. A chinok lazábbak mind anyaguk, mind szabásuk tekintetében. Egy üzleti tárgyalásra mindkettőt felveheti. De az igazán impozáns eseményekre, fogadásokra, operába az öltönynadrág a megfelelő viselet. A nyári nadrágok a lezserebb stílus és a kényelem jegyében ideálisak a mindennapi elegancia kifejezésére.

Tehát a chino nadrág viselése hétköznapi és üzleti öltözékhez is remek választás. A chino női, férfi nadrágok a sokoldalú és stílusos öltözködésre vágyók igényeihez igazodnak.

Ma is tanultam valamit

Bár a khakiről azonnal a jellegzetes szín jut eszünkbe, a chino és a khaki valójában két különböző típusú nadrág. Hasonló jellemzőik mellett néhány lényeges különbséggel is felfedezhetünk rajtuk.

Chino vagy khaki nadrág?

Mi a különbség a chino és a khaki nadrág között?

Keleti gyökerekkel rendelkeznek, és mindkét nadrág típust eredetileg a nyugati katonák viselték. A khaki eredetileg a brit tábornok, Sir Harry Lumsden által kifejlesztett világosbarna színű festéket jelentette, amikor Indiában szolgált az 1840-es évek végén.  A színváltoztatás célja az volt, hogy a katonák ne legyenek feltűnőek az ellenség számára a forró, poros környezetben. A poros barna színt a helyiek „khakinak” neveztek.

A mai gyártók nem tesznek egyértelmű különbséget közöttük, és az sem ritka, hogy valamit "khaki chino" néven árulnak. Nemcsoda, hogy a vásárlók összezavarodnak.  

Akkor hogy is van ez?

A khaki nadrág vastagabb, egyenes szárú, általában élére vasalt, az alján felhajtás van. A chino anyaga könnyebb, szűkített szabású. Mindkét típusú nadrág pamutszövetből készül, és hagyományosan a nagyon halvány krémszínű, valamint sötétbarna szín között festik őket. 

Összességében a chino és a khaki nadrágok két különböző típusú nadrág, amelyek hasonló színű és pamutszövetből készülnek. A khakira gondolhatunk úgy, mint egy konzervatívabb választásra, míg a nyári nadrág egy üdébb, fiatalosabb, modernebb fazon.

Férfi chino kisokos

A férfi chino nadrág jelentéséhez a nadrág jellemzői lesznek segítségül. Anyaga lehet tiszta pamut twill, vagy szintetikus keverék, amitől sztreccses, jobban nyúlik. Elől nem redőzött, de az öltönyhöz hasonlóan rejtett varrásokkal gyártják. Az elülső zsebek ferde szögben helyezkednek el, míg a hátsó zsebek rejtettek. A slicc leggyakrabban cipzáras, nem gombos.  Az öv használatához övbújtató áll rendelkezésre, ami egyúttal azt is jelenti, hogy derékszíj nélkül komoly hiányérzetünk van. Ezért kötelezően ajánlott kiegészítő - persze, csak ha nem akar “félmeztelenül” kimenni az utcára. 

Mikor jó a chino nadrág szabása?

Chino derékmagasság

A nadrág dereka középmagasan, a csípő felett a természetes derékvonalhoz esik. A kényelmes mozgás miatt fontos, hogy a csípő körül ne legyen túl szűk. A combtól a térdig passzosabb, a térd alatt enyhén elkeskenyedő a szabása. A bokánál maximum enyhén redőzött, hogy megőrizze könnyed stílusát. 

6+1 chino típus

Chino nadrág típusai

Íme 7 divatos fazon:

 • A Slim Fit karcsúsított szabású. Skinny, de nem túl szűk szabása miatt ez a legnépszerűbb típus - az irodisták kedvence is:

Slim Fit szabású chino nadrág

 • A Straight Fit kialakítása a csípőnél és a combnál hasonló a Slim Fithez, de combtól a bokáig szélesebb, egyenes szabású, ami klasszikus megjelenést eredményez.
 • Az Athletic Fit/Tapered Fit az erősebb testalkatot célozza meg. A comboknál és a fenéknél kissé bővebb, de térd alatt szűkül.

Nyári nadrág fazon erősebb alkatra

 • A Relaxed Fit enyhén bővebb, laza szabású.
 • A Cuffed gyárilag felhajtással készülnek, de bármelyik, megfelelő hosszúságú vagy épp ellenkezőleg, túl hosszú chinot felhajthatja saját magának, ha az öltözéke és az alkalom úgy kívánja. 

Chino felhajtott szárral

 • A Cargon oldalzsebek vannak, így kombinálva a cargo nadrágok lazább megjelenését a chino stílusával: 

Tipp: Soha ne viselje hivatalos alkalmakra, csak azért, mert chino! Ez a fazon tényleg kimeríti a sportosság fogalmát, tartogassa hétvégi és szabadidős programokra.

Zsebes chino - sportos

 • A chino rövidnadrág a hagyományos rövidebb verziója a nyári napokra.

Férfi chino nadrág kinek áll jól?

A különböző chino nadrág típusok között mindegyik férfi testalkat típus megtalálhatja a számára legelőnyösebb fazont. Az átlagos vagy vékonyabb alkatúak bátran viselhetnek Slim Fit-et, ami szépen követi a test vonalait - sehol nem feszül visszatetszően.  A mackósabb alkatú, “aputestű” és a combban erősebb, izmosabb urak az Athletic és a Relaxed Fit szabásokban villanthatják meg legjobb formájukat. 

Hogyan tűnhet magasabbnak? Az egyenes szabású nadrág vizuálisan meghosszabbítja a lábakat, és a magasság illúzióját kelti. Ezért egy jó szabású naci sokat lendíthet az alacsonyabb férfiak nagyratörő terveiben. 

Így viseld a chino nadrágot! - 7+1 Tipp

Bár tavaszi-nyári alapdarabként gondolunk rá, de a chino nadrág viselése mindegyik évszakban népszerű. Valószínűleg megnyerné a legkedveltebb irodai ruhadarab címet. De formális eseményen, esküvőn és laza kiruccanáson is ott a helye.  

Kockás chino nadrág viselése

 1. A kockás nadrág egy casual inggel kiegészítve alkalmi öltözékként is megállja a helyét. Az ing és a nadrág is lezserebb hatást kelt felhajtva. De itt fontos megjegyezni, hogy formális eseményen nem illik feltűrt nadrágszárral megjelenni. A megfelelő öv és cipő kiválasztása is nagyban függ az alkalomtól és a személyes stílustól. Ilyen összeállításokat egy bőr övvel sosem lehet elrontani. Érdemes a maximum 3,5 cm szélességű, keskenyebb szíjak közül választani. Hagyatkozzon a visszafogottságra, ha egy hasonlóan elegáns, inges szetthez keres kiegészítőt. A klasszikus tűs övcsattal nem lőhet mellé, sőt egy nem hivalkodó automata csattal is megkoronázhatja az öltözékét.  Figyeljen rá, hogy az öv a cipővel harmonizáljon, a feketét a barnával ne kombinálja! 

Tipp: Tavaszi, nyári szettekhez remekül illik egy loafer cipő, amihez valóban érdemes felhajtani a nadrág szárát.

De egy bársony loafer vagy oxford lakkcipő már túl sok lenne a nyári nadrághoz, ne essen túlzásba se! 

Chino nadrág viselési tippek

 1. A navy kék szín sokoldalúsága miatt igazi telitalálat. Fehér, szürke, kék és barna árnyalatokkal is párosítható. Hétköznapi és alkalmi szetthez is közkedvelt szín. Casual outfithez egy sneaker cipőt is felkaphat hozzá, amitől sportosan elegáns lesz az összeállítás. Érdemes olyan nadrágszíjat választani, ami kiegészíti a nadrág színét, például egy igazán különleges konyakbarnát

Nyári nadrág bőr övvel

 1. A színek összekombinálása ezernyi lehetőséget rejt a milliónyi árnyalatú nyári nadrágnak köszönhetően. A barna, a fehér, a kék, a szürke, és a mentazöld árnyalatai is jól párosíthatóak egymással. A változatos megjelenés érdekében sokszor elég csak a különböző stílusú kiegészítőket vagy a felsőket lecserélni, egy egészen más hangulatú öltözékhez. Figyelje meg rögtönzött bemutatónkon a barna nadrágszíj variálási lehetőségeit, három stílus, három alkalomra. Mert ugye nem csak egy darab fekete öve van?! A barna szíj legalább annyira alapdarab a ruhatárban, mint a fekete, amit barna cipőhöz véletlenül se viseljen. 

Összeállítások férfi chino nadrággal

 1. A pólóingek annyira illenek ehhez a nadrág típushoz, mintha hozzá találták volna ki. Egy egyszerű pólónál sokkal több, de ez még nem az ing. Üdvözöljük a galléros póló rajongók táborában! 

Chino sportzakóval

 1. A kabát szekcióban is viszonylag szabad a gazda - a legegyszerűbb farmerdzsekitől, a bőrkabáton át a sportzakóig. Ez a típusú zakó egy fokkal feljebb emeli az alkalmi ruházatot, de alatta a póló visszahozza a casual megjelenést. Az öltöny zakót azonban csak az öltönynadrághoz tartogassa. A vastag szövésű chino télen szövetkabáttal is elegáns outfitet kölcsönöz.
 2. A nyári nadrág sneakerrel vagy sportcipővel viselve is különlegesebb, mint farmerrel. Sokoldalúságába beletartozik, hogy a mokaszin, a derby és a bőr bakancs is kitűnően passzol hozzá. Hasított bőr lábbelihez egy velúr nadrágszíj igazi kényeztetés.  

Hoppá, most hall először a velúr övről?

Akkor el kell mesélnem, hogy miért telitalálat egy hasított bőr öv - például nyáron, amikor semmi másra nem vágyik, csak könnyű ruhadarabokra, és hűs szellőre. Egy masszív bőr nadrágszíjjal bizony meggyűlhet a baja. Ismerős érzés a deréktájon elhatalmasodó kellemetlen izzadságfolt? Egy pehelykönnyű velúr övvel ez nem fordulhat elő. A puha tapintású bőr szíj lágyan öleli körbe a derekát, és a forró napokon is elegáns megjelenést nyújt egy jól szabott nyári nadrággal. Ennél jobb dolog nem történhet Önnel a kánikulában, mert akkor sem fog nevetség tárgyává válni, ha a klíma elromlik az irodában.

Hogyan viselje a chino rövidnadrágot?

Chino férfi rövidnadrág

 1. Az ideális hossz receptje: ne érje túl a térdet és ne legyen túl bő. Szabás tekintetében a Slim Fit és a Classic Fit közül is választhat. Egy kis felhajtás extra lendületet ad. Az egyszínű árnyalatok közül a legjobban kihasználható a barna, a khaki, a fekete, a sötétkék, a szürke és az olíva. 

Textil öv chino rövidnadrághoz

 1. A férfi chino rövidnadrágokhoz és a nyári feelinghez jól passzolnak a sportos vászon övek. Igazi könnyed stílus kánikulában is. 

Női chino kisokos

A chino nadrág női fazonok végtelen tárházában lubickolhat! Végre messzire dobhatja a szoknyát és a magassarkút, mert ez a minimalistán elegáns nadrág bármelyik kosztümöt és kisszoknyát magasról lepipálja. A nyári nadrág ezernyi lehetőséget tartogat, ha a kényelmes elegancia eddig elérhetetlennek tűnő öltözködési labirintusában bolyongott. Ennek örömére összegyűjtöttük a legkedveltebb fazonokat. 

6+1 chino női nadrág típus 

 • A wide leg - a palazzo nadrágokhoz hasonlóan - szélesebb szárakkal készülnek:

Bő szárú női chino nadrág viselése

 • A Culotte is bő szárú, de háromnegyedes hosszúságú fazon. Emiatt nem a legelőnyösebb ruhadarab, mivel vizuálisan összenyomja a magasságot, de néhány öltözködési trükkel ez is orvosolható. Tippekért olvasson tovább!

Háromnegyedes culotte fazonú nyári nadrág

 • A Cropped típus rövidebb hosszúságú, általában a bokáig ér. Tavaszi-nyári alapdarab a női ruhatárban. 
 • A háromnegyedes hosszúságú Capri szintén nyári viselet. Tökéletes alternatívája lehet a rövidnadrágnak azok számára, akik nem szeretik a térd fölé érő fazonokat. 

Nyári capri chino

 • A pliszírozott elől redőzött, amivel nem árt óvatosan bánni, ha van egy kis pocak, vagy szélesebb a csípő. 
 • A Boyfriend lazább szabása miatt derékban sem illeszkedik pontosan:

Boyfriend női chino

 • A női chino rövidnadrág az egyik legkényelmesebb nyári viselet. 

Kinek áll jól?

A női nyári nadrágok sokfélesége és sokoldalúsága lehetővé teszi, hogy szinte minden testalkatú és korú(!) nőnek előnyösek legyenek. 

Az alacsony termet nem átok, a petite nőknek érdemes magas derekú, slim fit fazont választaniuk, amiben hosszabbnak tűnik a lábuk, így magasabbnak látszanak. A magasabb hölgyek bátran viselhetnek háromnegyedes hosszúságút (culotte, capri), aminek az az “átka”, hogy összenyomja a lábakat, ezért viselőjét alacsonyabbnak láttatja - de őket ez a veszély nem fenyegeti. 

Tipp: Ha a háromnegyedes hossz mégis szerelem darab, akkor érdemes magassarkúval viselni. Azoknak, akik nem bírják a magasabb sarkakat , érdemes egy magas derekú változatot is megpróbálni, amivel szépen visszacsalható a nadrág által elvett pár centi. 

A teltkarcsúak számára a magasított derék különösen előnyös lehet, mivel elrejti a pocakot. Viszont az elől pliszírozott változatokkal óvatosan kell bánni, mert ha kicsit is kerekebb a pocak vagy nagyon erős a hajtások élessége, könnyen kiemeli azt, amit el akarunk rejteni. 

Érdemes kísérletezni a különböző fazonokkal és méretekkel, mert a női chino nadrág viselésével egy csapásra megoldódik a reggeli idegtépő készülődés. A valaha létező egyik legkényelmesebb viselet - irodába is. Ha szeretne stresszmentesen öltözködni, akkor a megfelelő szabású nadrágot érdemes beépíteni a kapszula gardrób alapdarabjai közé is. 

5+1 öltözködési tipp chino rajongó nőknek

Ez a típusú nadrág hibátlan választás a mindennapi öltözködéshez, irodai munkához, és természetesen hivatalos alkalmakra is. 

Sportosan elegáns chino női nadrág

 1. Lezser megjelenéshez válasszon hozzá  sima pólót, amit akár betűrve is viselhet, így hangsúlyozva a derékvonalat. Az öv szinte elengedhetetlen ehhez a nadrághoz, ezért utolsó simításként egy skinny derékszíj is kerüljön fel. A sportosabb stílust kedvelők viselhetik sneakerrel, de balerinával és szandállal sem lehet elrontani az összhatást. 

Színkavalkád - színes chinok

 1. A borongós, szürke hétköznapokat is fel tudja dobni egy ütős színkavalkád. Rövid derekú kötött és pamut pulóverbe bújva a legborzasztóbb hétfők is hamar elrepülnek. Ősszel, télen mokaszinnel, bokacipővel, és bokacsizmával is hordható. 

Női chino nadrág viselése - irodába

 1. Irodába, hivatalos alkalmakra “megúszós” alternatívát nyújt azok számára, akik nem szeretik a szoknyát. A klasszikus kosztüm helyett sokkal kényelmesebb egy casual ing, és egy pamut blézer, ami formális megjelenést biztosít. Nézze csak a következő sportosan elegáns összeállítást, amit nyugodtan felvehet irodába is. 

Chino divat munkahelyre

 1. Egy nude magassarkú kecsesen hosszabbítja meg a lábakat, de a magas talpú espadrilles is jó választás a talpalós napokra.

Tipp: Ha magassarkút visel, hajtsa fel a nadrág szárát bokáig, hogy lábai még hosszabbnak tűnjenek. 

Nyári nadrág magassarkúval

 1. Ez a könnyed nyári nadrág a keskenyebb derékszíjakkal “működik jól”. Egy széles farmer öv “elnehezítené” a szettet, otrombán mutatna a derekán. Ellenben a csinos divat övek a magas és normál derekú nadrágokon is kitűnően mutatnak. Ezeket nem azért viseljük, hogy a nadrágot megtartsa, hanem azért, hogy a kiegészítők összekombinálásával igazán ütős legyen a végeredmény. A szíj nemcsak a cipővel és a táskával harmonizálhat. A színvilágot és a stílust tekintve érdemes az ékszerekkel is összehangolni. 

De vigyázat, ne essen túlzásba!

Tipp: Nem érdemes hajszálpontosan kicentizni az élénk színű kiegészítők összehangolását. Nem kell tetőtől talpig pink fülbevalót, cipőt, táskát és övet viselnie, mert az érezhetően már sok és erőltetett. Bőven elég, ha csak egy-két részletben köszön vissza az öltözékén egy ilyen hangsúlyos árnyalat. 

Női chino rövidnadrág övvel

 1. A chino rövidnadrág sok szempontból megelőzheti a farmer sortot. Pillekönnyű anyaga miatt könnyebb, szellősebb nyári viselet. Sokszínűbb stílusa miatt magassarkúval és blúzzal elegáns alkalmakra is viselhető darab. Sportos összeállításhoz, nyári vitorlázásra, nyaralásra a vászon derékövektől várhatjuk azt a könnyedséget, amitől nem érezzük fullasztónak az öv viselést kánikulában sem. 

A chino hosszú utat járt be a harcmezőktől a fast fashion üzletekig. “Katonai kiképzése” során szilárd alapokat kapott, aminek köszönhetően milliók kedvencévé vált szerte a világban az elmúlt több, mint 100 évben. A chino ma már nem ismeretlen fogalom. Berobbant a divatvilágba, és bizonyos szempontból még a farmert is képes leszorítani, ha a cél az elegáns, de lezser megjelenés a hétköznapokon. Nincs olyan, akinek ne állna jól, csak a megfelelő szabást kell megtalálni, és a mindennapos öltözködés mennyországgá válik. Nem érdemes kihagyni!

Az oldal tetejére